Jesper Stocholm

Hver fjerde dansker stempler MitID som 'dårlig'

Hvis 92% af 2556, altså cirka 2351 mennesker, mener at mitid skal have 1 stjerne og ikke eksempelvis 5, så er det nok fordi at de mener det ikke er mere værd.

Det har du helt sikkert ret i

Så kan du jo mene at du ikke kan bruge det til noget, mens jeg mener det et et direkte udtryk for, at folk ikke mener det er særlig godt.

Men her bliver det så lidt for generelt. Du kan ikke konkludere, at "folk" ikke mener, at det er "særligt godt". Du kan udelukkende konkludere, at 2351 mennesker (ud af hvor mange?) ikke synes at det er særligt godt.

Faktisk er eneste 100% vandtætte konklusion i virkeligheden, at mængden af utilfredse personer i version2's debatforum ikke er repræsentativ for holdningen i befolkningen generelt 😉

21. november kl. 20:38
Regex-værktøj gør søg og erstat til en leg

Best. Quote. Ever.

"I had a problem that I decided to use regex to solve. Now I have two problems ..."

På min egen tech-bucket-list har der i de sidste 15 år stået "Bliv bedre til regex". En eller anden dag skal det nok lykkes

17. november kl. 11:32
Datatilsynet: Sådan kan du fortsætte med Google Analytics

Nu har jeg læst vejledningen fra det franske Datatilsyn ... i håb om, at der også var en teknisk vejledning (spoiler: det var der ikke).

I sin simple implementering kunne dette vel klares med en usynlig pixel, der hentes fra en server/service, man har kontrol over. For hvert request aktiveres så Google Analytics med minimerede parametre (som angivet i den franske vejledning).

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan denne service skal implementeres (men det synes som en oplagt opgave for nogen at putte noget på GitHub med detaljerne) ... reelt tror jeg dog, at den største nød at knække vil være at håndtere alle loads - specielt for meget besøgte websites.

23. september kl. 12:25
Arbejder I med sprints? Hvorfor egentlig?

Er vi enige om, at ingen opgaver må være så stor, at de ikke kan løses i et enkelt sprint?

Nej.

Men "opgave" er et tvetydigt ord. En leverance (der hvor vi skaber værdi til brugerne) kan sagtens være så stor, at den ikke kan løses i et sprint. Leverancen bør så nedbrydes yderlige i stumper, der hver især kan løses i et sprint.

15. marts kl. 16:18
Farvel til GratisDNS og Gratis Google GSuite

Nu siger du jo ikke noget om hvilke funktioner du mangler fra GSuite, men kig evt. på fastmail, der kan du hænge så mange domæner på som du har lyst til - der bliver betalt for antal brugere.

Fastmail ser super lækkert ud - men det ser ud til, at alle data gemmes i USA. Derfor prøver jeg i øjeblikket at finde et europæisk ejet firma, der gemmer data i egne datacentre (og ikke fx i AWS).

2. marts kl. 15:01
Farvel til GratisDNS og Gratis Google GSuite

Til mail har jeg valgt at køre med Fastmail. Det er ret brugervenligt og kan have alle de domæner jeg gerne vil til en fast månedlig pris. Det fungerer ret godt.

Til gengæld ser det ud til, at de har deres servere stående i USA. Som udgangspunkt kunne jeg godt tænke mig at afsøge mulighederne for at bruge et europæisk firma ... der ikke gemmer data i AWS.

Jeg faldt over denne liste med email services i Europa:

https://restoreprivacy.com/email/secure/

Den er ret interessant - specielt er det pudsigt at se, hvor høj prisen generelt er, hvis man ikke vil betale med sit privatliv og data (som man jo som bruger af Google gør).

19. februar kl. 13:00
Farvel til GratisDNS og Gratis Google GSuite

Hvad med en "almindelig" gmail og ekstra lager med Google One?

Jeg har i de sidste år forsøgt at skære Google og alle dens services ud af mit liv, og den sidste (meget store) del var Google Workspace. GMail er et helt fantastisk værktøj, og den gratis brug gjorde, at jeg ikke kunne finde motivationen for at fortsætte. Men at jeg nu pludseligt skulle til at betale penge for det, gav mig lige det sidste skub :-)

19. februar kl. 12:48
Farvel til GratisDNS og Gratis Google GSuite

Jeg står som mange andre i samme situation som dig - i hvert fald ift Google Workspace. Jeg vil tro, at jeg har brugt Google Workspace siden måske 2007, så jeg alene har emails tilbage fra den tid - alt i alt 9GB emails (iflg Google selv).

Jeg har ikke behov for et alternativ til Google Docs, Spreadsheet, Meet og alt det andet - kun et alternativ til GMail selv.

Mit problem er at finde et webmail alternativ, der kan komme i nærheden af at matche UX/UI for GMail. Det behøver ikke at matche 100% - men søgemulighederne skulle helst være nogenlunde lige så gode. Jeg har ikke noget problem med at betale - heller ikke for Office 365, men søgemulighederne i Outlook (web) er simpelthen så pivdårlige, at det alene diskvalificerer.

Kravene er disse få til en mail-løsning:

  1. Brug af eget domæne
  2. Mulighed for at oprette aliasser på mailkonti
  3. UI/UX, der kommer i nærheden af at matche GMail
  4. Adskillige GB plads pr. bruger (std 10GB på Zoho premium er for lidt)
  5. MFA på login

Jeg kunne godt tænke mig, at servicen var ejet af et firma i EU og at data også lagres dér. Så vidt jeg kan se, diskvalificerer dette Zoho og også purelymail.

Så hvilke alternativer har jeg?

Tak :-)

17. februar kl. 20:54
Kovending for fuld skrue

Nu er igennem gaten for at kunne komme på datahistorisk museum siger alt for meget om min alder.

For nogle år siden var jeg på museum (jeg tror, at det var Nationalmuseet, men det kunne også have været Den Gamle By i Aarhus), hvor de udstillede Sonys Walkman fra 80'erne.

Det gav mig samme følelse, som du beskriver her :-)

https://www.ebay.com/p/1452088717

24. januar kl. 11:34
Regeringen vil tvinge sociale medier til at fjerne ulovlige billeder og videoer inden for 24 timer

Kan du ikke se det er et problem hvis man gik hen og sagde at ingen har RET til vand?

Det er da i bedste fald en stråmand.

Jeg tror ikke, at nogen herover ikke er opmærksomme på problematikken omkring fjernelse af indhold. Men når man hiver Grundloven frem, så falder kæden altså af … i hvert fald for mig.

?

14. august 2021 kl. 18:59
Regeringen vil tvinge sociale medier til at fjerne ulovlige billeder og videoer inden for 24 timer

Hvordan dælen vil de komme uden om den?

Det er ikke censur (i Grundlovsmæssig forstand), at Facebook fjerner indhold fra deres platforme. Det er muligt, at det føles som censur ... men det er ikke censur.

12. august 2021 kl. 14:48
Apple's ny virusscanner

Det de er ved at rulle ud kigger på filer lagret på iDevices, og netop ikke på krypterede data in-transit.

Det er sådan set rigtigt nok.

Nu er den vigtigste del af det er nok at der er en afrystelig service som rapporterer filer den nuværende kodeversion ikke bryder sig om til Apple.</p>
<p>Algoritmer er nemme at tilrette, når først infrastrukturen er på plads.

Det er nok værd at bide mærke i, at Apple og alle andre producenter af dimser allerede har tusinde måder at sniffe i data på på vores dimser. Implementeringen af deres CSAM-tjek er ikke udtryk for, at de ikke allerede har forskellige måder at gøre det på ... dette er blot endnu en måde at gøre det på - som de har været åbne om.

Hvis man kigger i deres tekniske "brief", så sker tjekket ved overførsel til iCloud Photos. Så hvis man ikke har slået sync til af billeder til iCloud, så vil der ikke blive checket noget som helst.

(og så kan man jo godt tage en snak om, hvorvidt man tror på dette ...)

Hvis man før har haft tendens til at kigge på CSAM data og har brugt en iPhone til dette, så kan jeg ikke se, hvorfor dette nye tiltag skulle gøre nogen forskel. Man kan bare slå iCloud sync fra på billeder, så er alt ... ahem ... "godt".

... og hvis man har kunne li' at kigge på pornobilleder af børn og samtidig har ønske at uploade dem til en (amerikansk) cloud provider, så tænker jeg i virkeligheden, at "Darwin awards" og fjernelse af uønsket DNA i menneskehedens genpulje kommer lige så stille i spil ...

11. august 2021 kl. 13:20
Mozilla lukker ned for cookies med Firefox 86

Prøv f.eks. at åbne GM og OSM og søg efter Hillerød Kirke - så zoom ind på kirkegården.

Derfor skrev jeg også "rutevejledning". Jeg oplever alt for tit, at OSM ikke kan finde de ting, jeg leder efter. Måske har det noget at gøre med danske tegn, men jeg er i hvert fald ikke helt tilfreds.

:-)

26. februar 2021 kl. 11:00
Mozilla lukker ned for cookies med Firefox 86

Hvis bare de andre søgemaskiner kunne levere hits der var lige så relevante... hvergang jeg forsøger DuckDuckGo, Startpage, Qwant bliver jeg skuffet.

Jeg tror, at dette er en afart af "confirmation bias" - du er vant til at bruge Google og derfor synes den bedre for dig.

Min erfaring:

Jeg begyndte at bruge duckduckgo for nogle år siden. I starten gik jeg jævnligt til Google også, når jeg ikke var helt tilfreds med resultaterne på duckduckgo.

Men jeg indså på et tidspunkt, at det ikke var kvaliteten af resultaterne, som jeg ikke var tilfreds med. Jeg var utilfreds fordi listen af resultaterne ikke var som jeg forventede den ville være. Jeg opdagede dog hen ad vejen, at indholdet af resultaterne på duckduckgo var mindst lige så godt som på Google ... det var bare nogle andre resultater, end Google gav mig (i nogle tilfælde).

I dag har jeg helt vendt ryggen til Google - fuldstændigt ift søgninger men også i stor stil ved brug af kort/rutevejledning. I forhold til min performance på arbejde, så oplever jeg OVERHOVEDET IKKE, at den er blevet dårligere ved ikke at bruge Google som søgemaskine.

Jeg har ikke fundet et alternativ til Google Maps, der kommer på niveau, men jeg bruger i stedet en kombination af OpenStreetMaps og Bing. De er ikke helt lige så gode (heller ikke i kombination), men det er en (lille) pris jeg har valgt at betale for ikke at fodre Googles profileringsmaskine med mine data.

:-)

Af andre værktøjer til privatlivssikring er Firefox i Strict mode, DNS over HTTPS, Facebook container, YouTube container og Firefox's egen "Multi-account containers". Dertil Edge Chromium i strict mode også. Og endelig uBlock origin samt Ghostery extensions.

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke kunne finde på at låse mig selv så meget ned, at jeg blev dårligere til mit arbejde ... men som sagt er det heller ikke, hvad jeg oplever.

YMMV, ocf ... men jeg synes, at du skulle give fx duckduckgo et forsøg mere henover en måneds tid og så vurdere, om du stadig synes, at den er dårligere.

26. februar 2021 kl. 10:44
Mozilla lukker ned for cookies med Firefox 86

I stedet gik jeg til næste hit fra Google...

Skægt ... du har slået "Strict mode" til i FF ETP for at forhindre tracking og profilering ... men du bruger Google som søgemaskine :-)

26. februar 2021 kl. 09:10
Kommuner sylter risikovurderinger og sender blindt børne-data til Microsoft

Vi står overfor en slags paradigme-skifte, af de grunde du påpeger, men hvis ikke de amerikanske leverandører vil tilpasse sig, så er der jo ingen anden vej. Og måske er springet til nye økosystemer ikke så stort som man frygter. Nogen skal jo bare gå foran.

Jeg tror, at du har helt ret - et langt stykke hen ad vejen, i hvert fald :-)

Det man bare skal huske på er, at det ikke udelukkende er en teknisk beslutning at skifte - fra fx GSuite til etellerandet alternativ. Teknikken er faktisk den mindste udfordring.

Man er nødt til at overbevise sin kommune om, at

  1. det ikke er dyrere med den nye platform (TCO)
  2. det ikke er sværere med den nye platform
  3. at det er bedre (fx ift GDPR) med den nye platform

For hver af ovenstående punkter er der nok 100 specifikke hensyn at tage stilling til, og det er en vigtig del af forståelse af, hvorfor "alle ikke bare skifter".

Ligesom man i 80'erne sagde, at "ingen er blevet fyret for at købe IBM", så køber man også i dag tryghed ved at vælge fx en samlet løsning fra Google eller Microsoft. Den tryghed er primært funderet i en opfattelse af, at "alle andre bruger det også, og alle andre er glade".

Alle danske kommuner er pressede på pengepungen, så der er INGEN, der køber services fra fx Google fordi de er idioter. De gør det fordi de har en forventning om, at det "bare virker".

Og uanset, hvordan man ser på det, så "virker det bare" at bruge GSuite til kommunens skoler ... i alt overvejende grad, i hvert fald :-).

Du har ret i, at "nogen skal jo gå forrest" - spørgsmålet er jo så bare, hvordan man får en kommune "til at gå forrest".

Jeg tror ikke en skid på, at den opgave kan løftes herindefra eller af noget enkelt firma, og så længe der ikke er et lovmæssigt forbud imod at bruge GSuite eller Office365, så kommer INGEN til at vælge noget andet.

Nogen i denne tråd foreslog "en forening" og jeg kan ikke se andre måder at gøre det på. Jeg ved ikke, hvilken forening (eller brancheorganisation) det skulle være, men man er nødt til at tænke stort.

28. januar 2021 kl. 17:15
Google truer med at lukke sin søgemaskine i Australien

(Det eneste google jeg har brugt de sidste 2 år er translate)

Hvis du ønsker at løsrive dig helt fra Google - også med oversættelser, så skulle du tage at prøve Bings oversætter. Den er helt på højde med Googles.

https://bing.com/translate

?

22. januar 2021 kl. 13:23