Morten Worm Due

Koks i Kørekort-appen: Opdatering slettede brugeres data

Det elektroniske sundhedskort giver den kæmpe fordel at begge forældre kan have et sundskort til børnene.

9. februar kl. 13:58
Seks zero days: Usædvanlig mange patches skal lappe Microsofts sårbarheder

Det er (desværre) ikke IIS, men http.sys der er ramt - hvilket betyder at servere der kører Windows Remoting, SQL reporting services og andre microsoft http tjenester er ramt.

Heldigvis er det kun Windows Server 2022 der er ramt per default. 2019 kan være ramt, hvis HTTP Trailer Support er enabled, men det er den ikke per default.

12. januar kl. 12:54
Hjemmeværnet lagt ned af hackerangreb: Forsømte Exchange-opdatering i to måneder

Fair nok. Kender ikke deres setup, men kan man ikke køre exchange på en server og web på en anden, så de er decouplet og på den måde sikre de kan opgraderes uafhængigt af hinanden?

Jo, det man sagtens, og det er anbefalet og ikke særlig svært. Man kunne enda sagtens argumentere for, at på et internet-eksponeret IIS system (Exchange frontend kører på IIS) burde man bare patche automatisk, og så tage problemerne ved defekte patches bagefter. Det er i hvert fald hurtigere at rydde op efter end de de har været ude i nu.

Der står faktisk ikke noget i artiklen om hvorvidt de to systemer var skilt ad.

15. oktober 2021 kl. 11:55
Hjemmeværnet ramt af aktivt hackerangreb: Mail, Skype og Sharepoint er nede

Skype for Business Server 2019 will receive extended support through October 14, 2025.https://en.wikipedia.org/wiki/Skype_for_Business

15. september 2021 kl. 11:09
Microsoft: 80.000 Exchange-servere mangler stadig patches

Exchange kører kun på Windows. Og det er ikke Windows som sådan der er ramt - det er Exchange. Så nej, det løser ikke noget at køre Linux istedet, men det løser måske noget at køre noget andet groupware. Det nemmeste er nok bare at lade Microsoft tage sig af Exchange.

16. marts 2021 kl. 14:49
Routing-fejl sendte Nem-login til tælling i 17 timer: Borgere kunne ikke få corona-svar

De fleste fejl tager 10 minutter at rette. Men det kan godt tage 17 timer at finde fejlen, vurdere hvad der går i stykker, når man ruller tilbage, og finde en eller anden leder der får løn for at skrive under på, at det er en okay beslutning.

Især når det er to forskellige organisationer. Hvis organisation 1 bestiller en ændring, organisation 2 udfører ændringen ukritisk (for det har organisation 1 nok styr på, og de har i øvrigt været ret insisterende på at ændringen hastede fordi de er kommet bagud med bestillingerne), og en hel anden del af organisation 1 så bliver ramt af fejl - så er det nok ikke så nemt længere.

6. januar 2021 kl. 11:02
Coronavirus forlænger Microsoft-support af Windows 10-version

Problemet for forståelsen er, at der helt grundlæggende findes to supportmodeller:

  1. Os der har en HOME eller PRO licens, bliver tvunget - ikke i samme hastighed, men dog tvunget - over på nyeste versioner. Man kan på pro i vid udstrækning selv bestemme hvornår man vil over på de nye feature releases. Feature Releases udkommer hvert halve år og har support i 18 måneder. Hvis den release man er på er ved at blive usupporteret, bliver man tvangsopdateret til en supporteret version.

  2. Virksomheder med Enterprise licensering (og det er vidstnok ikke - i alle tilfælde - helt det samme som Enterprise version) køber en supportaftale hos Microsoft, og bruger anden infrastruktur (FX WSUS eller SCCM) til at opgradere feature releases. De kan så selv styre det, og det er vældig rart at vide hvornår brugerne bliver "ramt" af disse opgraderinger. Hvis man har en enterprise supportaftale, er nogle af versionerne supporteret i 30 måneder.

Så: For den almindelige bruger er der ikke noget problem, man bliver automatisk opdateret. Gratis. Virksomheder, der gerne vil bestemme hvornår denne opdatering foregår, er formentlig dækket af en supportaftale, og bestemmer selv hvornår de vil opgradere deres flåde. Og de er nu dækket i nogle flere måneder for 1709.https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

23. marts 2020 kl. 09:40
Den første uge med AULA – what a case!

Min AULA app har adgang til Lagring (for at kunne gemme PDF'er) og kan spørge om adgang til Kamara - men har ikke gjort det endnu.

Nogen overdriver altså et eller andet får at få en vinkel på "det onde Aula". Jeg ved ikke om det er anderledes på IOS, jeg kører android.

30. oktober 2019 kl. 09:53
11 procent af amerikanerne tror, at HTML er en seksuelt overført sygdom

Min nabo aner ikke hvad MP3, Gigabyte eller HTML er - og er da i øvrigt også ligeglad. Hun bruger det ikke til noget. Hun hører musik, gemmer billeder og åbner hjemmesider på Internet.

Det er da ligegyldigt om hun kender betegnelserne?

3. oktober 2015 kl. 08:50
Nu er Windows 10 klar til produktion

Hvorfra stammer disse forlydender? Jeg sidder lige nu og arbejder på en Windows 10 build 10240 - og jeg oplever altså ikke disse gevaldige problemer. Jeg afviser ikke at der er programmer, der har udfordringer, men applikationskompatabilitet er ikke et kæmpe problem for mig. Måske nogle spil, måske ældre versioner af programmer. Jeg har måske et problem med Quicktime - det virker fint nok, men CSIS heimdal rapporterer den som værende forældet, og det gør det ikke på min Windows 8.1 maskine.

19. juli 2015 kl. 20:55
Skal jeg slette min Windows 8.1?

Og problemet med opstarten kunne du vel løse med en SSD, hvis du har brug for Windows 8?

6. maj 2015 kl. 19:49
Danske bankchefer vil samle it-driften i fælles selskab

Kunne i så ikke se at få styr på ssl certifikaterne til feks mitnykredit.dk ? :)

En kollega skråt over for mig sveder over lige netop det. Desværre indebærer det en masse tværorganisatorisk arbejde...

28. april 2015 kl. 15:18
Danske bankchefer vil samle it-driften i fælles selskab

Jep, jeg er farvet. Derfor disclaimeren.

28. april 2015 kl. 13:24
Danske bankchefer vil samle it-driften i fælles selskab

Det kommer vældig meget an på hvad du gerne vil have at de skal konkurrere på?

At konkurrere på backend-systemer giver i min hjerne ikke så meget mening - det er blot ekstraomkostninger for mig som forbruger. Udviklingsorganisationen vil blive holdt til ilden af konkurrencen med Dansk Bank og Nordea, må man formode. Desuden kigger de i horisonten på konkurrencen med betalingssystemer fra Apple, Facebook, Google osv.

Man kan også forestille sig en situation, hvor der kommer flere valgmuligheder i selvbetjeningssystemerne.

I øvrigt har de større finanskoncerner stadig egenudvikling - de fælles systemer bliver lavet hos en bankcentral.

Disclaimer: Jeg arbejder med web-drift hos JN Data, som laver IT-drift for SDC, BEC, Bankdata, Jyske Bank og Nykredit. Min hverdag ville blive fantastisk meget lettere, hvis sammenlægningen skete. Håber jeg. :-)

28. april 2015 kl. 11:50
Danske bankchefer vil samle it-driften i fælles selskab

Danske Bank og Nordea vil stadig have deres egne udviklingsafdelinger, så der vil stadig være konkurrence.

28. april 2015 kl. 10:06
270.000 NemID-brugere kan fortsætte på Windows XP - men bør opgradere

Hvis min nabo køber en Windows 8 maskine i Bilka nu, så er der styresystemssupport til 10-01-2023. Så nej - han behøver ikke at købe en ny maskine hvert tredje år.

20. juni 2014 kl. 12:09
Microsoft lukker 59 sikkerhedshuller i Internet Explorer

Jeg har altså ikke kendskab til ret mange der bruger "sikkerhedshensyn" som argument

Argumentet plejer at være "omfattende testarbejde i forbindelse med skifte af applikationsfrontend" - og de har ret - det er omfattende.

11. juni 2014 kl. 14:03
Dr.dk plaget af periodisk fejl i fiberforbindelse

Det er fordi de fleste mennesker er umulige at få fat i og interviewe direkte, med mindre de kører i metro eller er ude at sejle på en fiskerkutter nord for Skotland.

Jeg tror såmænd ikke at telefonlinjerne i DR byen fejler noget særligt...

4. marts 2014 kl. 22:15
Ny Atom-processor er både skidt og godt nyt for Windows-tablets

En atom kører helt almindelig x86 windows 8.

12. september 2013 kl. 08:32