Lene Fischer

Dataforsyningsstyrelsen dropper kodeord i klartekst efter kritisk fokus

Vi anvender på universitet de frie data i dagligt brug af GIS. Vi er meget heldige at have adgang til disse data.

Da der som beskrevet ikke indeholder nogen form for følsomme oplysninge, burde der ikke være adgangskode for den type bruger som hedder 'Borger'.

For de institutioner hvor der foregår transaktioner med op- og download er det en selvfølgelighed med kode.

Tak til SDFE for deres altid gode service - med og uden kodeord :-)

26. juni 2017 kl. 11:50
Så kan de lære det, ka' de!

Ja QGIS har nu også fundet vej til Statens IT Positivliste. Sammen med de andre GIS programmer har man endnu et stærkt værktøj til at løse opgaverne.

Vi har startet en brugergruppe i Danmark og der kan læses mere på http://qgis.dk/ Med i brugergruppen er en lang række offentlige (regioner, kommuner, styrelser, universiteter) og private virksomheder samt privat personer.

At være en del af OpenSource miljøet er ret fantastisk. Man bliver en del af en global Brugsforening. Modellen med OpenSource er til konstant undren. Både brugere og udviklere skal lære hvordan det hele fungerer. Prøv at læse et blogindlæg af Nyall Dawson - Core-udvikler i QGIS http://nyalldawson.net/2016/08/how-to-effectively-get-things-changed-in-qgis/

Men ved at være med kan man faktisk få indflydelse på hvordan programmet udvikles. Der er ikke langt fra idé til funktionalitet - man kan jo bare selv gå i gang. Og der er mange som gerne vil hjælpe og samarbejde. Og det er ikke kun kodning - der skal oversættes, fejlmeldes, udvikles dokumentation og afholdes kurser og konferencer.

Et eksempel i deltagelse i Nødebo 2.16: Asger Petersen fra Septima http://www.septima.dk/ udviklet en 'Hillshade on the fly' - altså en 'farvelægning' af højdemodellen til et skyggekort. Det skete i samarbejde med Nathan Woodrow fra Australien. Det hele foregik på nettet via GitHUB

En anden måde er at undervise. I dag kommer Tim Sutton (Bestyrelsesforman for QGIS.ORG) til Københavns Universitet. Og torsdag/fredag afholder han 2 dages workshop på vores campus i Nødebo. Inden vi drager til FOSS4G i Bonn i weekenden for at have Codesprint med deltagere fra hele verden. Derefter er det min egen tur til at afholde workshop i Bonn. Det er faktisk enkelt - vær med og få dine idéer med ud i programmet.

Og ja - i Nødebo er vi glade for navngivningen af version 2.16 til NØDEBO. Det har nemlig betydet at der er skifte encoding fra ASCII til UTF-8.

17. august 2016 kl. 07:17
Danmarks sejeste datafil

Meget gerne! Opsætning er enkel og det samme er anvendelsen. Skriv lige hvor jeg skal sende til. Mvh Lene Fischerlfi@ign.ku.dk

6. december 2014 kl. 18:07
Danmarks sejeste datafil

Det er et fantastisk datasæt. Med en punkttæthed på 2/m2 bliver den nye terrænmodel på 0,4 m / pixel mod den tidligere på 1,6 m. Med LASTools fra Rapidlasso kan man manipulere data. LASTools kan anvendes i QGIS OpensourceGIS. I gratisprogrammet Fugroviewer http://www.fugroviewer.com/ kan man indlæse LAZ filerne direkte. Måle højder, se profil og 3 D. Prøv at se en bearbejdning på af data der blev foretaget af Asger Petersen fra Septima efter vores workshop på Københavns Universitet i maj. http://labs.septima.dk/dhm14/. Et kort som i øvrigt blev belønnet ved FOSS4G i Portland tidligere på året.

Alexndra Instituttet har også været i gang http://cg.alexandra.dk/?p=3636

Det er pludseligt blevet MEGET sjovt at undervise i GIS. Med frie data fra GST og OpenSource programmer, så kan vores studerende få langt mere ud af undervisningen. Der kan og bliver nørdet langt mere. Alt fra at undersøge Slope og Aspect til benyttelse på grønne tage, Tælle træer og beregne disses højder. Der er ingen grænser.

Tak til Geodatastyrelsen for de frie data!! Hilsen Lene Fischer Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

5. december 2014 kl. 23:48
Trine Bramsen taler ud: Nødvendigt at prikke til fordomme med kække metoder

Kære Trine Bramsen

Hvis du mener det seriøst, så kom på banen med de emner du gerne vil i medierne med. Du kommenterer at du gerne vil diskutere it-branchens fremtid. Fint - kom med et par oplæg. Lige nu ! For i disse dage har du alle mediers bevågenhed og har nu dit livs chance for at blive hørt. Måske der også vil være store bølger du skal svømme igennem, men hvis du virkelig gerne vil noget så fat den seriøse debat. Vi er mange der venter med spænding.

Med venlig hilsen Lene Fischer

6. august 2013 kl. 07:30
Opråb til it-nørderne: Smid tennissokkerne - og tal, så vi kan forstå det!

Claus - Det er ikke hug du får herfra. Men ganske uforstående. For det er da ikke kommunikation Trine - it- og teleordfører - frembringer.

For mig er det uforstående at skrive et sådan indlæg med hendes baggrund. Som ordfører bør man sætte sig ind i faggruppens verden og forstå den. Ønske at vide noget om det arbejde og problematikker som er vigtige for it-folk. Et misforstået forsøg på at være morsom eller et forsøg på at komme i nærkontakt med vores målgruppe, må siges at ramme fælt forbi.

Når vi i faglige sammenhæng kommunikerer bruger vi selvfølgelig fagudtryk - hvem gør ikke det - vi låser os ikke inde i et elfenbenstårn og vi er da modtagelige for kritik.

Kom med en politiker som gerne vil tale it- som vil lytte og prøve at forstå uden at løbe skrigende væk ved første fagterm. Så vil jeg da gerne debattere OpenSource. IT i det offentlige eller andre af den slags emner. Den nyeste teknologi indenfor GPS kan da også være et emne. Men dette blogindlæg er ikke værdigt for en ordfører fra et regeringsparti. Med eller uden tomater. Hilsen Lene Fischer

2. august 2013 kl. 16:38
Opråb til it-nørderne: Smid tennissokkerne - og tal, så vi kan forstå det!

... at være it- og teleordfører for Socialdemokratiet og så have så snævert et kendskab til de mennesker som er i IT branchen.

Det godt at jeg er gift med en IT-NØRD og ikke en politiker som tænker mere på gener og tennissokker.

Med venlig hilsen Lene Fischer Cand.Scient i datatologi

2. august 2013 kl. 11:49
Indfør distanceundervisning i folkeskolen!

Lige nu er jeg i gang med at planlægge fjernundervisning/Video/tutorials som skal ligge på nettet. Det er ment som et supplement til den undervisning der foregår på stedet.

Ved forelæsninger og øvelser er der en synergi mellem underviser og studerende som ikke kan erstattes af fjernundervisningen. Men med de muligheder som ligger ved web, kan der gentages/øves og forberedes langt bedre. Ved at bruge web kan der også linkes til videoer som er meget svære at anvende i en undervisningssituation med mange i et lokale - ren kakofini. Men ved brug af video kan læsesvage få en langt bedre gennemgang af emner på mere end tekstniveau.

Der er ikke kun én måde at lære på, og ved at anvende flere undervisningsmedier når vi forhåbentlig flere studerende.

Hvor ofte har man ikke siddet og genlæst en powerpoint - men manglet pointerne...

Med de muligheder og evner vores unge har i dag, så kan vi da kun gøre undervisningen mere spændende ved at kunne supplere - men IKKE erstatte klasseundervisningen. Og det er underordnet på hvilket uddannelsesniveau.

19. april 2013 kl. 23:17
IT-branchens skurvogn

OK så et rapport fra branchen – set med kvindeøjne: Jeg arbejder som konsulent og lektor indenfor GIS og GNSS (GPS). En temmelig mandsdomineret verden, dog under forandring.

Har været med i mere end 30 år. Tager jævnlig på konferencer både i Danmark og i Europa.

Jeg kender intet til kønsdiskriminerende eller sjofel opførsel hverken på arbejdet eller til konferencer.

Det eneste som kunne komme på tale i den retning, er den kalender fra Husquarna som hænger i vores storrumskontor – og det er ikke symaskiner kvinderne har i hænderne, men motorsave.

Da vi for 3 år siden havde en kontorsammenlægning, blev den kalender faktisk taget op til debat, men vi var enige om at den skulle der også være plads til. Til gengæld måtte vi så gerne julepynte med gran, guirlander og lyskæder. Diversitet er jo så populært, så vi rummer også vores forskelligheder på dette plan.

Samarbejdet med mine kolleger og vores studerende har aldrig været præget af kønsdiskriminering.

Måske det er grundet min høje alder at jeg ikke oplever køns- eller sexchikane. En stående vittighed er jo ellers, at når man er over 40 er den slags et personalegode… Nåhe nej sådan noget må man jo ikke joke med…

Nej seriøst så er alderschikane er nok det jeg frygter mest…. Hvis jeg skulle komme i en situation hvor jeg skulle ansøge om et andet job – Men det er jo en ganske anden og langt mere spændende debat – som har været her på sitet tidligere. Med venlig hilsen Lene Fischer Cand.Scient, Datalogi

3. april 2013 kl. 14:04
IT-branchens skurvogn

Tak til alle de mænd som i dette forum forsvarer kvinder og deres tilstedeværelse i it-verdenen. Det er tankevækkende at der i denne tråd kun er en kvinde som tidligere har skrevet indlæg. Efter den første dag at have læst, fandt jeg det umådeligt trættende og ganske spild af tid. Måske en kvindeting?

For det første bør man selvfølgelig behandle sine medmennesker og kolleger ordentligt. Men sådan er verden jo ikke nødvendigvis skruet sådan sammen. Så ville der jo ikke være en våbenindustri eller skilsmisseprocenter som overstiger landsgennemsnittets BMI.

For det andet, så er der alle steder – både blandt kvinder og mænd – samtaler som ikke kan overhøres af det modsatte køn uden at modparten rødmer. Hvis der er nogen som i dette fora kan undsige sig det, så er de enten fulde af løgn eller medlemmer af indre mission.

Denne sag er typisk amerikansk og ganske ude af proportioner. Så kunne vi her i lille Danmark ikke bare overse – og måske ryste på hovedet af sådan en opførsel, og til gengæld tage hensyn til alle vores kolleger. Huske at hilse på, rose og påskønne hinanden- uanset køn, etnicitet eller alder.

Brug dog livet på noget andet og mere konstruktivt!

Hilsen Lene Fischer Cand. Scient Datalogi

2. april 2013 kl. 22:59