Niels Dybdahl

Hvem har en storformatscanner ?

Jeg var med til at udvikle storformatscannere i 90erne, op til 36x48", men det var flatbedscannere hvor originalen blev lagt mellem to glasplader og luften blev suget udog der er vist stadig nogle få af dem der kører rundt omkring. Men hvis det ikke er nænsomt nok, så må det være højtopløselige kameraer fra Hasselblad eller lignende der skal til.

30. januar kl. 12:47
It-fejl sendte østjyder på lange rejser for covid-vaccination

Min mor måtte køre tre gange fra Nødebo nord for Hillerød til Nykøbing Falster for at blive vaccineret. Det blev ca 1000 km ialt. Hun havde valget mellem Nykøbing Falster og Århus. Da hun kom derned for at få andet stik, så var de løbet tør for vacciner og så måtte hun derned to dage senere igen. Jeg er spændt på hvor langt jeg skal når det bliver min tur.

9. april 2021 kl. 15:19
Ny undersøgelse: Danskerne siger 'nej tak' til Smittestop-app

I beskrivelsen af appen står der kun at beskeder bliver vist inde i appen. Intet om hvorvidt appen kan vise en notifikation i notifikationsbjælken, hvis der er beskeder. Hvis det er rigtigt at appen ikke kan bruge notifikationsbjælken, så skal man jævnligt åbne appen for at se om der er beskeder. Men det skriver de heller ikke at man skal. Jeg synes beskrivelsen af appen er for dårlig og muligvis også implementeringen. Jeg har prøvet at skifte til den tyske corona-warn-app, men to gange har jeg været ude for at den var stoppet og opfordrede mig til at starte den igen via en knap i appen. Hvorfor starter den ikke bare automatisk? Og igen ingen brug af notifikationsbjælken.

28. december 2020 kl. 10:12
Tvivl om inhabilitet: Datatilsynet udtaler skarp kritik af ... Datatilsynet

Datatilsynet kritiserer Datatilsynet for Datatilsynets indberetning af Datatilsynet til Datatilsynet...

12. september 2020 kl. 22:22
Droppede fax og kuglepen: Corona satte turbo på akut-udvikling i Sundhedsplatformen

alligevel været nødsaget til at videreføre forældede arbejdsgange og anvende faxmaskiner, papirlister og telefoniske rundringninger.

Intensivafdelingerne på Sjælland havde faktisk en god IT-løsning før sundhedsplatformen (de havde den samme som anvendes i resten af Danmark). Så kom sundhedsplatformen og den havde desværre ikke support for intensivafdelinger, så de måtte gå tilbage til papir og fax. Så den forældede arbejdsgang blev først indført med sundhedsplatformen.

25. juli 2020 kl. 22:40
Microsoft advarer om ny Java-baseret ransomware

Hvorfor mon lave det i Java,

Så kan de bruge samme kode på Windows, Linux og MacOS.

2. juni 2020 kl. 14:23
Gammelt postsystem presser internettet: Kina foreslår at indlægge stopklodser

Jeg vil give ret i at det ikke er meget data, men jeg kan forestille mig meget mere som bilerne kan udveksle. F.eks hastigheder, størrelser og al information de får ind fra diverse kameraer og afstandsmålere, så en bil kan se hvad der sker bag andre biler.

2. juni 2020 kl. 09:50
Poster til tiden: Her er nyhederne i Java 14

Er Java ikke uhyggelig usikker

Stort set al software er uhyggeligt usikker som de årlige konkurrencer "Pwn2Own" viser igen og igen. Det er vist kun ChromeOS som det ikke er lykkedes at hacke endnu.

8. januar 2020 kl. 14:44
Nye krav til kodeord i Uni-Login møder kritik: »I virkeligheden er det ikke sikkerhed – det ligner bare sikkerhed«

Der er INGEN grund til lange passwords ... så længe uni-login kun gemmer saltede hashes.

Desværre så gemmer uni-login passwords ikke som hashes. Uni-login kan genskabe passwordsne i klartekst. Min ældste fandt ud af det da han startede i gymnasiet og fik sit password udleveret i klartekst på papir.

7. januar 2020 kl. 13:48
Nye krav til kodeord i Uni-Login møder kritik: »I virkeligheden er det ikke sikkerhed – det ligner bare sikkerhed«

Men folkeskolelærer William Bendsen stiller spørgsmål ved, om det skal være lærerens opgave at danne børn i it-sikkerhed, når det gælder adgangskoder.

Selvfølgelig er det lærerens opgave. Hvem skulle ellers lære børnene det? Der er alt for få forældre som har lært om IT-sikkerhed, så man kan ikke forvente at forældrene kan klare opgaven. Og ja det tager tid hver gang eleverne glemmer deres kode, men det tager også tid når de glemmer hvordan man ganger tal sammen.

7. januar 2020 kl. 13:45
Softwareingeniør: Alt for nemt at få adgang til persondata fra zoo-årskort

Nu har jeg opdateret mine oplysninger hos zoo. Og vupti så skiftede passwordet til mit nye postnummer uden at jeg blev informeret om det. Jeg tror dog ikke at alle brugernavne er fortløbende, for mit er over 40000000 og de viste er omkring 30000000 og så mange årskort tvivler jeg på at der er solgt. Men min adresse og email ligger stadig frit tilgængeligt selv efter at der er sat captcha på.

3. januar 2020 kl. 10:15
Papkort til NemID smides på porten fra 2021

Ifølge https://digst.dk/media/19662/interessentforum_praesentation_maj2019.pdf side 13 bliver det en nøglegenerator som folk uden mitid-app kan bruge. Umiddelbart lyder det lidt nemmere end papkort (tryk på en knap, så får du en ny engangskode), men den fylder ssv mere end papkortet, så den vil nok blive parkeret hjemme i skuffen, mens jeg i dag altid har papkortet med mig (og normalt bruger jeg nemid-appen).

1. november 2019 kl. 11:54
Aula kritiseres for at tage børns data som gidsel

Hvilken relevans har registrering af elevens religion for skolen?</p>
<p>Det kan være relevant f.eks. hvis skolen giver mad og man skal være opmærksom på at beskytte børnene mod svinekød (jøder & muslimer) el.lign.

Forbudet mod at røre svin (og spise skaldyr fra havet) står i Det Gamle Testamente, så i princippet gælder det også for kristne. Men en checkliste for de fødevarer som man er allergisk overfor ville være bedre end at basere det på religiøst tilhørsforhold.

22. oktober 2019 kl. 11:23
Bankdirektør efter afsløring af ringe sim-kort-sikkerhed i telebutikkerne: »Rystende og klart ulovligt«

Send SIM-kortet med posten til folkeregisteradressen og send samtidigt en SMS om sagen.

28. september 2019 kl. 11:04
Slipper vi ikke snart af med de nationale test?

Selvfølgelig skal eleverne testes. Hovedsageligt for at lærerne ved hvor de har problemer, men jeg har også været ude for en skole hvor man mente at eleverne selv lærte at læse når de var klar til det. De nationale tests viste at skolen var i bunden mht læsefærdighed, så kommunen satte derfor en ekstra læseindsats igang. Lærernes karaktergivning er også udtryk for en test, men den er ikke bedre end de nationale tests. Der har været undersøgelser hvor man har givet samme stil til forskellige lærere og fået meget forskellige karakterer. Alle tests og karaktergivninger har en usikkerhed som desværre bliver skjult. Min ene søn var frustreret over at få et 7-tal som bundede i at læreren ikke rigtigt havde fået et indtryk af hans niveau endnu. Hvordan håndterer man den usikkerhed på vurderingerne bedre?

26. september 2019 kl. 11:33
Leder: Stram op, teleselskaber og myndigheder!

Nye SIM-kort til eksisterende telefonnumre burde håndteres mindst lige så sikkert som nøglekort til NemID. En tilfældig medarbejder i en telebutik burde ikke have mulighed for at lave et nyt SIM-kort til et eksisterende telefonnummer. Send det med posten til folkeregisteradressen (lige som nøglekortet) og informer via SMS. Det vil hæve sikkerheden en hel del.

20. september 2019 kl. 11:31
Hackere kan overtage mailkonti hos Google og Microsoft alene via et telefonnummer

Facebook har et system med betroede venner som kan bruges til få adgangen tilbage til sin konto. Hvis Google og Microsoft havde noget lignende, så kunne man undlade muligheden for at få adgang udelukkende med mobilen. Så vidt jeg kan se, kræver Facebooks løsning kun at en betroet ven siger god for en, men det ville være sikrere hvis kravet var at mindst to venner sagde god for en.

4. september 2019 kl. 18:41
Tidligere job-interviewer hos Google: Her er opgaven fra samtalen

Det er vist kun amerikanere (som ikke bruger SI-systemet) som kan finde på den opgave. Alle andre ville bare regne de to mål om til SI-enheden og dividere. Men der er mange andre gode opgaver hvor man kan bruge grafteori.

4. september 2019 kl. 18:24
Medicin til 3.000 patienter forsvandt efter servernedbrud på Sundhedsplatformen

Ja servere kan gå ned, men de plejer ikke at miste data i den forbindelse. Hvad er årsagen til datatabet i denne forbindelse? Dårlig serversoftware? Fejl da systemerne blev sat i drift igen?

26. august 2019 kl. 11:27
Derfor blev de selvkørende biler overhalet indenom

Elløbehjulet kan faktisk også skubbe på udbredelsen af selvkørende biler. I starten vil selvkørende biler kræve at vejene er tydeligt markerede og testede, så det er oplagt at de kører på hovedstrækningerne. Jeg forestiller mig at jeg tager elløbehjulet hen til nærmeste hovedvej og der hopper på en selvkørende bil eller minibus og så senere hopper af igen og kører de sidste 1-2 km til arbejdspladsen på løbehjulet.

12. juli 2019 kl. 13:59