Andreas Bach Aaen

Nu forklarer Nets sig: Rod-certifikat står bag stort database-nedbrud

Hvorfor så centralistisk et design?

For mig at se, så er der to grunde til at NemID er designet så centralistisk som det er:

  1. Nets ønsker sig betaling pr. transaktion.
  2. Staten ønsker overvågning af transaktioner.

Det havde været skønt med et system hvor tranaktioner kunne forgå decentralt og hvor borgerne kunne validere hinandens transaktioner. MitID lider af præcis de samme designfejl - både på udbudssiden og på den businesscase, der spilles op til.

26. juni kl. 17:12
Rigspolitiet punkterer forslag om digitale stelnumre

Tåbeligt med danske stelnumre Der har været dansk særlovgivning på området i +40 år. Se dog at få lavet stelnumre på EU plan. Jeg har for nylig købt en cykel på en større dansk webshop. Stelnummer var noget jeg skulle spørge efter - det var ikke slået ind i stellet - og nej det var ikke et dyrt carbon stel. Jeg fik så stelnummeret eftersendt udprintet på en Dymo-strimmel - og en dåse lak jeg kunne lakere det fast med.

Med det antal cykler der forsvinder hen over grænserne, så er det tåbeligt med en enlig dansk løsning. Vi skal have en løsning for hele Europa - så skal producenterne nok rette sig ind og levere stelnumre, der er monteret fra starten af.

7. april kl. 19:24
Kejserens Ny Efterretningstjeneste

Hvis ikke det var PET der kamuflerede en ransagning som et indbrud hos Lars Findsen gennem en "ulåst kælderdør", så bør de nok være meget interesserede i hvem der så gjorde det. Uelegant.

Og ja der findes virkelige eksempler på noget der er mere uelegant: Putins håndlangere, der ikke helt lykkedes med at forgifte Navalnyj - og i særdeleshed det interview Navalnyj lykkedes, at foretage med agenten under sække af at være en højtstående officer i FSB, der ville have afrapportering.

13. januar kl. 16:17
Datamuseum: Vi Flytter Stadig

Det var hvad min gymnasie i Odder havde i 1989, hvor efter de skiftede PCere. I 1999 kom jeg til ar arbejde hos Telebit Commnications A/S, der var startet af flere gamle folk fra Regnecentralen. Jeg havnede på kontor sammen med en af dem, der havde designet Piccolinen. IT hardware har ofte kort levetid sammenlignet med en programmørkariere. Softwareløsninger kan have længere levetid.

22. december 2021 kl. 23:43
Ikke et ord om FE

Den var også i frifindelse af FE noteret at FE generelt ikke overskred beføjelser om udlevering af persondata. Alså med andre ord de gør det, men de laver også 51% andet end det. SUK.

Og hvor var det klamt at høre på tidligere forsvarsminister Claus Hjort i Deadline på DR2, der var pavestolt af at Danmark næsten var med i de fem øjnes klub.

Husk at det var "gode" efterretninger fra nære allierede som USA, der fik Danmark med i Golfkrigen.

USA har også brugt deres spinageforhånd i Danmark til at aflytte under COP15 mødet i 2009.

Måske kunne Danmark få mere ud af at knytte nære kontakter til nærmeste naboer frem for USA.

Med den knowhow og små software firmaer i Danmark, der laver "sikkerhedssoftware", så kan vi sagtens undvære amerikansk software og hardware til at aflytte os selv og alle andre der sender trafik igennem Danmark.

22. december 2021 kl. 23:24
Hjælp til el/net i nyt hus

Jeg har nu et 8 år gammelt hus, hvor jeg stort set har fulgt den opskrift Poul-Henning har angivet her. Jeg har været super glad for et 40 mm tykt tomrør fra teknikrum og frem til skel. Her har jeg kunnet opgradere fra coax kabel til fibernet uden at skulle bryde vægge op eller grave i forhaven.

I forhold til TV, så fik jeg også et 40 mm rør ført frem til TVet og til reolen i modsatte ende af TVs-stuen. Det dog desværre lavet med støvsugerræør med skarpe knæk, så i praksis sidder de kabler jeg har deri fast og kan ikke skiftes. Så HDMI kabel mellem TV og Receiver har givet mig hovedpine og kommet til det igen, hvis jeg skal have 4K eller bedre presset igennem.

Et stort tomrør mellem garage og eltavle kan også være en god ide. det er ikke alle 3x16A kabler der er beregnet til kontinuert belastning, så gør det muligt at skifte kablet til elbilen ud.

Ellers har jeg 20 mm tomrør til cat6, men det er lige præcis for lidt til dobbelt cat7 kabler. Så jeg har måttet nøjes med at trække enkeltkabler og sætte lokale switch op et par steder.

PoE Access punkt er også noget jeg har eftermonteret. Her har det været fedt med tomrør.

Generelt tomrør til cat6 i alle rum har været godt her under Corona-nedlukning, flere rum er blevet opgraderet med cat7 kabling (cat6a stik) så alle i huset ikke skulle bruge wifi på een gang. Alle seks personer i hustanden havde båndbredde nok samtidigt.

Og så har vi en sjusket men lovlig installation. Føringsveje kan være lidt specielle i et hus med forskudte etager. Kkøleskab + fryser er sat på samme gruppe som ude-stikkontakter. Så hvis julebelysningen kortslutter, så slukker køleskab og fryser.....

22. juni 2021 kl. 21:44
# Patch dit hus med Ethernet

Hvis man ikke synes stikkene behøver at være LK-stik, så er der mange penge at spare ved at benytte Europadåser og deraf følgende muligheder for at vælge netstik og frontplader fra mange forskellige firmaer. Jeg valgte selv at benytte Gira til frontplader. Jeg har benyttet
voltus.de, alles-mit-stecker, conrad.de og reichelt.de til materiel igennem tiden. Husk at købe STB-kabel. Skærmet kabel lange træk med UTP kan give store problemer. Selv valgte jeg Cat7, da det var stort set samme pris som cat6a. Som alternativ til et rackskab kan man også købe løse rackskinner til at montere patchpanel i. Sådanne rackskinner kan købes billigt hos musikforhandlere som f.eks. thomann.de. Skinnerne kan man save til i rette længde og selv montere i et brugt træskab eller hvad man nu har. Brugte køkkenelementer fåes ogte til afhentningspris.

Gira versus LK kan ses her:https://www.bachaaen.dk/blog/?p=331https://www.bachaaen.dk/blog/?p=248

Rackskinne i genbrugt klædeskab kan ses lidt af her:https://www.bachaaen.dk/blog/?p=384

22. juni 2021 kl. 21:13
Mænd og Børn Først!

Selv tog jeg ca. 12 ugers forældre orlov + de to uger fælles for hvert af mine fire børn. For de første tre's vedkommende så var jeg ansat i en svensk ejet IT biks, hvor det blandt mine svenske kollegaer helt var normen. Det var det ikke helt i Danmark. For mit sidste barns vedkommende, da var jeg ansat i et firma med traditioner ud fra stålindustrien. Her fik man suppleret dagpenge op til fuld løn, men kun indenfor de første 14 uger. Altså gæt lige på hvor mange mænd der tager den første del af orloven hvor amning er absolut vigtigst? Min kone og jeg havde besluttet os for samme fordeling som ved de første tre børn, men det ramte på pengepungen. Faktisk burde den slags aftaler være ulovlige. En længere øremærket forældreorlov til mænd vil lægge et pres på at den slags indirekte forskelsbehandling ikke godtages.

23. marts 2021 kl. 20:44
Så nåede #MeToo til Danmark

Den genoptagne #metoo debat har i alt fald vist mig, hvor betydende magtspillet om ansættelsen er. Det er nemmere at blive udnyttet hvis ens stilling er midlertidig og man er afhængig af en forlængelse af en chef i en position over en. I den del af IT-branchen hvor jeg har været har lange faste ansættelser været normen. Gode dygtige IT folk har der i lange perioder været mangel på. Så det forudinstillede magtspil har ikke været det samme. Det er ikke nær så meget på spil ved at sige fra. Det værende sagt, at er jeg sikker på, at der på min sidste arbejdsplads har været alle betingelser til stede for at sexchikane kunne forekomme uden, at der ville blive taget ordenligt hånd om det. Kulturen her kom dog mere fra fabriks-siden end fra IT-siden. Et dybere hieraki og større afhængighed af cheflaget over en giver ikke beskyttelse mod krænkelser. At der ikke er flere kvinder inden for IT end der er, er faktisk ærgeligt. Jeg har desværre ikke haft fornøjelsen at arbejde sammen med ret mange. Og dog, når jeg tænker tilbage, så har det alligevel været en god håndfuld. Dermed sagt, at jeg ikke i arbejdsmæssig sammenhæng har tænkt ret meget over kønnet. Der er givetvis IT arbejdspladser, hvor der er masser af projektansættelser, freelancere og andre der sidder yderst jobsikkerhedsmæssigt. Her må risikoen for overgreb være større.

27. september 2020 kl. 19:08
DMI har mistet 413.000 månedlige brugere: Hjemmeside får skylden

Det nye dmi.dk loader utroligt langsomt. Det kræver også en væsentlig hurtigere computer for at vise grafikken uden at det bliver sløvt.

For at se hvordan vejret forventes at være i de nærmeste timer, så skal man klikke for at folde en drop down box ud. Det er simplethen et klik for meget. Langt de fleste checker vejrudsigten for at få et bud på de nærmeste timer eller i morgen. Der er RIGELIGT plads på skærmen til at vise det, men alt skal manuelt foldes ud.

Hvis man vil se radarbilleder, så kan man ikke lave et direkte link til dette. Igen akal man gang på gang vente længe på at hele siden bliver opdateret med alt muligt information, som man ikke er på udkig efter, hvor efter man får mulighed for at klikke på kortet og endnu en gang vælge rador data og så vente på at disse data hentes og vises.

Elendig brugergrænseflade. Den fejler totalt i at være et effektivt redskab.

Det er klart, at der skulle ske noget, så data kunne vises på små mobilskærme, men flowet i at finde de mest relevante data frem oden at spilde tiden på alle de andre data, det er stadigvæk helt håbløst. Og det er tydeligt, at man IKKE lyttede til de brugerkommentarer man fik. Det ville være for pinligt, hvis man skulle til at skifte framwork eller endda leverandør, hvis den valgt leverandør havde forelsket sig i et bestemt framework.

Til ting man bruger ofte, der er funktionalitet vigtigere end en flot finish. Aula er slet ikke på niveau med ForældreIntra endnu. Det ny dmi.dk er et kæmpe skridt bagud. Måske pænerere på overfladen, men det ligger meget langt nede på min prioritetsliste.

14. juli 2020 kl. 18:01
TDC nye ejere, nye toner.

Har sagt ja til samme TDC tilbud i Århus V. De er færdige med mit hus, men jeg må pligtskyldigt vente på, at hele området erklæres færdigt om en måned. Ca. 1000 boliger i de klatter hvor eksisterende ADSL er ringe og Waoo ikke har lagt fiber. Store dele af området har dog Stofa via coaxialkabler. De kan også levere 1Gbit - i alt fald downstream. Stofa er i dag ejet af SE (Syd Energi) altså elselskaberne. Så der hvor der er Stofa kabeltv og internet, der vil der nok aldrig bliver rullet fibet ud fra elselskaberne (Waoo).

På TDCs fiber kan man så vælge mellem: BoligNet, DanskNet, Hiper, kviknet, fullrate, yousee, gigabit og telenor.

Umiddelbart mange, men en god stak af dem er ejet af TDC: DanskNet, Hiper, Fullrate of Yousee. Prisen på at leje sig ind på TDCs net er stigende. Hiper har f.eks. sat prisen op to gange siden de blev købt af TDC. Det er mobiltelefoni-selskaberne om igen. Reguleringen er åbentbart ikke så stram her endnu. Det er godt set af TDC.

27. september 2019 kl. 22:46
iPhone var ved at tage livet af VLC: Sådan overlevede open source-projektet

Mindes også at VideoLAN blev presset hårdt af softwarepatenternes fremtog i Europa. De stod i mod og insisterede på at softwarepatenter officielt ikke eksisterer (men det gør de i praksis).

Og havde VideoLAN ikke også en aktiv i opretsstriden om deCSS ? Den klump software, der gør det muligt at afspille video fra en DVD-skive og dermed ikke anerkende regionsblokeringerne.

EU anderkender iøvrigt stadig regionsblokeringer, så længe det ikke blokerer indenfor EU.

25. juni 2018 kl. 10:52
Justitsministeriet: Hov, vi har alligevel 678 GB Tibet-mails

Det hele går jo ud på at tækkes Kina indtil vi får udleveret to nuttede Pandaer. Så det må godt gå lidt langsomt - også den nye kommission. Så heldigvis er det 678 GB mails der skal læses igennem. Husk at skrive dem ud på papir og distribuer dem derefter pr. brev via PostNord til alle kommissionsdeltagerne.

8. juni 2018 kl. 10:18
LA-minister går enegang: Forbyder internet til folkeskolens afgangsprøver

I Aarhus har de en Bring Your Own Device strategi, hvor eleverne skal medbringe eget IT-udstyr. En af de platforme kommunen understøtter er Chromebooks. De er populære i undervisningen, da de starter hurtigt op. Men hvor godt vi de reelt fungere uden internetadgang?

Hvor mange forældre har så købt katten i sækken, hvis eleverne kan bruge udstyret med fordel i undervisningen, men pludseligt skal bruge ukendt hardware til eksamen?

6. februar 2018 kl. 13:07
Dankortlukning og min ytringsfrihed

Jeg fik en SMS om at mit visa/Dankort var spærret d. 28/1. Tjeckede straks netbanken for at se om der var transaktioner der ikke skulle være. Det var det ikke. Blev bekymret over at Netflix og skolemælk betalingerne hermed vill blive afvist en af de kommende dage. Skrev til min bankrådgiver om dette, der ringede tilbvage, at der var et nyt kort på vej om ca. en uge. Nummeret var udtrukket, men han kunne ikke oplyse mig om CVV nummeret, så reet kunne jeg ikke bruge det før det fysiske kort kom med posten. d. 5/2 kom kortet med posten. Netflixbetaling var gået igennem kort inden spærring d. 28/1, mens skolemælk var blevet afvist. De sendte mig en email, der spurgte til om jeg havde fået nyt kort. Fortsat levering kunne ske hvis betaling kete senest d. 7/2. Så posten skal godt nok ikke forsinkes ret meget mere før end den øvelse ikke dur mere. Jeg tror jeg vil bestille et ekstra kreditkort - f.eks. ved IkanoBank (intet årligt gebyr) som reserve. Det er ret sårbart at få blokeret ens hovedadgang til egne penge i en uges tid.

6. februar 2018 kl. 13:01
Nets spærrer NemID på hardware på grund af sårbarhed

Det lyder som om jeg skal på kommunen for at blive fritaget fra digital post. - Heldigvis har jeg hidtil ikke brugt den digitale signatur til andet.

Jeg kan logge ind på min netbank (Handelsbanken) via nemID til banker. Herfra kan jeg gå videre til eboks og derved se min offentlige post uden at bruge hverken nemID på hardware eller OCES-nemID.

Sygehusjournaler kan ikke tilgåes på denne måde. Dem foretråk jeg at tilgå via nemID på hardware. Det har været fint for mig at bruge OCES-nemID til private aktører, men der er ingen mulighed for at slå OCES nemID fra til offentlige sider.

25. oktober 2017 kl. 14:21
Nets spærrer NemID på hardware på grund af sårbarhed

Jeg har også nem-ID på hardware og har i flere år kun haft denne og NEM-ID til bank. Altså gjort alt hvad jeg kunne for at undgå OCES-nemID med de centralt gemte nøgler. NemID på hardware har dog KUN kunne bruges til offentlige sider. Ingen private aktører har tilbudt muligheden, så det har været umuligt at følge med i hvilken pension jeg har, da firmaet kollektivt har skiftet til en leverandør hvor der skal bruges OCES-NemID. Det har været umuligt at nyoprette telefonmobilabonnemnet og umuligt at anmelde en skade til mit forsikringselskab eller skrive digitalt under på at mine børn kan få en bankkonto. Så ja jeg endte med at være tvunget over til at tilmelde mig OCES nemID. Forleden fik jeg først pr email at vide, at DanID fjernede mit OCES-nemID certifikat og nogle timer senere også nemID på hardware certifikatet. Har I andre også mistet disse to nemID løsninger - og står tilbage med kun nemID til banker?

Det er groft nok, at man selv skulle betale for nemID på hardware i modsætning til at få tilsendt papkort jævnligt gratis. Dernæst kunne løsningen kun bruges på offentlige sider og slutteligt, så har det været vanskeligt at få softwaren i browseren til at benytte sig af hardwaren. Løsningen er tydeligvis kun lavet fordi man absolut skulle og der er gjort alt for at sylde den. Det virker alt for bekvemt at denne løsning nu afgår ved døden.

Det er på tide, at rette til egen identitet bliver skrevet ind i det kommende udbud.

25. oktober 2017 kl. 14:14
Endnu uvist om private nøgler for MitID bliver lagret centralt

Det er kun een grund til at lave et så centraliseret system, hvor alle transaktioner bliver logge centralt. Det skyldes at man skal kunne tælle transaktionerne og tage sig betaling pr. styk. Man kunne godt forestille sig eyt nemID system, hvor borgerne/virksomhederne kunne bruge identiteterne til at kunne kommunikere sikkert internt med hinanden uden at identitetskontrolanten skal være indblandet. Et sådant system vil også være langt sværere at få til at bryde sammen.

Tænk hvis alle vores kontanter skulle en tur ind omkring nationalbanken og få et lille stempel på hvergang vi vil handle med hinanden. Sådan er NemID. Utroligt dumt og det lader ikke til at den kommende løsning bliver bedre i den henseende.

24. oktober 2017 kl. 16:27
Linux på SD-kortet: Sådan redder vi gammel netbook med død harddisk

Jeg har stadig en fungerende Asus Eee. Den var fantastisk at have med på flyrejsen. Pris på kun 2500 kr. Fin til at forberede slideshows på for derefter at plugge VGA kablet fra projekteren i. Jeg har dog måttet opgive, at installere en moderne Linux på den - selv de neddroslede udgaver. Den er langsom og har et ringe tastatur, men fungerer stadig. I dag kan man købe en billig PC til omkring 1400 kr preinstalleret med Windows10. Maskinen kommer dog bedre til sin ret med en Ubuntu Mate på. Så er 32 GB SSD disk og 2 GB ram pludselig nok. Til skolebrug er eneste mangel, at Open Source programmet WordMat ikke kan installeres på andet end Microsoft Word. Hvilken skam.

30. september 2017 kl. 20:35
Alternativ til Google Docs, GMail, Skype, Dropbox, Github

Jeg bruger OwnCloud. NextCloud er vist udbrydere af OwnCloud.

De er nået langt med at levere en løsning, hvor alt de basale er sat op på forhånd. Men det er stadig forholdt de færeste at have deres eget virtuelle servermiljø derhjemme. Prisen er ikke afskærkkende, men kompetancen til at opsætte og vedligeholde din egen server. Det er der den halter.

Cloud computing betyder blot at du bruger andres computere. Spørgsmålet er så bare om man vil betale med penge eller privatliv for at købe adgang til at bruge andres computere.

Så for mig som IT-mand er det nemt nok at køre nogle services selv. Men mere realistisk for de fleste er at købe for penge ude i byen. Så ja jeg køber mail/webmail/webserver plads med penge og ikke privatliv.

Private fotos, uploader jeg pr. automatik til min private server via OwnCloud. Ikke noget Snapchat her.

7. april 2017 kl. 12:32