Øyvind Mo

Københavns Kommune måtte droppe cloud-veto: »De har ikke lavet deres hjemmearbejde«

Med lov blev det land bygget, der nu forvitrer i lovløshed.

14. november kl. 11:31
Kovending i Helsingør: Elever starter skoleåret uden Chromebooks - lærerne fortsætter

Er så enig med Allan. Kommunerne burde selv kunne lave / få lavet en fælles løsning som understøtter de fælles behov, overholder GDPR og giver frihed til videreudvikling/tilpasning for den enkelte kommune/skole. Man behøver ikke engang starte på bar bund. Der findes flere mulige udgangspunkter som eksempelvis "Skolelinux" : https://blends.debian.org/edu/

8. august kl. 15:19
Nordea lancerer MitID-alternativ: »Vi har kunder, som har behov for en anden login-metode«

Hvilke grunde tænker du på, Maciej? Jeg blev i hvertfald afkrævet et dansk CPR-nummer for overhovedet at kunne registreres i systemet hos min bank, dengang jeg kom til Danmark og skulle bruge en lønkonto (dog som simpel ordinær lønsmodtager og skatteyder).

3. juni kl. 15:50
Eksperter advarer: Ny lov giver Skat mulighed for at samkøre politiske tilhørsforhold

Det er fint, at den nuværende Skatteminister har udstedt denne bekendtgørelse, der angiver og begrænser hvilke typer data der kan anvendes.

Hvad er de præcise grænser for punkt 6: "Oplysninger om maskinel registrering (logning) af alle anvendelser af personoplysninger"? Det virker umidelbart som en noget elastisk kategori i vores digitale (maskinelle?) hverdag, hvor det meste vi foretager os vel bliver registreret/logget et eller andet sted, inklusive politiske medlemskaber, kommunikation og deltagelse?

Uanset vil det være bekymrende nemt for en fremtidig minister at udstede en ny og ganske anderledes lydende BKG, uden at Folketinget skulle involveres.

12. januar kl. 11:43
Derfor kræver MitID, at du scanner dit pas

Danske systemer har nemt nok med at matche danske pasnummer med danske CPR-nummer, men hvordan skulle de kunne matche et Britisk/Argentinsk/Nordkoreansk pas med et dansk CPR nummer? Der skal nok være en plan B for "legal aliens" og andre borgere der falder udenfor de 90%.

19. august 2021 kl. 17:18
Slagteri-giganten JBS betalte løsesum på 11 millioner dollars efter ransomware-angreb

I fortiden eksisterede begrebet penge ikke, der foregik alting ud fra et byttehandelsprincip - man fandt så på mellemledet penge, da man dermed kunne udvide muligheden for at bytte på flere måder.

Det er svært at forestille sig hvordan økonomien fungerede inden penge, men jeg tror rent faktisk, at byttehandel udgjorde en ret lille del af den for de fleste! Langt vigtigere er, var og har altid været koncepter som magt, gæld, pli og skyld.

Mange moderne mennesker lever i ret robuste illusionsbobler, og vi kan føle os nær fuldstendigt frie og ubundne, blot vi ikke har røde tal på kontoen. Men mennesket har til alle tider stået i gæld til hinanden i nogle ret komplekse mønstre, og det er ikke sikkert, at vi bør ønske, at det skal ophøre... (David Graeber beskriver meget af dette i sin bog "Debt, the first 5000 years". Kapitel 2 hedder endda "The Myth of Barter".)

Penge (og skat) er struktur og magt. En væsentlig årsag til at vi har pengesystemer, er for at organisere samfundet, ikke mindst de væbnede styrker, domstole og politimyndigheder. Det er noget rørende naivt over forestillingen om, at hvis man blot har nogle bitcoins, så er man helt uafhængig og suveræn, og kan klare sig selv uden at skulle forholde sig til banker/samfundet/skat/gæld. Den idé skalerer vel dårligt i praksis til den generelle befolkning.

Kryptopenge eksisterer (for alle praktiske formål), kun så længe (og hvor) samfundet tillader dem.

11. juni 2021 kl. 12:04
Dansk leder af hackergruppe: Steam var to år om at lukke gabende sikkerhedshul (halvt)

ville Vestas eller Terma eller andre interessante mål tillade, at man infiltererede deres net med private spillemaskiner?

Det er vist ikke helt nemt at sikre vedvarende høj op-sec og disciplin i vår moderne verden. For nogle år siden var der eksempelvis lidt ballade om Pokemon-jagt og Candy Crushing i det norske Storting:https://nyheder.tv2.dk/udland/2016-10-05-norges-statsminister-spillede-pokemon-go-under-aabningsdebat-i-stortinget. De sikkerhedsklarerte toppolitikere havde selv svært ved at se noget problem, og pressen fokucerede mest på det pinlige ved at lade sig distrahere af spil i fuld offentlighed under debat i salen. Hvad de laver med deres computere en sen aften på kontoret/derhjemme i pausen mellem to kedelige udvalgsmøder kan vi blot forestille os. Vi kan jo håbe, at alle de mange ansatte i danske private og offentlige virksomheder holder sig på en smallere sti, og også har fået plomberet deres USB-porte forsvarligt.

19. maj 2021 kl. 23:50
Ærgerlig justitsminister i samråd om ulovlig logning: Jeg ville allerhelst blive ved

Hej Bjarke, Jeg tror, at Henning viser til en mail udsendt af Rasmus Malver i ulovliglogning.dk. Der refereres til https://www.ft.dk/udvalg/udvalgene/REU/kalender/52615/samraad.htm

15. januar 2021 kl. 15:13
Mindreårigs hemmelige adresse blev røbet i Aula: Derfor vil Kombit ikke ændre noget

Hvor er det ærgerligt for pigen, og også for plejefamilien!

Når den hemmelige adresse nu er røbet, er vel den naturlige konsekvens, at kommunen skal organisere og betale for at hele plejefamilien flytter til en ny adresse? Og selvfølgelig en minnelig erstatning for disse af kommunen påførte ulæmper. Ellers var der vel ikke rigtigt noget behov for at holde den oprindelige adresse hemmelig? Tror desværre, at det kun er denslags "målbare" økonomiske konsekvenser som virkelig siver ind hos kommunerne (og deres leverandører).

17. marts 2020 kl. 11:55
Kryptovalutaerne styrtdykker: Bitcoin-værdien har ikke været lavere i over et år

For første gang nogensinde, ser det ud til at Bitcoins uforsvarlige energibrug er faldende:estimeret strømforbrug - Bitcoin(Og, nej, det gør ikke den store forskel, om minere skulle bruge fornybar energi, da det blot fortrænger anden brug, som i opportunity cost)

21. november 2018 kl. 10:51
Udvikler demonstrerer elegant og automatiseret NemID-angreb

Ole Madsen: Jeg er ikke enig i, at endnu en kode fra nøglekorte skal kunne kompensere for et mindre stærkt password. Styrken ved 2FA er at der skal være to uafhængige og stærke autentificeringsfaktorer. Det er en farlig misforståelse at argumentere for, at den ene faktor er lidt ligegyldig, da der er jo altid den anden faktor…

https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-factor_authentication

4. september 2018 kl. 09:06
Ung læge advarer om 'skræmmende' fejlramt søgefunktion i Sundhedsplatformen

I vor moderne tid burde der da også være træf på ADH: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0210570517302200

... og sikkert på et par dusin andre TLAs i vor globaliserede verden. Signal/noise ratio bliver ikke særlig høj hvis ikke systemet tilpasses og indskrænkes til det relevante ordforråd her hvor det rent faktisk skal bruges...

29. juni 2018 kl. 10:46
Keyloggere fundet på mindst 15 danske biblioteker

ellers kunne en løsning jo være udelukkende at eksponere et enkelt USB stik som kunne bruges til filoverførsel. Hvis det sidder et synligt sted, f.eks. lige foran monitoren, så kan man hurtigt se om der sidder noget i stikket eller ej inden man går i gang med at bruge computeren.

Bare det var så nemt at være sikker... Desværre er der grundlæggende og kendte problemer med selve USB-standarden, som betyder at man ikke kan stole på en computers integritet, hvis en mulig angriber nogensinde har haft adgang til en USB-port. Wired har en gammel og god artikel om dette, og mig bekendt er der ikke sket noget dramatisk med hardware/OS for at løse dette grundlæggende problem:https://www.wired.com/2014/07/usb-security/

Liz Nardozza fra USB Implementers Forum (standardkomiteen) er i den linkede artikel citeret for at sige:“Consumers should always ensure their devices are from a trusted source and that only trusted sources interact with their devices,”

20. april 2018 kl. 08:37
Nationalbanken: Det er livsfarligt at investere i bitcoins

Det her er lyden af magt, der er ved at glide

Eller, måske endda lyden af nogen der desperat forsøger at advare/hjælpe de "mindre smarte"?? Hvorfor har Warren Buffet ikke købt bitcoins? - var igen-igen dagens spørgsmål på Quora:https://www.quora.com/Why-didnt-Warren-Buffett-invest-in-any-cryptocurrency-like-Bitcoin-etc

18. december 2017 kl. 13:40
Bitcoin-mining sluger strøm svarende til Danmarks samlede energiforbrug

Hvis Kina skulle være et problem, hvorfor bliver el-biler så anset for fremtidens bil? ... .. . skal vi le eller græde?

12. december 2017 kl. 14:22
Børser åbner for bitcoin-spekulation: »Det er temmelig skræmmende«

"De" vil nok blive ved med at klamre sig til bitcoin så længe de tror at prisen vil stige... Det er lidt ligesom allmenningens tragedie på speed

11. december 2017 kl. 19:40
En bitcoin-handel bruger nu samme mængde strøm som en husstand gør på en uge

Hvorfor får jeg downvotes for det spørgsmål?
Det er helt oprigtigt ment.

Måske fordi det er alt for simpelt at sammenligne energiudgifterne blot ved mining af guld vs bitcoins. Selv om de begge kan handles, er guld meget holdbart, har været værdsat og handlet i tusindvis af år og kan til hver en tid indgå i en ny transaktion uden tilnærmelsesvis det samme energiforbrug som det kostede at udvinde det. Bitcoins er af lidt nyere dato, og koster et urimeligt stort energiforbrug hver eneste gang de indgår i en transaktion. Ydermere er hver bitcoin helt afhængig af Bitcoin netværket for at kunne handles og for overhovedet at have nogen værdi.

Men, angående dit spørgsmål: Det kan se ud til at det er markant billigere (energimæssigt) at mine guld end bitcoins, selv hvis man er virkelig kritisk til digiconomists beregninger af hvad det koster at mine en bitcoin:http://news.goldseek.com/GoldSeek/1509627780.php

7. november 2017 kl. 09:05
En bitcoin-handel bruger nu samme mængde strøm som en husstand gør på en uge

Om noget har værdi har jo intet at gøre med selve "tingen".
Det hele afhænger af to ting:

To gode pointer. Du undlader dog at nævne en tredie, måske ret væsentlig faktor for at noget har en verdi:

  • Spekulation Altså: Køber jeg noget i dag, uden tanke om dets funktion eller basale verdi, blot for at kunne sælge det dyrere i morgen?

Spekulation kan være farlig, måske specielt i et ikke skalerbart system (som pyramidespil).https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania

3. november 2017 kl. 10:12
En bitcoin-handel bruger nu samme mængde strøm som en husstand gør på en uge

. Blandes udvinding og betaling ikke sammen her?

Nok fordi Bitcoin udvinding (mining) er betaling (transaction). Eller mere korrekt: en on-ledger betaling kan ikke ske uden mining og dens crazy energiforbrug. Det er et fundamentalt problem med Bitcoin.

https://en.bitcoin.it/wiki/Mining

2. november 2017 kl. 12:57
Køwenhavnerier

... at folk skal dyrke en form for aktivisme i det firma de er ansat i ...

Også kendt som at have en rygrad, professionel integritet, principfasthed eller faglig stolthed. Efterhånden sørgeligt usedvanlige kvaliteter, som nok kan virke skræmmende eller truende på mange. Måske specielt på dem der gerne vil forblændes af lækker newspeak, stramme KPIer og fristende bonusmål.

12. oktober 2017 kl. 09:43