Jacob Larsen

Professor: Formålet med MitID er ikke kommunikeret klart nok 

Jeg er en af dem der venter til jeg bliver tvunget over. Ikke fordi jeg mangler pas eller andet, men fordi jeg satser på at nogle andre end mig har taget kampen med børnesygdommene når det bliver min tur.

30. marts kl. 16:15
Amatørernes dag
26. februar kl. 14:59
Cloud gaming-revolutionen lader vente på sig: »Når Google ikke kan, så ved vi, der er noget galt«

Det er helt perfekt til casual gaming. Det er klart at man ikke får den samme performance som på en gamer PC, men det er også en helt anden pris man skal betale for at vedligeholde sådan en. Jeg har tidligere brugt GeforceNow og der skulle jeg betale 45kr om måneden. Det er vist steget siden, men det er stadig noget billigere end et gamer class grafikkort hvert andet eller tredje år.

Edit: det er selvfølgelig kun noget der virker ordentligt på en stabil fiber, så der er et systemkrav der bliver flyttet

17. januar kl. 17:16
Årets it-konsulent har fået det ind med modermælken: »Juleaften fik jeg en programmeringsbog om C#«

At folk så er så benovede over C

Er de da det? Som så mange af de andre sprog, så er det godt indenfor sit eget domæne, og måske ikke så meget andre steder. C passer godt til kode, der er tæt på metallet, og små embeddede systemer. Især alle de steder hvor der ikke er et "stort" OS på. Og C kræver ikke andet end en compiler, så er man sådan set kørende, hele runtime library er på den vis optional. På den anden side er C måske ikke lige mit førstevalg til noget der skal køre på en PC eller en server. I hvert fald når vi snakker userspace.

25. november 2021 kl. 17:27
To år efter go-live: Skoleledere revser Aula i ny undersøgelse

Nu har jeg kun prøvet Aula, og ikke forgængeren. Men kan det virkelig passe at det skal være så langsomt som det er? Det er jo i naturen et system hvor der kommer beskeder af forskellig vigtighed og forskel i hvor meget de haster at reagere på. Men fordi systemet er så langsomt som det er, så bliver det en ret stor forstyrrelse hver gang der kommer en besked. Og det har man så forstærket ved at tage det valg at Reply-All er default.

Note: det er Aula app jeg snakker om da det i 2021 er den primære indgang til den slags systemer. Jeg målte det lige nu, hvor jeg målte at det tog 15 sekunder fra jeg trykkede på Aula ikonet til jeg havde trykket mig ind på den første besked. Og subjektivt mærkede det til at være hurtigere end det plejer, måske fordi beskeden allerede er cached i dette tilfælde.

Problemet et at der engang imellem er beskeder af den slags hvor ens barn er nærkontakt til en COVID-19 smittet, og man skal i gang med at booke tider til test ASAP, så man kan heller ikke slå notifikationer fra

17. november 2021 kl. 18:15
'Velkendt sårbarhed' i Region Nord: Alle kunne tilgå alles personoplysninger

Har vi mulighed for at komme tættere på det politiske ansvar end bare "Dem der har magten lige nu?" Nu har vi jo snart en mulighed for at straffe de personer.

8. november 2021 kl. 13:23
Britiske myndigheder: Drop vrøvle-koder og brug tre-ords-kombinationer

Ordene skal ikke kunne hænge sammen, så ryger entropien igen. XKCD tegningen er lavet med en antagelse om at man vælger mellem de 2000 mest almindelige engelske ord, men i tilfældig sammensætning.

10. august 2021 kl. 13:00
Lille fald i søgningen til it-uddannelser

De vil bare gerne have dem når de er færdiguddannet og har 5 års erfaring?

Hvor er det du oplever at der er nogen væsentlig ledighed blandt nyuddannede? I Aalborg området virker det i hvert fald til at der er rift om kandidaterne.

6. juli 2021 kl. 16:56
Masser af Windows 10-pc'er kan ikke køre næste version

Det lyder meget arbitrært at låse på den model. Er der nogen specifikke HW features der blev introduceret der, som er så kritiske? Eller er det bare en ny måde at opfylde kontrakten med HW producenterne, som tidligere har gjort hver ny Windows langsommere, så den skulle have ny hardware? Vi har jo en ny virkelighed hvor de fleste tasks kører fint på selv ret gammel hardware, siden hardwareudviklingens betydning for oplevelsen i dagligdagen er ret begrænset, så længe man husker at få med SSD. Min laptop med 7. generations Intel er i hvert fald ikke i nærheden af at være pensionsmoden, selvom Microsoft mener det. Den kører dog primært Linux

5. juli 2021 kl. 11:03
Infrastruktur uden IT

Det er faktisk ikke de fjerneste afkroge eller Lars Tyndskids mark der er problemet

Ja det er også min oplevelse. Mine forældre bor lige omkring Lars Tyndskids mark, men de har haft fiber i en del år efter hånden. På den anden side boede jeg indtil for et par år siden i Aalborg Midtby, og der var der i hvert fald ikke udsigt til at få fiber lige foreløbig. Det fik jeg så da vi flyttede lidt væk fra midtbyen. Hvis de er heldige inde i midtbyen, så er der nogen der smider noget fiber ned nu hvor den er gravet op igen igen. Men det har der jo ikke været hidtil, og Norlys vil jo nok ikke konkurrere med deres eget COAX net derinde.

28. juni 2021 kl. 23:17
# Patch dit hus med Ethernet

CAT6A kan vel osse trække 10Gb?

Korrekt. Dog over en kortere afstand som jeg husker det. Men pointen er også lidt at jeg ved ikke hvad mulighederne er i morgen, og CAT7 har større sandsynlighed for at kunne blive brugt til noget ekstra end CAT6A. Det er den generelle ting med at kablerne ligger længere end udstyret der kobles i enderne, så jeg vil helst fremtidssikres så meget som muligt her. Det er rigtigt at mit valg med at lægge kablerne i gulvet påvirker det, men der er også noget i at undgå kabelbakker rundt omkring.

22. juni 2021 kl. 13:44
# Patch dit hus med Ethernet

Det var en spændende artikel. Jeg var ude i noget lignende for et par år siden da vi købte hus. De fleste gulve skulle rives op, og så skyndte jeg mig at få noget CAT7 kabel lagt ud mens jeg havde chancen. Og her er min begrundelse noget som lidt mangler i artiklen, kablerne skal sandsynligvis ligge der meget længe, og vil være meget svære at skifte, så jeg lagde så meget ned som overhovedet muligt, og så høj kategori som muligt (til at betale). Så når engang det er til at komme I nærheden af 10G switche så kan jeg også det. For switchen kan nemt skiftes, men kablerne hænger man på. Det var fra bitre erfaringer fra netværk der kun kunne 100M mens resten af verden brugte 1G.

22. juni 2021 kl. 13:26
XGS-PON - Fremtidens fiber?

Vi har taget udgangspunkt i en samlet pris på 599 kr. pr. md. inkl. moms.

Jeg synes det er en fair pris. Hvis det kommer på Eniigs net så kunne jeg da godt blive fristet. Vær dog opmærksom på at det nok mest henvender sig til folk med medarbejderbredbånd eller firmabetalt internet, og der kan være en begrænsning på hvornår man kan skifte. Jeg kan f.eks. kun skifte internet udbyder/hastighed ved et årsskifte. Så der kan gå et stykke tid før folk reelt bestiller.

Men ellers har jeg trukket CAT7 kabler alle mulige steder i huset i forbindelse med en renovering, så jeg skal bare have købt en ny switch og en PC med 2x10GBASE-T til at erstatte den Shuttle XPC Nano jeg har som router nu hvis jeg skal bruge det.

27. april 2021 kl. 09:33
Elmålersagaen - kapitel 2: Ikke længere bare teori

Jeg forstår ikke henvisningne til forskrifter

Der stod forordning. GDPR er et eksempel på en forordning. Den gælder direkte i de enkelte lande uden at skulle implementeres som lov, i modsætning til et direktiv.

14. april 2021 kl. 21:54
Sundhed.dk forbereder sig på stormløb: Har firedoblet kapaciteten

så kan man på denne graf se hvor Danmark placerer sig ift. test pr. indbygger

Det er lidt en cherry-picked graf. Prøv at sorter denne her tabel på tests pr 1 million indbyggere (det er sidste kolonne): https://www.worldometers.info/coronavirus/

Man kan se at Danmark er på 3. pladsen pt. efter Gibraltar og Færøerne. UK er på 13. pladsen og USA er på 23. pladsen. Men som andre også er inde på, så skal testene ses som alternativ til massive nedlukninger, og så kan det jo stadig være den billigste løsning.

6. april 2021 kl. 20:00
XGS-PON - en tresporet motorvej i din forhave

Det er ikke så mærkeligt at kunderne er utilfredse, hvis de tester mod den server

Throughput har aldrig været noget at råbe hurra for på den server. Men latency var ret god i gamle dage. Dog skal det siges at speedtest konsekvent vælger Kviknet serveren i Taastrup når jeg tester.

Hvis det er omlægningen af nettet der er skyld i det så er det lidt uheldigt da det kommer samtidig med at folk skifter udbyder. Dog kan jeg forstå at dem der valgte Stofa her i området er kede af deres valg, det har været ret ustabilt for dem.

Jeg gamer lidt casual og det er mest via Geforce Now. Latency målingen herfra har ikke ændret sig, så det må jo være et plus. Dog skal det siges at en enkelt session trækker 35-50Mbps ned, så det vil nok være en ting der skal holdes øje med om det bliver populært, ellers vælter det business casen på de 5Mbps i snit.

1. april 2021 kl. 12:54
XGS-PON - en tresporet motorvej i din forhave

ville det ikke være svært at finde en udbyder, der tilbød offentlige IPv4 adresse.

Det gør de fleste vel. Men ikke gratis, da de ikke har ret mange af dem. Det var det problem IPv6 skulle løse...

1. april 2021 kl. 00:54
XGS-PON - en tresporet motorvej i din forhave

Nu kommer den nemt op på 8-10ms

Det var så ikke helt korrekt. De 8-10ms er til en Kviknet server i Taastrup som Speedtest vælger pr. default. Der er 17ms til serveren i Hirtshals, hvilket nok er turen frem og tilbage. Så der er nok nogle gamere her i området der har oplevet en stigning i latency på 13-14ms imellem hinanden efter et skift til Kviknet. Det kunne der nok blive nogle vrede ord på internettet ud af.

31. marts 2021 kl. 23:16
XGS-PON - en tresporet motorvej i din forhave

Det kan have en positiv effekt for visse use cases

Det giver også noget i forhold til hjemmearbejde hos de virksomheder der har lokal VPN gateway. Selvom sådan noget som VSCode over remote SSH er overraskende robust overfor latency.

31. marts 2021 kl. 18:49