Peter Brodersen

Sommerferielæsning: Historien om Dankort

Altid sundt med en historisk genopfriskning. Bogen ryger på e-lånelisten.

28. juli 2020 kl. 12:48
Overvågning: Hvordan får vi vækket befolkningen?

Overvågningsdebat kan let blive meget abstrakt. Som i, "hvad vil de alligevel bruge de oplysninger til?".

Jeg har nogle gange haft held med at tage udgangspunkt i forskellige cases, som hvad man kan skære ud af overvågningsdata.

Staten ved gennem sin ulovlige telelogning, hvem der har været i synagogen i Krystalgade. Over tid er det også let at se, hvem der har været der regelmæssigt. Det betyder, at vi kan opbygge et register over jøder, hvilket også bliver gjort lettere af, at vi har så meget historisk data.

Registeret er naturligvis hverken komplet eller uden falske positive. Men hvis man spørger folk, om det er en god idé, at staten ligger inde med et register over jøder med Anden Verdenskrig (og alt-right-bevægelsers "JEWS WILL NOT REPLACE US"-demonstrationer) i mente, så er svaret typisk "nej".

Det er selvfølgelig populistisk at kalde en komplet overvågning for et jøderegister, men det er vigtigt at forstå, at en komplet overvågning også er et jøderegister. Det kan ikke undgå at være det.

23. oktober 2019 kl. 16:26
AI skriver verdens måske værste julesang ud fra billede af juletræ

Er der egentlig stadigvæk nogen overlevende i Whamageddon?

(Regler: Alle spiller med. Man er ude lige så snart, man hører og genkender originaludgaven af Wham's "Last Christmas". Spillet varer fra 1. til 24. december.)

6. december 2016 kl. 05:56
Mobil-hack af anonyme rejsekort: Fem personer tiltalt for at rejse gratis 1.061 gange

Jeg kan forsikre dig for at politiet før rejsekortet også var inde over forfalskning af billetter og rejsehjemmel. Der er forskel på forsætlig forfalskning og uvidenhed / skødesløshed (jeg har glemt mit rejsehjemmel / jeg troede stadig det var gyldigt).

Jeg mindes da vi fik pantmærker på vores emballage. Ekstra Bladet skrev en artikel om, at systemet var komplet tåbeligt og usikkert, idet enhver blot kunne printe pantmærker ud og sætte dem på deres dåser uden pant på.

Hvorefter nogen prøvede det dagen efter og blev opdaget, tilbageholdt og anholdt. Under afhøringen fortalte de, at de havde læst om tricket i Ekstra Bladet ...

2. september 2016 kl. 13:48
Kritiseret vælgererklæringssystem er stadig ikke fikset

Hele mailen til de nye partier kan ses her:

https://twitter.com/broderpartiet/status/766667943937765376

At indsamle vælgererklæringer er præcis lige så vigtigt for partierne, som stemmer på dem på valgdagen. Men til valg vil vi på ingen måde acceptere en så relativ lang nedetid, og der ville helt sikkert rulle hoveder.

Men fordi det ikke er noget, der er så synligt for de fleste borgere, kan Karen Ellemann slippe af sted med at det demokratiske system har været defekt i et halvt år, og endda ikke engang så meget som at gide stille op til et interview om problemerne og begrænsningerne i den demokratiske proces, som hun ellers direkte har ansvaret for. Hvordan kan nogen, som har så meget ansvar for, at den demokratiske proces fungerer, tillade sig at være så ligeglad med processen?

Peter Brodersen,Broderpartiet

19. august 2016 kl. 18:24
Er det 'en bug eller en feature' når :) bliver til J i dine mails?

ja så er det ellers bare at gå igang med gode forklaringer og nydelig gennemgang af historien bag flag, emoji og UTF.</p>
<p><a href="https://www.youtube.com/watch?v=sTzp76JXsoY">https://www.youtube.com/wa…;

Tom Scotts videoer om emnet kan kun anbefales.

Derudover er det interessant at se, at udviklingen på mobilfronten på flere områder overhaler desktop-fronten - fx med understøttelse af mere komplicerede unicode-sammensætninger:

Ud over at bruge to code points til flag er der fx også hudfarve på emojis (hvor det giver mening), hvor man efter en emoji tilføjer en emoji-modifier for at angive hudfarve, baseret på en dermatologisk standard. Og så er der selvfølgelig de noget mere spændende tilfælde, hvor man gør brug af et Zero Width Joiner-codepoint til at kombinere forskellige emojis til en enkelt glyf.

Firefox på en almindelig Windows 10 lader ikke til at have den store understøttelse her. For hudfarve bruger den blot fallback ved at vise hudfarven som en farvet firkant efter emojien, men for landeflag viser den blot bogstaverne noget mindre, hvilket rigtig nok i første omgang leder tankerne over på andre tegnsæt som fx kyrillisk, men reelt er der blot tale om en dårlig repræsentation; officielt skal der være prikker rundt om hvert bogstav, som videoen også nævner.

Jeg har ikke testet så meget med den del, men det kunne være interessant at høre, om andre kombinationer af browsere og traditionelle styresystemer/grafiske brugergrænseflader har bedre understøttelse - eller om udviklerne af disse betragter det som noget, som kun er interessant for mobilbrugere. Det ville dog være lidt trist.

2. december 2015 kl. 06:02
EU opfordrer nu medlemslande til at tilbyde Edward Snowden asyl

At dømme på data fra VoteWatch Europe, så er Margrete Auken den eneste danske MEP'er, der stemte for.

Selv Morten Helveg Petersen stemte imod.

30. oktober 2015 kl. 00:19
Fotosjov med exiftool på Linux-kommandolinjen

Når det eneste værktøj man kender er en hammer så ligner alt et søm... det gælder også for regneark og især Excel.

Heh, regulære udtryk passer vist netop på den vending. Eller for at tage Jamie Zawinski-citatet:

Some people, when confronted with a problem, think
“I know, I'll use regular expressions.” Now they have two problems.

Det, som ofte er problemet, er at man tilgår marginalt struktureret data (som fx her i noget, som blot ligner en almindelig key-value-struktur i to kolonner) på en ikke-struktureret måde. Fx lige at tjekke for ekstra mellemrum efter "Lens ID". Eller at bortfiltrere linjer ud fra en bestemt værdi - og så krydse fingre for, at indholdet af denne værdi ikke også optræder som nøgle et sted. Eller for den sags skyld cut-delen på "m", som også efterlader et trailing space (hvilket måske eller måske ikke er et problem). Eller at globbe efter *, hvilket så giver problemer, hvis man har filer, som begynder med "-" (og exiftool lader ikke til at acceptere -- som mange andre GNU-værktøjer).

Det er netop et hit, at man hurtigt kan få et resultat ud af diverse tekstuelt output. Men nogle gange ender man blot med at grave sig dybere og dybere ned, fordi der hele tiden lige er en ekstra omstændighed, man skal tage højde for, fordi man tilgår (nogenlunde) struktureret data på en alternativ måde.

16. marts 2015 kl. 19:52
Privatperson narrede teleudbyder til at viderestille rådgivningslinjer til eget nummer

En anden udbyder har indført, at e-mailadressen kun kan ændres hos kundeservice, hvis kundens kodeord samtidigt oplyses. Her vil nogen Version2-læsere muligvis studse over, at kodeordet dermed lader til at være tilgængeligt i klar tekst for medarbejderne i kundeservice.

Vel ikke nødvendigvis? Medarbejderen prøver nok blot at logge ind med det oplyste brugernavn og kodeord som enhver anden sandsynligvis også har mulighed for at teste af.

13. marts 2015 kl. 08:17
Netflix slår rygter i jorden: Vi blokerer ikke landesnyltere mere end vi allerede gør

Men hvis ens DNS ikke svarede, så var alternativet vel, at man ikke ville kunne se noget overhovedet. Naturligvis med mindre, at app'en derefter permanent bruger Googles DNS.

9. januar 2015 kl. 10:40
Mono - en spændende dansk mikrocomputer på kickstarter - del 1

Kan nogen fortælle hvad det præcis er, der gør projektet interessant?

Som jeg ser det: Den rammer et vigtigt segment, hvor man kan koncentrere sig om det konceptuelle og ikke at skulle fedte med ledninger og lodninger i første omgang.

Meget kreativitet handler om en lav indgangsvinkel til at kaste sig ud i det - kort vej fra tanke til prototype. Og mange projekter har desværre lidt døden på grund af, at man skal bruge for meget tid på det, som ikke er det væsentlige i ens idé.

16. december 2014 kl. 18:57
Kvindelige Google-ingeniører får 20 procent lavere løn mænd

.. og gange-tegnet blev tolket som kursiv tekst. De to beregninger skal være:

100x0,84 = 84 84x1,19 = ~100

27. november 2014 kl. 23:11
Kvindelige Google-ingeniører får 20 procent lavere løn mænd

.. og gange-tegnet blev tolket som kursiv tekst. De to beregninger skal være:

100x0,84 = 84 84x1,19 = ~100

27. november 2014 kl. 23:11
Kvindelige Google-ingeniører får 20 procent lavere løn mænd

Nej, det handler om procentregning. Der er tale om procenter, ikke om procentpoint.

Tjener jeg 50 % mindre end dig, tjener du tilsvarende 100 % mere end mig.

Tjener en mand 100 kroner, er 16 % mindre lig med at tjene 84 kroner (1000,84). Men tjener en kvinde 84 kroner, er 19 % mere lig med ~100 kroner (841,19).

Så procentsatserne er indbyrdes korrekte.

Tilsvarende, prisen med moms for en vare er 25 % mere end prisen uden moms. Og prisen uden moms er 20 % mindre end prisen med moms.

27. november 2014 kl. 23:09
Uafhængigt Skotland vil stå uden oplagt topdomæne

Hvorfor så ikke en kombination af to unicode emoji? Det må da være muligt at finde en kombination, der passer på Skotland.

Øv, jeg har ikke lige mulighed for at tilføje vilde emojis her. Mine forslag var ellers:

.[SHEEP U+1F411][DRESS U+1F457] .[FIRE U+1F525][CHOCOLATE BAR U+1F36B] .[SHEEP U+1F411][FACE SAVOURING DELICIOUS FOOD U+1F60B]

Alternativt kan de, hvis de får en ISO-3166-landekode bruge denne som flag (to unicode-tegn)

17. september 2014 kl. 13:45
Uafhængigt Skotland vil stå uden oplagt topdomæne

GA, GI, GD, GH, GL og GG er allerede taget. :)

GÀ er dog ledigt, hvis de vil have et internationaliseret toplevel-domæne til deres land. What could possibly go wrong? :)

17. september 2014 kl. 12:53
Uafhængigt Skotland vil stå uden oplagt topdomæne

Idet Storbritannien i første omgang er en geografisk region (omend det ofte blot er en opsummering af "Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland"), så kan man måske foreslå Nordbritannien?

Udtrykket North Britain har været brugt nu og da i over 400 år til bl.a. at dække over Skotland. Og samtidig er .nb ledigt.

Der er dog risiko for, at navnet "Britain" trods dets blot geografiske ophav alligevel er for politisk associeret med Det Forenede Kongerige til, at skotterne vil acceptere det i forbindelse med en løsrivelsesproces, som ikke blot vil være politisk, men som også omhandler deres egen identitetsopfattelse.

17. september 2014 kl. 12:50