Henrik Eriksen

Nye tal på manglende it-arbejdskraft bekymrer: »Akut behov for løsninger«

Hvis ansøgerne kan finde job andetsteds til den løn (og det er der noget der tyder på), er det nok virksomhedernes forventninger til lønniveauet der er for lavt...

Ja, dén studsede jeg også over.

Hvis man er IT-mand, så går man jo ikke hellere arbejdsløs end at få et job til 5.-10.000 under hvad man selv tror man er værd.

Hvis en IT-mand mener den ene virksomhed betaler for lidt, så er det fordi han kan få (eller allerede har) et job i en anden virksomhed der betaler mere.

6. september kl. 15:35
Kan AI lave kunst?

Først og fremmest skal man vel have defineret hvad 'kunst' er?

Når døde grise, guldfisk i blendere, en skive agurk klistret fast på loftet med hamburgersovs (https://www.businessinsider.com/artist-asks-6200-pickle-from-mcdonalds-burger-stuck-on-ceiling-2022-7?inline-endstory-related-recommendations=&r=US&IR=T), og sågar et blankt A4-papir krøllet sammen kan være 'kunst' så kan alt efter min mening være kunst.

I de gode, gamle dage med Thorvaldsen, Michelangelo, Leonardo Da Vinci og M.C. Escher, dengang 'kunst' rent faktisk var værd at se på, kunne man diskutere om en maskine/computer kunne lave kunst.

I dag skal det bare være åndssvagt, så er det straks kunst.

10. august kl. 15:25
EU-lovforslag vil gøre screening af beskeder for børnepornografi obligatorisk

Det er som sædvanlig et lovforslag stillet af personer som enten ved for lidt om hvordan tingene virker, eller simpelthen er dumme som vådt bølgepap eller begge dele.

Hvordan skulle en AI overhovedet kunne skelne mellem et barn og en voksen? Det er lige alt dét at et menneske kan. Bevares, der kan da frasorteres på helt små børn, men hvordan med et 'barn' på 17 og en 'voksen' på 18??

Og så med hensyn til overvågning generelt: Jeg har selv engang været med i gruppen af "Hvis du ikke har noget at skjule, etc.", men har for mange år siden erkendt at det ikke er så simpelt.

Udviklingen i USA lige nu cementerer det problem som overvågnings-alarmisterne hele tiden har fremført: Det er muligt vi kan stole på den regering vi har lige nu, men det er på ingen måde sikkert at vi kan stole på den vi får senere.

26. juli kl. 07:10
Manglen på kvindelige it-folk starter i folkeskolen

Hvorfor skal målet være 50%, og gælder det alle uddannelser?

Nej og nej.

Målet er langt højere end 50%, for der skal tages revanche for de årtier hvor det var omvendt. Det har mænd af idag nemlig stadigvæk noget skyld for.

Og nej, det gælder kun de fine uddannelse og direktørgangene, det er helt ligemeget med mænds dominans indenfor fag som jord- og betonarbejdere, asfaltarbjedere, renovationsfolk og kloakarbejdere.

1. juni kl. 12:32
Velkommen til det nye Version2

"[...] og inden længe kommer vi også til at “paywalle” en del af artiklerne på Version2."

Årh, tag og rend og hop!

Med mindre I kan finde ud af at tage et beløb i en fornuftig størrelsesorden i modsætning til jeres søstermagasin som "opkrævede et beløb, ikke for at tjene penge men for at få folk til ar registrere sig" - som senere blev til at man var nødt til at tjene penge på avisen jævnfør debatten, så kan I godt vinke farvel til min deltagelse fremover.

Et forslag: Hvis I nu tog ~20 kr./måned for fuld adgang, ville de fleste læsere uden at blinke smide skillingerne på bordet. Hvis I fremturer med ~150-200 kr./måned, så finder de fleste læsere (som ikke er medlem af IDA) sine teknologi-nyheder et andet sted.

Prøv nu at tænke jer om. At ing.dk ikke kunne finde ud af det behøver ikke betyde at I heller ikke kan. Lad nu være med at gentage fadæsen omkring software som fik lov til at køre fra 1980 og frem til Appstore og Google Play kom på banen.

25. marts kl. 10:21
Danskerne ved, at de bliver sporet på nettet - og er ikke bekymrede

Vi kender jo alle sammen den dér floskel med "Hvis du ikke har noget at skjule, hvad er du så bange for?"

Som jeg tidligere har skrevet, så har vi alt muligt at være bange for, fordi vi alle 'bryder loven' nærmest på daglig basis.

Men her tænker jeg specielt på regeringens overvågning (kameraer alle vegne, hastighedsmålere, etc.), og ikke på privates surfing på nettet.

Her kan jeg ikke rigtig se hvad problemet er. Overvågning og kortlægning af netaktiviteter bruges jo kun til at målrette reklamer. Og hvorfor er det så forfærdeligt?

Umiddelbart mener jeg, at når der nu absolut skal være reklamer, så er det da bedre at de er relevante for mig (værktøj, IT-udstyr, Legetøj og så videre) frem for irrelevante 'spredehagls-reklamer' så jeg får vist alt muligt fra menstruationbind til plantegødning.

Det eneste minus er, at jeg konsekvent får vist reklamer for et LEGO-sæt som jeg allerede har købt til min søns fødselsdag.

Men der er måske noget jeg har overset? I så fald vil jeg gerne høre om det, det skader ikke at lære noget nyt.

18. marts kl. 08:37
Arbejder I med sprints? Hvorfor egentlig?

Uanset hvilket nyt, smart og moderne system der nu blev det nye hype på arbejdspladsen, har jeg aldrig oplevet at det ændrede noget som helst - til det bedre, forstås.

Hvis afdelingslederen var god til at skimme overskrifterne, så kunne han meddele at "Fra nu af skal vi arbejde i sprints!" eller "Vi skal bruge LEAN principperne!"

Den almindelige reaktion var "Okay, så kalder vi det dét" og så gik vi tilbage til arbejdet og gjorde som vi plejer.

Det er meget muligt at alle de her smarte systemer som Lean, Scrum, Sprint, etc. lyder fint, men i mellemtiden har vi altså et job at udføre.

Jeg har tilbragt endeløse timer på at sidde og høre en tredive mand stor afdeling gennemgå deres opgaver fra i går, og de opgaver de har tænkt sig at løse i dag.

Jeg har siddet og brugt to ud af ti arbejdsdage på sprintplanlægning og -evaluering, i en gruppe på tre udviklere(!!)

Under en jobsamtale fik jeg engang et spørgsmål om hvordan jeg havde det med Scrum. Jeg prøvede at være ærlig, samtidig med at jeg ikke ville afvise det helt. Det er jo lidt sådan et hvornår-holdt-du-op-med-at-banke-din-kone-spørgsmål.

Han fortalte at han havde afskaffet hele lortet så snart han havde en lederposition. Jeg måtte minde mig selv om regningerne og udgifterne til husholdning for ikke at tilbyde ham at arbejde gratis...

14. marts kl. 07:26
Steam fjerner mulighed for at give store rabatter i kamp mod svindel

Det bliver da 90% rabat fra den oprindelige pris?

Nej, for hvis et spil koster 10 kr., og man sætter prisen op til 200 kr. samtidig med at man giver 95% rabat, så koster spillet stadigvæk 10 kr.

Men hvorfor '90% rabat' skal være max. forstår jeg ikke.

Man kan jo bare sige '89% rabat' eller '85% rabat' og lave det samme nummer, det er da næsten lige så tæt på.

Skulle det her kunne bruges, så skulle man tale om maks. rabatter på måske 20 eller 30%. Men systemet kan jo bruges uanset hvad maks. ligger på, 'øjenfangeren' på uhørt høje rabatter er bare væk.

24. februar kl. 10:14
Steam fjerner mulighed for at give store rabatter i kamp mod svindel

Det er ikke muligt at lave en rabat på mere end 90% eller mindre end 10%

Hvad er det for nogle 'fupnumre' som man kan lave med meget store eller meget små rabatter?

22. februar kl. 16:23
Moderne biler overvåger din kørsel: FDM kræver klar lovgivning

Se f.eks. denne herunder, man kan argumentere at manden gjorde noget ulovligt og så er det i orden, [...]

Dét kan man jo altid sige.

Jeg har skrevet det før, men problemet er at vi allesammen bryder loven en gang imellem. Får ikke sat farten ned hurtigt nok, når man passerer bygrænse-skiltet, eller går over for rødt kl. 2 om natten, hvor der ikke er en bil i miles omkreds, eller bare går over vejen fem meter fra en fodgængerovergang. De fleste af os har sikkert opdaget at der havde gemt sig en pakke skinke nede bag ved ølkassen som man derfor ikke fik betalt for når man kommer ud fra supermarkedet med sine varer.

Hvis overvågningen bliver komplet nok, så kan man dagligt komme hjem til en stak bøder for småting man lige fik gjort ved en fejl.

Jeg har hørt argumentet om, at 'sådanne småting vil politiet jo ikke gøre noget ved', men dét er simpelthen ikke måden at gøre det på. Knivloven er et glimrende eksempel på hvor galt det kan gå.

Kameraer rundt omkring er fint, når bare det ikke sidder i folks badeværelser. Lige indtil en eller anden myrder en person på et badeværelse. Så havde det jo pludselig været dejligt hvis vi også havde haft kameraer dér, ikke?

Og lige med hensyn til den med pace-makeren: En ting er at sætte ild til sit hjem for at lave assurancesvig, men hvordan fanen kan manden bære møbler og ejendele ud af huset, for slet ikke at tale om at begå en så voldsom forbrydelse som brandstiftelse, og så under hele processen stadigvæk have 'hvilepuls'? Sad han i en havestol og spiste popcorn mens han iagttog processen??

17. februar kl. 13:07
Koks i Kørekort-appen: Opdatering slettede brugeres data

Jeg forstår egentlig ikke alt det her 'apperi'. En app til sygesikring, en app til kørekort, snart får vi vel også en app til vores pas.

Hvorfor kan man ikke lave én app som identificerer vedkommende, og i denne app er der sygesikringskort, pas (hvis man har et) og kørekort med angivelse af de køretæjer man må føre (hvis man har kørekort).

Plus alt det andet, såsom blodtype og organsonation etc.

Jeg kan slet ikke se ideen i, at have en 'app' som dybest set bare viser et billede af mit sundhedskort.

16. februar kl. 20:58
Koks i Kørekort-appen: Opdatering slettede brugeres data

Gad vide hvad man skal bruge voice-over til i en app til at vise kørekort ?

Ja, dén spekulerede jeg også lidt på.

Måske skal den kunne læse data på kørekortet op for betjenten hvis han er blind?

16. februar kl. 09:03
Forældre sagsøgte spil-gigant for gambling med digital beklædning: Nu er sagen afvist

Man kan mene hvad man vil om gambling om ting som har en specifik monetær værdi, det er dybest set ikke anderledes end at gamble om penge.

Men jeg forstår faktisk ikke at et skin alene kan være penge værd. Det giver ikke nogen spilmæssig værdi, man kan hverken mere eller mindre med et af disse skins, så hvorfor overhovedet bruge penge på dét?

Jeg kunne forstå det hvis det kostede penge at få en eller anden dims som gjorde at man kunne klare boss'en i level 12, men udseende alene i et spil?!?

18. januar kl. 13:51
Teenager kompromitterede Teslaer over hele verden gennem tredjepartsapps

Jeg har aldrig rigitg forstået dem der bruger de her 3. parts apps til deres Teslaer. Man udleverer ofte både brugernavn og adgangskode til sin Tesa-konto for at få adgang til bilen via 3. parts appen.

Helt enig. Denne teenagers stunt er egentlig ikke andet end "brugeren installerede noget suspekt software i sin bil, og derfor kunne jeg få adgang til den".

Det er jo ikke anderledes end hvis man installerer suspekt software på sin PC, og andre så lurer adgangskoderne til email, facebook, eboks, netbank, etc.

Jeg er ikke særlig imponeret.

18. januar kl. 13:46
Karantæneramte advokater bliver advaret: Sluk for jeres 'smart'-enheder

Hvordan kan man 'bevare sikkerheden' når man arbejder hjemmefra, når man i sagens natur er nødt til at telefonere?

Det hjælper jo ikke meget at slukke for Alexa og Siri og alle mulige andre elektronsike dingenoter, når man derefter sidder og snakker direkte ind i sin mobiltelefon - som efter hvad vi har forstået også lytter med og opsnapper Gud ved hvor mange detaljer fra vores samtale.

Men på den anden side, hvad skal vi gøre? Vi er jo nødt til at kommunikere.

Måske får brevduer et comeback snart.

3. januar kl. 09:49
Dårlig idé: Alexa opfordrer pige til at kortslutte stikkontakt med mønt

Samt for mine evner til skuespil, for jeg havde diskret tidligere udvalgt nullederen med en polsøger...

Hvilket endda var unødvendigt, med mindre du samtidig holdt fast i vandhanen eller på anden måde havde forbindelse til jord.

3. januar kl. 09:44
Den nye lognings-lov er stadig noget ulovligt juks

Jeg ved ikke om det er en påstand jeg ville benytte, da et demokrati bygger på at man følger domstolene – uanset om dommene opfattes som rigtigt eller forkert.

Det er jo som udgangspunkt rigtigt, men det kræver jo også at lovene er lavet af folk med hovedet skruet rigtigt på. Og dem er der desværre mangel på inde på Christiansborg.

Knivloven er jo alle tiders eksempel på, hvordan sagesløse mennesker pludselig kom i fængsel og mistede jobbet/uddannelsen fordi man (som sædvanlig) lavede en lov uden at tænke sig om.

Tidligere kom der også en lov om, at man "ikke måtte fremstille en kopi af et digitalt værk". Magen til bras, besluttet af uuddannede mennesker skal man desværre ikke lede længe efter i dansk lovgivning...

7. december 2021 kl. 08:29
Sådan snyder spillene spilleren

Hvis ens HP holder længere når man er lav, så er det jo en løgn. Men det afspejler måske også spilfigurens livsvilje og bliver bare til en oplevet spilmekanik.

Og det er vel ikke helt urealistisk? Hvis man er i en 'ægte' kamp, og er ved at være på hælene, så vil ens krop (så vidt jeg har hørt) mobilisere ekstra reserver så man bliver i stand til at køre lidt længere - og dermed have større chancer for at vende lykken.

7. december 2021 kl. 07:36
Password og cybersecurity med Harry Potter

De er bare forbandet svære at huske, medmindre man selvfølgelig skriver det samme skrammel til samtlige spørgsmål.

Dét kan man så vidt jeg husker heller ikke. Jeg mener jeg prøvede det til at begynde med, men fik at vide at jeg ikke kunne svare det samme til to forskellige spørgsmål.

Igen, disse spørgsmål og svar må også ind i krypteringsmodulet.

En helt anden sag er, at jeg har været ude for at blive stillet et spørgsmål som jeg ikke havde valgt hverken at få stillet eller at svare på, engang jeg havde glemt et password. Det lykkedes til sidst, ved at henvende mig til deres helpdesk, men det var alligevel noget mærkeligt noget.

1. december 2021 kl. 07:29
Password og cybersecurity med Harry Potter

Jeg tror ikke der er dét jeg ikke har læst omkring passwords, teorier, metoder, udformninger, etc.

Umiddelbart tror jeg man burde undervise i alle metoderne, og sikre sig at alt er forstået, og så lade folk bruge dét som passer dem bedst.

Og her vil jeg så tillade mig at teoretisere over, at der sikkert er så godt som ingen der vil gå ind for tvungen skift af passwords hver 3. (eller 6.) måned...

Hos os bruger vi stærke passwords til de vigtige ting, som netbank, email, eboks, etc.

Skal man købe et komfur hos Elgiganten, så er det meget smart at oprette en konto dér, så man kan følge sine order. Passwords til den slags kan (og bør) være et eller andet simpelt, som man nemt kan huske og som man bruger alle ligegyldige steder: Webbutikker hvor man kan oprette konti, og hvor det værste der skan ske er, at en eller anden køber noget til én - for deres egne penge, forstås.

Og lige et ord om disse huskeregler, når man har glemt password'et: "Din mors oprindelige efternavn"? "Hvad hedder dit kæledyr?" "Hvilken by boede du i som barn?"

Jeg er ude af stand til at fatte, at man vil sikre sig at uvedkommende ikke kan komme til brugerens konto, og så udformer man det som en quiz?

Jeg skriver konsekvent svarene til disse spørgsmål som nonsens. Mit kæledyr kunne hedde "HattenErLavetAfBenzin" for eksempel.

Noget som så desværre ligger lidt udenfor de flestes muligheder er, at jeg gemmer mine stærke passwords og quiz-svarene i krypteret form i et program jeg selv har skrevet.

Jeg stoler rimelig meget på disse 'passwordhuskere' eller hvad de nu hedder, men i virkeligheden har menigmand jo ikke kontrol over hvor disse passwords bliver sendt hen...!

30. november 2021 kl. 18:47