Steen Thomassen

Google kommenterer Helsingør-sagen: Workspace for Education-data bruges aldrig at målrette annoncer

"Og man bekræfter, at man bruger deres data til at udvikle sit produkt - helt gratis." Googles Workspace for Education findes i 4 versioner, hvor kun den mest basale er gratis. Og har set at hvert fald en kommune også betale licens til Google. Så de må mindst have Standard-udgave. Generelt at Googles Workspace er noget man betaler for, så godt have nogle forventninger, hvad de kan tillade sig, når det er kunde-data - som kan være kritisk, hvis det er en virksomhed...

15. august kl. 13:01
Sjællandske lokalbaner hacket af nyt digitalt kartel

@Poul-Henning Kamp

(Host!) IT-Havarikommission (Host!)

Jeg kigger tit i hvad der er af rapporter fra Havarikommissionen fra bane. Og et række typiske hændelser som regel kun noteret i virksomheder, som fx kørsel forbi et signal på stop, uheld i overkørsler og de fleste personpåkørsel.... Er ransomware-angreb efterhånden en standard-ting som fx her CFCS kan håndtere.

Det vigtigste er mere at få viden om hvordan man undgår den slags. For det rammer både offentlige og private virksomheder. Og nogle gange kan det bare være en alminde medarbejder, som uforsigtig får trykket på noget, som denne ikke skulle have gjort. Eller noget som er blevet overset. Og hvis der er nogle læringspunkter, så bør det samles sammen hurtig og formidles ud til dem, som kan bruges det uden at en virksomhed i praksis skal hænges ud.

14. juli kl. 01:02
Kommuner presset i bund af overgangen til MitID

Det var jo heldigt for dig, at du i forvejen havde dine fingeraftryk i forbryderalbummet, der hvor de fandtes. For de, som ikke har et pas eller ikke er i stand til ved egen hjælp, at gå på "kommunen"; er det et problem for "kommunen". Man kan så håbe på, at vi dør inden 1. juni eller udsætte showet.

Jeg har aldrig haft et pas med biometrisk oplysninger. Og jeg har ikke haft et behov for at forny mit gamle pas - men min bank har gjort arbejdet med validering af ID i forbindelse med aktiver med dem. Og banker burde også have deltaget mere i det arbejde istedet for at det er kommunerne som sidder alene med opgaven.

Danmark var "et frit land"; jeg har for eksempel aldrig haft brug for mit CPR-nummer ifm. NemID! (Måske i tidernes morgen - sidst jeg skiftede bank til vores bank - jeg har brugernavn/kodeord på NemID!) Men for dem, der ikke er digitalt opdraget - kan det være en udfordring, at skulle omstille sig til et nyt system hvert år.

Jeg har selv brugernavn på NemID... Jeg synes det er godt at man ikke bruger CPR-nummer som login. Det er en af mine generelle betragtninger.

27. marts kl. 13:10
Kommuner presset i bund af overgangen til MitID

Hvorfor skal fungerende systemer med X års mellemrum udskiftes med totalt nyt platforme uden væsentlige grunde?

MitID er for mig en forbedring. Jeg aldrig synes at NemID var nem, der er MitID mere simpel. Men desværre er del steder, hvor man stadig kun kan bruge NemID. Og sikkerhedsmæssigt ser det også bedre ud... da man ikke skal normalt ikke bruge cpr-nummer (man skal bruge en brugernavn) og adgangskode skal indtastes på en mobil (eller nøgleviser)

Problemet er overgangen imellem dem, hvor ens identitet ikke er tjekket. Mit var i orden, så det var nemt for mig. Men mange skal forbi kommunen, hvis de ikke kan skanne sit pas eller ikke har et pas - det er flaskehalsen. Og det er et valg, som de har taget... Og har ikke noget med IT udvikling af gøre...

27. marts kl. 00:32
Ukraine beder ICANN om at slette alle russiske domæner

Fordelen med at ICANN er neutral, så kommer det ikke i hængerne i et FN organ, som nogle lande gerne vil have, som gerne vil have mere kontrol over internettet. Hvis det sker, så vil jeg sætte spørgsmål hvor uafhængig det bliver i fremtiden..

2. marts kl. 13:56
FE melder pas: Kan ikke genskabe SMS-beskeder fra mink-sagen

Som jeg har skrevet tidligere, i den professionelle verden, der føres der protokol og alle beslutninger er først gældende når de er ført til protokols.</p>
<p>At styre et land vha. SMS'er er så hamrende uprofessionelt at man må tage sig til hovedet.

De reele beslutninger sker i dokumenter som underskrives...

Men der er masser af forarbejdet, som sker via uformel kommunikation. SMS eller bare en telefonsamtale. Jeg har hørt at engang en departementschef brugte SMS til at fortælle baglandet, hvad der var behov for notater i en politisk forhandling. Så han kunne følge med uden at forlade lokalet mens staben arbejde videre... Embedsværket normalt så rutineret i det, så der kommer normalt et solid resultat ud af det.

8. december 2021 kl. 16:54
Ukrypteret USB-stik med oplysninger på 92.425 borgere forsvundet i Vejle Kommune

Hvorfor er der anvendt et USB-stik her? Hvis man som kommune ikke kan bringe sit udstyr online, skulle man måske overveje at vende tilbage til de gode gamle fysiske valgbøger.

Udstyret på valgstedet er total offline. Men når har været med til valg på nogle store valgsteder, så et de elektroniske valgbøger en most at have. For det holder køerne nede.... og man kan fordele folk på alle de åbne border.

8. december 2021 kl. 15:06
KMD-nedbrud rammer kommunalvalg: Valgtilforordnede i Holbæk må bruge pen og papir

Digitalisering af valg har været debateret rigeligt på version2. Artikler som denne får mig bare til at tænke "if it ain't broke, don't fix it". Hvis det går ned nu med så få valgsteder, når det så er hele DK i X-XX timer - hvad så? Jeg er generelt for digitalisering når det giver mening. Valg er bare ikke af de steder. Pris og pålidelighed er de største styker ved vores traditionelle valgmetode.

Systemet med valglister er decentral på valgstederne, som når det er klar med data. Så der skal kun strøm på de bærbare på valgstedet og det lille netværket med de maskiner uden netforbindelse ud...

Jeg har været på valgsted i mange år og afvikling på valgbordet er mærkbart hurtigere end de gamle lister. Derudover er der også frit valg af bord med systemet, Med med papirlisterne skal bruge meget tid at slå op og notere i valglisten. Og de fleste steder kan man nøjes med lidt færre bordre den årsag og man kan flytte folk hen til andre opgaver.

Og en rettelse til artiklen. Valglisterne indeholder kun navn, adresse, fødslesdato og valgnummer. CPR-nummer er ikke tilstedet på valgstedet. Og efter at omkring valget er overstået bliver alle data slettet igen og pc'er bliver brugt til nye opgaver.

17. november 2021 kl. 23:54
KMD-nedbrud rammer kommunalvalg: Valgtilforordnede i Holbæk må bruge pen og papir

Gad vide om man kan stemme to gange --- markeringen i de manuelle vælgerlister skal vel registreres elektronisk når systemet er oppe igen?

Når går fra manuel til elektonisk afstemning skanner man alle modtaget valgkort og stemmer det af, så der bliver tjek på på det. Problemmet er når man starter med valglister, så skal de ajourføres med dem som har stemt. Fx om morgen er det brevstemmerne, som ikke indført i de manuelle lister. Men normalt er der en udskrift af dem, som har brevstemt, som gør det lettere hacke dem af i valglisten.

17. november 2021 kl. 21:59
En ud af tre borgmestre har fået lækket adgangskoder

Mange services understøtter dog stadig ikke FIDO U2F herunder LinkedIn - men her burde kommunerne stoppe med at acceptere at politikerne bruger deres kommune e-mailadresser.

Poltitikerne bruger deres email til blandet andet håndtering af dokumenter. Og der kan være personfølgesomme oplysninger, som de desværre får tilsendt som henvendelser udefra, som ikke skal sendes til private email-bokse.

8. november 2021 kl. 16:18
Organisationer tordner mod regeringens lognings-forslag: Det bliver nemmere at logge uskyldige end dømte rockere

Man vil ikke lade andre se høringssvarene før end i 13 time.</p>
<p>Er det overhovedet lovligt?

Hvis man vil have det før, så kan få fat i dem via arkindsigt. Det er det journalisten har gjort. Men normalt læser de hørringssvar og de laver en høringsnotat med ministeriets kommentarer som lægges op sammen med alle høringssvar.. Og man kan godt påvirke politikerne under deres lovarbejde..

2. november 2021 kl. 13:42
Rejsekort skal moderniseres: Ny direktør vil bruge erfaringer fra leverandørslagsmål

Man kan dog lave to skalaer af zoner: Man kan lave en tilnærmet hexagon ud af 7 eller 19 mindre hexagoner. Så korte rejser kan tælles i små zoner, og lange rejser (f.eks. længere end 5 eller 7 små zoner) tælles i store zoner.

Hvorfor holde fast i zoner med fast geografiske zoner? Skåne har et system med "egen defineret" zoner, som reelt er takstsystem med afstand, hvor taksten er i intervaller. Det nemt håndtere i både et system om rejsekort og i apps.

De geografiske zoner giver et del problemer hvor nogenlunde samme rejse koster forskellig. Specielt når man rejser på tværs af fingerne. Høje Taastrup-Ballerup koster 3 zoner med rejsekort og billet, mens man med pendlerkort skal betale for 4 zoner...

20. oktober 2021 kl. 19:21
Rejsekort skal moderniseres: Ny direktør vil bruge erfaringer fra leverandørslagsmål

Grundlæggende synes jeg brugerne bliver taget gidsel i rejsekortets ønske om at fordele midlerne korrekt blandt trafikselskaberne. Først og fremmest burde man fokusere på at gøre offentlig transport nemt at bruge og betale for(eller gratis), og derefter tænke på hvordan man vil lave trafiktælling

Det er kun ca. halvdelen af rejserne, som sker med rejsekort. Dem, som rejser på ungdomskort og pendlerkort (både app og rejsekort (undtaget bus)) bliver rejser ikke registret. Så der tælles stadig manuelt. Så det behov med optælling bliver ikke opfyldt med rejsekort.

16. oktober 2021 kl. 14:01
Rejsekort skal moderniseres: Ny direktør vil bruge erfaringer fra leverandørslagsmål

Derfor skal det (som jeg skrev) suppleres med papirbiletter, der max er 25% dyrere end at bruge appen.

Du vil straffe dem ikke vil have eller kan bruge en smartteleflon med de skal bruge et dyrere alternativ.. Derover vil tjekind og ud med en app ret langsom - finde app og betjene dem, når den er klar. Mit eget alternativ ligenu er at mit rejsekort er i ID kortholder med yoyo snor...

16. oktober 2021 kl. 12:34
Rejsekort skal moderniseres: Ny direktør vil bruge erfaringer fra leverandørslagsmål

Er der nogen, der har regnestykket? Hvad koster det at holde de rejsende ude af den offentlige trafik af hensyn til for få pladser, ift. at gøre den offentlige trafik gratis?

De steder, hvor der er kommet gratis transport, er det fodgængere som flyttes til bussen istedet for at gå. Samme med cyklister. Et andet problem er også at også flytter midler fra forberedninger til drift for at dække tab i billetindtægter... Så det giver ingen forbedringer at gøre transport gratis...

16. oktober 2021 kl. 12:23
Rejsekort skal moderniseres: Ny direktør vil bruge erfaringer fra leverandørslagsmål

Lav en mobil-app, som du aktiverer ved rejsens start og stopper ved rejsens slut. Appen aktiverer GPS og ved at sammenholde med afgangs- og ankomsttider kan appen se, hvilke busser, tog, færger, m.m., du har brugt undervejs. Hvis du glemmer at checke ud, kan du på ethvert senere tidspunkt gøre det, og appen finder (via GPS) ud af, hvornår du sidst var i en bus eller et tog og beregner rejsen ud fra det.

Det forslag kræver at man skal have en smarttelefon og det er ikke specielt godt at stille krav at køre i kollektiv trafik skal have en mobil med bestemte egenskaber. Og der er også problemer, når en mobil løber tør for strøm... Jeg har selv været tæt på det efter en dag stor brug uden mulighed for opladning...

Spørgsmålet at få en model, hvor man også kan rejse uden at have en mobiltelefon...

Og mit indtryk at de fleste app-løsninger hænger meget fast i de gamle måder at takstere rejser. De mest interessante nyere takstsystemer samler alle transationer for rejser sammen og udregner prisen central, hvor man både kan give mængderabat og sætte loft over den samlet pris i en uge/måned, så man ikke betaler mere end hvad der svare til et periodekort.

14. oktober 2021 kl. 22:05
Elmålersagen: Vi får plads til tilhørere

Eller bør "offentlighed" fortolkes som "mulighed for enhver". Det er jo teknisk muligt med video transmission. Er lovgivernes mening ?

I år jeg har været domsmand, så det ikke specielt tit at der kommer andre tilhøre end pårørende til tiltalte eller vidner.

Ellers er der generelt ikke tilladt at optage lyd og billeder i danske retsager andet end det retten selv gør for at kunne skrive ned i retsbogen hvad der blevet sagt - det er ikke alle dommere som bruge det.

30. september 2021 kl. 11:59