Lars Skovlund

NemID Nedbrud - 2/2

Det passer nu heller ikke at det var samme dag:https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-09-27-nemid-og-mitid-skal-have-ny-ejer-nets-vil-saelgemed mindre HM har været et par måneder om at tygge på dem... det er ikke samme dag som afsløringen ihvertfald.

24. november kl. 18:44
Mens vi venter på MitID

"Så pålagdes alle at have NemID. Og just som man mestrer dette og har oplevet dets mange fordele, tvinges alle til at skifte det ud med MitID og købe en smartphone eller iPad for at kunne implementere og anvende MitID"

Det ved Per Stig Møller jo godt. Det skyldes blandt andet eIDAS-forordningen, som NemID ikke kan opfylde (pr. design, det var et af kritikpunkterne i sin tid).

2. august kl. 16:20
»Helvedesplatformen:« Norske læger raser over pendant til Sundhedsplatformen

Det er ikke hverken faktaresistens eller ønsker om (in-)effektivitet, der driver mig. Jeg har som multihandicappet patient behov for (og krav på) et stærkt dokumentationsspor i min sag. Det leverer lægerne ikke af sig selv, for de gider ikke.

15. juli kl. 00:17
»Helvedesplatformen:« Norske læger raser over pendant til Sundhedsplatformen

Den artikel jeg huskede var den her (fra Horsens):

https://www.regionshospitalet-horsens.dk/presse/nyhedsarkiv/nyhedsarkiv-2020/lpr3-fra-160000-til-0-registreringsfejl/

(fra 2017)

og der er jobopslag løbende til "superbruger lægesekretærer" der skal stå for "rettedage" (fra Sydjylland):

https://www.sundhedsjobs.dk/jobopslag/354765

Nej tak. Resten af arbejdsmarkedet er gået bort fra at benytte sig af sekretærer i det omfang. Lægerne kan også.

14. juli kl. 19:03
»Helvedesplatformen:« Norske læger raser over pendant til Sundhedsplatformen

Det lægerne ikke fortæller i den sammenhæng, er at de har været nødt til at indføre "rettedage" for at få det der til at fungere. Det er den dato, hvorfra man som patient kan regne (forhåbentlig) med at ens journal er retvisende. Sundhedsplatformen kræver det up front af lægerne, hvilket de ikke bryder sig om. Fordi arbejdsglæde og den slags ting. Jeg hører til i den gruppe, der er helt afhængig af at dokumentationen er retvisende, og jeg ved godt hvad jeg foretrækker. Kald det gerne en politisk holdning.

14. juli kl. 13:59
»Helvedesplatformen:« Norske læger raser over pendant til Sundhedsplatformen

Der er i hvert fald fem oplysninger der bør registreres ved medicinuddeling:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957754/

jeg ville selv nok foretrække at bruge et tastatur...

6. juli kl. 16:15
Cloud-ekspert: Fatal mangel på styring af nøgler i skyen driver mig til vanvid

Det lyder vildt at nøglestyringssystemer anno 2022 ikke skulle kunne bruges til skyen. Ikke i skyen, men til skyen. Siger ham der lavede nøglestyringssystemer i første halvdel af 10'erne.

24. maj kl. 12:44
Kodefejl i Sundhedsplatformen: Fem patienter har fået forkert dosis medicin

Det sidste afsnit i artiklen, som citerer Datatilsynet tager ganske vist udgangspunkt i GDPR, men egentlig står det vel: "Der skal laves end-to-end test af ændringer i dette mission critical system.".

Jep. Fra den ene sagsfremstilling:

Det fremgår af anmeldelsen, at en kodeændring i Sundhedsplatformen, som Region Hoved- staden er dataansvarlig for, har medført en utilsigtet dobbeltordination i Fælles Medicinkort (FMK), som Sundhedsdatastyrelsen er dataansvarlig for, således, at der i perioden mellem den 16. juli og den 10. august 2020 skete tab af integritet af personoplysninger i 4.223 medicinordinationer vedrørende 2.310 registrerede.</p>
<p>Det fremgår af sagen, at ændringer i et <strong>bagvedliggende regelhierarki, som ikke direkte havde tilknytning til ordination af lægemidler og kommunikationen heraf til FMK</strong>, har påvirket den tekniske opsætning i Sundhedsplatformen således, at der i perioden mellem den 16. og de 23. juli 2020 opstod en fejl i integrationsmekanismen mellem medicinmodulet i Sundhedsplatformen og FMK.

(min fremhævning).

og fra den anden:

Det fremgår af anmeldelsen, at en kodefejl ved opgradering i Sundhedsplatformen har medført en uoverensstemmelse i produktbeskrivelserne for 164 varenumre (lægemidler). Disse fejlbehæftede oplysninger blev vist i FMK således, at der i perioden mellem den 17. marts og den 30. juni 2021 skete tab af integritet af personoplysninger i 1.311 lægemiddelordinationer fordelt på 1.149 patienter fra Region Hovedstaden og Region Sjælland.</p>
<p>Det fremgår af sagen, at kodeændringer, som er foretaget af leverandøren af Sundhedsplatformen, har resulteret i visning af en forkert ordinationsstyrke i fanen ”Effektueringer”, da den pågældende lægemiddelfil refererer til en gammel version af den relevante varenummerfil, hvilket har påvirket visning af ordinationsstyrke af lægemidler i FMK.

21. februar kl. 12:43
Myndigheder satser stort på AI: Her er de sidste 12 signaturprojekter

Hvorfor skal 98 decentrale kommuner og 5 regioner opbygge kapabiliteten til at udvikle løsninger der indeholder AI ? Hvilken værdi bringer det for os borgere ?

Præmissen følger af det kommunale selvstyre. På samme måde skal kommunerne hver især være eksperter i mange forskellige ting. Fordi grundloven.

25. januar kl. 17:24
Kritik af ANPG-udvidelse: Nu må politiet gemme uskyldige bilisters data dobbelt så længe

Det vil stille nogle vanvittigt høje krav til både billede og behandling som nok ikke er realistisk de første mange år.

Plus at SKAT rimeligvis måtte offentliggøre algoritme/design, og sådan noget gør vi ikke i Danmark. Hostsecurity by obscurityHost.

4. januar kl. 19:30
Den nye cyber-strategi er en ommer

Man begynder efterhånden at forstå, hvorfor politikerne har et så løst forhold til it-sikkerhed:

Login med brugernummer, uden password? https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/sofie-carsten-nielsen-raser-over-stoejberg-afstemning-nogen-har-stemt-for-mig/9055047

21. december 2021 kl. 19:57
Hvad er bedst til webklienten - Typescript eller Kotlin?

Det er nok rigtigt, hvis din kode skal sendes gennem en tidsmaskine og afvikles i 1995.

Det er også rigtigt i 2021, jvf. eksistensen af diverse minifiers.

21. december 2021 kl. 16:57
Netcompany vinder valgsystemet efter DXC-fyring

Jeg har ikke oplevet at brugerfladen var et problem der krævede "modernisering".

I nyhederne på valgdagen så jeg en mainframe-session der kørte på storskærm bag journalisten. Det er muligt det ikke er obligatorisk, men det bruges tydeligvis stadig.

12. december 2021 kl. 20:12
Derfor har vi brug for statsautorisation for IT-sikkerhed

skal være first mover?

17. november 2021 kl. 16:22
Algoritme-koks i Sundhedsplatformen: 500 hjertepatienter kan være opereret unødvendigt

Algoritmer er i de senere år blevet ensbetydende med AI/ML (artificial intelligence/machine learning), men "algoritmer" har været i IT hele tiden. A er "opskrifter" på hvordan programmer udfører behandling af data.

Yes, og lægerne bruger så ordet på en tredje måde (om det som vi andre ville kalde flowcharts). Så forvirringen er total. Jeg mener i og for sig at man burde havde indført et nyt ord; opkomsten af "data science" som studieretning havde været en udmærket lejlighed. Selv en gammel bog som Russell/Norvig (grundbog i machine learning), som jeg brugte i 00'erne, bruger den klassisk-datalogiske definition.

14. november 2021 kl. 20:04