Jan Rouvillain

Google idømmes 300 millioner kroner i bøde: Indsamlede lokationsdata uden brugernes vidende

Det er godt at stille spørgsmål til, hvad mine data bruges til og hvordan de behandles. Det har menigmand ikke gjort alt for længe. Sagen her vil forhåbentlig få det offentlige til at tage sikring af borgenes person følsomme oplysninger seriøst. Og den vil måske føre til at det offentlige vil bruge open-source i langt højere grad, da man i open-source kan inspicere og sikre, den gør det den skal. Menigmand kan ikke inspicere milliarder af linje programkode, dog kan vi som samfund gøre det.

Spørgsmålene får mig til at mindes dengang Margrethe Vestager og Tine Bramsen ville digitalisere valgprocessen i Danmark. De ville erstatte en for menigmand gennemskuelig valgproces, hvor krydset sættes med papir og blyant, med et uigennemskueligt it-valgsystem, hvor vælgerne skulle have blind tillid til programmørerne af systemet.

Skolebørnene er tilbage til blyant og papir i Helsingør. Det er nok ikke en god løsning for moderne undervisning og for at nå læringsmålene.

20. august kl. 09:09
POL-INTEL: Politifolk har misbrugt digitalt 'supervåben' 30 gange

Den rigtig gode artikel i Zetland refererer og kommer ikke på noget tidspunkt ind på, hvad man burde gøre i stedet for latterlige småbøder på højst en 1/4 af månedslønnen.

Snage-problemet er ikke isoleret til POL-INTEL. Det gælder også for sundhedsdata og en del andre offentlige registre.

Jeg foreslår, at:

  • Man får oplyst, at der er søgt oplysninger på én, som på sundhed.dk.
  • Politiet skal have en dommekendelse hver eneste gang, at de vil slå udvalgte personer op i systemet. Politiet skal med andre ord have godkendelse hvergang til at bryde privatlivets fred.
  • Snageren får mindst en månedsløn i bøde? Det skal gøre ondt, når man snager.
  • Man gør det sværere at sammenkøre registre. Det er politikernes krænkelse af privatlivet nemlig lovhjemlen til at sammenkøre sundhedsdata, kriminalregistre, skat, bank, genom, forsikringsdata osv. Det er big mother anno 2022.

Andre forslag?

15. februar kl. 12:57
It-branchen mangler kvinder: »Det er uinteressant at sige, at man sælger en server«

»Hvis vi skal have flere kvinder ind i it-ledelse, skal der være flere kvinder på C-level. Men det går for langsomt,« siger H. Have. Det tager lang tid, når mænd er 20++ år foran i annicienitet og i dag sidder tungt på ledende poster. Det er en demokratisk dårlig situation, fordi der bør være lige fordeling af kønnene i It-branchen generelt og ikke kun i ledelsen. Kvinder skal vælge IT til, så vil det komme af sig selv. Hvis der er barrierer i form af arbejdstider eller manglende fleksibilitet i arbejdet, så kan man ændre på det til gavn for begge køn. Glem alt om glaslofter og ubevidste fordomme mod kvinder. Se på hvad der gør IT attraktivt for kvinder i udvikling, design, arkitektur, projektledelse, support og salg. Jeg sammenligner situationen med lægerne på sygehusene og overlæger. I det hierarki er kvinderne det dominerende køn på leder niveau og vil snart være dominerende på overlæge niveau, når de ældre mandlige overlæger går på pension. Så Heidi Have, slå koldt vand i blodet og gør arbejdsforholdene, jobannoncerne, omgangstonen og karrierestigen og meget andet attraktivt for begge køb. Vi har ligestilling i Danmark, og det er ikke lovligt at favorisere på grundlag af køn eller røde sokker.

20. januar kl. 18:37
Unreal Engine viser fremtidens computergrafik: »Vi er ved at nå fotorealisme i realtid«

Flot visuelt er det. Nu kan det være, det er mig der ikke har spillet de nyeste spil.

Så hvor er man med 3D lyd, så spilleren kan høre, hvorfra eksplosionen eller fjendens skud kommer fra?

Det vil sige med hele molevitten, så lyden fra skuddene giver ekko og bliver absorberet i genstande og er overført til spillerens højre og venstre øre.

Vi kan med kun to ører høre, hvorfra lyden kommer fra, fordi hjernen registrer forskellen mellem lyden i højre og venstre øre. Det er dels forsinkelsen og dels farvningen efter ørenes former og hovedet, der er forskellig, alt efter hvor lyden kommer fra. Vi kan det før vi fylder 1 år.

5. januar kl. 21:13
Det offentlige er tvunget til at lytte, når borgerne siger nej til AI-bonanza

Politikerne bør:

  • Ikke indføre nye love før de har undersøgt, hvordan eksisterende love virker,
  • Simplificere lovene, så beslutningerne er nemmere at tage, når det korrekte beslutningsgrundlag er tilvejebragt,
  • Ikke detaillovgive, men give fagpersoner ansvaret for en faglig baseret beslutning.

Love og bekendtgørelse for beskæftigelsesområdet fylder udskrevet flere meter. Der er bekendtgørelse der modsiger hinanden. Det er samme situation på socialområdet. Der er mange ulykkelige skæbner og enormt mange skattekroner tabt på dårlige beslutninger på de to områder, som er taget på et ringe beslutningsgrundlag og uklare love og bekendtgørelse (Velfærdssamfundet - en illusion, Nick Allentoft, https://denoffentlige.dk)

Vi har i dag ikke et velfærdssamfund men velfærdsstat. Vi kan med AI få en kynisk velfærdsstat med overvågning og robotbeslutninger, som ingen kan retsforfølge. Se filmen Brazil for at få en idé om fremtiden med AI, hvor en alimdelig borger bliver gjort til terrorist af systemet pga. en flue.

27. november 2021 kl. 19:13
Lyd i lange baner: MP3 fylder 25 år

Ogg Vorbis eller mp3 er begge komprimeret med tab og ikke egnet til HiFi i stuen eller gode høretelefoner. Man kan høre forskellen mellem tab og ikke tabsfri i klassisk orkester musik, når hele orkestret giver den gas , f.eks Beethoven's 5. symfoni. Ogg Vorbis og mp3 giver rigtig god mening på farten med to trådløse in-ear bøffer i ørene eller til festival med en soundbox. In-ear bøfferne og soundboxen er allerede blevet bedre og mobilnettets kapacitet er under udvidelse med 5g, så tror jeg også at behovet for bedre lyd kommer.

30. juli 2020 kl. 18:23
Rapport om massiv ulovlig dataindsamling i reklamebranchen går verden rundt: Kun toppen af isbjerget

Rapporten er skræmmende læseværdig fra det Norske forbrugerråd. Den giver et godt indblik i måderne vores data bliver opsnappet, lagret, handlet og anvendt på tværs af enheder og platforme. Her er den: https://fil.forbrukerradet.no/wp-content/uploads/2020/01/2020-01-14-out-of-control-final-version.pdf

21. marts 2020 kl. 19:11
IBM: »Mac-brugere er mere produktive end Windows-brugere«

IBM annoncerer på en konference en påstand, som kan være rigtig, dog får vi ingen statistik og beskrivelse af målemetode. Artiklen fra konferencen siger heller ingenting. Vi er ikke et blevet klogere med denne artikel.

19. november 2019 kl. 05:53
Infight om Skats nye inddrivelsessystem: Er et næsten færdigt it-system godt nok?

Systemet omfatter 800 integrationer og endnu flere forskellige arter af bøder og inddrivelser, som hver har sine regler og procedurer. Dertil kommer håndteringen af udlæg. Kan det overhovedet centraliseres? Og så bliver det en pengemaskine for Netcompany i vedligehold, fordi cirkulærer og love introducerer nye bøder og eliminerer ældre inddrivelser.

10. september 2019 kl. 18:53
Menstruations-apps med millioner af brugere sender følsomme data til Facebook

Menustrations-appen skal da have samtykke til at dele personlige oplysninger, ellers bryder den GDPR.

10. september 2019 kl. 18:29
Rigsadvokaten har i årevis kendt til usikkerhed om positionering via teledata

Telelogning er dømt ulovlig af EU, dog fortsætter logningen i Danmark, fordi man i følge politiet ellers mister et vigtigt efterforskningsredskab. Et redskab der længe har været totalt ubrugeligt siden 4g og smarte mobiltelefoner. Telelogning gav mening, da vi brugte Nokia’s 3310. I dag logges vi meget præcist af kommercielle globale virksomheder for big data og cool cash. En anklaget med en Android ville måske kunne bruge Google’s logning til at vise, hvor vedkommende var.

31. august 2019 kl. 08:24
Er du også gået hen og blevet teknochauvinist på dine gamle dage?

Enig!

De bedste ideer til et system er dem som ikke kræver programmering. Det betyder ingen kode at skrive, teste eller vedligeholde.

Et systems resultater ikke er bedre end dets indgående data. Altså dårlige data giver dårlige resultater. Man bør ikke indføre AI eller avanceret IT løsninger til at gøre data bedre. Det løser ikke problemet, som er ved datakilden. Et eksempel elektronisk modtagelse af papirfaktura, hvor man med AI kan rette næsten alle stavefejl fra OCR. Den rigtige løsning er elektronisk faktura fra leverandøren.

Så har vi de offentlige administrative systemer, hvor folketinget har vedtaget et kludetæppe af love og styrelser har udgivet hyldemetervis af cirkulærer. Digitaliseringsstyrelsen tilføjer centralisering til teknochauvinismen, så det er op af bakke helt uden for kategori.

31. juli 2019 kl. 17:52
Konsulenter skyld i problemer med offentlig it, mener CBS-professor og eks-vicedirektør i IBM

Iterativ IT-udvikling i små trin er vejen frem. Og brugerne godkender hvert trin. Sådan forstår jeg Magnus Jørgensen's og briternes nye måde at udvikle offentlig It. Det betyder, at problemet er i fokus. Desværre er det de færreste ledere såvel offetnlig som private, der har forstået at IT-udvikling ikke er at bygge en bro. Fundamentet for IT er kompetent forståelse af forretningsprocesserne. Processer og arbejdsgange der netop forandres ved IT-løsningen og med tiden og politikernes nye love. Så små trin der giver besparelser, når de lykkes, og koster minimalt, når de fejler.

14. juli 2018 kl. 16:58
Facebooks GDPR-strategi er på gyngende grund: De bliver hevet i retten

Besidder du et godt overblik, er analytisk og robust, og kan du både agere selvstændigt og som holdspiller? Kan du være med til at højne skadedyrsområdet? Så tilbyder vi dig et spændende og varieret job.

Særdeles relevant henvisning til job under artiklen ;-)

2. maj 2018 kl. 17:17
Netsundhedsplejerske.dk: Datalæk afslører e-mailadresser og passwords i klartekst

Netsundhedsplejersken.dk er bare en hjemmeside ud af mange med ingen sikkerhed, hvor et tyndt sikkerhedsglimmer er lagt over. De gør noget nyttigt for os, dog er de ofte sat op af nogle der typisk ikke ved bedre. Det er på tide at man stiller krav til hjemmesiderne og en mærkning som glad eller sur hængelås.

7. marts 2018 kl. 17:08
Så gik den ikke længere: Pokemon-feberen damper af

Synes du det er for nemt at spille Pokemon Go, så prøv Ingress.

Det har langt mere strategi og taktik for voksne spillere. Check det ud på youtube. Det kan spilles på både Android og iPhone.

Der er grupper og arrangementer over hele verden. Den næste event er den 26-27. august i Wroclaw i Polen, Birmingham og Turku Finland samt 3 byer i USA. Check selv events ud på Ingress.com/event. Der har været afholdt en event i København med ca 2000 deltagere fra hele verden den 1. april i 2016.

The world around you is not what it seems.

24. august 2016 kl. 12:01
Manglende regler om softwareopdatering gør it-produkter farlige

Vores frihed er mere og mere begrænset af propriteært software i udstyr og gadgets. Vores frihed er i stigende fare, fordi software har sikkerhedshuller, så uvedkommende kan skaffe sig adgang til personlige og følsomme oplysninger. Det kan være oplysninger, som giver uvedkommende mulighed for at stjæle mine penge i banken eller bryde ind i mit hjem. Når producenterne ikke vedligeholder og opdaterer softwaren i udstyret, så betyder det, at min frihed og ret til privatliv er svækket. Problemet gælder ikke kun mobiltelefoner og computere. Utrolig meget udstyr i vores hjem er afhængig af software og giver kun værdi ved hjælp af software i udstyret. Det er alt fra fladskæm, vaskemaskine, mikrobølgeovn til el- og fjernvarmemåleren. Der er propriteært firmware i dem alle. Og problemet vokser i flere dimensioner. Mængden af udstyr med software stiger. Vi forbinder mere udstyr sammen med trådløst eller trådet kommunikation. Man kommer en computer i alt ting, kaffekoppen, skoene og i os selv. Vi har Internet of Things. Producenter af udstyr og gadgets skal overleve på ofte stærkt konkurrenceprægede markeder. Derfor er det kommercielt fornuftigt ikke at ofre for mange ressourcer på vedligehold af software i ældre produkter. Og et ikke vedligeholdt produkt er et incitament til at købe nyt udstyr, selv om det fungerer. Forbrugerne må stille krav til, at producenterne vedligeholder eller frigiver softwaren i ældre produkter, som de ikke vedligeholder. Det gælder også retten til og mulighed for at ændre i softwaren. Modellen for det bør på en ene side give forbrugerne friheden tilbage og sikre virksomhederne incitamenter og muligheder for at udvikle nyt udstyr. Virksomhederne ønsker at holde patenter overholdt og forretningshemmeligheder hemmelige. Problemstillingen har en klar relation til fri software, der er en gang særdeles akademiske og langhårede tanker om frihed. Set i lyset af udviklingen er disse tanker blevet konkrete. Vi må som forbrugerne se at få friheden tilbage. Desværre har menigmand og Forbrugerrådet med Tænk ikke kompetencer eller ressourcer til at forstå problemet.

Fri software giver frihed. Kilde: http://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.en.html

9. januar 2016 kl. 23:51
Enhedslisten vil kalde forsvarsministeren i samråd: Er eventuel tapning af fiberkabler lovlig og i orden?

Enhedslisten er et mindre parti. De har forholdsvis mange yngre mennesker i gruppen. De er idealister, som vil og skal markere sig. De er nød til at være dygtige politikere, der bider sig fast i regeringen i emner, som ofte ikke er i harmoni med mange vælgere. Heriblandt også dig som ikke stemmer på dem.

29. juli 2014 kl. 00:36
Efter bøvl i årevis: Nu virker DR-streaming

+Jens Jönnson Du meget gerne sende et aktuelt link til fungerende Samsung App.

19. februar 2014 kl. 11:27