Jacob Bahn

Kommuner: Danmarks skolesystem er blevet afhængigt af Google og Microsoft

Ud over, at det både ud fra et demokratisk og ud fra et privatlivshensyn er dybt problematisk, at danske kommuner og skoler har gjort sig afhængige af monopoler, der i total (for googles vedkommende) og i stigende (for microsofts vedkommende) grad lever af at indsamle og bruge informationer om privatpersoner mod de selv samme, er det tragikomisk, at det udspiller sig samtidig med , at man eksperimenterer med, hvordan man kan gennemtvinge 'teknologiforståelse' som nyt fag i folkeskolen.

Det tragikomiske består både i, at det jo netop er igennem at skulle få tingene til at virke, at man har mulighed for at tilegne sig forståelse for de bagvedliggende teknologier, og i, at de lærere, der skal undervise vores elever i 'teknologiforståelse', (med god grund) ikke besidder en sådan selv. Det er på ingen måde ment som en hån af lærerne - tværtimod - hvor skulle de pludselig få den fra?

I praksis prøver man at 'løse' det ved at udvikle (designe) dels velpolerde 'læringsforløb' for lærere og ditto velpolerede undervisningsforløb. Det bliver rullet ud inden for de kommende år - til trods for, at man endnu ikke har hverken en klar definition af 'teknologiforståelse' (hvillket i øvrigt undertrykker alle andre end digitale teknologier) eller noget der minder om solid viden om, hvlken undervisning, der mest effektivt kan hjælpe børn til at tilegne sig en sådan.

Tænk hvis vi havde modet til faktisk at kaste os og eleverne over den digitale teknologis mange muligheder! Det er en skam, at vi hellere vil investere vores børns data end deres viden!

25. marts 2021 kl. 23:29
Hvis jeg var direktør for CIA eller NSA (91/N)

Vil du uddybe yderligere for en, der ikke er tilstrækkeligt inde i tingene til at forstå?

15. februar 2021 kl. 22:36
Richard Stallman: Manden bag 'fri software' tordner mod streaming-tjenester

Da et mobil-modem ikke kan køre med fri software får Purisms mobiler nok ikke RYF status. Det samme gælder deres computere, bl.a. pga. cpu-blobs.

Stallman blev på et tidspunkt spurgt direkte, til et stort ønske ift. nye landvindinger for fri software. Han svarede, at han virkelig godt kunne tænke sig en mobiltelefon, men at han ikke vil have en, før softwaren er fir, og han ikke kan blive sporet hele tiden.

16. maj 2019 kl. 21:47
Mobiltelefon der tager privacy seriøst

Jeg skal lige understrege, at jeg ikke er it-kyndig. Så vidt jeg er orienteret, er en af de største udfordringer ift. it-frihed, at cpu-producenterne ikke er samarbejdsvillige - heller ikke med Puri.sm.

Jeg kan godt lide FSF's definitioner. Må jeg spørge til din holdning til dem?

(Jeg er sikker på, at du kender dem, men hvis andre er interesserede, kan de læses her: https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html)

28. august 2017 kl. 00:11
Mobiltelefon der tager privacy seriøst

Nummerpladen afslører heldigvis ikke, hvor meget chaufføren piller næse, hvilket humør vedkommende er i, eller om han/hun mest kigger efter piger eller drenge.

27. august 2017 kl. 10:54
Mobiltelefon der tager privacy seriøst

Hej Lars. Nu ved jeg ikke, om din kommentar er henvendt til Ole eller mig, men det er jo et klassisk spørgsmål om open source og ikke mindst (påstået) fri software.

Spørgsmålet bygger ofte (det ved jeg ikke om er tilfældet med dig) på den antagelse, at åben og fri software per definition og automatisk er ti at stole på. Pointen er vel, at man ved, at software generelt ikke er til at stole på, bl.a. forstået på den måde, at det altid indeholder fejl. Når kildekoden er åben, kan andre tjekke efter og fejlene blive rettet. I den mere onde ende af skalaen, kan der bevidst være indsat yderligere funktioner, fx til overvågning.

Om NSA har været inde over Replicant eller PureOS kan jeg ikke udtale mig om, men hvis de har, er det væsentlig nemmere for kyndige folk at tjekker efter, end fx. windows, ios eller de mange ikke-åbne dele anf android.

Mht. til at blive sporet, er det klart, at ingen software kan kan ændre på den måde mobilnettet fungerer på, så ja, du bliver alligevel digitalt sporet nåt mobilens modem er tændt. Det samme gælder i øvrigt nok wifi i et eller andet vist omfang, men det er vist lettere at 'gemme' sig på den konto?

27. august 2017 kl. 09:17
Mobiltelefon der tager privacy seriøst

Hej Ole.

Jeg er glad for at se it-folk, der aktivt taler for fri sofware. Jeg bruger selv Replicant på mobilen og Trisquel på mine Libreboot-flashed 7-8 år gamle computere. Det er der så flere der griner af, bl.a. med henvisning til besvær og begrænsninger. Jeg synes nu, det er det værd, når man ser, hvad bedre performance og bekvemmelighed koster. Her tænker jeg på frihedsprisen og ikke på pengeprisen (køber man de frie masker, tager de fint fat i pengepungen - heldigvis er der både telefoner og computere, man selv kan befri). Selv om det muligvis ikke gælder læsere her, er computerkraften i en af de ældre computere (fx Thinkpad x200 eller T400s, som jeg bruger) rigelig til langt de fleste mennesker.

Kender du selv til Replicant og Libreboot? Det tager et sekund at skyde dem ned, hvis man diskutere performance ift. nye devices, der kører på ikke-fri firmware og os. Men jeg kunne godt tænke mig at høre den frihedspromoverende it-sagkundskabs tanker om dem.

Mvh Jacob

25. august 2017 kl. 20:58
Viborgs Borgmester på Herrens Mark

Jeg er nu glad for, at vi ikke hele tiden skal præsentere vores politiske ståsteder, men kan holde os til det saglige. Jeg har i øvrigt svært ved at se, hvor i artiklen PHK's politiske udgangspunkt er relevant. Hvorfor mon det er vigtigt for dig, David, at få fremhævet, at PHK's holdninger (ifølge dig) ligger på venstrefløjen.

Jeg må erklære mig selv som inhabil ift. at vurdere evt. manglende saglighed i PHK's udtalelser, men måske du vil være behjælpelig med at påpege dem?

Men jeg er enig med dig i at de begge snakker om politik. Den ene som en ål i eget bo, den anden som en ingeniør.

Mig bekendt er PHK i øvrigt en del af det private erhvervsliv, du antyder, at han er imod.

Mvh Jacob

4. januar 2017 kl. 19:47
Google tracker konstant din færden: Overvågning via smartphone næsten umulig at undgå

Det er på ingen måde dødt, men som sagt kræver det bevidsthed og vilje at gøre sig fri.

14. september 2016 kl. 07:03
Google tracker konstant din færden: Overvågning via smartphone næsten umulig at undgå

... men det kræver bevidsthed og vilje. Og prisen er enten ekstra arbejde (replicant.us) eller godt 250$ (tehnoetic.com)

God fornøjelse.

PS: CyanogenMod går kun et stykke af vejen...


Replicant uses CyanogenMod's source code as a base. It is rebranded to provide the Replicant look and feel (wallpapers, logos) and parts of the code are reworked to remove anti-features that can spy on the user. Most importantly, Replicant does not include any of CyanogenMod's proprietary components (programs, libraries, firmwares) and instead provides free software replacements for some of these. The rest of the system is also adapted so that the free software replacements can run correctly.

(http://www.replicant.us/about.php)

13. september 2016 kl. 20:33
Frustreret far og app-udvikler føler sig presset til at fjerne populær Forældreintra-app

Er nogen bekendt med juraen i det her? Det kan jo være tomme trusler i den forstand, at man ikke kan forbyde en app med den type funktionalitet. Eller...?

24. maj 2016 kl. 06:58
Hvordan undgår vi IoT (Internet of Trash)?

Hej Ole.

Tak for dit svar og tippet om IT-politisk forening. Jeg har netop registreret mig.

24. april 2016 kl. 10:07
Hvordan undgår vi IoT (Internet of Trash)?

Ole og Henrik - og gerne andre.

Jeg er, som nævnt ovenfor, interesseret i privatliv på og med computere. Igennem denne tråd fik jeg øjnene op for Librem og PureOs, som ser ganske lovende ud for os, der gerne vil have (helt) frie computere.

Som du, Henrik, gjorde mig opmærksom på, kan det godt være fornuftigt at støtte projekter, der måske ikke giver os 100% frie computere, men er et vigtigt skridt på vejen derhen.

Jeg er dog stødt ind i nogle diskussioner og indlæg, der problematiserer Librem og ikke mindst deres salgs/reklamekampagne.

Hvis disse står til troende, er det måske direkte skadeligt for hele befri-computerne-projektet. Fx hvis folk mister tilliden til folk, firmaer eller projekter, der arbejder for frie computere.

Jeg håber I vil være med til at afklare dette?

https://trisquel.info/en/forum/librem13-fully-free-time

https://news.slashdot.org/comments.pl?sid=7767449&cid=50218561

PS: Jeg er klar over, at der kan være tale om internt personfnidder, men det virker ikke sådan.

19. april 2016 kl. 09:29
Hvordan undgår vi IoT (Internet of Trash)?

Henrik og Ole, tak for jeres svar.

Jeg er nok selv nærmere den 'almindelige forbruger' end de fleste herinde. Dermed er jeg også 'fucked' og måske - sådan føles det i hvert fald - mere end de fleste. Jeg ved ikke, hvordan jeg er havnet her, men uden at have nogen særlig teknisk indsigt og uden nogle særlige computerfærdigheder, er jeg alligevel meget bevidst om mange af de problemer, der relaterer sig til tråden her. Men det er virkelig svært at finde løsninger - gerne så de kan videreformidles til andre ikke (mindre) it-kyndige.

Det gælder nok i mange brancher, at det kan være svært for fagkundskaben at få essentielle problemstillinger formidlet til menigmand. Og det er selvfølgelig også et problem den anden vej, at man som menigmand kan have svært ved at finde og forstå disse essentielle problemstillinger samt ikke mindst, hvordan man skal/kan forholde sig til dem.

Jeg er glad for at se og høre, at I er nogle kompetente computer/it-folk, der har en holdning om, at it skal være åbent og gennemskueligt. Vel vidende at jeg måske har overset det, savner jeg et sted, hvor jeg som ikke it-kyndig kan både få indsigt og bidrage i disse spørgsmål. Jeg har mødt så megen venlighed og hjælpsomhed i diverse fora, og det sætter jeg stor pris på (jeg er endda begyndt at kunne hjælpe lidt også). Alligevel savner et sted, hvor man kan orientere sig om og diskutere disse problemstillinger, og hvor man arbejder på at guide til løsninger for knapt så tekniske folk. Hvis I har et bud, tager jeg gerne imod.

Med inspiration fra jeres input (her og tidligere) vil jeg holde den åbne fane højt og i første omgang holde fast i planen med at få Libreboot installeret på min x200 og så håbe på, at jeg med tiden får råd til at at købe en Librem også.

PS: Hvis I kender nogen, der kunne tænke sig at være med til at lave noget oplysning om at holde ens computer og netværk åbent for de rette og lukket for de forkerte samt hvordan man gebærder sig på nettet, hører jeg gerne om det og vil gerne bidrage. Måske som en slags 'bindeled' mellem fagkundskaben og menigmand. Jeg tænker fx på et bud eller to på opsætning af hhv computer og netværk samt guides til fornuftigt brug af begge, brug af open/free software, kryptering osv. som man/jeg læser så meget om, men som det i praksis ikke er alt for nemt at få til at fungere og bruge rigtigt.

11. april 2016 kl. 22:52
Hvordan undgår vi IoT (Internet of Trash)?

Hej Henrik - og jer andre.

For mig er det her en ret interessant diskussion: Støtter man bedst frie computere ved at købe en x200 med Libreboot eller en Librem?

Jeg er ikke it-mand, så de tekniske detaljer går for en stor dels vedkommende lige hen over hovedet på mig. Min tilgang er helt klart ideologisk. Jeg er på nippet til at investere i en x200 med Libreboot, ganske enkelt fordi det (så vidt jeg kan finde ud af) er det eneste 100% frie alternativ (bortset fra Minifrees og deres amerikanske kollegers andre modeller, T400 mm).

Jeg har (desværre) ikke indtil nu tænk tilstrækkeligt på, at fx Librem kan/skal støttes som et vigtigt skridt på vejen mod frie maskiner med moderne konfigurationer. Jeg kan godt se, at synspunktet som dit, Henrik, er noget mere fremadrettet. Samtidig kan jeg ikke slippe tanken om, at folkene bag Libreboot også bør støttes. Både som applaus for det arbejde de faktisk har gjort og selvfølgelig for, at de kan arbejde videre.

Som sagt er jeg ikke teknisk kyndig, og har derfor ingen mulighed for at vide, i hvor høj grad Libreboot-arbejdet også kan rette fremad, dvs. mod mere moderne, frie maskiner. Det er jo klassisk i sager som denne, at vi, der ikke har den tekniske indsigt, i høj grad må lade os lede af ideologi, men jeg vil sætte stor pris på at høre jer fagkyndige komme med et bud på for og imod at støtte fx Minifree hhv Librem. Altså med fokus på, hvordan man støtter 'sagen' bedst.

På forhånd tak

10. april 2016 kl. 15:43
Vi har tabt ad h... til

...til at "holde fast", som du afslutter indlægget med?

Hvis det, at "tryghedspartierne ruller ud med fantasihistorier om hvordan det stopper terrorister, pædofile og 'østeuropæiske kriminelle'" alligevel betyder, at "showet er kørt", hvad forskel ville det så gøre, om "den samlede intelligensia i den danske IT-branche [faktisk] prøvede" at gøre noget?

Hvis I alligevel har givet op?

Jeg forstiller mig, at du er træt af at høre opfordringer til at træde ind i politik, og jeg forstår dig. Men jeg kunne godt tænke mig at høre din ærlige mening om dette: Hvis ikke en som du, der har så stor ekspertise indenfor så centralt et emne som it er blevet og samtidig har så stor interesse for og viden om historie, politik og samfundsforhold, skulle tage den politiske handske op og arbejde på at vende skuden, hvem skal så?

Jeg håber, at din opgivenhed blot er et midlertidigt fænomen, måske det dyk ned på bunden, der gør, at man kan sparke sig op til overfladen...

Jeg synes, at der er masser af grunde til at holde fast, og jeg håber virkeligt, at det en dag vil lykkes at overbevise dig om, at du skal bruge din viden og dine indsigter til at arbejde på at redde vores rettigheder, vores demokrati og vores samfund. Hvad enten denne overbevisning kommer fra os andre, eller fra dig selv...

Med venlig hilsen

Jacob Bahn

22. juni 2015 kl. 14:43
Vi har tabt ad h... til

..og hvis du vælger at tage konsekvensen af, at "problemet er ... at vi ikke gik ind i politik og fik lovgivningen ajourført", står jeg til tjeneste.

Mvh Jacob Bahn

20. juni 2015 kl. 16:36
Den Danske Befolknings IT-Politik offentliggøres – Ekkoet der blev hørt

Der kan være mange grunde til ikke at stemme på Alternativet, men at fravælge dem fordi de er useriøse, kan højest være rationelt for en sofavælger.

17. juni 2015 kl. 06:56
Sidste uge med privatliv

-> Rune Jensen

"Spørgsmålet om Edward Snowden faktisk var landsforrædder er interessant." Ikke rigtigt for mig: Jeg ved ikke, om han kan erklæres for landbysforrædder, men i min optik er han en verdenshelt.

Nu melder hverken min eller Peter Kofods historie noget om, på hvor oplyst et grundlag hans tilskuere 'formodentligt' er positivt indstillede overfor foredragets tema. På baggrund af den (omend begrænsede) medieomtale, der har været af Snowden-sagen, er min pointe dog, at det er skræmmende, at der er en udbredt tvivl omkring rigtigheden af, at han faktisk har afsløret så slemme ting, som han har.

I øvrigt hans motiv upåagtet.

13. juni 2015 kl. 15:54