Kevin Harritsø

IT og strømforbruget

Problemet med Intel og AMD er at alderen er ligegyldig: Effektforbruget lader ikke til at være noget de interesserer sig for, så længe cpu-soklen ikke smelter.

Det var heller ikke jeg argumenterede for. Jeg siger blot at x86 idle strømforbrug slet ikke er så slemt som det engang var. Jeg siger også, at x86 maskiner har større flexibilitet. Den betaler man så for. Der er ikke nogen tvivl om at hvis applikationen passer ned i en mere tæt integreret enhed, som fx en Mac Mini M1, så bliver performance/watt meget bedre. Der er bare ikke nogen PCIe slots.

28. september kl. 16:13
IT og strømforbruget

Havde din Mac Mini også 2 spindende rust diske, 4 netkort, IPMI interface og 6-8 kørende VMs? Hvis jeg flåede alt ud af maskinen vil jeg tro at jeg ville ligge og rode nede omkring 8-10 watt.

Nuvel, det 12-20% mere end end M1 mini, men det synes jeg er godt gået af en maskine hvor arkitekturen er 7-10 år gammel, og den - modsat en M1 mini - kan omkonfigureres efter behov.

Jeg ville være nødt til at købe en ny mini, hvis jeg skulle bruge mere RAM eller SSD, omend det sidste så kan gøres med eksterne diske, som så ville ødelægge idle strøm budgettet.

Min Intel NUC i5 (2021), uden tilbehør, og en SSD disk bruger ca. 5-6 W idle, hvilket er mindre end en M1 NUC bruger (6-7) watt.

Kritikken gik på at x86 maskiner har højere idle strømforbrug. Jeg vil sige "it depends" istedet "most definitely". Det er svært at lave sammenligningen 1:1, da det er svært at finde en 100% ens konfiguration - som jeg også nævnte.

Om x86 processorer så meget mindre effektive end ARM, det er de nok og det er nok et bedre argument end idle strømforbrug.

23. september kl. 12:26
IT og strømforbruget

Selv de mindste X86 CPUer/servere bruger rask væk mere energi idle, end en tilsvarende Arm chip gør når den laver noget.

Er det tilfældet i 2022? Jeg har ingen erfaring med enterprise / b2b / HPC setup, men for personlige computere er jeg i tvivl om det er tilfældet [1]. Det er en lidt besværlig sammenligning, for det er ikke helt sammenlignelige features.

Min egne erfaringer er at idle forbruget på x86 maskiner kan gøres meget lavt. Jeg havde i nogle år en Xeon server (E3-1220) til privat forbrug. Inkl IPMI, 2 3.5" hdd, 1 ssd, 1 nvme disk, så havde den et idle forbrug på ca. 20 W, diskene spundet ned - 15-17W. Anedotisk kan jeg fortælle, at "nogen" på nettet kom ned omkring 11 W med et ligende setup - blot med et uATX bundkort fra Fujitsu.

Min nuc ligger omkring 9 W idle, men den kører så også dual dimm, 2 SSD, 3 netkort og 8 VMs via proxmox. Det er ca. 2 x strømforbruget af en RPI 4. Med 3 netkort to 2 diske, er det et godt spørgsmål hvad vi så ender på. Måske en passende RPI compute 4 NAS kunne være et sammenligningsgrundlag?

[1] https://uni.hi.is/helmut/2021/06/07/power-consumption-of-raspberry-pi-4-versus-intel-j4105-system/

22. september kl. 12:13
Dødt link i ejendomsvurderinger kan blive dyrt for boligejere

#3: De testede med Andelsboligere

7. september kl. 14:07
Visa-kort kan knækkes gennem distribuerede forsøg i store webbutikker

I teorien kan man lave MITM angreb, der via et svindler website får dig til skrive kort nr, dato, cvv ind og så vise dig en side der ligner 3dsecure siden. Brugeren kan ikke se udfra nets smsen hvor koden vil blive brugt, så angriber kan bare videreformidle smskoden på et køb han foretager på en anden side. Det virker dog ret omstændigt.

Det jeg ikke kan lide ved 3dsecure er 1) at Nets sider nærmest ligner fishing sider 2) at du sætter det op første du skal bruge det, hvilket virker meget mistænksomt 3) At det ikke sættes op i netbanken for alle kort. 4) at netbanken ikke kan virke som token generator istedet

Herudover synes jeg det er dumt at VISA/Dankort ikke sender sms beskeder, når udenlandske firmaer trækker på ens kort. Så vidt jeg ved er det kun Mastercard, og det er en rar ting, især på ens ferie rejser, da man nemt kan se at fx en restaurant ikke har trukket mere end hvad regningen lød på*

*) Dog virker det ikke så godt fx når det benyttes som Oyster card. Her får man kun at vide at der er trukket 1 pund, men reelt kan de sagtens ha' hævet 5-6 pund.

7. december 2016 kl. 15:26
Sirenen lød og det digitale Danmark dumpede...

Hvorfor bruger man egentlig ikke cell broadcast sms til krise information?

http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_Broadcast

Her kan informationen begrænses til bestemte geografiske lokationer; Det er supporteret på GSM og UMTS.

26. maj 2014 kl. 13:50
Spark selv liv i displayet

ET tip: X220+ understøtter mSATA diske. Hvis du ikke bruger din mini pcie port til noget, så kan du installere en mSATA ssd disk deri istedet. Så kan man både have fx en 120 GB SDD i samtidig med en alm. 1 TB 2.5" sata disk :)

Iøvrigt, hvis der er noget der går i stykker på din X220 findes der reservedele til det meste, og Lenovo har dokumenteret hvordan alle dele skal skiftes.

18. september 2013 kl. 19:52
Hvor fed er din nye iPad i oktober 2018?

Wolfram alpha kan fint løse d * x^2+e * x+f=0. computer software er ikke bedre end det input de får.

6. februar 2013 kl. 19:51
Hvilket sprog skal man lære?

Jeg synes man bør:

  • Lære et maskinnært programmeringssprog, fx. C.
  • Lære et applikationsegnet sprog, fx Java.
  • Lære et hack / script / m.v. sprog, fx. Python.

Herefter kan man passende så begynde at danne sin egen mening om hvornår en given opgave skal løses i hvilket sprog. Man kunne passende kigge på nogle eksempler på assembler niveau og se hvad de forskellige compilere genere ud fra kildefilerne. Så lære softwareingeniører omkostningerne ved at kaste rundt med diverse objekter og elektronikingeniører lærer at applikationsprogramming ikke altid kan betale sig i C.

Herudover synes jeg også at man bør lære at holde styr på sin kode, lære at sætte toolchains op og lære at lave et releasescript så de kan lave software releases af det software de hacker på.

30. november 2012 kl. 12:58
Det tager en landsby...

En spøjs deltalje ved disse udkantsbyer er at der ofte nemt kan etableres fibernet fordi elselskaberne i "udkantsdanmark" tilbyder det. Det er som jeg har forstået en ret dyr fornøjelse at få etableret i en større by. En iværksætter vil nok ikke have råd til andet end 10 Mbit/s ADSL, men det rækker jo ikke langt hvis man arbejder med contenttjenester

25. oktober 2012 kl. 12:53
Forvent ikke at blive behandlet pænt

Klog mand 1: "Vi udvikler for meget software, der ligger for langt fra kravspec'en. Vi skal ha' styr på processen"

10 år senere

Klog mand 2: "Vi bruger for meget tid at gå rundt om den varme grød; Kod nu bare istedet for at bruge alt det krudt på processer og administration"

10 år senere: Klog mand 1: "Vi er kommet for langt væk fra de gamle agile udviklingsdyder".

Det er sjovt nogen gange at se hvordan visse brancher imiterer modebranchen ret kraftigt. Sandheden ligger jo nok et sted midt imellem.

3. oktober 2012 kl. 10:13
Vil kampen mellem Apple og Samsung betyde noget for mobil BI?

Først og fremmest stiller mobil BI store krav til performance. Den oplevelse man er vant til fra sin pc, hvor rapporter og dashboards ofte er måske 15-30 sekunder om at opdatere, dur ikke på en mobil enhed. Her forventes gerne svartider på under 1 sekund. Hvorfor det – jo mobil BI er tiltænkt til de ikke IT professionelle brugere, som er vant til hvorledes apps fungerer og vil forvente det samme af mobile BI. Det stiller krav til performance på dit back-end system, hurtig datatransport og hurtige apps. Det er ikke just noget enterprise systemer er kendt for.

Er forventningen vitterlig ikke værre end 15 sekunder på PC-platformen? Vores bugtrackingsystem, der er web-baseret, kan nogen gange være lidt sløvt med svartider på 1.5-3 sekunder. Det bliver de fleste udvikler meget irriterede over.

Det er iøvrigt en interessant problemstilling du opstiller. Fx vil de <1 sekunders svartider på requests til et given backendsystem stille store krav til den mobile netværksinfrastruktur, hvor 3G ofte giver latency der kan måles i hundreder af millisekunder - blot for at nævne et eksempel.

10. september 2012 kl. 11:16
Apple og innovationen

Apple er lige som enhver anden global virksomhed: man tager patenter på alt uanset om det holder eller vil blive brugt i fremtidige produkter. Prisen på et verdensomspændende patent drukner i Apple's omsætning, og i bedste fald kan det benyttes som skyts i den igangværende "Patentkrig" som flere at de globale teknologivirksomheder kæmper om.

Det jeg synes der er skræmmende ved Apple's iPhone/iPads er ikke så meget telefonen, men mere den ukritiske journalistik der af en eller anden grund automatisk opstår omkring Apple. Hvis jeg var teknologi journalist så ville jeg sætte mig utrolig kritisk over for en virksomhed der har så stor en markedsandel. Og Apple begrænser sig ikke til telefoner og computere, men har efterhånden også en markedsdominerende position indenfor musik og film. Apple har en interesse i at låse forbrugeren fast i Apples økosystem, og det synes at være uninteressant for tek-journalister.

12. marts 2012 kl. 12:40
Enhedslisten om blokering af Grooveshark: Rendyrket censur

Jeg synes det er mærkeligt at 3 skal varetage RA's interesser. Jeg mener istedet at RA skulle have haft afvist deres sag, med henvisning til at det var Grooveshark selv, der skulle sagsøges med henblik på geoblokering af danske brugere, i virksomhedens juridiske hjemland.

Det er jo butikken og ikke vejen der skal lukkes.

Det her er iøvrigt et glimrende eksempel på at musikindustrien stadig ikke forstår at pirateri er et serviceproblem. Men det er en anden snak.

21. februar 2012 kl. 20:48
Derfor bliver Macs mere populære i virksomheder i 2012

En adm. direktør der forelsker sig over et givent teknologi produkt og tænker " det er bare smart, det skal hele virksomheden med på " vil nok ikke gøre den bedste beslutning for sin virksomhed.

En virksomheds IT løsning skal passe sammen med de opgaver der skal løses og hvad der maximere indtjeningen for en virksomhed.

20. januar 2012 kl. 15:23
Tour de Gadget

Jeg husker med gru tilbage til Nytårskavakaden på DR1 hvor de brugte en Ipad til at starte et indslag med alle tiders danske tennis darling Caroline Wosniaki. Ipaden havde ingen journalistisk eller show mæssig signifikans, det virkede mest som om Apple havde smidt en stak Ipads i hovedet af DR, "og så kunne de jo lige bruge dem i en tv udsendelse".

Urgh.

7. juli 2011 kl. 14:50
Klar tale fra Højesteret

Musik, Film og TV brancherne har i de sidste 10 år været i et direkte frit fald væk fra at kontrollere det marked de sælger deres varer på. De har med andre ord fået konkurrence, og nu prøver de febrilsk at få kontrollen tilbage.

Sagen er den at folk igennem pirat kopiering har fundet et produkt, der er meget bedre end det brancherne selv sælger. Folk vil se de nyeste amerikanske TV-serier, på deres premisser, på det hardware og OS de lyster. (tænk bare DVD og Linux). Pirat materiale er simpelthen bedre kvalitet end det brancherne selv kan diske op.

Hvis nu IFPI og co. satte sig ned og udtænkte et produkt der var bedre end at pirat kopiere, så tror jeg det vil gøre et alvorligt indhug i pirat kopieringen. Men ak, de vil hellere leve i 90erne, og istedet forsøge at bekæmpe sit eget kundegrundlag med retsager og advokater. Suk.

(http://www.lauexplorer.com/2010/03/10/products/legal-dvds-vs-pirate-dvds/ - pointen som tegneserie)

26. marts 2011 kl. 03:19
Eugene Kaspersky: Android bliver hackernes nye Windows

Android vil nok få den største markedsandel, med mindre Microsoft, HP, eller Apple (hvis deres lowend iPhone bliver en realitet) kommer med noget skælsættende nyt.

Så ja, med de store tals lov i tankerne, så vil der er noget være bedst hit rate på en virus på Android systemer.

Jeg tror dog at det at kunne levere en opdatere andriod platform i fremtiden bliver et konkurrence parameter, i og med at mere og mere privat data bliver behandlet på telefonen.

Endvidere ligger source koden jo frit tilgængeligt, og dermed er jeg ret sikker på at 0 day attacks er meget mindre sandsynelige end Apples hermetisk lukket software. Diverse hacker konferencer har ihvertfald vist at OS X er piv åbent. hvorfor skulle de ikke også være gældende for iOS?

(Hvis jeg skulle lave en sofistikeret virus til en smartphone, så måtte de da blive til iPhone: jeg vil tro den demografi er mere økonomisk stærke end android ejere)

8. marts 2011 kl. 00:02
Ændring af Matematik A?

Jeg vil give dig helt ret i at der skal være et øget fokus på den digitale hverdag vi befinder os i.

Spørgsmålet er om dine emner skal præsenteres i matematik undervisningen eller om det skal præsenteres i IT faget, samfundsfag (digitale borgerrettigheder) osv. Det behøver jo ikke være isoleret til Matematikken, selvom det videnskabeligt set er kerneområdet i "IT".

I tilgift til dine emne forslag synes jeg også man skal lære noget om

  • Basal signal behandling
  • Fourier rækker og lidt om Fourier transformen.
  • IT sikkerhed, kryptering
  • Kvalitets begreb, Lean princippet.
  • Net-etikket.

Der er faktisk mange emner der ved en ganske kort introduktion giver en meget god forståelse af mange begreber i moderne processer, teknik og fysik.

Og så lidt offtopic:

Det kan også undgå en del misforståelser. F.eks. ved mange ikke, at der er et grundlæggende kvalitetstab, når musik kodes som MP3-filer.

Der er et grundlæggende informationstab. Om det er et kvalitetstab er op til lytteren at afgøre. MP3 kan jo godt have en bedre kvalitet end wav filer, hvis det er vigtigere for lytteren at have meget musik på den samme mængde plads. ;)

15. februar 2011 kl. 15:41
Kan jeg hacke mit TV?

Det er spøjst at se at de fleste elektronik producenter stadig har en meget tilbagetrukken holdning til brugerskabt funktionalitet. Er det "not-invented-here" faktoren der skræmmer?

Fx var Microsoft ude og true med bål og brænd da Kinect blive hacket for første gang, på trods af den enorme omtale der blev skabt.

Hvis man får nørderne med sig, er der gode chancer for at skabe en masse mere-værdi gratis til sit produkt.

Og så til sidst: Hvorfor pokker er der ingen af TV-producenterne der har lavet en konfigurations side der kan tilgåes via ethernet, hvor man kan indstille kanaler, håndtere streaming abonnementer osv ? Det vil fjerne alt den fedtede indstilling via fjernbetjeningen.

31. januar 2011 kl. 09:39