Jacob Nordfalk

Skjult i 12 år: Ny sårbarhed opdaget i hundreder af millioner Dell-maskiner

Hvem mon kunne finde på at bestikke nogle Dell-medarbejdere til at sylte den her?

6. maj 2021 kl. 15:07
Danske forskere vil energimærke software

I stedet for at kigge på tingenes internet og andre steder kan man med fordel kigge på hvordan mobile applikationer er skruet sammen i f.eks. Android. Her har der igennem længere tid været særdeles stor fokus på at minimere strømforbruget, RAM-forbrug, og fungere med svingende netværk. Det gennemsyrer hele platformen.

Udkommet er f.eks.

  • omfattende og meget præcis monitorering af alle aspekter af en applikations resurseforbrug (udover selvfølgelig CPU/GPU/netværk/RAM også aktiviteter, der får det samlede system til at bruge strøm)
  • effektiv brug af CPU (og GPU), med mulighed for at lukke helt
  • upræcie ure - giver mulighed for at enheden planlægger hændelser på tværs af applikationer så det samlede strømforbrug minimeres
  • app's kan fjernes helt fra RAM og senere genskabe deres tilstand når der er behov for det - så RAM (og dermed strømforbrug) mindskes
15. december 2019 kl. 21:29
Her er verdens kraftigste supercomputere

Hold da op, SVJKS er har der siden 2014 udelukkende været Linux-varianter tilbage på top 500 - https://www.top500.org/statistics/list/

25. november 2019 kl. 21:33
Google vil gøre det sværere at spore browserbrugere på tværs af websites

Det er sku godt at de tager tyren ved hornene.

Et 'privatlivsbudget', hvor fingerprinting o.l. blokeres når antallet af brugere man ville kunne identificeres blandt kommer under f.eks. 1000 brugere, er en god idé. Så får de med kommercielle hensigter i et vist omfang hvad de har brug for (og vi får relevante annoncer og forslag), og vi slipper for at føle os overvåget på individuelt niveau, sådan som jeg forstår det.

27. august 2019 kl. 13:49
Udvikler vild med C#: Ingen grund til at kode i Java nogensinde igen

Det er vel fint med en artikel om personlige præferencer.

Især hvis en med de modsatte oplevelser også kunne komme til orde. Og dem er der en del flere af, hvis man skal tro Tiobe-indekset:https://www.tiobe.com/tiobe-index/

21. august 2019 kl. 11:46
Microsoft-analyse: Hul i Windows-driver fra Huawei tillader rettigheds-eskalering

Enig. De andre producenter er da mindst lige så hullede, det hører man bare ikke om.

Enten har ingen foretaget et seriøst studium hvor forskellige producenters sikkerhed sammenlignes - eller også bongede Huawei slet ikke ud i forhold til de andre producenter

Ellers kan jeg love for at vi havde hørt om det, med store overskrifter.

7. april 2019 kl. 12:54
Dansk it-virksomhed rider med på boomet i kinesisk fintech

Ja, tak for en fin artikel. Jeg havde ikke hørt ordet Fintech før - måtte lige forbi https://da.wikipedia.org/wiki/Fintech før jeg rigtig forstod artiklen.

21. august 2017 kl. 09:46
Java 9 får Ahead-of-Time-compiler for hurtigere opstart

Nej, men de leger jo "catch up" med Google og Android, der i dén grad har formået at eksekvere på en "embrace and extend" strategi der ikke er set gjort bedre siden Microsofts storhedstid.

Du tænker nok på https://da.wikipedia.org/wiki/Embrace_extend_and_extinguish .

Men strategiens punkt 2 er ikke opfyldt (og dermed heller ikke punkt 3) :

  1. Extend: Man tilfører funktioner, som ikke understøttes af det konkurrerende produkt eller ikke er en del af standarden, sådan at man skaber problemer for kunder, der forsøger at bruge den oprindelige, 'simple' standard.

Google/Android har ikke lavet om i Javas API eller SDK. Alt der kun bruger Java fungerer fint på desktoppen. Standarden er uændret.

Google tilfører nye funktioner til Android, ja, men de er meget klart adskilt fra Javas API og SDK - ingen udviklere på Android bliver på nogen måde 'lullet ind' i at tro at det, de laver også fungerer i desktop Java.

I øvrigt er ART open source under Apache licensen - se https://android.googlesource.com/platform/art - ligesom resten af Android.

Det undrer mig en del at Java-miljøet aldrig har diskuteret om Googles arbejde her ville være værd at bygge på. Deres DEX bytekodeformat har også en række fordele - det er meget mere kompakt og hurtigere at indlæse end Java bytekode fordi det er prælinket (en JAR-fil er en ZIP-fil med en masse uafhængige .class-filer med hvert sit sæt symboler der skal linkes sammen ved indlæsning - en DEX-fil kan sidestilles med en jumbo-class-fil med kun ét sæt symboler) Derudover kommer arbejdet med Jack og Jill

26. november 2016 kl. 14:18
Forskere forvandler pc-hovedtelefoner til spionerende mikrofon

Kan I lige rette sætningen "Malware kan stealthy at rekonfigurere hovedtelefon-stikket fra et line-out-jack til et mikrofon-jack. " til noget forståeligt?

26. november 2016 kl. 13:43
Læge om Sundhedsplatformen: »Vi skal til at lave sekretærens arbejde med to fingre«

Politikere og andre godtfolk der skærer ned på personale og resurser på en fremtidig FORVENTET besparelse i tidsforbrug som et IT-system giver, skal bare omgående fyres.

Nu.

For vores andres skyld.

EFI / Skat og en masse andre sager viser at det er alt for omkostningsfuldt for samfundet at lade de, der blindt tror på løfter om fremtidige IT-besparelser før de har set dem, blive siddende på deres poster.

Men de, der afventer at der faktisk KOMMER den lovede tidsbesparelse, og følger op på det, og holder sig i kontakt med virkeligheden, burde have en bonus.

Som IT-udvikler ved jeg at når kravene til et nyt IT-system fastlægges så rammer man forbi med 30%. Det er meget forståeligt, for det er stort set umuligt at forudsige hvordan virkeligheden ser ud når systemet kommer i drift.

Der er brug for ledere der holder øjnene åbne og kontakten til virkeligheden, og lytter åbent til leverandørens og medarbejdernes udfordringer med implementeringen.

26. november 2016 kl. 13:35
Fem utraditionelle råd til nybegynderprogrammører

Jeg er enig i at det vigtigste er at komme i gang med 'noget'.

Derudover plejer jeg at forholde mig til Tiobe indekset - se http://www.tiobe.com/tiobe_index - der over en 15-årig periode har peget på Java.

PS. Jeg er bestemt ikke neutral, da jeg har skrevet 3 danske lærebøger i programmering (http://javabog.dk).

16. maj 2016 kl. 14:38
Vestager leder efter snavs i Googles Android-aftaler

... og så havde vi allesammen brugt Hangouts, Google+, Play Musik, Play Film og Google Drev.... og de konkurrende tjenester (såsom Whatsapp, FB, Spotify, Netflix/TDC Play, Dropbox) været døde.

De havde ikke engang behøvet (som MS gjorde det i 90'erne) i hemmelighed at sørge for at konkurrenterne 'pludselig ikke virkede' på deres platform.

De kunne såmænd bare havde beholdt de ydelser og innovation, som de stiller til rådighed for alle apps, for dem selv - såsom forbedret stedplacering (listen er lang, se https://developers.google.com/android/guides/setup#add_google_play_services_to_your_project ). Så ville alle andre apps ville klodsede, bruge strøm ad H til, få telefonen til at hakke og blegne i forhold til Googles, der som de eneste ville skinne.... og ingen ville gide bruge andet end Googles apps. Se, DET ville havde hæmmet innovationen.

Men ærlig talt så har Google nærmest gjort det modsatte... hver eneste gang de har lavet en innovation, såvel teknologisk som brugergrænseflade/designmæssigt, så er det væltet ud med vejledninger i hvordan andre parter kunne komme nemt i gang med det samme.... og så har de i øvrigt været super amatøragtige i deres lancering af konkurrerende tjenester og apps. Havde de haft en intention om at Hangouts, Play Musik, Play Film, Drev etc skulle være eneherskende kunne de nemt havde fået det til at ske ved at kaste penge efter ordentlig og velplanlagt markedsføring og lancering.

Som jeg ser det har Google haft masser af muligheder for at kvæle alternative tjenester, og har ikke gjort det.

Hilsen Jacob (TI: Jeg er lektor på DTU Diplom og Android-underviser/udvikler/rådgiver for Lund&Bendsen)

20. april 2016 kl. 22:49
Vestager anlægger Android-sag mod Google: Kan koste selskabet 50 milliarder kroner

Det er glimrende du stiller op, men Play Services bliver slet ikke nævnt i den verserende retssag. Prøv at læse http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1492_da.htm

"Hvis en producent ønsker at forudinstallere Googles patentbeskyttede applikationer, herunder Google Play Store og Google Search, på nogle af sine enheder, så kræver Google, at producenten indgår en "antifragmenteringsaftale", der forpligter producenten til at afstå fra at sælge enheder, der kører på Android forks."

At mange apps er låst fast på Play Services er et problem jeg tænker skal ordnes ved en anden retssag.

Begge punkter har der været nogle rigtig gode grunde til.

A: antifragmenteringsaftalen overfor producenter var nødvendig for at Android ikke blev fragmenteret til atomer i en meget tidlig fase, for 5-6 år siden. Nu synes den ikke at være så nødvendig mere.

B: at tilbyde funktionalitet til apps via Play Services er virkelig nødvendig! De fleste af de ting der tilbydes hænger meget tæt sammen med Googles tjenester (se listen på https://developers.google.com/android/guides/setup#add_google_play_services_to_your_project) Det ville klæde Google at lave et abstraktion sådan at andre producenter nemt kunne komme på banen med en erstatning. Især for for den forbedrede stedplacering (Google Location - som nok er den tjeneste der er flest apps der er afhængige af).

Erstatningerne ville givetvis være ringere, men appsne ville i det mindste fungere på ikke-Google-telefoner.

20. april 2016 kl. 21:54
Stor undersøgelse: Udviklere vil hellere bruge Mac OS end Linux - og Javascript er klart nummer et

Jeg synes det er fedt at høre at udbredelsen blandt udviklere langsomt stiger, og at andelen af udviklere, der primært bruger Linux, nu er oppe på 22%. At Mac stryger op og Windows styrtdykker er jeg ikke så overrasket over.

19. marts 2016 kl. 10:41
Microsofts SQL Server kommer til Linux

Så efter sommer vil jeg gætte på at man sagtens kan bygge nye projekter i .NET på Mac og Linux.

Er der nogen der kan fortælle mig hvorvidt alle de almindelige .NET biblioteker virker 100% på Linux?

Jeg er selv Java-udvikler, og selvom der kan være problemer enkelte steder så virker Java-programmer generelt fint cross-platform.

Indtil nu er mit indtryk at .NETs påståede crossplatform-aspekt har været et reklametrick for at få folk narret over på .NET, hvorefter brugerne så har været nødt til at køre Windows... For efter at .NET-programmerne var skrevet kunne de på ingen måde problemfrit køre på Linux.

Men jeg bliver gerne klogere :-)

9. marts 2016 kl. 10:46
Fra CPR-numre til vandløb: Dyk ned i den samlede model for danske grunddata

Jeg synes det er rigtig godt at vi forsøger os med at lave en fælles datamodel - det er et pionerarbejde, der SKAL gøres, og som vil afstedkomme en række vigtige erkendelser. Hvordan man får (og hvorvidt man skal lade) en teknisk datamodel afspejle skiftende opfattelse og lovgivning på tværs af folketing og en række organisationer er det spørgsmål jeg er allermest spændt på. Det kommer helt sikkert til at give problemer (tænk SOA), men det er modigt at ville tage disse problemer væk fra de aftagere der ellers ville have haft et helt uoverskueligt gravearbejde, der gjorde at data ikke ville blive brugt. Derfor skal det her gøres, uanset at det er et meget udfordrende projekt.

4. marts 2016 kl. 09:37
5 programmeringssprog jeg gerne ville lære - hvis jeg havde tid

Navnet er så meget grimmere end Java, men det er Java-kompatibelt og mange skyder på at det blir det sprog, man i fremtiden programmerer Android apps i.

4. marts 2016 kl. 08:55
Forsker: Det bliver nok bedre med Android

for det eneste jeg prøver er at lokke folk frem, der er ramt af usikkerheden ved Android. Jeg ville bare, tror med de enorme mængder enheder, at der er nogen her, der ville fortælle, at de var blevet ramt.

Erik, nu skal du ikke Trolle (haha den har du sikkert ikke hørt før) en rigtig god skræmmekampagne før den er kommet ordentlig i gang.

For der er ikke nogen som helst herinde, der er ramt af usikkerhederne ved Android, og du ødelægger kampagnen fuldstændigt med den slags spørgsmål.

27. november 2015 kl. 22:32
Alienware klar med sin Steam Machine i Danmark

For mig er de lige i øjet: Børnene har nogle aldrende kontor-PC'er, der ikke trække de mere krævende spil.

Vi overvejede at erstatte den med bærbare, men bærbare som man rent faktisk kan spille på er kostbare... og det bliver for tunge (og risikabelt) at tage med i skolen (her er er en Chromebook et bedre valg).

Den her steambox vejer 1.8 kg og har specs der holder børnene kørende MHT spil de næste mange år. De kan tage den med til vennerne til en spilleaften, hvis de har et ledigt fjernsyn med HDMI. Den kan betjenes af en controller. Den kan betjenes med mus og tastatur. Man kan installere Chrome, Libreoffice, Minecraft etc etc på den.

Så den opfylder alle vores behov.

14. november 2015 kl. 21:56