Det er rigtigt, at de tidlige datamater og senere pc'er udsendte en del radiostøj. Der var teorier om, at man kunne spionere data ved at aflytte dette. DASK og GIER og senere RC3600/RC7000 lavede lyd ved at sende carry-bitten direkte ud i en højttaler via en forstærker. Carry-bitten var i 16-bits cpu'er som rc3600 den 17. bit, i ældre regneundervisning kaldet "mente". Lyden her afspejlede aktiviteten i cpu'en. Garvede programmører kunne på GIER (og jeg selv) på RC3600/7000 høre, når programmet eller oversættelsen gik i fejl.
Jeg tvivler på. at man brugte spolebånd i 1940. Så vidt jeg ved, brugte man lakplader til indspilning af klassisk musik op til starten af 1950'erne. Der kom godt nok trådoptagere frem sidst i 1040'erne, men deres signal/støj-forhold var dårligere end lakpladernes. Spolebåndene kom først ind i DR i 1950'erne.
Tak for den fine gennemgang. Jeg har selv haft fornøjelsen at arbejde på RC fra 1973 - 1990. Det var en virksomhed med højt til loftet. I den historiske gennemgang savner jeg algol60, der som navnet antyder, i 1960 blev et tidligt struktureret, blok-orienteret programmeringssprog og stærkt medvirkende til salget af DASK, rc4000 og rc8000.
Dem var der godt nok ikke mange af :-)
f.eks. i unix programmerne mail og vi - vi må her være tilbage i starten af 80-erne eller endnu før. Det er bare internettets web/html hukommelse, der ikke rækker så langt.
Hej
En lille korrektion:
rc3500 blev ikke benyttet i paxNet, den benyttedes bl.a. som i/o processor på RECAU. paxNet blev udviklet på rc3502 og kodet i Real-Time Pascal (rtp). rc3502 var mikroprogrammeret til at udføre rtp med instruktioner som create process og signal. Senere blev der behov for en hurtigere paxNet knude og rc5000 blev udviklet - den brugte transputerne og rtp oversætteren lærte at generere kode til dem.
vh Harald Villemoes - tidl. rc3502 mikroprogrammør
Mellem 1941 og 1945 skabte Zuse programmeringssproget Plankalkül, så han var vel den første.
DHA på hulkortet kunne være Dan Holmer Andersen, hans initialer på RC var DHA.
pas - det nærmeste jeg har online er Borland Pascal 7, og det er jo årtusinder senere. Måske Dansk Datahistorisk Museum eller Teknisk Museum har noget liggende. Jeg kender de to produkter i versioner til RC750, men de fandtes vist begge også til PC.
Der må jeg desværre melde pas, men måske andre læsere. Eller Kgl. Bib., som må have hele eksemplaret. vh Harald
Det er desværre ikke muligt for mig at deltage af flere grunde. Men hvis jeg på anden vis kan bidrage - så gerne. vh Harald
Hej
Jeg vedligeholdt og supporterede RC7000 og Ext.Comal som min første opgave på Regnecentralen i Glostrup. Hvis jeg kan bidrage med noget, står jeg gerne til rådighed, dog kun via mail / tlf.
vh Harald Villemoes
Og det programmerede rygmarven for mange programmører, f.eks. blokmarkørerne ctl-K B og ctl-K E har senere kunnet genfindes i mange editorer.
Harald Villemoes