Jens Andersen

Er SAP ved at være et rigtigt platform firma?

Jeg tror at det største problem for SAP er den opfattelse som mange stadig har om at det er det gamle R/3 system som mange af os er stødt på. Det er korrekt at SAP tidligere var kendetegnet ved at være meget proprietær i deres udviklingsværktøjer. Men som eksemplet viser er der ikke tale om en traditionel SAP GUI og det er ikke udviklet i ABAP/4. Vedrørende licensomkostning er alt jo relativt. Men med en platform som HANA gives der muligheder som er ret unikke. Kommunikation til HANA foregår primært med SQL og den indlejrede funktionalitet er skrevet i C++. Brugergrænseflade er udviklet i Fiori som præsenteres i HTLM/5.

1. september 2016 kl. 13:56
BI-løsninger i skyen: Hvad kan SAP versus Amazon?

Hej Nikolaj,

jeg vil helt medgive dig at grunden til måske overraskende at SAP er størst, er at deres målgruppe er entreprise segmentet. Målt på antal installationer/brugere har jeg ingen tal desværre men jeg antager ikke SAP er størst. Top 5 er jo præget af "dyre" løsninger :)

9. november 2015 kl. 14:44
BI-løsninger i skyen: Hvad kan SAP versus Amazon?

Jo Nikolaj,

Betragtning er baseret på basis af hvor stor andel af den samlede licensomsætning der er på verdensplan. Gartner gør det op årligt. For 2013 kan du f.eks. finde en reference her http://www.gartner.com/newsroom/id/2723717. Tallene for 2014 fra Gartner er mig bekendt ikke offentligt tilgængelige men situationen har ikke ændret sig.

9. november 2015 kl. 14:24
Accenture om EFI: Kildekode under niveau og i strid med SAP-anbefalinger

Udfordringen med SAP er at kildekoden leveres med og dermed er åben for ændringer. Nu skulle man jo mene at et debitorsystem er rimeligt enkelt og standardiseret. Udfordringen er nok mere integration fra DMI (SAP) og EFI, idet EFI stiller store krav til de forskellige inddrivelses typer. Men det har jo altid været et sikkert kort at skyde skylden på SAP, men det vil jeg ikke mene i dette tilfælde. Årsagen er nok som sædvanlig den udbudproces som det offentlige er tvunget til at anvende.

28. september 2015 kl. 08:57
Hvordan ville dansk foldbold have klaret de sidste dage med HANA

Kære Nikolaj,

Jeg tror du har misset pointen med mit indlæg. Det drejer som om nye kommercielle anvendelser af Big data (Ja, jeg skrev BIG for at understrege at det var det som der var tale om).

Der er ikke nævnt SAP BusinessObjects (staves i øvrigt sådan) da de oprindelige produkter fra dette opkøb slet ikke indgår i den nævnte løsning. Det drejer som om streaming af store mængder af ustruktureret data (og produktet kommer fra opkøbet af Sybase) ind i en appliance baseret på HANA teknologi. Dertil er så udviklet et specielt analyse værktøj til lige denne industri (og ja fodbold på det plan er en industri) som overskueliggøre den store mængde realtids information på én, i dette tilfælde Joachim Löv og hans team, til at få en indsigt som de ikke kunne få bare ved at stå på sidelinjen. Det er her jeg så drager en parallel til det mere traditionelle erhvervsliv. Vil Big data og de rigtige værktøjer gøre at ledelsen ikke bare kigger på fra sidelinjen?

Jeg bliver nok også nød til at rette et par andre ”misforståelser”.

Det er naturligt at forretningsapplikationer altid vil være bagefter den mere teoretiske udvikling af systemer og dermed at Big data nu begynder at blive en økonomisk attraktiv ting at kigge selektivt på. At software firmaer vil tjene penge bør jo ikke være en overraskelse. SAP f.eks. har erkendt at man ikke bare sælger HANA som en in-memory database. I stedet deler de den op i appliances som løser specifikke forretningsmæssige udfordringer – i øvrigt med en væsentlig lavere pris på HANA end oprindeligt.

De produkter som du nævner, er i øvrigt alle gangske udemærkede BI produkter. Men at sammenligne det med en appliance er som at sammenligne en værktøjskasse som man kan bygge sin egen el-bil med og en færdig Tesla. Og ja umiddelbart er en Tesla dyrere – men hvem ved hvad det koster at bygge og vedligeholde sin egen el-bil. Derfor tillader jeg mig at kalde det en hyldevare.

Jeg tror også at vi skal definere boldbesiddelse. Der er ikke hvor lang tid den enkelte spiller har bolden men hvor lang tid holdet har bolden i gennemsnit. Og i samme moment bør jeg nævne at jeg ikke har skrevet at Bayern München vandt CL i år – det må stå for din egen regning. Boldbesiddelse er i øvrigt en lag indikator. Men lead indikatoren mellem Tyskland og Brasilien (6 – 0) viser vist min pointe.

Endelig har mit ansættelsesforhold ingen indflydelse på min blog. Mit blog område er SAP og dermed emnet. Store konsulenthuse satser ikke kun på SAP men også produkter som dem du nævner til BI løsninger. Og ja er da kun glad for at SAS nu har valgt et samarbejde med SAP om at anvende HANA som platform.

Jeg er meget glad for dit indlæg for det har vist mig at jeg bør uddybe et antal områder i et efterfølgende antal blogs. Så jeg mener stadig der er meget nyt.

1. september 2014 kl. 09:32
Hvordan ville dansk foldbold have klaret de sidste dage med HANA

Undskyld din tå (også min) - men du har ret. Desværre er jeg McLaren fan :)

Jeg tror at desværre at alle administrative forretningssystemer er en irriterende nødvendighed for brugerne. Hvorfor skal man registrere og planlægger sit arbejde. SAP er tiltænkt til at mellemstore og store virksomheder hvor systemer som SAP og lignende giver ledelsen det som de har brug for - "trans færdig" information. Jeg giver mig med at Red Bull er langt bedre. Men det var en bisætning med McLaren. Du må medgive at Bayern München pt. er Europas bedste hold og Tyskland er verdensmestre.

Det som er min point er den betydning BIG data får for marketingsafdelingerne når IT afdelingerne ikke står for implementeringerne. LoB kommer til at betyde mere og mere i valg af system og IT afdelingerne ikke har den nødvendig agilitet til at udnytte dette. Og ja Vettel bliver verdensmester ...

God weekend til dig Jørn

29. august 2014 kl. 18:23
Kan SAP forhindre NSA i at se dine data?

Tak for kommentaren - har læst henvisningen til artiklen.

Vil gerne påpege at denne blog ikke er generelt om NSA men om hvorvidt SAP kan sikre sig i mod NSA som beskrevet i Berlingske Business. Diskussion er hvorledes SAP kunder skal forholde sig til Cloud udviklingen.

Jeg vil dog gerne opfordre andre til at komme med en blog generelt om NSA, som du så er mere en velkommen til at sige nej til.

24. januar 2014 kl. 13:01
Kan SAP forhindre NSA i at se dine data?

Tak for responsen. Om svaret er ja eller nej er ikke entydigt. Men med den strategi som SAP og andre følger hvor udvikling flyttes til cloud skal man som kunde forholde sig til det. Der er ingen tvivl om at SAP både nu og i fremtiden vil supportere deres kunder på eksisterende on-premise løsninger. Der findes i dag kunder som stadig anvender R/2 selvom afløseren R/3 kom tilbage i 1992. Supportomkostningerne er dog nok en smule højere …

Men fremtidig udvikling af applikationer fra bl.a. SAP vil primært være cloud baseret i henhold til deres strategi. Årsagerne er bl.a. reduktion i udviklingstid, skalerbarhed, pris og ikke mindst tilgængelighed. Alternativet ville være at omlægge on-premise løsningerne til en mere tidssvarende arkitektur hvilket vil være en næsten umulig opgave. Det var det som SAP gjorde da de gik fra det mainframe baserede R/2 til det client-server baserede R/3 system i starten af 90’erne. Dengang var der nok mindre end 5 % af den funktionalitet som eksisterer i dag.

SAP baserer sig bl.a. på teknologier fra Amazon når vi snakker cloud løsninger de selv udvikler. Derudover kommer så opkøb af Successfactors hvis installed base er cloud, Ariba som er cloud baseret og ikke mindst deres egne åbne udviklingsplatform SAP HANA One.

Så svaret er ikke ja eller nej, det er både og. Kunderne må afveje funktionalitet versus risikoen for at blive overvåget. Derfor er opgaven mere at definere den rette struktur mellem on-premise og cloud. Ifølge mit interview med Jim Hagemann Snabe sidste år kører SAP selv i øjeblikket deres løn på on-premise mens hele talentudvikling kører i SuccessFactors i en cloud løsning.

En anden faktor for kunderne er hvorvidt der ønskes en agil implementering og changemanagement eller om den on-premise løsning man har i dag er stabil og ikke skal udvikles.

Men i min verden er det sikkert at cloud er den fremtidige udviklingsplatform for de fleste nye applikationer fra SAP og andre leverandører.

Og magisk sovs findes ikke – enig – ville ellers være en delikatesse. Så risikoen for at du bliver kigget over skulderen er stor ikke kun fra NSA - der kan tænkes på andre lande som måske har andre hensigter.

Min intention med indlægget er ikke at give en løsning – men at gøre dette til en frugtbar diskussion ikke mindst for SAP kunder som bliver nød til at forholde sig til udviklingen og træffe de rigtige valg på det rigtige tidspunkt.

24. januar 2014 kl. 10:46
Kan SAP forhindre NSA i at se dine data?

Hej Eskil,

jeg burde nok have lagt linket til artiklen ind: http://www.business.dk/digital/aflytningsskandale-gavner-saps-netsatsninger

Men du har ret at såfremt du bliver i en on-premise løsning vil udfordringen være mindre. Men det SAP slår på er netop deres satsning på cloud. Og ja markedet omkring store enterprise løsninger i clouden har indtil videre haft det svært - men det er en vigtig diskussion. Jeg tror personligt på at SAP vil cloud vejen - spørgsmålet er så hvorledes det skal lykkes.

23. januar 2014 kl. 12:45
Kan SAP nå 1.000.000.000 brugere?

Hej Bruno,

det ville være rart hvis du ville uddybe din kritiske on-liner.

Jeg ved at SAP ikke anser en blog som forholder sig til deres strategi med kritiske øjne som værende reklame.

Jeg har arbejdet 20 år med SAP produkter men aldrig været ansat i SAP og udfører derfor ikke reklame for SAP.

5. juni 2013 kl. 10:58
Kan SAP nå 1.000.000.000 brugere?

Selvom SAP giver udtryk for at alt sker in-memory er det ikke tilfældet. Selve HANA boksen består udover en masse RAM også af SSD samt traditionelle harddiske til backup.

SAP satser desuden kraftig på udbredelsen af såvel Sybase ASE som Sybase IQ som er henholdsvis en traditionel database samt en kolonne baseret database. En in-memory teknologien vil aldrig kunne stå alene.

Desuden har SAP fokus på ILM. Da datamængder vokser hurtigt vil det betyde at det er svært at lave en god business case med mindre at der tænkes på en ILM strategi.

5. juni 2013 kl. 10:54
Oracle optrapper in-memory-kampen med 13 nye ERP-applikationer

Oracle halter jo beklageligt bagud på dette område. Ikke kun er deres løsning knyttet til egen hardware men er også stærkt begrænset i deres teknologiske udvikling.

SAP har i gennem længere tid haft en større mængde dedikerede løsninger som f.eks. COPA kørende på SAP HANA. Men ikke kun som in-memory men som dedikerede appliances. Med udvidelser som ikke kun giver en forskel i hastighed men også væsentlige funktionelle forbedringer pga. teknologien.

Med lanceringen af SAP ERP på SAP HANA må dette siges at være som at se Sisyfos kæmpe sig op af bjerget. Og så bør det jo nævnes at SAP HANA ikke er bundet til kun én HW leverandør.

Måske Oracle skulle overveje at passe på deres database flanke i stedet - inden SAP også napper dem der.

Larry det må du kunne gøre bedre!

10. april 2013 kl. 11:34
Hasso Plattner vil ikke kommentere på om han er på narkotika …

SAP HANA som database til SAP Business Suite er desværre ikke gratis. Det er rigtigt at man kan skifte f.eks. sin Oracle database ud med SAP HANA som en "simpel" teknisk database migrering.

Men hvis der skal laves en business case som hænger sammen, er virksomhederne nød til at finde de forretningsmæssige gevinster som SAP HANA giver. Og her er afvikling af betalingskørsler eller en MRP beregning som er 40 gange hurtigere ikke nok. Hvad skal så begrunde SAP HANA. Svaret er at finde en bedre eller anderledes måde at afvikle sine forretningsprocesser på.

Selv Hasso giver udtryk for dette, idet han påpeger at fremtidig udvikling i SAP Business Suiten primært vil være SAP HANA baseret og dermed bl.a. udnytte at den operative proces knyttes tæt sammen med anvendelsen af BI.

15. januar 2013 kl. 13:50
Hasso Plattner vil ikke kommentere på om han er på narkotika …

Jeg vil anbefale at følge en undervisningslektion hos Clayton Christensen som forelæser på Havard. Der skulle være rig muighed for at få den nævnte bonus udbetalt.

Hvorfor nu disruptive innovation? SAP HANA er jo bare en database i memory - og hvad så? De største virksomheder i Danmark anvender primært systemer fra SAP som værende "rygraden" i hele deres styring. Det betyder at de med den teknologi som SAP HANA stiller til rådighed kan IT-understøtte forretningsprocesser på en måde som aldrig før er set. Først og fremmest vil der ske en integration af Business Intelligence i afviklingen af de operative processer.

I min optik er det sjældent at en ny IT-teknologi vil få så stor indflydelse på virksomhedernes forretningsprocesser. For IT folk vil det desuden betyde et farvel til den gode gamle tankegang i client-server teknologi som i 20 år har været den bærende i virksomhedssoftware.

13. januar 2013 kl. 16:09
Hasso Plattner vil ikke kommentere på om han er på narkotika …

Nu vil jeg så sige ligesom Hasso Plattner. Jeg forholder mig til teknologi og fakta.

Det er jo muligt at dem som læser denne blog ikke har set at det drejer som om SAP og dermed bliver overrasket.

Fakta er, at Hasso udtalte hvad der står i overskriften. Hvorfor? Jo, fordi Larry to år tidligere udtalte sig som han gjorde.

Hasso trak sig for nogle år siden fra den daglige drift af SAP og helligede sig udvikling af in-memory teknologien. Med mere end 50 forskere på Hasso Plattner Institute i Potsdam og et verdensomspænde netværk af udviklere i SAP har han forsket i en anderledes måde at lagre administrative informationer. Nu er vi så der, hvor store virksomheders nervesystem kan afvikles uden en traditionel database.

Det er rigtigt at der er gået to år - men er det lang tid fra at føde en vision til at en banebrydende teknologi er moden? Ja, ifølge Larry.

Så jeg synes det er frisk at Hasso vælger at kommentere på en lettere stupid udtalelse fra Larry. Så må det jo være op til andre at vurdere sammenhæng mellem overskrift og indhold.

Den største fare ved overskriften er vel i virkeligheden at dem som per definition ikke læser indlæg om SAP har gjort det. Og det som er indholdet, er at nu kan store administrative systemer afvikles uden de bånd som den traditionelle database har pålagt dem. Hvad det kommer til at betyde vil kun fremtiden vise. Men Larry får travlt.

13. januar 2013 kl. 13:08
Et juleeventyr – Hvad er SAP?

Selvfølgelig kommer næste afsnit Kenneth - det skal jo nå at blive jul :)

6. december 2012 kl. 18:04
SAP HANA overtager det hele!

Vi har spurgt et par stykker fra SAP om hvem som kører mixed. De vil ikke ud med navne men siger at specielt de første ramp-up kunder var mixed.

Der er en lille udfordring hvis man vil køre et mixed BI landskab med BW. Licensen for HANA til BW er kun en run-time SAP HANA. Det betyder at mixed BW med et SAP HANA data skema kræver minimum en platform udgave af SAP HANA. Det er samme software - men en "lidt" dyrere licens.

18. oktober 2012 kl. 18:26
Oracle slår igen mod SAP med nyt in-memory-monster

SAP HANA er en appliance som består af en specifik hardware konfiguration, hardware relateret software og endelig HANA softwaren.

Ved Oracle er man bundet til at købe den konfiguration Oracle tilbyder. Ved SAP HANA kan du vælge mellem et stort antal hardware leverandører og du er dermed ikke bundet.

4. oktober 2012 kl. 13:17
Bliver In-Memory det samme for BI som SQL var for databaser?

... At skrive et indlæg som giver mange gode tråde i diskussionen. Jeg havde denne gang alene til hensigt at få igangsat en dialog om In-memory. Men jeg rammer et blødt punkt som jeg har tænkt at bruge det næste halve år på. Men jeg kan lide udtrykket lingvistisk snilde. Et spørgsmål der rejser sig i dialogen - bygger BI på topstyring eller konsensus. Hilsen Jens Ps. Sendt fra en ferie i Thailand hvor ungerne endelig er smidt i seng.

4. juli 2012 kl. 18:39
Bliver In-Memory det samme for BI som SQL var for databaser?
Denne kommentar er blevet fjernet af en moderator.