Troels Liebe Bentsen

Hader bankerne fortsat Bitcoins og andre cryptovalutaer?

Bankerne hader ikke bitcoin, cryptovalutaer eller blockchain for det giver ikke mening til noget som helst i den sektor. Hele konceptet passer ikke med den lovgivning og de grundlæggende ideere for hvordan en bank eller betalingssystem bør virke i samfundet. Hvordan klares anti-hvidvaskning, kend din kunde, retten til at blive glemt, investorbeskyttelse, etc.

Hvis man kigge på "teknologien" så er det rent hype der efter mere end 10 år stadig ikke har leveret noget som helst. Jeg mangler stadig at se bare en løsning som faktisk bruges til andet end investeringsscams eller ulovligheder som ikke kunne bygges nemmer og mere effektivt uden at bruge blockchain.

Med lidt held så går gassen af ballonnen i 2019 og vi kan starte en hype cycle med noget nyt som ikke er totalt spild af tid.

21. januar 2019 kl. 00:48
Kan man bygge et hus agilt?

Software er ikke som er bygge broer, biler eller huse og minder mere om forskning end om de traditionelle bygge fag.

For det først så bygge man kun ting man ikke har lavet før ellers er det bare copy/paste, så alle projektet vil være noget man gør først gang.

For det andet så er software meget nemt at lave om sammenlignet med at bygge en bro, bil eller huse, i software så er det bare at refactorere koden, det er lidt sværere at flytte broen når man finder ud af at enderne ikke lige passer på midten.

For det tredje så er software under en konstant udvikling hvor værktøjer, platforme og økosystemer hele tiden bliver bedre, på meget kort bane, 6-24 måneder. Uden at vide så meget om bro, hus og bil bygningsindustrien så tror ikke helt vi ser den samme teknologiske udvikling der.

Men det i for øje så giver det meget lidt mening at prøve at mase software ned i de traditionelle modeller man har brugt i andre brancher, heller ikke selvom man er kreativ med navngivning og kalder dem agile.

Jeg er stadig stor fan af "Manifesto for Agile Software Development":

  • Individuals and interactions over processes and tools
  • Working software over comprehensive documentation
  • Customer collaboration over contract negotiation
  • Responding to change over following a plan

http://agilemanifesto.org/

Det er sådan set bare sund fornuft som de flest har en tildens til at glemme når de først har valgt et framework eller en model at køre tingende efter.

16. september 2018 kl. 20:43
Der findes ikke gode monopoler

Det kan godt være jeg ikke er øvet nok i at læse aktiemarkedetsvolapyk men ved en ekstra læsninger ser det da ud til at de regner med at det vil påvirke bundlinjen positivt i 2020 ("Microsoft expects the acquisition will be accretive to operating income in fiscal year 2020 ") og at det handler om at holde skanses i 6 månender efter købet "offset stock consideration paid within six months after closing".

"Aktiemarkedets hysteriske kællinger" er jo ikke lige kendt for en lange investeringshorizont, og hvis det kommer til at tag 2-3 år før de får noget ud af Github på bundlinjen er vel ikke helt ved siden af så at dække sin røv?

5. juni 2018 kl. 01:33
Der findes ikke gode monopoler

Helt ening med at det er blevet bedre, men det er stadig ikke godt sammenlignet med de alternativer der er, fx Gitlab bare for at nævne et som gøre det bedre og er nemmer at sætte op.

Der er helt sikket et market for VSTS i gamle virksomheder hvor den gamle .NET stadig er konge, hvor alle bruger ligger i AD, hvor Windows Server og SQL server er den måde man gemmer data på. Problemet er bare at det er legacy teknologi og det er det VSTS er bygget på.

De flest "yngre" virksomhedder jeg kender har ikke alt den slags, derfor giver det endnu mindre mening end at bruge når man har Github + Jenkins eller Gitlab for ikke at nævne alle de online services det gøre det samme(Cicle CI, Travis CI, ...).

Som en lille side note, bruger vi selv Google's Cloud Builder som er super enkel, den starter en frisk VM op med docker installeret, download vores kode fra github og køre "docker build", "docker push". Set i lyset at det kan gøres så nemt kunne man jo stille spørgsmålet om Github plus noget i samme stil ikke gøre arbejdet og hvorfor så slæbe rundt på 13 år gammel legacy code.

Mit gæt er at VSTS/Visual Studio Online også kommer til at dø, precis som CodePlex, det giver simpelt ikke mening at holde i live i længden.

5. juni 2018 kl. 01:16
Der findes ikke gode monopoler

Hvis man har fulgt lidt med på den nye kurs for at vinde udviklerene tilbage så giver det faktisk rigtig meget mening. Alle gamle Microsoft platforme og teknologier har de senere år tabt til open source alternativer når det kommer til udvikler mindshare.

Sådan lavpraktisk finde du ikke mange udviklere der i dag ville skrive noget fra bunden i C# eller til Windows med mindre de var trunget eller var faldet i søvn for 5 års siden.

Microsoft blev tvunget til at skifte retning for ikke at ende som "fyrre fed og færdig" unden udvikler og kunder.

Hvis du kigger på det her som en branding øvelse, plus de måske kan erstatet vstfs og alt det andet halv sløje code hosting haløj de har fundet igennem tiden så er det endeligt nok billigt sluppet. De kan nemlig både bruge det internt og til de kunder der ikke har fattet at man ikke bruger Microsoft produkter til sådan noget mere.

4. juni 2018 kl. 23:37
Ny løsning fra MobilePay går i kødet på Nets' guldæg: Betalingsservice

Vi tæller stille og roligt ned til mere konkurrence på payment markedet når PSD2(Payment service directive 2) træder i kraft i 2018. Her bliver der lagt loft over betalingsgebyrer inden for EU, bankerne bliver tvunget til at åbne op for "konto til konto" for eksterne spillerer og en masse andre ting der gør det muligt og ikke mest rentabelt for større spillere som Apple, Google, Amazon, Paypal, Samsung at kommer ind på market.

Eller sagt på en anden måde hvad skal jeg med "Dankort på mobilen", "Betalings service", etc. hvis jeg kan får Apple Pay eller Android pay til samme pris i hele EU og til kredit kort priser i resten af verdenen.

Både MobilePay og Nets skal tag sig gevaldigt sammen hvis de stadig vil eksisterer om 5 år.

Det store spørgmål er hvornår nedturen begynder.

2. marts 2017 kl. 19:09
Git er ikke versionskontrol

Der er ikke noget der hedder admin i git, git beskæftiger sig ikke med bruger rettigheder man kan bruge forskellige systemer over på til at håndtere det, fx. Gitolite, Github, GitLab, BitBucket, TFS, etc. og for nogen af dem kan det hele styres fra webinterface og for nogen af dem skal der være filserver adgang. Det samme gælder for SVN hvor opgaven til sikkeheder overlades til en apache plugin eller en speciel SVN server, men man kunne sådan set ligge repo'et på en delt netværks drev hvis man ikke vidste bedre.

1. marts 2017 kl. 14:05
Git er ikke versionskontrol

Jeg misunder dig din ungdommelige(?) naivitet med hensyn til hvad advokater, lovgivere >og embedsmænd kan finde på at stille som krav.

Nyd det!

Jeg tror vi er på stykker som ikke oplever den modstand du snakker om, jeg har de sidste par år arbejdet med virksomhedder som er underlangt tung lovgivning på den ene eller anden måde(Finans, offentlige og medicinsk) og bruger desværre en god del af min tid på at snakke med legal, compliance og audit folk som er glade for at stille krav.

Selvfølgelig er sporbarhed fra kildekode til produktion en af de krav jeg har mødt, men det er først gang jeg at jeg har de skulle have en holding til hvordan det bliver gjort.

Hvis jeg kan svare på spørgsmålet "kan du vise mig precise den kode køre i production samt hvem der har skrevet dem og hvornår" så er der ikke den store intresse ud over det. For hvorfor skulle der være en intresse for tekniske detaljer om koden ligger i SVN eller GIT eller om releasen er navngivet med en hash eller et nummer. Det er kun udviklere der gider skændes om det.

Som en lang rækker folk også har dokumenteret i tråden er det ikke noget problem at sætte git op til at kunne leve på til det krav. Hvilket også betyder vi har kunne bruge git alle de steder jeg har arbejdet de sidste par år uden at nogen haft en holding til det.

Som en afsluttende bemærkning så har jeg oftere oplevet at det er udviklere og andre på den tekniske side der stiller mærkelig krav til sig selv. Ofte er undskyldningen at man skal level op til et krav fra legal, compliance og/eller audit. Hvis man så faktisk snakker med dem der ved noget om emnet og har ansvaret er det ikke noget de har en holding til eller overhovedet intereser sig for.

1. marts 2017 kl. 13:53
It-professor om overvågningsdata: De regler kommer Danmark til at ændre

Ja det er det, testede det for et års tiden siden med 3 og TDC, det eneste det kræver er 40 USD/måned til et API hvor man får lov til at lege teleudbyder og et telefon nummer, så kan du lystigt slå op lige så tosset som du har lyst til.

6. november 2016 kl. 20:21
Microsofts SQL Server kommer til Linux

Alt det som er noget værd i .NET(runtime, compiler, jit, web frameworks, orm, etc.) fra Microsoft er blevet open source så det ser lovende ud. Hvis det bare havde være et reklametrick kunne de have nøjes med Mono. Det handler om ren overlevelse, hvis .Net skal have en fremtid så skal det køre på Mac og Linux hvor udviklerne er ellers er der masser af moderne alternativer som fx NodeJS, Go, Swift, Kotlin(JVM), etc. .NET er dømt ude hvis det kun kan køre på Windows, hvilket nok også er samme årsagen til at SQL Server nu kommer til Linux.

Men det kommer nok til at tag lidt tid før det er så modent som Java til cross-platform, men det er rart med endnu et alternative og muligheden for at flytte C# kode til andre platforme.

9. marts 2016 kl. 22:47
Microsofts SQL Server kommer til Linux

Det er allerede tilfældet, først release skulle være på trapperne her i Q1:https://github.com/dotnethttps://github.com/aspnet

Folkende bag InteliJ kommer også med en IDE:https://blog.jetbrains.com/dotnet/2016/01/13/project-rider-a-csharp-ide/

Så efter sommer vil jeg gætte på at man sagtens kan bygge nye projekter i .NET på Mac og Linux.

8. marts 2016 kl. 12:35
Indrømmelse: Jeg er hysterisk med C/C++ kode

Nu har jeg ikke så meget erfaring med C udvikling, men jeg har brugt Coverity Scan til mit open source Java project og der har den fundet et 2-3 rigtig fejl og 1-2 conercases, plus lidt import sjusk. Så de par timer det to at få sat op med integration til build pipeline var godt givet ud. Og da Coverity er kendt for statisk analyse af C kode så burde der jo også være noget at hente der?

Eksemple med Travis-CI og Coverity scan kan ses her:https://github.com/tlbdk/copybook4java

10. december 2015 kl. 20:06
Spar penge og mist dine julegaver

Situationen er vel den samme med ansatte, her bliver man også hurtigt afhængig af folk der gør et godt stykke arbejde og der er lektion vel ikke at man skal skaffe sig af med dem fordi de er dygtig?

Tagstens argumentet handler jo mere om at man har siloer i sin IT leverancer og organisation hvor hver sidder med sin egen viden som ikke deles.

Det er min erfaring at grunden til dette findes i organisationens kultur og ledelsens manglende fokus på problemet. Hvis man har en kultur for vidensdeling så ender man ikke i den situation og du kan nemmere "genbruge" konsulenter og ansatte til andre opgaver da de ikke i så høj grad er bundet til deres silo.

De dygtigste konsulenter jeg kender er ofte meget bredt funderet og ikke har det store problem med at skifte rolle og arbejdsområde. Så giver det vel også god mening at genbruge dem da de jo allerede har netværket og kendskabet til organisation.

15. december 2014 kl. 12:08
Spar penge og mist dine julegaver

Med hardware er jeg enige i at det er en ydelse der kan indkøbes uden den store differencering hos forskellige leverandører, hvor det er nemt at sammenligne produkter og pris.

Men når det komme til konsulent ydelser, så snakker vi om mennesker hvor kvalifikationer, kendskab til virksomheden, forhold til beslutningstagere og effektivitet er umuligt at måle eller få en fornemmelse af med mindre man direkte arbejde sammen med folk.

Så jeg vil derfor argumentere for at det ikke give meningen at blande indkøbsafdelingen ind i konsulente ansættelser og der ved også sagt at jeg er ganske enig i at tvinge virksomheden til at bruge bestemte leverandører på konsulentydelser kun giver mening for leverandørerne.

13. december 2014 kl. 10:19
Microsoft frigiver hele serverdelen af .Net som open source

Man kan jo lave en fin lille service hvis man gerne vil give sine webapps adgang til fx. USB-enheder, printere eller andre ting man ikke kan udstille i browseren, hvilket VNext/WebAPI er rigtig fin til. Men at starte på en ny større WPF eller Windows Forms application ville jeg stille mig lidt undrende overfor nødvendigheden af i dag. Min pointe var nu også mere at det MS har open sourcet dækker de flestes behov og at legacy tingende er tæt på ligegyldige for langt de flest udviklere.

16. november 2014 kl. 21:19
Microsoft frigiver hele serverdelen af .Net som open source

Hvem laver Desktop applikationer i dag? Windows Forms eller WPF er lige så uinteressant som swing og AWT på java platformen. Der hvor man kan vinde markedsandele er på mobil app udvikling og web applikationer, hvilket også er hvad de har frigivet de sidste stumper til. Har rodet en del med MVC og WebAPI, samt kigget på deres nye VNext(ASP.NET 5) det er faktisk ret lavet ret lækkert og hvis de fortsætter i det spor de har nu bliver det et fornuftigt alternative til Java, PHP, Ruby, for webudvikling.

14. november 2014 kl. 22:01
Bedre SSL-sikkerhed med DNS

Kom i tanke om at jeg havde læst om en andre måder at gøre noget lignende på for et par år siden som også havde browser understøttelse i chrome:

https://tools.ietf.org/html/draft-ietf-websec-key-pinning-01

http://blog.stalkr.net/2011/08/hsts-preloading-public-key-pinning-and.html?m=1

http://nelenkov.blogspot.com/2012/12/certificate-pinning-in-android-42.html?m=1

Alternativt er der også TACK extension til SSL.

https://lwn.net/Articles/501360/

28. april 2014 kl. 17:41
Apple's SSL-brøler

Lige i den stump kode giver det faktisk mening og gør at det hele er meget nemmer at læse. "Dogmas are also considered harmful".

24. februar 2014 kl. 08:16
Et Mozartøjeblik

Libuv er helt klart det pæneste jeg har set til C og så er grundtanken asynchronous I/O samt lidt platform uafhængigt kode til fx. threadpools.

https://github.com/joyent/libuv

Eksempler:https://github.com/thlorenz/libuv-dox/tree/master/examples

12. januar 2014 kl. 12:51
Har Danmark en iværksætter kultur?

Det er ikke svært at være iværksætter i danmark, er selv en af slagsen og har 5 år på bagen og vi er 14 ansatte i dag. Faktum er at Danmark er et af de nemmeste steder i verden at starte noget hvis man kigger på krav fra det offentlige, du kan endda starte de virksomhed online som fuld selvbetjening, du skal ikke rode med sygeforsikring og andet bavl, du kan hyre og fyre folk nemt uden de stor problemer eller økonomiske konsekvenser for begge parter. Så det er en dårlig undskyldning at det offentlig skulle stå i vejen for en, hvis man er for doven til selv at lave arbejdet kan man typisk betale en advokat eller revisor 2-5k for at gøre arbejdet.

Der er stadigt meget der kunne gøres bedre men mængden af papir arbejder er meget mindre end stort alle andre lande i verdenen.

Når det kommer til investere kapital halter vi dog noget bagefter fx SF hvor guldgraver mentaliteten i højere grad betyder der er risikovillig kapital til den næste social web 2.0 projekt. Hvor mange arbejdspladser og værdig det så i virkeligheden skaber kan man jo så diskutere.

8. oktober 2013 kl. 09:02