Henning Svane

Om brug af IT i skolen

Jeg er i princippet enig med dig, men de underviser der er i skolen, har jo ikke en bredde til at kunne gøre dette. Så om det vil give mening er det ikke en mulighed. Dog skal man huske på at folkeskolen er om at give basale færdigheder. Og her er det ingen skam i at starte med papir og blyant. Ud over det når man bruger internettet handler det jo også om kildekritik og det er overhovedet ikke et team i folkeskolen i dag, hvilket jo netop giver disse sjove besvarelser til tider.

26. august kl. 18:02
Region Syd flytter i Microsofts cloud, men er usikker på, om det er lovligt

Der er intet i den aktuelle situation med Exchange on premise, der gør at man skal skifte væk fra den, af den årsag. Der kommer en ny version her i 2022 så som først har EOL om mange år. Den største ændring er de laver om på deres licensregler. Grund til de gør det, er jo nok en anden, at de vil spare deres IT afdeling væk. Det de gør er jo en klokke klar overtrædelse, da alle ved at hvis de amerikanske stat kræver noget udleveret skal de gøre det. Det står i deres lov. Netop derfor har EU jo også påpeget dette og sagt det ikke kan godkendes i henhold til GDPR. Anbefalingen går klart på hvis man skal i clouden skal man vælge et europæiske udbyder med deres server på europiske jord. Hvor mange der af denne konstellationen ved jeg ikke.
Jeg støder oftere og oftere på i industrien, at man på DJØF gangene er villig til at se stort på dette krav, da de gerne vil have alt ud i skyen, da det er nemmere at lave et buget med kendte udgifter. Alle mulige julelege bliver gjort for at gøre data anonyme, men det kan man jo ikke hundrede procent, da man jo skal kunne bruge dem selv. Slet ikke når det handler om mail mellem borger og kommune. Nu skal data også gemmes i mindst et år. Det er jo en guldgruppe for NSA, hvis de synes der skal kikkes lidt på nogen. Jeg kan slet ikke forstå at Datatilsynet ikke laver nogle mere klare retningslinjer, så selv en DJØF'er kan forstå det ikke kan godkendes.

4. juli kl. 22:03
Samme sted, ti år senere...

Vil det ikke være muligt at stille dette som et borgerforslag? Udfordringen ligger vel mest i formuleringen af forslaget, da det skal kunne give mening for 179 personer i folketinget. Behovet er indlysende og et naturlig krav og have. Og er faktisk et lovkrav i forhold til kritisk infrastruktur og tilsvarende. Jeg kender mest til Pharma og her skal man kunne forklarer sig, hvis der sker et uheld, også hvis det er i IT styringen, fuldt på linje med det der er kernen i dette forslag.

23. juni kl. 20:36
Elbilforening: Clevers prisstigninger er urimelige (MobilityTech)

Det er jo åbenlyst at disse ladeoperatører er en håbløs konstruktion. De har blot øjnet en chance, da politikerne ikke har evnet at finde på en vej, som giver lademuligheder på fornuftig vis. Nu er løsningen ikke særlige svær at få øje på. Man skal bare lave ladestationer lige som man har tankstationer. Ideen om at lave lade p-pladser er en tåbelig og håbløs ide. En hver der kender lidt til køsystemer ved at have resurse bindinger, er det værste man kan have. Lige nu er ca. 130.000 biler registreret i Købehavn. Prøv at forestille sig hvor mange lader p-pladser der skal være fordi der er ressource bindinger. De 2000 pladser der tales om lige nu kommer aldrig til at slå til og ideen om at man ikke må parkere længere end 3 timer, vil jo give en masse spildtid, når bilejer skal holde flytteleg hen over dagen flere gange. Men lige nu er det operatørernes hede drømme der går i opfyldelse.

31. maj kl. 18:14
Medie: EU-Kommissionen mål for spionage med israelsk spyware

Hvis anbefaling var af den årsag, så havde det jo nok være bedre at anbefale ikke at bruge den usikre beskedform som SMS er. Så nej det var ikke fornuftigt, ej heller at købe en telefon privat som så også var uden for sikkerhedsstyring fra Folketinges IT afdeling.

19. april kl. 13:47
Historien om Jan Soelbergs Circuit Design

Her kan i læse deres egen fremstilling af historien.http://www.airboss.dk/infopages.php?info_id=4

Firmaet eksister forsat.

14. marts kl. 19:40
DDoS-angreb »på et helt andet niveau« rammer Ukraine

Så lad mig spørger dig på en anden måde hvad vil du gøre hvis bruger på Kviknet bliver ramt af DDOS angreb.

25. februar kl. 20:14
DDoS-angreb »på et helt andet niveau« rammer Ukraine

DDOS er et forbandet effektivt våben og har selv været ramt af det. Kunne intet gøre og af en eller anden grund havde nogen forset sig på mig. Men hvordan får vi beskyttet os mod DDOS, får når Rusland bliver lukket ude for verden, vil de med garanti hævne sig med de midler de har adgang til, og det kunne feks være med DDOS.

Kunne man gøre noget så simpelt at lukke for ICMP fra Rusland, og hvad vil det give at bivirkninger.

Kunne man forstille sig at lukke for internettet til Rusland? Det er et tveæggetsværd for vi kan så heller ikke følge de interne udviklering i Rusland. Befolkningen er jo meget internet aktive inde for mangt og meget på nettet og har en økonmisk indkomst den vej igennem og herved vil normalbefolkning blive ramt.

24. februar kl. 17:48
RIP GratisDNS Tak for mange gode år

Det er først nu det egentlig går op for en, hvor stor en betydning Peter har været for det danske IT. En stor tak skal lyde her fra. Trist at det ikke var muligt at finde en køber der ønskede at køre GratisDNS videre. Da det er tydeligt at One.Com kun har købt kundebasen med henblik på WEB og ikke ønsket at køre GratisDNS videre. Gad vide om de har været for arrogante og tror at kunderne vil blive selv om de dræber barnet.

Jeg står i en situation hvor de services jeg har haft hos GratisDNS kan jeg ikke lige genfinde. Jeg bruger Mailbackup, DNSSEC, SFP, IPv6/IPv4, rDNS, API og ja et dejligt nemt interface. Og ja sikkert noget jeg lige har gemt som man havde som en selvfølge hos GratisDNS.

Og for en bekendt mail forward.

Hvor finder man et alternativ til dette?

8. februar kl. 23:10
Certifikat-brøler hos MitID gav usikker forbindelse: »Det må siges at være røde ører«

Her til aften ville jeg færdiggøre installationen af mitid og da jeg skulle bekræfte min aktivering fortalte appen at jeg ikke har internet forbindelse. Hvilket jeg har. Kan se andre har haft dette problem tidligere på dagen, så det har nok stået på siden middag. Nogle gange kan appen slet ikke få fat i noget og så står timeglasset bare snure rundt. Det er godt nok ikke betykkende det her.

31. januar kl. 23:28
Revolutionen vi har ventet på

Efter at have læst Microsoft artikel er jeg ikke sikker på jeg forstår helt hvordan denne hardware pointer vil kunne fungere hvis man allokere en større klump memory hvor efter en overloadet new deler ud af denne klump til den samme type objekter, hvor der er en tekststreng i. Nu adresseres der ved en fejl uden for tekststrengen område og kommer herved til at overskirve et andet object. Vil den kunne fange en sådan fejl?

26. januar kl. 00:36
Derfor har vi brug for statsautorisation for IT-sikkerhed

En ide af denne form er god, men er svær at sætte i bås, som EL artikler og udførelse. Jeg arbejder selv inde for installation af systemer inden for pharma. Her har man netop for at sikre kvaliteten, et system der hedder GMP. GMP står for Good Manufacturing Practice. Her kunne noget inspiration nok hentes. Selve GMP er udviklket, da der var mange dødsfald i 60'erne og derfor begyndte FDA er lave dette regelsæt. Omkring IT er EU en meget stor bidragsyder, og nu senest er IEC 62443 blevet en væsenlig kilde til krav og tanker. Men traditionelt benyttes GAMP 5. Selve ideen går på at produktet skal valideres eller med lavere krav kvalificeres. Dette gøres i forhold til noget man kalder V-Modellen. Det kan beskrives lidt kort som man beskriver hvad produktet skal kunne og man stiller krav der skal være opfyldt. Disse krav skal så efterprøves når installationen/produktet er færdig. Der er selvfølgelig krav til man ikke stiller fladpandet krav. Men krav der beviser produktions sikkerhed for at alt vil virke efter hensigten og inden for pharma, at man sikre medicinen er sikker til brug. Som god tommelfinger regel, siger man af den samlede udgift koster for validering eller kvalificering, der ikke lige så grundig, et sted mellem 60 til 80% af den samlet udgift. Så selv om ideen er god vil der følge en betydelig merudgift, som vil ramme primært Open Source, da de netop ikke har nogen at rulle udgiften over på. Med mindre man kan lave en organision til dette der lidt er som NGO'er. Desværre kan GMP også bruges til at holde andre ude. Ved at sige hvis du ikke gør som producenten siger, bortfalder deres GMP godkendelse. Dette trick bruges af næsten alle store spiller på pharmamarked. Med der til hørende opskruedet priser. Flyindustrien har tilsvarende problemer og måske også ideer der kan bruges.

16. november 2021 kl. 20:16
Sluk for pokker!

Jeg har læst om Google modellen før og har set Supermicro har lavet psu'er med indbygget ups, men hvordan har du løst det selv. Et batteri er på 12v og et motherboard bruger flere spændinger i dag, har du lavet din egen forsyning? Ville være smart hvis en psu havde en aux indgang til 12 v.

11. oktober 2021 kl. 09:58
Sluk for pokker!

Ja det at splitte forsyningen mellem bystrøm og en ups er god løsning, som jeg bruger meget på netværksudstyr, da det som ofte er redundant. Nu når vi taler om det der oftest glemmes er det at man sætter et fælles hpfi relæ op. Når det brydes ryger alt strøm. Derfor er det bedre at sætte combi relæer (1 fase sikring med hpfi) på forsyninger så brydes kun den fase hvor fejlen ligger på. Ja det koster lidt mere, men at slukke alle sit udstyr pga en lokal fejl er ærlig.

11. oktober 2021 kl. 09:52
Sluk for pokker!

Mange tak for linksene til energinet.dk Interessant læsning. Specielt at man i fremtiden skal vende sig til et nyt begreb at der kan vær omend korte perioder hvor der ikke er strøm nok.

Nu arbejder jeg primært med IT mod pharma industrien hvor et udfald kan medfører et batch skal smides ud. Her ser man UPS, som altid sidder på alle faser, som en forsikring, da et batch kan svare til et forløb på 3 måneder der er tabt og tilsvarende stort tab. Der nævnese de kan sætte i serie, her tænker jeg det må være en skrivefejl, da jeg ikke kan se hvad det skulle tjene. Det man ser oftes er at det er indgangstrinet der brænder af. Det kan skyldes at der kan være betydelige ripler i et industriområde, når større elmotorer kobles ind og ud. Det skal her siges at jeg kun gennem årene har benyttet on-line UPS'er og kun har erfaringer med disse.

Netop i dette lys finder jeg det interessant at man nu forventer at der kan være knaphed på nettet hvilket netop kan give ripler.

Endvidere skrives der også at der er en tæt forbindelse mellem andre landes forsyningsnet, men samtidig at Danmarks stabilitet er meget høj sammelignet med resten af Europa, men jeg læser ikke eller overså det, hvordan vi beskytter vores indlanske net hvis der skulle komme knaphed i udlandet. Lidt lige som da Sverige faldt ud for en del år siden.

10. oktober 2021 kl. 11:57
Min Drømmeserver

Hej Poul-Henning Det du ønker hvor ser du det afviger for de standart BMC chips der findes i dag. Fekshttps://www.aspeedtech.com/products.php?fPath=20&rId=440Jeg er fuldstændig enig at ILO og iDRAC er forfærdeligt implementeret. Disse BMC chips bygger netop omkring IPMI hvor de benytter en ARM procosser som du også lægger op til. BMC giver jo også adgang til SMNP overvågning af serverens hardware. Som jeg ser det handler det mere om at Dell og HP skulle holde sig fra at kode deres variant af IPMI, da de simpelthen ikke er omhyggelig nok med sikkerhed og virker til at de lægger mere op til at man kan trække en masse opysninger om konfiguration af serveren, som man jo egentlig burde kende i forvejen.

7. maj 2020 kl. 19:57
Always - Never

Det ser ud til at det der har startet situation er sket i København, eftersom det var dem der efterlyste bilen. Inden de fik blokkeret alle forbindelser ud af Sjælland var den allerede nået til Fyn. Det får mig til at tænke og tro at beslutningen har været op igennem mange niveauer før man har fået lov. Formentlig har den været en tur forbi Christiansborg. Siden det har taget over en time at tage beslutningen. Med andre ord en beslutning der ikke er tages let. Med andre ord de 3 unge tosser der stak af fra politiet har været et meget forkert sted, hvad det så end må være. Jeg formoder alle sikkerhedsordfører allerede nu er orienteret, alene fordi ingen politiker har været ude og kloge sig. Men når det er sagt er det undrende at ANPG ikke har været mere effektiv til at indkredse landsdelen bilen kunne være i, og det kunne jeg godt forestille mig der kom et spørgsmål ud af. Da det vil kunne effektiviser indsatsen betydeligt. Men at PET, Politi og regering kan tage en beslutning af denne art, på basis af fremskaffet information, på en times tid, synes jeg er godt at vide. Da det viser effektiviteten i deres reaktionstid.

Men igen at forvente en offentlig proces, det tror jeg vil være naivt. Der er så mange ting at tage hensyn til. Hvem eller hvilke har være truet, hvordan er sikringen og sikkert flere forhold.

30. september 2018 kl. 18:36
Læs KMD's forklaring på tab af Roskildes 82.000 filer: Hardwarefejl ramte 107 servere

Der er en ting jeg ikke forstår i kommentarsporet. Der står følgende: Den første disk melder uoprettelig fejl, og kort tid herefter melder den disk, der burde kunne overtage automatisk, ligeledes fejl

Det vil sige på et RAID 5 fejl en disk, Hotsparen tager over og fejler så. Men det vil sige at RAID 5 forsat er drift men bare degraderet og hvad så, eller betyder det at en disk fejl under genskabelse af hotspare og blot journalisten har været upræcis med formuleringen.

Men ja ved rebuild tider over 1-2 time bør man have RAID6, da 2 times MAX belastning kan rive andre med i graven, når de har nået en hvis alder. For mig er det mere ufatteligt at man har tilladt et sådan design. Angående batch. De der køber tryghed ved at lave en total support aftale havner jo i denne situation da de ingen kontrol har med hvad der gøres med SAN'et og det opdager man jo først den dag alt er galt.

30. maj 2018 kl. 18:02
Er platformsfolk (stadig) klaphatte ?

Alle tre producenter er lige forfærdelig. De er lavet ud fra den ide at dem der skal sætte dem op intet ved om server, som måske også er rigtigt, så disse forfærdelige boot DVD'er der kan fikse alt er et mareridt. Man får den opfattelse af ingen af dem ved noget som helst om at bygge en server og de har købt nogle stumper de så har smidt sammen. Kan nævne at Intel server (Deres egne) og Supermicro er betydelig hurtigere til at starte og har nogenlunde de samme IPMI faciliteter. Men ja de fleste bruger Java og det er noget massivt skrammel. Specielt da de oftest ikke følger med de utallige Java opdateringer. De er ved at skifte over til HTML5 hvilket jeg håber snart slår igennem. Og ja jeg gætter også på Dell pga. de 8GB. HP booter for øvrigt endnu langsommer end Dell.

16. april 2018 kl. 22:57
Slip af med uønskede standard-apps på Android uden at roote din telefon

Jeg har et spørgsmål som jeg ikke har kunne afklarer selv. Hvis jeg aktivere mit wifi og kører over internt netværk hvor vi har egen DNS da vi har split DNS, det vil sige vores mailserver står på indersiden og skal derved oversættes til andet ip nummer på indersiden. Det har ikke virket efter version 7. Jeg har en mistange om at Google har hardkodet deres DNS server ind i android, men har ikke kunne finde det nogen steder. Jeg kan se den trækker de rigtige DNS server under dhcp, men bruger dem ikke. Hvis jeg benytter et af de mange nslookup programmer så får jeg det rigtige resultat, men ingen browser kan efterfølgende slå serveren op. Derfor mistænker jeg at det er fordi Google har hardcodet deres DNS server ind. Da det kunne forklare det. Men kan nogen med overnævnte triks afklarer det, da jeg ikke har de nævnte værktøjer til at komme ind i Debug mode. Denne fejl er blevet reporteret fra mange sider og indtil nu har Google ikke løst det endnu.

28. marts 2018 kl. 00:44