Mogens Bluhme

Københavns Kommune presset til privacy-kompromis: Leverandør kræver amerikansk cloud

Fra næste år er folkeskoler fritstillede med hensyn til at bruge læringsplatforme. Hvis man bruger en Google-søgning (andre søgemaskiner har ikke indekseret så meget specifikt dansk indhold desværre) får man nogle interessante artikler og debattråde frem:

læringsplatform site:folkeskolen.dk OR site:dlf.dk

Det er indlæg fra lærere og uddannelsesforskere og sågar børn og deres forældre, der har tingene inde på livet (og heldigvis knap så mange økonomer og statskundskab'ere, som ellers er politikeres primære informationskilder).

Der er alt andet end begejstring for disse platforme hos brugerne.

Hvem stiller Københavns Kommune det negligerede men oplagte spørgsmål om der overhovedet er brug for en digital læringsplatform, der sikkert i det nævnte udbud peger flere år frem og koster kassen? Hvem har Københavns Kommune spurgt af de berørte parter? Og hvilke partier på Københavns Rådhus har villet påtvinge alle folkeskoler i kommunen en læringsplatform, hvis hovedberettigelse forsvandt med opgivelsen af læringsmålsstyring?

Det er væsenligt at pointere, at det ikke kun er Christiansborg, der digitaliserer med hovedet under armen men også lokalpolitikere.

Husk at stille sådanne spørgsmål til de opstillede personer og partier til næste kommunalvalg, kære københavnere.

Lokalpressen er uduelig til det formål - de fokuserer på personsager og landspolitik - og når de gør andet er det som mikrofonholdere for byens honoratiores, hvis velvillighed til at give interviews næste gang påvirker journalisternes lyst til at forholde sig kritisk. De færdes i de samme cirkler, der næppe domineres af lærere, pædagoger og SOSU'ere.

10. november kl. 19:42
Alvorlig kritik af eb.dk's samtykkeløsning: Brugere blev ikke oplyst om databehandling

Det er ikke raketvidenskab for datamyndigheder at automatisere sådanne checks. F.eks. bruge WCAGs værktøj til kontrastkvalitet i cookievalg. Har alle cookievalg ikke samme kontrastratio, kunne der samtidig udsendes et bødevarsel - også automatisk. Og er det ikke løst 14 dage efter, falder hammeren.

Disse bøder skal være rigtig afskrækkende for at dæmme op for det infame svineri, manipulativt design udgør. Man behøver ikke at være Einstein for at kunne regne ud, at der er tale om ond vilje.

10. november kl. 17:01
Partier frygter akut mangel på it-sikkerhedsfolk: »Som jeg ser det, kan vi ikke gøre andet end at importere arbejdskraft«

Innoflow er et rekrutteringsbureau, som for klienter rekrutterer ansøgere på baggrund af en konkret jobfunktionsrelateret opgave. De bedste udvælges til samtale uden man har anden information.

Grunden til deres ringe udbredelse ved jeg ikke noget om - et paranoidt gæt er at HR-afdelingerne vurderer dem som en trussel mod disses dominans i rekrutteringskulturen.

1. november kl. 20:43
Cambridge-forskere dumper AI-rekrutteringssoftware: Det er »moderne frenologi«

"at Retorios software systematisk mente, ansøgere iført briller eller hovedtørklæde, var mindre samvittighedsfulde og mere neurotiske end ansøgere uden"

Det var ifølge den tyske artikel (https://interaktiv.br.de/ki-bewerbung/en/) faktisk omvendt : tørklædet gjorde personen mere samvittighedsfuld og mindre neurotisk, hvilket jeg fandt overraskende men spændende - en reverse bias?

20. oktober kl. 21:36
Kommune vil erstatte lærere med it: »Der er ingen tvivl om, at det er en forringelse«

Erstat dog devicet med større tekstcorpa, f.eks. romaner - danske elever læser for lidt (se bort fra SOME-junk)

10. oktober kl. 19:40
Leder: MitID må tilbage på tegnebrættet

Såvidt jeg ved har Digitaliseringsstyrelsen ikke anbefalet kode-viser eller oplæser til ældre men udelukkende favoriseret app'en - underligt at Ældresagen ikke har protesteret mod dette.

2. oktober kl. 14:18
»Vi kommer aldrig til at lykkes med it-projekter, hvis vi ikke først omarrangerer vores hjerneceller« (DigiTech)

Godt at få noget empiri på det, andre har antydet tidligere i historien. F.eks. Bismarck, der sagde "kun et fjols lærer af egne fejl. Den kloge lærer af andres". Men det er som om at visse beslutningstagere ikke gider nærstudere fejlslagne projekter, der minder om ens egne. Det kan kun invitere til ønsketænkning og optimisme bias.

28. september kl. 13:55
Hvordan får vi Teknologiforståelse ind som fag i folkeskolen?

Uha dada - det vil jo lede til at at politikere og ed-tech-fortalerne skal forholde sig filosofisk til tingene - er det ikke for meget forlangt?

8. september kl. 16:18
Schrems II slår revner i Aula: Vil have ændret ulovlig AWS-aftale

Mit pointe er - jeg er ikke jurist - at når vi ikke kan tvinge amerikanerne direkte til at opgive FISA mm. - kan vi så ikke gøre det så rasende dyrt for dem at fastholde den, at de afstår fra brugen?

6. september kl. 21:41
Schrems II slår revner i Aula: Vil have ændret ulovlig AWS-aftale

Hvor er jurisdiktionen henne? Hvis AWS indgår en aftale med en europæisk kunde, er det da kontraktbrud at udlevere data til amerikanske myndigheder. Så må den amerikanske efterretningstjeneste forstå, at hvis de forlænger oplysningerne udleveret, skal AWS holdes skadefri og efterretningstjenesten kan så sagsøges af AWS for at betale den bod, den har påtvunget dem. Og hvis nu aftalerne inddeholder monsterbøder i milliardklassen for kontraktbrud, kan efterretningstjenesterne tvinges i knæ økonomisk?

6. september kl. 20:32
Algoritmer skal udvikles sammen med praksis

Spændende artikel. Læs nævnte Morten Ejrnæs' artikel om den overdeterminerede sociale arv:

https://socialpaedagogen.sl.dk/arkiv/2005/paedagogiske-dage-morten-ejrnaes-om-social-arv/

Der er jo klokkeklart tale om base rate fallacy hos de tobenede. Og den bliver ukritisk overført til en blackbox-algoritme, som for nogen måske får den til at stå som mere autoritativ.

Jeg er ligesom forfatteren heller ikke maskinstormer på området - potentialet er at udfordre fordomme hos de tobenede - ikke tage dem for gode varer.

Feature-engineering af mennesker er svært - bl.a. fordi de kan være så uforskammede at forandre sig undervejs.

Et minimumskrav kunne været at forlange Explainable AI, hvor det tydeliggøres hvilke features med hvilken vægt, der har bidraget til resultatet.

30. august kl. 21:50
Vi skal ikke have e-valg i Danmark – papirvalg er den bedste løsning

noget, der ikke er praktisk gennemførligt med analoge valg.

Hvad med borgerting, som James Fishkin har eksperimenteret med i årevis, hvilket kan gennemføres med og uden digitalisering? Forskellen er at lægmænd får et mere oplyst grundlag at tage stilling ud fra - de kan være udvalgt gennem en kombination af lodtrækning og valg. Brug af lægmænd hos den dømmende magt har jo været en succeshistorie. De valgte/udtrukne skulle så have kompensation for tabt arbejdsfortjeneste og adgang til fageksperter. Filologen og demokratiforskeren Mogens Herman Hansen udtrykker det meget fint: tillid til medborgerne - ja, hvis de har fået tilvejebragt et oplyst grundlag, ellers ikke.

22. august kl. 16:52
Vi skal ikke have e-valg i Danmark – papirvalg er den bedste løsning

Det bekræfter mig bare i, at begge ender af Dunning-Kruger-skalaen passer i denne virkelighed.

22. august kl. 14:04
Hvad mener I med der er regler der skal overholdes ?!

Der er lavet en del undersøgelser, som ikke blot undersøger det sædvanlige jammer omkring digital læsnings overfladiskhed og associeret "entertainment mindset" versus printede tekster men i stedet kvalitativt tager fat i de bedste digitale læsere.

Hvordan er de blevet det? Fordi de er digitalt indfødte? Nej. Tværtimod har de læst meget print og opbygget og transformeret den tillærte læsestrategi til digitale tekstcorpa.

Så der er altså håb forude med hensyn til digitalisering af fag/læringslitteratur men det kræver, at de gode vaner opbygges via trykt materiale.

I uddannelsesdebatten i Danmark er der ikke mange referencer til Dewey, Piaget, Bruner for slet ikke at tale om kognitionsforskningens indsigter.

Men hvad skulle vi dog også bruge det til, når vi kan nøjes med økonomer til at forestå uddannelsesforskning?

22. august kl. 13:45
Datatilsynet strammer nettet om Chromebooks: »Jeg tror ikke, det her ender lykkeligt for Helsingør Kommune«

Google har baseret sig på en forretningsmodel som leverandør af snagedata til datahælere. Jeg er ikke helt klar over, hvor langt FISA rækker, men det er der måske andre der ved. Lad os antage, at Googles ansatte i USA er fysisk forhindret i at udtrække data fra servere placeret i EU. Kan efterretningstjenesterne via FISA pålægge Googles ledelse i USA at pålægge Googles medarbejdere i EU at udlevere data? Næppe - sidstnævnte kan jo bare nægte uden risiko for arbejdsmæssige sanktioner da disse medarbejdere befinder sig under europæisk jurisdiktion (og det kan endda være ulovligt her), men jeg er ikke sikker.

Hvis der mod min forventning skulle kunne findes en skudsikker model, kunne det være, at Google ville sætte prisen højere. Det ville sådan set ikke gøre noget - herved bliver alternative løsninger også mere interessante. Man skal huske på, at prisen for en lavere pris betaler børnene med deres privatliv og fremtid.

22. august kl. 12:00
Vi skal ikke have e-valg i Danmark – papirvalg er den bedste løsning

Jeg har meget svært ved at se, hvordan man kan garantere anonymitet. Tænk på en indvandrer-eller etnisk dansk kvinde med en dominerende ægtemand, der insisterer på at kigge over skulderen, når konen sætter sit kryds.

Næste trin er så når vælgeren står i stemmeboksen, om det skal være en terminal med touchscreen/tastatur eller papir og blyant. Jeg er ikke sikker på, at en sikkerheds-og prissammenligning vil falde ud til førstnævntes fordel.

22. august kl. 10:49
Ingen koder på kommune-mobiler: Tyv havde adgang til følsomme borger-oplysninger

Skal IT-afdelingen sikre sig mod uansvarlig adfærd eller er det awareness hos medarbejderne, som skal styrkes? Desværre er nogen, som bedøvende ligeglad med datasikkerhed (også når det ikke gælder deres egen) - se det i øjnene.

En australsk undersøgelse viste, at der var stærk korrelation mellem ringe awareness, lavt vidensniveau, negativ attitude til IT-sikkerhed og mere risikabel adfærd.

11. august kl. 19:47
Kommuner går sammen om at løse Chromebook-problemerne

"...kommunen vurderer, at den simpelthen ikke kan overholde folkeskoleloven uden at bruge Googles eller lignende produkter..."

Så halvdelen af kommunerne overholder altså ikke folkeskoleloven?? Interessant - hvornår får vi den første anmeldelse?

9. august kl. 08:59
Ny beslutning om Google Analytics: Anonymisering af IP-adresser ikke nok

Det er rigtig godt set af italienerne. Google har jo et hav af quasi-identifiers at sammenholde med.

25. juli kl. 15:03
Digital rådgiver efterspørger open source: »Vi opdrager vores børn til at være afhængige af Google«

Men er det den opgave, Google løser i Folkeskolen?

Håndtere og systematisere data? Er det ikke meningen, at børn skal lære noget?

I øvrigt helt uansvarligt når kommuner har afskaffet bogsæt i digitaliseringens hellige navn.

En lingvistikprofessor har skrevet en artikel i TheConversation om læringsformer:

https://theconversation.com/why-we-remember-more-by-reading-especially-print-than-from-audio-or-video-159522

Jeg har endnu til gode at se en undersøgelse, som sidestiller udbyttet af digital læsning med print - alle jeg har kunnet opsnuse, indikerer det modsatte. Et interessant forsøg kunne være at finde en kontrolgruppe, der ikke er på sociale medier og lignende og således ikke er disponeret for entertainment mindset. De må naturligvis ikke være digitalt udfordrede, da det skal være et informeret valg, de har truffet.

20. juli kl. 13:13