Gorm Jensen

Alvorligt nedbrud på MitID: Professorer kritiserer sårbar opsætning

Nå, det var det var i vejen. Jeg fik en "der skete en fejl" og en knap "Prøv Igen" ved indtastning af bruger-ID. Jeg tænkte om MitID havde implementeret nye logikker for at modgå de loginforsøg, som Version2 beskrev den anden dag. Jeg søgte på MitID.dk efter noget om drift, men der er intet at finde. Det er Twitter, man skal gå til...

6. oktober kl. 15:28
Sociale medier koger: »MitID er en katastrofal brugeroplevelse«

Skulle du ikke scanne hendes pas i NemID-appen? Eller var I på borgerservice? Hvis man ikke har NemID-app, skal man på borgerservice for at fremvise anden legitimation. I Aalborg er næste ledige tid 7. juni.

Personligt gik skiftet nemt med scanning af pas i NemID-app og registrering af kodeviser.

14. april kl. 06:18
Første skridt med programmering i Rust

Visual C++ kan bygge så "C++ run-time" enten indlejres i koden eller benyttes fra installerede DLL'er. Begge dele vil virke på udviklermaskinen, men den anden vil fejle på en brugsmaskine, hvis "Visual C++ 2015-19 redistributables" ikke er installeret.

Jeg kender ikke Rust, så jeg ved ikke, hvad den gør; men en størrelse på 143 kBytes kunne tyde på at den er indlejret?

1. maj 2020 kl. 15:46
Hullet i kæmpeskoven

Vinteren 1972/1973 (ca.) gik jeg til Basic på folkeskolens aftenundervisning. Det var papirøvelser, men hveranden gang kørte vi 10 km i bus til et gymnaium, hvor der stod en enkelt TTY med forbindelse til ØK Data. Der skulle vi indtaste og afprøve vore nedskrevne programmer - hulstrimmel.

Der kunne vi adsprede os med at spille månelanding. Raketten skulle affyres (et tal var doseringen) og jeg endte med at lande med for stor hastighed eller have brugt al brændstoffet.

En aften besøgte vi regnecentralen, som stolt kunne fremvise verdens hurtigste hulstrimmellæser. Fra besøget fik jeg Kasket Karl og en nøgen dame udskrevet på linjeskriver.

Det er således adspredelserne jeg husker mest. Jeg kan ikke huske noget om programmeringen.

5. august 2019 kl. 21:26
IBM om svensk data-svipser: Vi har ikke tilsvarende problemer i Danmark

Sidste år var der i Norge denne historie: Tastefeilen som stoppet Statoil MONGSTAD (NRK): Da en indisk IT-arbeider stanset produksjonen på Mongstad på grunn av en tastefeil, oppdaget Statoil at outsourcing til India hadde satt sikkerheten i fare.https://www.nrk.no/norge/xl/tastefeilen-som-stoppet-statoil-1.13174013

24. juli 2017 kl. 18:01
Glem port 445 et øjeblik - WannaCry startede (måske) nok med spam

Jeg vil gætte på, at langt de fleste PC'er står bag en firewall, som blokerer for trafik på port 445. WannaCry skal derfor indenfor én gang, måske via spam-mail. Dem er der så ikke set nogen af?

En anden ting at undres over er, at helligdagen har gjort, at der er meget få tilfælde i Danmark. Betyder det, at private PC'er er bedre beskyttede end arbejds-PC'er?

Og sundhedsvæsenet var vel ikke lukket (med reference til det britiske)?

19. maj 2017 kl. 18:29
Bankdata: Sådan fiksede vi problemet med negative renter i 40 år gamle systemer

Min far var med, da Aalborg By og Omegns Sparekasse gik over til bogføre elektronisk i midten af tresserne. Koden blev skrevet til formålet af Regnecentralen. På forspørgsel sagde min far, at der ikke var negative rentetilskrivninger. Efterfølgende var visse beregninger forkerte. Min far havde glemt, at da valeurdatoen var dagen før, så kunne renteberegninger blive negative.

8. december 2016 kl. 17:03
Undersøgelse: To ud af tre er blevet kontaktet af falske it-supportere

Jeg er også overrasket over tallet 2 ud af 3. Jeg kender ikke andre, der har fået sådanne opkald. Selv har jeg modtaget over 30 opkald. Jeg har besvaret 5-10 opkald og hørt en person fra et utroligt larmende lokale sige, at de ringede fra Microsoft Corporation. Afbrydes opkaldet ringes kort efter fra ukendt nummer. Jeg spurgte en enkelt gang "Do I have a computer?" og fik svaret "Are you dumb or what?". Mit forslag er: Lad opkaldet ringe ud eller svar på dansk. De har kun ringet en gang i sidste uge efter jeg praktiserede det de sidste fem gange...

18. oktober 2016 kl. 16:10
Endnu en retro-computer får nyt liv: ZX Spectrum med FPGA

Jeg kan huske, at jeg lavede et program, der kunne vise en geartabel for en cykel. Det var en tabel med tre klinger (tandhjulene foran) og fem tandhjul på kransen bagpå. Min idé var så, at der kunne ændres antal tænder og så skulle tabellen opdateres umiddelbart. Det afviklede imidlertid så langsomt, at jeg blev nødt til at indføre en knap for manuelt at beregne tabellen. I dag kan det laves i et regneark på nogle minutter. Tjah, de tider...

20. september 2016 kl. 20:32
Begyndte på udvikling i 2009: Nu dør Firefox ikke længere med hjemmesiden

Det er kun slået til hos 1% af de brugere, som anses at kunne udnytte det. Om det er slået til kan ses ved at indtaste about:support i adresselinjen og studere "Multiprocess Windows".. Er værdien 0, så er det ikke slået til. Hos mig står der "disabled by addons". Virker det kun med nye extensions, som Rune er inde på?

3. august 2016 kl. 19:07
Gratis Windows 10-opgraderingsfrist udløber om 3 måneder - eller gør den?

Til sommer kommer en forbedret udgave af Windows 10 - anniversary edition kalder Microsoft den. Den kan vel bruges som argument at opgradere, f.eks. for virksomheder. Derfor forventer jeg, at Microsoft forlænger den fri opgradering.

Mod taler at PC-producenterne giver den fri opgradering skylden for, at salget af PC'er falder. Jeg tror dog ikke, at Microsoft er overbevist.

6. maj 2016 kl. 13:17
Windows 10 tvinger dig væk fra Irfanview og Explorer

Jeg fik den omtalte besked, og undrede mig for den fortalte ikke, hvilket program det drejede sig om; men da jeg kun har Firefox som ændret standardprogram, så måtte det være det. Da jeg kiggede på indstillingen var den stadig Firefox. Så der var ikke ændret noget.

Kunne det ikke tænkes, at Microsoft har forsøgt at rette noget, som har har haft uventede sideeffekter? Mere åbenhed fra Microsoft efterlyses...

16. februar 2016 kl. 19:47
Er det 'en bug eller en feature' når :) bliver til J i dine mails?

Code page 437 indeholder æ og å, men ikke ø, så derfor blev code page 865 oprettet til dansk og norsk, hvor cent og yen blev til ø og Ø. 850 var mere gennemarbejdet i forhold til at repræsentere vesteuropæiske sprog, idet bogstaver med accenter erstattede tegn til at lave firkanter; men de binære værdier for æ, ø og å var de samme som i 865.

Godt det er en saga blot...

1. december 2015 kl. 19:50
Er det 'en bug eller en feature' når :) bliver til J i dine mails?

Word autokorrigerer gåseøjne til nogle skæve modeller, der ser pænere ud på skrift: ”gåseøjne”. Når der kopieres fra Word til anden tekstbehandling kan det gå galt; men her gik det godt. Ellers har jeg set mærkelige koder på websider, i aviser o.l. Det gælder også bindestreger, der bliver til lange bindestreger. Det er ikke så nemt at forklare, at teksten fra Word ikke bare kan kopieres...

1. december 2015 kl. 12:18
Windows 10 snupper fem procent af markedet

Noget af årsagen skal vel også findes i den gratis opdatering af ældre udgaver af Windows, som tilmed var nem at foretage. Og også er lykkedes ret godt for langt de fleste?

Selv er jeg godt tilfreds med den, selvom jeg ikke bruger mange af de nye apps.

4. september 2015 kl. 15:30
10 ting du skal vide om Windows 10

BAM! så har jeg en teletubby lommeregner, der fylder hele skærmen. Det må de meget gerne holde op med.

Det er de holdt op med. Den nye Windows 10 lommeregner er på en "desktop" af samme størrelse som en mobiltelefon. Det vel et eksempel på en ny "universal app", der kan køre på forskellige enheder.

31. juli 2015 kl. 11:14
10 ting du skal vide om Windows 10
  1. Ja, startmenuen kan du tilrette, fjerne ting fra. Nej, du kan ikke fjerne alle APPs, da Microsoft er ved at flytte sine små hjælpeprogrammer til APPs, f.eks. lommeregner. Du kan afinstellere en del. Jeg synes dog ikke, at du skal være så bange for dem.

  2. Ja, men du skal søge efter de små lyseblå genveje.

  3. God nok, tror jeg.

Opgradering af ASUS: Pas på drivere. Jeg har kørt som Windows 10 Insider på en ASUS med NVIDIA ION chipset, og det kører dårligt, da der der mangler en driver til "Coprocessor".

31. juli 2015 kl. 05:37
10 ting du skal vide om Windows 10

Windows 10 var hentet til min PC og lå en skjult mappe ved navn "$Windows.~BT". Det opdagede jeg i går eftermiddags, og jeg kan undre mig over, at jeg ikke har opdaget det. PC'en kørte også noget Modern Setup i går eftermiddags.

Opgraderingen fra Windows 8.1 tog en time med forskillige cirkler og procenter. Derefter var skrivebord og installerede programmer ca. som før. Dog var startmenuen genopdateret og en række Apps, som Money og Wheather installeret igen selvom jeg i Windows 8.1 havde fjernet dem. Gamle C++ run-time-DLL'er som msvcr100.dll og msvcr110.dll var væk, hvilket fik forskellige programmer til ikke at kunne starte. Det gælder f.eks. LibreOffice. Geninstallation hjalp. Titelbjælken i Firefox og Thunderbird ser mærkelig ud - den er ikke skjult. Der skal bruges tid på at tilpasse opsætningen. Noget var med fra den gamle opsætning, andet ikke. Brugt som almindelig desktop PC er der umiddelbart ikke de store ændringer i mit brugsmønster. Jeg er spændt på om jeg kan bruge de forskellige skriveborde til noget.

Nej, jeg ventede ikke selv også dr.dk i sin referatartikel om positive omtaler også anbefaler at vente. Jeg har nu ikke fortrudt. Afsæt dog et antal timer...

29. juli 2015 kl. 21:25
10 ting du skal vide om Windows 10

Ja, og hvis du fra et gammelt program kalder GetVersionEx får du svaret 6.2 på både Windows 8.1 og 10.

29. juli 2015 kl. 17:20