Isak Gjedbo

O'r det var Daaaanmark, o'r det var...

"EU Signs €145bn Declaration to Develop Next Gen Processors and 2nm Technology"

Det er ikke at der er tale om et fokus på at komme foran i foundry branchen, men at begynde at designe og fabrikere enheder i EU, som vi kan få lov at verificere er hvad de lover de er. Uden hemmelig microkode, som vi bare må tage producentens ord på ikke er en bagdør.

Der er nok også mere tænkt på embedded chips til industrimaskiner, end microprocessorer til forbrugerelektronik.

2. januar 2021 kl. 16:01
Min bedste laptop

.. havde Luke Skywalker brugt en "Industrial Automaton R2-D280 GTX". Og det havde været Anakins 9. astromech droid siden han satte sig i fighteren på Naboo. (Så blev Episode I aligevel godt for noget: metaforer :D)

Vi når vel ikke til et punkt hvor pålidelighed har prioritet blandt de store producenter lige foreløbligt. Det går direkte imod vores "Køb og smid væk" mentalitet, der absolut er den mest fordelagtige for profitmarginen.

De bruger stadig revolvere i Firefly, til trods for at de flyver rundt i hele solsystemet. Måske vi skulle være lidt mere Space Cowboys og lidt mindre Content Consumers, hvis trenden skal vendes.

25. maj 2016 kl. 17:28
Hvor er computerne i Star Wars?

Forestil jer et tastatur som nemt kan betjenes af så mange forskellige aliens. Det er sikkert også en god grund (i retrospekt) til at computerne på broen af en Star Destroyer ikke er så PC lignende, men nærmere instrumentbrættet på pre-microchip maskiner.

Manglen på PCer og den måde folk interfacer med store systemer gennem droids har for mig altid været det mest betagende ved STAR WARS. The Force var aldrig hvad jeg ønskede mig, jeg ville have et rumskib og en astromech. Nøj hvor jeg glæder mig til Jul i år :D

19. oktober 2015 kl. 18:33
11 år og 1,5 mia. kr. spildt på it-problemer i Skat

Hvad med at man ikke lavede et IT system til at beregne skat baseret på lovgivning, men vender den 180 grader og designer et effektivt skattesystem og så vedtager det ved lov?

31. august 2015 kl. 12:33
IT politik anno 2015

Jeg tror at essensen i problematikken er at IT er blevet en nødvendighed for at forblive konkurrencedygtig. Derfor er den nødt til at blive politisk.

Du kan have nok så mange kompetente ansatte til at opkræve skat i et komplekst system, men et simpelt system, som den skattereform PHK beskriver i sit indlæg, vil koste så meget mindre og have samme slutresultat på statskassen. (Jeg ved ikke lige om det bliver 5%, men det handler heller ikke om tallet, men proceduren.) Bagsiden af medaljen er at der er færre arbejdspladser, og arbejdspladser er for staten hvad stoffer er for en narkoman.

Vores samfund er i dag bygget op omkring en balancegang mellem konkurrence ("det fri marked") og socialisme (de som kan konkurrere assisterer de, der ikke kan.) Hvad sker der med vores samfund når EDB har overtaget 99% af vores administrative opgaver?

Det piner mig at vores politikere ikke virker til at kunne se det store billede, men beskæftiger sig med den næste finanslov eller valgkamp. Hvis vores politikere fortsætter med at tænke som administratorer af en statskasse, så går der ikke længe før de bliver skiftet ud med software. Staten har brug for ledere, ikke bureaukrater.

Begynd at tænk på fremtiden nu, så ender vi ikke alle med at være i et "nyttejob".

Hvis man er interesseret i robotter og ikke mindst softwares nuværende indtog på arbejdsmarkedet så kan jeg varmt anbefale denne 15 minutters video: https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQUJeg kan i øvrigt anbefale alt CGP Grey ellers har lagt på youtube. Han formulerer sig godt og har pæne animationer til at illustrere hvad han mener.

30. januar 2015 kl. 17:24
Hvorfor skal der være højhastighedsinternet og 4g mobildækning i udkantsdanmark?

Ebbe Holleris Petersen rammer plet i sin ovenstående kommentar. Enten er vi alle lige som mennesker, nogle koster bare mere at stille tilfredse end andre, ellers er vi droner for statskassen og vores stemme bliver erstattet med vores bidrag til GDP.

17. december 2014 kl. 10:14
»Danmarks sejeste datafil« afslører, om det er en god fidus at få solceller

Her har vi et godt eksempel på hvordan "fri data" gavner samfundet. Og det er bare en bonus at eksemplet er så direkte relateret til "grøn energi", noget der er på den politiske dagsorden.

Bæredygtighed handler ikke blot om CO2 kvoter, men også om at være smarte.

11. december 2014 kl. 11:56
Derfor koster NemID til mobilen 100 millioner kroner

Hvor mange Nets udviklere skal der til at skifte en elpære?

2. september 2013 kl. 11:22
Kommune glæder sig over iPads trods reparationer for 330.000

Det virker for mig ikke som en positiv ting at drenge kan side sitille i undervisningen, når bare de har en tablet. Det er ret oplagt at de er stille fordi de ikke længere følger med i undervisningen.

Og så igen, hvis man ikke kan fremvise en reel positiv påbvirkning af undervisningen, så har man bare brugt en masse penge på at give eleverne et stykke digitalt legetøj.

Selv er jeg helt overbevidst om at tablets kan forbedre undervisningen, meget. Men ikke bare ved at de blive introduceret, og ikke bare ved at eleverne kan have ebøger i steddet for tunge gammeldags bøger. Jeg mener dog ikke at tablets kan forbedre undervisningen mere end PCer. Og jeg mener slet ikke at iPads havde været den rigtige vej at gå. Hvis man ville lave undersøgelser med tablets i undervisningen, så skulle man have startet med noget billigt.

15. januar 2013 kl. 10:54
En iPhone-ejers bekendelser: Sådan føles Nexus 4 og Android 4.2

Din kritik af Googles notifikationscenter er er begrundet. Men som jeg ser det er det ikke at google har valgt at smide alle informationer i hovedet på en, men at de ikke har lavet en måde for brugeren at sige "vil ikke længere modtage meddelser om screenshots".

Jeg har ikke rigtigt haft finrene i iOS 6, men mig bekendt er iOS ikke kendt for at brugeren har meget kontrol over hvad der foregår/bliver vist. Apple har simpelthen lave den modsatte 'sup par' løsning som google. I stedet for at lade brugeren opsætte sit system som ønsket, så har de valgt at vise hvad der forventes er de mest brugte informationer.

Det er et punkt hvor WP8 bare skinder igennem. Selve 'startskærmen' er også 'notifikationscenteret' hvor Live-Tiles er en intuitiv, frisk og meget smart måde at holde brugeren opdateret. Hvis jeg selv skal sige det. Det er let som ingenting at tilgå startskærmen fra en stand-by telefon. Bare tryk på power knappen og swipe op. Meget som iOS er kendt for det. 'Lock Screen' på WP8 viser som iOS også et hurtigt highlight af opkald, beskeder og mails, men brugeren kan selv vælge hvad der skal vises der, og kan sselv tilføje flere apps til denne lock screen. WP8: Visning af information er også interaction med information.

Bare for god ordens skyld skal vi lige være en smule retfærdige og nævne at selvom WP8 er meget mere åbne på tilladte apps end apple, så er browser ikke et valg man får. :S Andet end 'stock' IE ville gøre WP8 virkelig fantastisk. Det virker underligt at de mange iterationer af henholdsvis Android og iOS ikke har givet brugeren mere kontrol over sin telefon. Jeg håber at WP8 kan vinde udbreddelse og sende en besked til Google og/eller apple. Innovation er ikke performance increases eller nyt (mere intuitivt) layout af de samme informationer og valgmuligheder. Og slet ikke "et nyt stylesheet" på det samme layout.

10. januar 2013 kl. 11:40
Den nye kæreste (den korte fornøjelse med Lumia 920)

Størrelsen er slet ikke et problem for mig. Jeg kan nemt betjene den med en enkelt hånd. WP8 tager som regel heller ikke indput i den øverste ca. 1cm av skærmen. Og de lidt dybere apps har også en del plads i toppen, der ikke bruges til input, men bare viser informationer. Den generelle design skabelon henviser også til at portrætviste applikationer holder input delen i bunden, og så tager status i toppen. På den måde er den første centimeter af skærmen klar på at vise status iconer osv, uden at sidde mast ind i hvad du foretager dig. Hvis man fx bevæger sig ind i telefonens indstillinger vil de øverste 3 centimeter være anvendt til status + applikations overskrift samt et 'bånd' med overskrifter på menu tabs. Så den øverste del af skærmen fortæller mig hvor jeg er og hvad der foregår, og så er alle mine muligheder listet i den nederste del af skærmen. Den ekstra vægt hjælper faktisk godt når små hænder holder telefonen. Den bliver ligende i håndfladen, og tipper ikke over hånden når man bevæger den lidt hurtigt eller det blæser godt. Vægtforskælden mellem Lumia 920 og dens konkurenter var dog for lille til at jeg kunne mærke forskæld på dem. Tykkelsen er heller ikke et problem. De runde kanter gør en verden til forskæld. Apple gik i den helt forkerte retning med iPhone 4 og dens afkom. Den første iPhone var et pragteksempel på en smartphone, der ligger godt i hånden. Da jeg først sad med 920eren tænkte jeg at man godt kunne pille 3mm af i toppen og 7mm af i bunden. Men nu hvor jeg har brugt den en del ville jeg blive ked af at miste noget i bunden, for så ville jeg ikke længere kunne nå de tre touch knapper. Jeg tror at designerne hos Nokia har hænder i samme størrelse som mine. Den eneste stump af skærmen jeg ikke ville kunne trykke på en 'tast' er den øverste 1cm, der som jeg allerede har nævnt bliver brugt til alt andet end input.

19. december 2012 kl. 17:22
Her er it-firmaerne, som betaler 0 kroner i skat

Det er dejligt at kunne se nogle faktiske tal fra SKAT, og fra forskellige virksomheder. Jeg ikke se om der foregik den mindste smule skatteundrag ud fra disse tal. Ligesom jeg ikke kan se om disse virksomheder overholder alle de markedsførings regler der er dem pålagt. Men jeg sover helt sikkert bedre i nat. For der skal nok være nogen, der kigger disse tal igennem, der kan bruge dem til noget konstruktivt. Hvad end det er ejeren af en mindre opstarts virksomhed, der konkurere med ovenstående firmaer, som finder ud af at han tjener ganske pænt. Eller det er en bogholder for en af de store virksomheder, der er sikker på at en anden virksomhed ikke har rent mel i posen. Dem som kan se noget, har nu faktisk tal at kigge på.

Åbenhed er for et fællesskab nok den bedste sikkerhedsmekanisme. Det er samme sikkerhed nogle mennesker nyder ved at hente source code til deres applikationer, og selv compile dem. De kan læse den komplete kode igennem, og enten se at den sender en masse informationer om deres tastatur indput til en server i Uganda, eller blot regne med at andre har gjordt det samme. De sover nok bedre end 'os andre'.

19. december 2012 kl. 16:23
Den nye kæreste (den korte fornøjelse med Lumia 920)

Som ejer af en lækker sort Lumia 920 føler jeg mig 'compulsed' til at promovere den ved enhver given lejlighed. Det er en skam at du har problemer med telefonen. Du beskriver den ellers med mange af de samme positive billeder som jeg gør. Jeg håber for dig at det var en 'mandags model' du har fået fat i, og at den kan fikses. For den her kæreste er så meget bedre end alle de forrige.

Jeg har ingen problemer haft overhovedet. Kameraet, skærmen og formen er fuldstændig som jeg havde håbet/forventet. Tilmed blev jeg positivt overrasket af WP8 og telefon-signalet. Jeg har godt signal hos mine forældre, en ting ingen andre i familien har oplevet. WP8 har ikke behandlet mig som et lille barn eller en mand, der ikke fik hoppet på IT vognen tilbage i det forige årtusinde. Det er meget tilgivende når man prøver 'knapper' af i starten. Det har ikke travlt med at fortelle dig hvad du skal, kan eller må. Jeg har længe været på windows 8 vognen, så mine kalendre, mails og andre dagligdags redskaber var konfigurerede og i brug længe inden jeg fik telefonen. Så min Lumia viser en masse af den information jeg allerede havde lagt i systemet, lige der hvor jeg forventer den, og ligesom jeg forventer det.

Held at lykke med kæresten, godt at høre om mulige problemer man kan støde på længere nede i forholdet, inden man selv når dertil. Det er rart når folk deler 'de ubehagelige detaljer' på en pæn og respektabel måde.

19. december 2012 kl. 16:03
Eksperter: TDC's kobber kan umuligt overholde bredbåndskrav

Jeg menes at kunne huske en artikkel herfra Version2 hvor det fremgik at TDC faktisk havde sneget fiber kabler ud til rigtig mange husstande, der bare ikke bliver koblet til noget infrastruktur. Kablet er der, det er bare ikke sat i et stik i husstanden eller i et af deres switches i den anden ende. Så når TDC beslutter sig for at ditche kobberkablet og markesføre fiberkablet, så skal de bare investere i en masse switches, og er allerede udgravede og at finde i de danske hjem. Det var noget med at der var tre kabler i deres tilkoblinger. Fiber, Telefon(kobber) og TV antenne(Coaxial).

Ikke at det gør TDC bedre som virksomhed. At have et forbedret produkt liggende på hylden, men ikke til salg, fordi det stiller resten af forretningen i et dårligt lys.

For mig er det vigtigste i denne debat dog, at det ikke handler om at TDC kan sælge en 20/2 forbindelse på landsplan, men om TDC kan overholde deres aftaler. Hvis TDC stoppede med at reklamere for deres 20/2 forbindelser og solgte 10/1 i steddet ville 80% slet ikke være et problem for dem. Som sagt flere gange drejer denne aftale sig ikke om at Elselskaberne har et suverrent bedre produkt (har selv fiber), men om at teleselskaberne lover et, men giver noget andet. "Op til". Hvis bare den almindelige dansker var klar over at internets hastighed ikke måles i mbps men i ms, så ville TDC straks skulle sælge fiber i steddet. At definere båndbredden som hastighed er som at sige at et tog køre hurtigere på en strækning fordi den har flere skinner. "Oplys danskerne i stedet for at lave 'skal ikke tages bogstaveligt' aftaler med teleselskaber." ville være mit råd til Ombudsmanden.

6. december 2012 kl. 12:46
Linuxfolk kæmper stadig mod Microsofts boot-spærring

Jeg er ikke Hr. Danmark når det kommer til IT, overhovedet. Men jeg betaler gerne 800,- for licens til DirectX. (Star Citizen kommer til at kræve DirectX, bare for at nævne et spil jeg helt sikkert vil smide hvad der er tilbage af min ungdom væk på) Jeg er totalt enig i at ingen betaler 800,- for en platform til at køre deres browser i, hvis der er et frit alternativ. Men der er altser en grund til at Microsoft Windows er go-to for Hr. og Fru Danmark. Det er lidt en 'ond' spiral her. De vælger windows fordi det er den understøttet platform til alt. Og Udviklere fokusere på Windows support til deres ting, fordi Hr. og Fru Danmark bruger den platform.

Noget jeg gerne vil høre folks meninger på er: I et alternativt univers er Microsoft en fakkelbærer for fairplay, er en non-profit organisation og har et godt omdømme. De tager stadig penge for deres produkt, og de dominere stadig totalt markedet. Vil det stadig være skidt at mit privat ejede selskab kun understøtter Windows som platform for mit fantastiske program, og fordi der skal være brød på mit bord så er jeg ikke villig til at bruge en øre på support af andet. Den Danske stat er lige så glad for tvangsdigitalisering, og har opdaget at mit smarte program kan anvendes i samtlige Use-Cases hvor borgere interagere med staten/det offentlige. De gør nu mit smarte program til eneste kommunikations-mulighed mellem borgere og det offentlige. Staten skal spare en masse penge, og den mener ikke det kan betale sig at have nogen som helst videre udvikling af mit program. Windows forbliver eneste officielt supportede system. Hvad så? (Jeg er meget mere intresseret i folks mening om den 'onde' spiral, end hvad de mener om tvangsdigitalisreing og hvor urealistiskt der er at Microsoft var en duks i et alternativt univers.)

22. november 2012 kl. 14:35
Linuxfolk kæmper stadig mod Microsofts boot-spærring

Jeg vil mene at der er to perspektiver, der er relevante i denne debat.

Den første er 'realiteterne', der for mig at se er fuldstændig som ovenstående debatøre har ytret; Hr. og Fru Jensen kører med et Windows OS, og de vil ikke aktivt førsøge at ændre på dette. De har samtidig brug for så sikkert et system som muligt. Den anden er 'idealet', der helt sikkert er meget vigtig for Linux folkene. Det er blevet sværere for Hr. og Fru Jensen at installere Linux, på en ny PC.

Ikke så relevant i forhold til artiklen: Jeg syntes det er relevant at minde folk om at 'vores' samfund (ikke bare Danmark) er et forsøg på at finde et kompromi mellem 'Det frie marked' og 'Ingen slemme monopoler'. Desvære er det producenterne (der ikke har nogen interrese i at se tingene fra et 'idealistiskt' synspunkt), som laver og sælger PCer. Hvis bare vi havde sælgere, der ville have en PC med et preinstalleret (Non-Windows) system, eller bare ville sælge tingene tomt. Så er jeg sikker på at 'idealisterne' ville blive meget gladere. Der ville opstå en form for awareness omkring disse alternativer, og de ville faktisk blive konkurenter til Windows. Dette ville både betyde at Microsoft skulle stramme sig mere and for at sælge deres produkt til forbrugere, der reelt ser deres browser som deres styresystem. Samtidig ville det også gøre det synligt for udviklerne/samfundende omkring de frie/åbne alternativer, hvilke features Microsoft rent faktisk har at tage penge for. Som stor-connoisseur af gode PC spil, er DirectX lige nu et must for mig. Men hvis OpenGL eller alternativer kunne vinde samme udbreddelse hos Spilleudviklere, så kunne folk som mig også overveje at gøre andet end windows til mit primære OS.

22. november 2012 kl. 13:03
Oprop! Lav en FOSS eValgsløsning

Det er et fremskridt, derfor bliver det indført. De går så imod strømmen hvis de er i et domokratiskt vandløb, men der er sikkert massere af andre fisk der er klar på at svømme med. Jeg syntes det er en fantastisk ide at lave en simpel, billig og "åben" platform, klar til at besvare det nærmest garanterede udbud. Det lyder meget mere spidseligt end endu et stort udbud og milliard IT projekt, eller de skrækeligt dyre ammerikanske maskiner der var nævnt i en tidligere artikkel, til 74.000,- kroner.

Man ville ønske at folk var bare en smule mere tilfredse med hvad de har. Men der er sikkert en eller anden skjult agenda med det her.

20. november 2012 kl. 19:05
Minister: Nu skal danskerne stemme elektronisk

Hvad er pointen i at gå forrest, hvis man går den forkerte vej?

20. november 2012 kl. 09:34
Derfor kan du ikke bruge pixels pr. tomme til noget, når du køber telefon

Det menneskelige øje vil sagtens kunne se forskæld på en 400DPI og en 1000000DPI skærm. Ingen problemer. Den kan bare ikke skille de enkelte pixels fra hinanden over "retina" DPI.

DPI giver stadig mening, men som nævnt før er der bare andre ting, der er vigtigere. Det med et godt gadget er som en gammeldags balje fyldt med vand. Det er den mindste planke, der afgøre hvor meget vand man kan have i baljen. Vand = kvalitet/brugeroplevelse.

19. november 2012 kl. 09:24
Dansk isenkræmmer solgte falske USB-nøgler på 512 GB til 400 kroner

For et par år siden bestilte en kammerat en stak 16GB pinde hjem til klassen, en halvtredser stykket. De viste sig hurtigt at kun have 2GB kapacitet. Deres embalage var totalt identisk til den på billedet i denne artikel.

Heldigvis var vi skeptiske på forhånd, så klassekameraten havde betalt gennem paypal og fik uden problemer pengene tilbage ved henvendelse hos paypal.

Man skal tænke sig om når man handler på nettet. Nu også hvis man handler i danske butikker.

19. november 2012 kl. 09:12