Johnny Olesen

# Patch dit hus med Ethernet

Æh ... Grandstream synes ikke at udvikle meget selv men primært at putte deres label på (kina) produkter. Det er et firma med 500 ansatte på tværs af landegrænser med et hav af produkter der stritter i hver sin retning. Der synes ikke at være meget tid til at give de enkelte produkter meget kærlighed.</p>
<p>Personligt har jeg valgt at undgå netværksprodukter der er designet i Kina. Jeg har ganske enkelt ingen tillid til at de ikke indeholder bagdøre som regimet kan aktivere på et senere tidspunkt.

Tjo, men med den holdning, så begrænser det vel udvalget af elektronik ganske betragteligt? Kan du nævne et par Wifi producenter, der ikke indeholder kinestisk producerede dele?

Om Grandstream udvikler sig eller ej, det syntes jeg er svært at vurdere, for hvad skal man sammenligne med? De har et markant smallere sortiment end f.eks. Ubnt, men nu er bredden i sortimentet jo ikke alt. Ser man f.eks. på Ubnt, som har de 117 forskellige enheder, som overlapper hinanden. Grandstream har sendt et dusin nye produkter på markedet over de sidste 2 år, så der sker da lidt, og bemærkningen med at produkterne stritter i hver sin retning forstår jeg altså ikke helt. De har forskellige produktkateogorier ligesom Ubnt.

Men ja Grandstream er hverken bedre eller værre end konkurrenterne, hvad angår hardwaren efter min mening. Derimod er den cloudbaserede wifi-controler ganske smart og gratis.

Der findes masser af bedre produkter på markedet - det medgiver jeg - men man skal se på helheden.

24. juni 2021 kl. 11:13
# Patch dit hus med Ethernet

Hvis vi snakker managed budget er de nye TP-Link Omada ikke helt tosset, ligeledes har GrandStream også nogle ganske fornuftige access points til prisen.

Jeg vil lige lægge et godt ord ind for Grandstream, som jeg selv bruger derhjemme og på fire andre adresser hos venner og familie.

Full disclosure: Jeg sælger også disse produkter, så jeg er selvfølgelig farvet, men jeg er oprigtig begejstret for disse produkter.

Grandstream tilbyder en gratis online controller på gwn.cloud, og det er ret nemt at styre mange accesspoints - også på tværs af lokationer.

Det er ren plug and play og selvfølgelig med både Poe, MESH-fallback og mulighed for at trække ethernet kabel ud af accesspunktet, hvis man absout vil have kablet TV'et eller printeren. Man kan selvfølgelig selv køre en router, men normalt kobler jeg bare adgangspunkterne på teleselskabets router, og lader denne styre DHCP.

Jeg har selv to Grandstream adgangspunkter derhjemme, og efterhånden så bliver venner og familie også udstyret med Grandstreams accesspoints simpelthen, fordi det er så let at oprette andre lokationer, og styre det hele via cloudløsningen.

Det tager vitterligt under 5 minutter, at opsætte et komplet netværk med 2-3 adgangspunkter komplet med SSID, gæstenetværk, automatisk genstart en gang i ugen, båndbredde begrænsing per enhed, MESH-fallback og e-mail overvågning.

Der er ikke noget med at bøvle med cloudkey eller selve sidde og fedte med en server, hver gang onkel, fætter eller naboen skal hjælpes i gang med stabilt wifi. Og når fætteren ringer og Wifi'en ikke kører, så kan jeg via gwn.cloud lynhurtig få et overblik over problemet.

Grandstream kan ikke mere end man kan med Ubnt, men hvis man som mig ikke sidder og roder med wifi-opsætnnger 24/7, så er Grandstream bare langt lettere at gå til uden at måtte undvære alle de avancerede funktioner såsom båndbredde begræsning, tidsstyring af både SSID eller klienter, VLAN, indbygget vouchure/captive portal, MESH fallback, gæstenetværk, automatisk radiostyring af kanaler, e-mails ved nedbrud osv.

Og så vil jeg godt lige lægge et godt ord ind for Grandstream MESH funktion, som er en fall-back løsning. Dvs. er der ikke internet via ethernet, så etablerer adgangspunkterne automatisk selv en MESH forbindelse indenfor maks. 5 minutter. Opsætningen er blot en knap i gwn.cloud man skal trykke på, og så er det slået til.

MESH funktionen er genial til at etablere Wifi i skuer, havehuset, hønehuset, gårdspladse, baghaven eller andre steder et stykke fra éns hus, og det kræver blot to adgangspunkter - og her er det fedt, at Grandstream også har nogle fine udendørsmodeller til rimelige penge.

23. juni 2021 kl. 09:23
Politi og reddere løber tør for data under indsatsen

Som vi har diskuteret til hudløshed i tidligere tråde.</p>
<p>Der er ikke fuld mobildækning hos en given leverandør, nogle dækker der hvor andre fejler.

Det er korrekt Nicolai, men her skal man død og pine bemærke, at forskellen mellem netværkene i radiodækning og kapacitet bliver mindre og mindre som tiden går. For 10 år siden var forskellene markante i store områder, men forskellene er efterhånden til at overse. Den store forskel imellem netværkene er i dag primært drevet drevet af teleselskabernes licenskrav, der kræver mobildækning i bestemte områder.

Jeg kan f.eks. nævne følgende udvikling, der pågår lige nu:

3 udvider også 700/900 frekvensbånd over hele landet, så den oplevede dækning bliver øget markant på 4G. Derudover opgraderes samtlige sites med 5G.

Midt i 2022 har 3 f.eks. øget deres dækning og kapacitet markant i forhold til i dag (på både 4G og 5G), hvilket betyder mindre pres på TDCs mobilnet i udkantsområderne, da 3s kunder nu fortrinsvis vil benytte 3s eget mobilnetværk.

Og med udgangen af 2022 vil der være 5G dækning i hele landet fra alle tre mobilnetværk og ikke kun TDC. Det vil betyde større kapacitet på både 4G og 5G, samt endnu bedre radiodæking fra både eksisterende og nye mobilsites.

Den oplevelse man havde sidste sommer vil måske være helt anderledes i dag. Udviklinge går meget stærk i disse måneder.

5. maj 2021 kl. 13:54
Politi og reddere løber tør for data under indsatsen

Helt sikkert og det er derfor det teknisk er muligt at give
Og hvis I mener, at der er nok data til rådighed på en mobilmast, så har I ikke prøvet at tage til et sommerhusområde i weekenderne under coronarejseforbud. I sommerferien var jeg på Endelave med familien. Der kunne man ikke modtage mails før kl. 0130, når alle var gået i seng!!!

Det var vel fordi der stod TDC eller 3 på din telefons skærm?

På Endelave er det nemlig kun TT-netværket (Telenor/Telia), der er pålagt et dækningskrav, og derfor er deres kapacitet langt større end TDC, når vi taler om 4G.

Næste gang så tag en 5G telefon med til øen, hvis du bruger TDC, så får du en bedre oplevelse.

5. maj 2021 kl. 12:56
Politi og reddere løber tør for data under indsatsen

Men at have et setup hvor forbindelsen lukker efter X Gb trafik i en sådan situation, burde resultere i en fyreseddel til de ansvarlige.

Det er ligesom da Lemvig kommune for par år siden eksmerimenterede med telemedicin - hvis man ikke kan huske sagen så er er her linket til artiklen: https://www.version2.dk/artikel/lemvigs-it-chef-efter-droppet-projekt-langsomt-mobilt-bredbaand-er-ikke-nok-til-telemedicin

Hvordan var det nu. Havde kommunen indkøbt iPad, der ikke brugte de nødvendige frekvensbånd? Var videoløsningen alt for krævende til mobil brug? Forsøgte man at lave et eksperiment, før mobilnettet var klar til det? Og var hele eksperimentet gennemsyret af inkonpentance fra ende til anden... Det var sjovt nok lige akkurat den artikel jeg tænkte på, da jeg læste artiklen om beredskabsmyndighedernes problemer. Jeg ønsker ikke at kalde vores beredskabsmyndigheder inkompetente, men det virker altså underligt, at de kan finde på mange hår i suppen i den rapport.

Der er ikke dårlig dækning i Danmark. Der er praktisk talt er udendørs dækning over alt i landet med en håndholdt mobiltelefon med mindre man står midt i en skov eller på en strand bag ved 20 meter høje klitter.

Og til beredskabsbrug må man da forvente, at der bruges f.eks. fastmonteret udstyr med eksterne antenner i biler. Jeg har da også stået midt i Stråsø Plantage (der hvor ulvene bor) uden mobildækning, men det er i et område på 500x500 meter, og det område bliver snart dækket af TT-netværket, og så er det hul også væk. Sådan er det også andre steder i Danmark - der er vitterligt ikke mange "rigtige" huller tilbage.

Dernæst kan enhver privat person købe et abonnement med "fri data"... I praksis mellem 1 til 2 TB data. Hvordan bip kan man bruge så meget data til en beredskabssituation, at man kan løbe tør for data?

Og så er der delen med prioritering på netværket, hvor der kan være svær fremkommelighed på mobilnettet. På 4G (LTE) og 5G kan beredskabet mod betaling få prioritet på mobilnettet, således at de er garanteret en fortrinsret.

Derudover så er der over de seneste par år efterhånden kommet så meget kapacitet på 4G, at overbelastning af netværket efterhånden er et sjældent fænomen udover til bestemte events, såsom meget store festivaller.

Selv til nogle af landets største fodboldcups, markeder og festivaller er det ikke længere nødvendigt for teleselskaberne at opsætte ekstra mobilsites med mere kapacitet, simpelthen fordi det eksisterende netværk kan klare den ekstra belastning.

Endelig så er der spørgsmålet om, hvilke løsninger de vil kører over mobilnettet. Som privatperson kan man tage sin iPhone og starte en videosamtale med bedstemor i den anden ende af landet. Det kan alle og enhver finde ud af, og det kræver en forbindelsen under 1 Mbit/s. Hvis beredskabet har behov for en løsning, der er mere krævende, så er det måske løsning den er galt med og ikke mobilnettet.

Som skrivebords general så tror jeg faktisk beredskabsmyndighedernes problemer mere ligger i deres løsning end mobilnetværket.

Men det er selvfølgelig en fin rapport, hvis man skal overbevise nogle politikere om nødvendigheden at indkøbe et helt selvstændigt LTE beredskabsnet for en pokkers masse skattekroner... Vi kunne også bare gøre som i USA, hvor AT&T leverer Firstnet til beredskabsmyndighederne. Det kører på AT&T normale LTE netværk omend er der brugt ekstra energi og penge på at sikre mobilnettet.

4. maj 2021 kl. 21:34
Er der en business case for 5G?

I 700 MHz har TT netværket 2x5MHz, TDC 2x15MHz og 3 har 2x10MHz, og licenserne er teknologineutrale, så hvem ved. Måske de også udbygger 4G dækningen i 700 MHz, men jeg tvivler efter som de er nødt til at have 4G ankeret på en anden frekvens.

Man kunne også forstille sig, at de kan køre med DSS på 700 MHz, et anker på 800 eller 900 MHz og så refarming af hele 1800 MHz til 5G NR.

Det kunne jeg sagtens se for mig, for så meget ekstra "bang for the buck" får man heller ikke på 700 MHz med 5G NR, hvorimod 1800 MHz er være velegnet til alle de fordele som 5G NR giver teleoperatørerne.

16. september 2020 kl. 13:02
Er der en business case for 5G?

Det er kun 700 MHz som er interessant i 5G sammenhæng, og ingen 4G telefon bruger den frekvens, så i 700 MHz vil man køre ren 5G, og så i NSA bruge 4G som anker.

Torben, det er vel ikke helt korrekt? Der findes da mange 4G telefoner på markedet, som kan køre på 700 Mhz frekvensbåndet i Danmark - f.eks. iPhone SE.

I teorien kunne et teleselskab kører med DSS på 700 MHz, men det siger intet om det er en god løsning.

16. september 2020 kl. 10:18
Er der en business case for 5G?

Ja, korrekt - da ingen 4G telefoner understøtter 3,5GHz. Dynamisk deling betyder, at 5G kan snuppe hele spektret, hvis der er behov for det (og såfremt der ingen 4G telefoner er i dækningsområdet), og dermed udnytte hele kapaciteten (bortset fra det 4G control-plane som er nødvendig for at støtte NSA-mode telefoner).

Det skal nok også nævnes, at vi nok primært kommer til at se DSS på de lave frekvensbånd, for det er der løsningen giver mening, mens det meget hurtigt giver mere mening, udelukkende at benytte 5G NR på frekvenserne over 1 GHz.

Vi kommer altså til at se kombineret 4GLTE /5G NR med DSS på de lave frekvensbånd, og så vil der ret hurtigt ske en refarming af frekvensbånd over 1 GHz til 5G NR.

Teleselskaberne behøves ikke nye sendere for at udrulle DSS og 5G NR på de eksistende frekvensbånd, men hvis der skal fart over feltet, så skal der sættes Massive-MIMO sendere op.

Det er her delen med 3,5 GHz kommer ind i billedet, for teleselskaberne vil ikke investere store summer i udrulningen af nye sendere, før de har sikret sig en 3,5 GHz licens.

Teleselskabet 3 har f.eks. allerede været ude at advare om, at statens smølen med 3,5 GHz auktionen betyder, at vi får en senere udrulning af 5G NR i Danmark - underforstået at udrulningen den hurtige udgave af 5G NR kommer senere end forventet.

Selvom staten smøler med 3,5 GHz auktionen, så skal Maren i Kæret nok får 200 Mbit/s alligevel i løbet af korttid, men adgangen til 500-700 Mbit/s kommer desværre først senere.

16. september 2020 kl. 09:06
Er der en business case for 5G?

Overgangen til 5G kommer til at gå rasende hurtigt</p>
<p>Nej, det gør det ikke. Det at skifte udstyr ud koster penge, mange penge, og der skal være en business case. Hvis der ikke er kunder nok der er villige til at betale for faciliteten, så bliver udrulningstakten derefter. Det er muligft at der er nogle ganske få "nørder" der drømmer om f.eks. 200 Mbit/s men hvis "Maren i kæret" ikke ser noget behov, så vil hun heller ikke betale for det.

Chris, for at kunne skifte over til 5G NR bliver teleselskaberne alligevel nød til at udskifte det meste af deres radionetværk. Udskiftningen kommer uanset om forbrugerne efterspørger 5G NR. TDC har allerede udrullet 5G NR på det meste af deres netværk, og et selskab som 3 følger nok snart efter... mens TT-netværket som sædvanelig er lidt fodslæbende.

Udrulningstakten bliver ikke dikeret efter hr. og fri leverpostej. Den bliver dikeret efter hvor hurtig folk skifter til 5G NR, og når den næste iPhone kommer om en måned eller to, så er løbet skudt i gang. Det tog næsten et årti før 4G LTE blev det primære netværk - 5G NR kommer til at tage 5 år.

Maren i kæret får 200 Mbit/s uanset om hun ønsker det eller ej, og nu får det nok indenfor de næste 12 måneder. Det er også derfor det er relevant at diskutere, om der er nogle business cases på 5G NR.

14. september 2020 kl. 21:32
Er der en business case for 5G?

De bruger 40 MHz per base så naboceller forstyrre mindre og måske fordi det er hvad deres udstyr magter.</p>
<p>Under alle omstændigheder kan jeg kun sige at Ericsson taler med større autoritet end dig og de har en målsætning om at levere 750 Mbps med 14 til 35 mastepositioner per kvadratkilometer. Det bliver vanvittigt dyrt.

Ja guttene hos Ericsson ved sikkert meget mere end lille mig, men jeg kan også godt læse og forstå - og sætte tingene ind i den rette kontekst. Det sidste er MEGET vigtigt.

Når Ericsson beskriver senariet som "Super Dense Urban scenario" så er det et senarie som f.eks. det indre København, og i nogle storbyer har man specielt i amerikanske byer et udbredt netværk at små sendere. Det har vi også visse steder i Danmark, men det er meget få sammenlignet med udlandet. Vi har simpelthen en anden tradition for netværksdesign.

Selv i København vil et sådan senarie ikke blive realiseret. Der bruges makroceller, og de har de der omtalte 350-400 meter imellem sig. Men modsat Ericssons senarie, så sender disse sendere ikke kun på 900 MHz. Ude i virkeligheden er disse sendere allerede udstyret til både at levere 700, 800, 900, 1800, 2100 og 2600 MHz.

Makroceller i Danmark har en enorm kapacitet sammenlignet med Ericssons senarie.

Derudover så beskriver Ericsson et senarie, hvor 3,5 GHz udstyret kun vil bruges til én sektor - vel nok nærmest det som man kalder omnidirektional. I Danmark vil alle sites blive udstyret med mindst 3 sektorer. Det giver en enorm forskel i kapacitet.

Ericssons senarie er sikkert relevant i nogle bestemte lande (eller byer som London), men man kan ikke bare overføre det til danske forhold. Det var det med konteksten!

Bare lige for at sætte det ind i en kontekst som vi alle sammen kan forstå. 1 Km2 svarer nogenlunde til området mellem Vesterport station, Tivoli og Jamers plads. Et netværk som TT-netværket har 5-6 sites, som dækker det område, og tæller man kun sites inden for 1 km2 så når man 3 stk. Alle masterne er udstyret med flere frekvensbånd - f.eks. 800, 900, 1800, 2600.

Hver site har altså en enorm kapacitet selvom det kun dækker nogle få hundrede kvm. Det er en helt anden måde at opbygge netværket på, end den metode som Ericsson beskriver.

Så Baldur når du påstår at det bliver vanvittigt dyrt med 5G NR, så spørger jeg hvorfor? Hvorfor bliver det dyrt, så det er eksistende sites, der vil bliv genbrugt? Der skal ikke nye fiberforbidelser til, der skal ikke nye lejeaftaler, nye nødgeneratører/batterier osv. Der skal nye antenner og tilhørende udstyr op, men antallet af sites kan sagtens forblive det samme.

13. september 2020 kl. 21:14
Er der en business case for 5G?

<a href="https://www.ericsson.com/en/blog/2019/9/energy-consumption-5g-nr">https…;
<p>Linket er fra et tidligere indlæg i denne tråd. Hvis du ikke gider læse det hele, så bare tag fra figur 5 / tabel 1 og frem.</p>
<p>Bare for at klarificere, så er deres målsætning 750 Mbit/s. Det ser ud til at de levere mere end det. Men kun 70 Mbit/s til slutkunden og hastigheden er begyndt at falde ved 750 Mbit/s (specielt grafen for 1 microcelle per macrocelle). Det er ikke muligt ud fra den graf at sige hvad max er, ligesom de ikke rigtig fortæller hvornår man vil vælge at have 4 i stedet for 1 microcelle per macrocelle.

Jeg takker for linket - jeg vil læse lidt mere på det, men det springer i øjnene, at simultationen kun bruger 40 MHz på 3,5 GHz frekvensbåndet.

Det er meget lidt, set i forhold til, hvad de danske teleselskaber forventes at få adgang til - og faktisk også hvad de allerede har adgang til. Derudover er simultationens udgangspunkt i centrum af en storby. Der er en væsentlig forskel at dække villaområder og så områder med høje bygninger, som skærmer signalerne. Så det skal man lige have i mente.

Jeg er ikke ekspert i 5G men jeg har studeret Wifi 6 lidt grundigere og det er grundlæggende samme teknologi. Jeg mener du har lidt for meget ja hat på og tager værdier målt i et laboratorium og ukritisk ganger op og flytter ud i den virkelige verden. Elgiganten sælger også trådløse routere der angiveligt kan køre flere gigabit trådløst.</p>
<p>Eksempelvis så kan du sende til flere brugere samtidig, men hastigheden falder fordi du kan aldrig undgå at de andre brugere får lidt af det der var tiltænkt en anden. Det bliver så modtaget som støj og der må kompenseres ved at sænke hastigheden. Jo flere du sender til samtidig, jo mindre retningsbestemt bliver det, da hver antenne enten går til det ene eller det andet (du kan ikke have to signaler til samme antenne). Jo flere du sender til, jo mindre MIMO per modtager. Hvis kunderne er så frække ikke at fordeles optimalt og der ikke er så mange gode reflektioner til MIMO som optimalt, og der er en bruger der sænker det hele ved at have dårligt signal, og der er et eller andet der støjer, ja så er du ude i en noget mere kompleks verden end bare at regne med 700 Mbps gange 8.

De nævnte værdier er taget fra en live test foretaget på Ericsson udstyr, så jeg har måske ja hatten på, men der er altså ikke tale om laboratorium tests. Der blev forøvrig kun bruge 2x2 MIMO, så der er mulighed for forbedringer mht. hastighed.

Derud over så bliver jeg nød til at pointere, at et selskab som TDC allerede har mere end 200 MHz til rådighed under 6 GHz - og det er før de kommende auktioner over 1500, 2100, 2300 og 3500 MHz.

Det er på ingen måde utænkeligt, at TDC kan lægge 100 MHz mere oven i deres pulje, og komme op på 300 MHz. Tænk hvilken kapacitet de så vil kunne levere med f.eks .200 MHz dedikeret til 5G? Der er ingen der siger, at al datatrafik skal samles på samme frekvensbånd for sådan fungerer det heller ikke i dag. Overgangen til 5G kommer til at gå rasende hurtigt, og derfor er det allerde nu værd at se på, hvad 5G kan tilbyde. Der kommer ikke til at gå 12 år før 4G bliver lukket ned - nok nærmere det halve.

Sammenligningen med Wifi 6 kan jeg ikke lide. Nogle af grundprincipperne er måske ens, men at sammenligne brugen licenseret og ulicenseret frekvensbånd vil jeg være meget påpasselig med - specielt når du tale om støj.

Hvis du har flere sendere, og det må man sige at man har i et mobilnetværk hvor masterne står så tæt som 200 meter, så vil der også være støj fra de andre master og fra brugere der kommunikere med en anden mast.</p>
<p>Der er derfor kæmpe forskel på at måle ude på landet, som eneste bruger og langt fra nabocellerne og så det tæt by scenarie Ericsson har regnet på.

Du er faktisk inde på noget af det virkelig interessante ved beamforming på 5G NR. For beamforming kan nemlig modvirke støjen fra nabocellerne.

Jeg har glemt det nøjagtige tal, men forventningerne er noget lignede 80% højere downloadhastighed i cellekanterne, når beamforming benyttes, fordi de to celler ikke støjer så meget, når signalerne målrettet imod den enkelte bruger.

Det er specielt noget, som byboerne kommer til at få glæde af.

13. september 2020 kl. 20:29
Er der en business case for 5G?

tror på dine tal, men ... lige nu sidder jeg i et sort sommerhusområde syd for Løkken. Der er stort set mennesketomt. Er på en telenor 4G 1 km væk har 30 MBit/sek ned og små 7Mbit/sek op</p>
<p>Har chekket masten på mastedatabasen.dk :-) Der er ikke mange master herude vest/nordpå</p>
<p>Så jeg tror også på mere båndbredde med 5g nogle steder. Men ord som enorm forbedring osv er nok lidt for overdrevne. tricks som beaming hjælper,men ikke enormt meget...

Den hastighed lyder da ikke helt ved siden af, hvis vi taler om 4G LTE i et sommerhusområde. Det er en ganske fornuftig hastighed. Bruger du din mobiltelefon eller er det en router med ekstern antenne?

Når du befinder dig syd for Løkken, så vil jeg dog lige nævne, at det er et velkendt område med mangel på kapacitet. Send dine varme tanker til de politikere, så gør det svært at opsætte mobilmaster i kystområderne. Både TDC og TT-netværket har nemlig haft planlagt master syd for Løkken i en årrække, men der er ikke rigtig sket noget. Mere præcist i området omkring Løkken Klit Camping.

13. september 2020 kl. 13:01
Er der en business case for 5G?

Det er ikke nok at noget er teknisk muligt. Det skal også være økonomisk muligt. I en anden tråd bliver der linket til en artikel af Ericsson. Heri kan man læse at deres målsætning er 750 Mbit/s per kvadratkilometer. Masteafstanden er 380 meter for makroceller og der er 1 til 4 mikroceller på 3,5 GHz per makrocelle. Mastehøjden for mikroceller er 10 meter aka en lygtepæl. Mikroceller indeholder 64 antenneelementer.</p>
<p>Det er 7 store master per kvadratkilometer og 7 til 28 mindre master. Eller 200 meter mellem master. Det er en mast per gadehjørne og cirka samme afstand som vi etablere fiberbrønde i vores fibernet.</p>
<p>Et dansk villakvarter kan have op til 1000 parcelhuse på en kvadratkilometer og de vil i peak generere op til 4000 Mbit/s og det tal stiger fortsat.</p>
<p>Det samlede strømforbrug er 5 til 20 kW per kvadratkilometer. Til sammenligning bruger en GPON switch, der kan forsyne 1000 husstande, omkring 100 watt.</p>
<p>Jeg synes der er nogle ganske åbenlyse årsager til hvorfor fibernettet ikke bliver udkonkurreret af 5G.</p>
<pre><code>1 0
</code></pre>
<p>

Baldur, det er måske mig der er blind, men kan du ikke lige sende mig linket til det.

Det giver bare ikke ret meget mening i en dansk kontekst, når man nu med 100 MHz i TDD og kun 2x2 MIMO/256 QAM kan levere over 750 Mbit/s til én enkelt enhed, og hvis man benytter f.eks. en 64T64R antenne med beamforming, så kan der leveres over 700 Mbit/s til 8 enheder på samme tid.

Jeg bor selv i et villakvarter, og her dækker TDCs nærmeste mobilmast i en sektor hele mit villakvarter. Jeg har udfra TDC dækningskort udregnet, at sektoren er cirka 1,04 kvm, og der er cirka 450 husstande plus to skoler, en handelsskole, en tekniskskole og et Voksenuddannelses Center.

For mig at se, så kan TDC alene altså sagtens levere bredbånd til samtlige husstande. Med 100 MHz på 3,5 GHz kan der leves over 5 Gbit/s i en sektor, og dertil kan der så lægges de andre frekvensbånd, som TDC også råder over.

Det var så TDC og så kan vi indregne TT-netværket og 3 er oven i.

Ingen siger at alle vil hoppe med på fast mobilt bredbåndsvognen, men er det ikke bare lidt tankevækkende, at ét teleselskab vha. deres eksisterende infrastruktur vil kunne levere mobilt bredbånd med fiberhastigheder til byboerne? Hvis jeg nu levede af at sælge fiber, så ville jeg da i det mindste lige tage notis af, hvad konkurrenterne måske arbejder på...

13. september 2020 kl. 12:54
Er der en business case for 5G?

Når man på dækningskort ser på de celler der bruger 1.800 MHz til 2.100 MHz så indikerer de 5 - 10 Mbit/s udendørs i 3 km afstand. Hvis man så er uheldig og bo mellem to af sløjferne fra antennerne så er vi nede på 2-5 Mbit/s. Et det den vare du mener "er tilstrækkeligt god"?

Chris Bagge, du ved godt - eller det bør du i hvertfald - at teleselskabernes dækningskort er udarbejdet udfra antenneegenskaberne ved en håndholdt standard smartphone. Hastighedindikationen er udarbejdet efter samme princip.

Og så er det altså noget vøvl du kommer med. Hvis du nu ser på et teleselskab som 3, hvis netværk er bygget op netop på 1800/2100 MHz som de primære frekvensbånd, så rækker de længere end de omtalte 3 km og de har højere kapacitet end de 5-10 Mbit/s du taler om.

Derudover vil teleselskaberne med ny teknologi såsom beamforming og MU-MIMO kunne levere enorm kapacitet og øget oplevet radiodækning på netop 1800/2100 MHz. Men det kommer som altid an på, hvilke muligheder teleselskaberne ruller ud, og hvilke vilkår staten giver dem.

Et helt konkret eksempel er området mellem Fousing Kirkeby, Gudum og Resen i det vestjyske, som teleselskabet 3 pålagt at dække jf. deres 1800 MHz. Det er et område, hvor de lokale klager over, at de ikke kan få fiberbredbånd med statsstøtte.

Så jeg gjorde mig den ulejlighed, at tage en tur forbi området, og i en afstand af næsten nøjagtig 5 km afstand tog jeg denne måling i min bil: https://www.speedtest.net/my-result/a/62621701893 bruger kun 1800 MHz 4G LTE på den sender, og min telefon er en halvgammel Huawei MATE 10 PRO. Jeg havde ikke engang taget telefonen ud af coveret og siddende i en bil, gør det altså ikke bedre.

Alligvel kunne jeg hente med næste 140 Mbit/s og uploade med over 37 Mbit/s.

Så Chris ja man kan sagtens lave mobilnetværk, som kan række 5 KM på 1800 MHz frekvensbåndet, og hvis teleselskaberne vælger at investere i nyt udstyr med MU-MIMO og Beamforming, så kan de oven i købet leve både højere hastigheder og markant øget kapacitet.

Fik jeg sagt, at beamforing kan være med til at minimer problemerne ved at bo i udkanten af mobilsitet celle, og samtdig markant øge hastigheden og radiodækningen?

Teknologierne er på markedet, det er udelukkende et spøgsmål om teleselskaberne vil investere i det.

12. september 2020 kl. 19:42
Er der en business case for 5G?

Vi har landsdækkende 4G</p>
<p>Bortset fra det ikke virker alle steder!

Ja, fysikkens love gælder stadigvæk, og der er dækning alle steder undtaget skovområder og på visse strande.

10. september 2020 kl. 10:20
Er der en business case for 5G?

der er ikke rigtigt nogen som har kommet med dokkumentation for påstanden og det sagde man i øvrigt både om 4G og 3G - hvilket og påstanden var i begge tilfælde med mange forbehold

Nej, til beredskabskommunikation, så var det altså kun 4G LTE, man sagde det om - og det virker altså på 4G. Spørg blot de amerikanerne beredskab på First Net.

10. september 2020 kl. 09:54
Er der en business case for 5G?

Det kræver så lige, at 5G er landsdækkende. Og det er det ikke (lige nu). Spørgsmålet er om det bliver det. Erfaringener jo vi har stedet i landet med ingen dækning ikke en gang 3G.

Vi har landsdækkende 4G, så hvorfor skulle vi ikke få landsdækkende 5G?

3G bliver f.eks. lukket ned hos Telia og Telenor til April, så det er nok ikke den teknologi man skal satse på.

10. september 2020 kl. 09:51
Er der en business case for 5G?

Så er jeg jo ikke forkert på den. De lægger ud med sub gigahertz med lidt ekstra båndbredde og så de højere frekvenser måske når der er devices der understøtter dem. Og med højere frekvenser følger normalt kortere rækkevidde ifølge Friis. Så der skal flere master til gætter jeg. Det snakkes om celler med ned til gå hundrede meters rækkevidde. Lora som nogen skriver om er normalt med få hundrede bytes /sekund. Lora wan har endnu lavere kapacitet.

Du skal lade være med at gætte, for så risikerer du at ramme ved siden af :-)

Som udgangspunkt var vi i Danmark en enorm mastetæthed. Dvs. hver mobilmast dækker i en radius af typisk maks. 6 km ude på landet, men ganske ofte lang kortere. Det betyder, at frekvenser mellem 1.800-3.500 MHz faktisk dækker i hele sendemastens radius - ergo ingen nye master behøves. Det er selvfølgelig tommerfingerreglen!

Bare lige for at sætte tingene i perspektiv. TDC har 60 MHz på 2300 MHz frekvensbåndet. Når TDC skifter til standalone 5G, så vil de kunne levere 1 Gbit/s alene på dette frekvensbånd i en radius af ~4 km til fastmonteret udstyr.

10. september 2020 kl. 09:18