Thomas Løcke

Jacob Sparre Andersen

Jeg mødte Jacob via Ada-DK foreningen for ~10 år siden. Vi klikkede fint fra dag et. Han var et åbent og tilgængeligt menneske, og jeg nød altid at være sammen med ham.

Indover årene har jeg haft glæden af hans vid og humør, både på IRC og IRL. En årgang arbejdede vi sågar på et projekt sammen.

Jacob var altid fornøjelig, og med sine stærke holdninger til programmering var det aldrig svært at få gang i en god debat. Han havde en eftertænksom manér og et utrolig venligt gemyt. Der støbes ikke mange mennesker i Jacobs størrelse, hverken fysisk eller i overført betydning.

Tak for denne gang Jacob og god vind hvor end du er nu.

17. december 2018 kl. 14:56
Kryptografi vi kan leve (og dø) med

"Når der kommer en betjent med en dommerkendelse, skal krypteringen fjernes"

Ovenstående giver ikke meget mere mening end:

"Når der kommer en betjent med en dommerkendelse, skal du fortælle hvad du ved"

Begge sætninger fungerer fint grammatisk. Ingen af dem giver reel mening. Hvis en myndighed vil presse mig til at afsløre et tal kun jeg kender, så kan de enten spørge pænt (i en retssal) eller mindre pænt (et black-ops site et varmt sted). De har (mig bekendt) ingen magiske værktøjer til at bryde ind i min hjerne. Enten siger jeg hvad jeg ved, eller jeg holder min mund.

Vores myndigheder har kun adgang til vores viden, i det omfang vi er med på at give den fra os. I alle andre tilfælde må de lure den ud ved ordinært politiarbejde.

Retsstater skal vænne sig til, at det samme gælder for vores kommunikation. Hvis to parter beslutter sig for at holde X hemmeligt, så har de mange muligheder:

  1. Kryptering
  2. Dyk ned på bunden Øresund og kommuniker med hinanden ved at tegne hemmelige tegn i sandet
  3. Et sindrigt system af diverse online spil. Man kunne eksempelvis tegne sit budskab i Minecraft og bagefter destruere det hele.
  4. Lav et trek til midten af Island og samtal med hinanden i naturskønne omgivelser. Tegn eventuelt i den fine vulkanaske.
  5. Ring fra og til telefonbokse/offentlige/burner telefoner.
  6. Morse med geværer i Counter-Strike.

This list goes on and on.

Der er vel ikke så meget nyt her, andet end at nogle alfabet-agenturer har det svært med at deres kontrol ikke er absolut. Vores retsstats overlevelse afhænger bestemt ikke af deres muligheder for altid at kunne afdække hvad X har sagt til Y.

I min optik er løsningen at vi arbejder på at få tilrettet det politiske klima, så det opfører sig mindre "stasi" og mere realistisk. Kryptering og hemmeligheder er kommet for at blive. Toget er kørt. Beskyttelse af information og kommunikation er blevet demokratiseret og hvermands eje.

12. april 2016 kl. 14:22
Google vil indhente Amazons sky med 12 nye datacentre

Man vælger vel Google fremfor AWS/Azure hvis man har behov for Googles big data værktøjer, eller hvis man generelt er glad for deres produkter, såsom Datastore, Cloud Storage, Compute Engine, Container Engine, App Engine, Pub/Sub osv. osv.

23. marts 2016 kl. 14:35
Søren Pind: Jeg tager ikke Snowdens afsløringer for gode varer

Endnu et pust i en efterhånden ret så spændt ballon af politikerlede.

Desværre kan Søren Pind fyre den slags af uden nogen form for konsekvens - broderparten af vælgerne er enten ligeglade eller de forstår ikke problemet. Det er totalt gratis for vores politikere at fortsætte med at underminere vores demokrati.

29. januar 2016 kl. 08:50
It-fagfolk: Flere bør lære Javascript

Efter at jeg for nogle år siden fandt Dart, så har jeg ikke skrevet én eneste linie Javascript. Min livskvalitet er kraftigt forbedret. :D

18. januar 2016 kl. 13:48
Blackphone2 review (2)

Gad vide om det måske er lettere/muligt at skabe en eller anden form for privatliv med en Jolla smartphone?

Umiddelbart virker det som om at Sailfish OS er lidt mere "tweakbar" for dem der gider.

Er der nogen her med erfaringer?

Og tak for anmeldelsen. Jeg har været tæt på at brænde penge af på en Blackphone. Det projekt er lagt i graven nu.

10. januar 2016 kl. 12:59
FreeBSD, Niemöller og GamerGate

Jeg læste hendes farvel med tungt sind. Det er trist for FreeBSD at miste den energi Randi helt tydeligt bringer til bordet, og det er endnu mere trist at miste det på grund af en alt for stor flok mandslinger, der ikke kan finde ud af at opføre sig hæderligt.

4. januar 2016 kl. 08:39
Terrorister som os - og kryptering

Tak for en godt ophedet post Kramse. I ny og næ så trænger man altså bare til at sige "fuck!" et par gange. :o)

Privatliv er en fundamental ret for alle, og i disse tider betyder det altså at kryptering ligeledes er en fundamental ret.

Vi må aldrig lade vores kontrolsyge politikere underminere vores ret til at være private.

Fsv. krig, bomber og terror: Jeg har intet overblik over hvem der er skyld i hvad hvor henne. Det hele er fedtet, grimt og ekstremt kompliceret. Jeg ved dog at man sjældent vinder noget ved at opføre sig som en bølle, og man får med garanti aldrig respekt ved at opføre sig som en galning og så tude når andre giver igen med samme mønt.

I min optik er alt det her drevet af forskellige grader af grådighed, og førend at vi kommer den grådighed til livs, så vil ufred være normen. Og det vil sikkert kun blive værre, nu når alt tyder på at de resurser de er til rådighed omkring ækvator fremadrettet bliver færre og færre.

Vesten er som Spiderman - vi har stor styrke og et tilsvarende stort ansvar. Desværre føler jeg ikke at vi rygter ansvaret særlig godt. Det hele kører på skinner i den vanligt stort oppustede frygt-agenda. Der skal jo sælges våben og granater, så aktionærene kan få flere villaer langs kysten.....

19. november 2015 kl. 12:32
Alienware klar med sin Steam Machine i Danmark

Jeg tror at Valve med projekt SteamOS spiller på en meget lang bane, og at målet netop er som Magnus Jørgensen nævner: Et fælles og åbent OS for spilbranchen.

Personligt er jeg stor fan projektet, og der kommer helt klart til at stå en Steam Machine hjemme hos mig.

Der er dog nok ingen tvivl om at Valve har en hård kamp foran sig. De skal overvinde helt enorme mængder momentum for at få programmører og udviklerhuse med over på platformen.

16. november 2015 kl. 11:45
Microsoft trækker i land: Office 365-brugere får alligevel ikke ubegrænset lagerplads

Jeg er rigtig glad for Tarsnap til min backup. Superbilligt og fungerer rigtig godt.

Google Drive (Apps kunde) til alt det daglige. Jeg har ikke noget loft på plads i min Google Drive, og den er let at arbejde med. Det virker bare. Webklienten spiller bare og API'et er også rigtig godt når/hvis man lige vil lave noget automatiseret halløj.

Jeg har arbejdet med OneDrive's webklient et par gange for nogle af mine kunder, og det var bestemt ikke nogen god oplevelse. Den gik ned i et væk når man skulle uploade store filer eller store mængder filer. Det virker som et noget halvhjertet produkt.

4. november 2015 kl. 10:39
Virksomheder scanner ansattes computere for børneporno-billeder

Min erfaring er at almindelige kontorfolk har en særdeles lemfældig omgang med udleverede laptops. Jeg vil vove påstanden at hvem som helst kan få lagt hvad som helst på hvilke som helst computere i de fleste organisationer.

Åbner det her ikke for en nærmest uhyggelig let adgang til at få en "irriterende" kollega fyret? Og kan Ericssons medarbejdere blive fyret fordi en overdrevent nysgerrig 16 årig knægt har været lidt for dybt nede i nettets mørke afkroge en sen aften på sin mors hjemmebragte laptop? Hvordan skal mor bevise at hun ikke har syge tendenser?

Hvordan håndterer man malicious sites/software som gemmer/cacher ulovlige billeder uden at brugeren ved det? Kan det give et positivt hit? Ikke nok med at den uheldige bruger nu er et mål for afpresning fra sleske typer, staklen bliver også fyret på gråt papir.

Hvordan håndterer en international virksomhed en globalt divergerende seksual lavalder der svinger mellem 12 og 18? Tager Netcleans software højde for at billeder/film der er lovlige i land X måske er ulovlige i land Y?

Jeg håber da virkelig at Ericsson har en gennemtænkt og sund protokol for håndtering af alarmerne, så uskyldige ikke ender med at blive hængt til skue for en frygtelig ting de måske slet ikke har begået.

Det er også svært for mig at se hvordan det her ikke kommer til at smitte af, sådan at den selvsamme software med et par tweaks pludselig kan bruges til at finde medarbejdere med politisk/religiøse holdninger man ikke bryder sig om. Det er jo ikke sådan at software kun sælges i lande med relativt stærke frihedsrettigheder for borgerne.

Intentionen og målet er godt - jeg er ikke så overbevist om at vejen de har valgt er den bedste. Min tillid til erhvervslivet, software og producenter heraf (min egen kode inklusiv) er helt ekstremt lav, så jeg forestiller mig allerede alt det der kan (og sikkert vil) gå galt.

22. oktober 2015 kl. 07:46
Hackere angriber Arbejdsskadestyrelsen med ransomware

Peder Weise understreger, at hackerne ikke har fjernet eller berørt personfølsomme oplysninger.

Hvordan kan han garantere det? Hvis "hackere har skaffet sig adgang" så skal en ansvarlig ledelse arbejde ud fra præmissen at alt er kompromitteret / lækket. Alt andet er decideret uansvarligt.

30. juni 2015 kl. 10:56
Windows 10 skal løse Microsofts app-krise

Er det ikke snarere omkring 3% global markedsandel?

Så vidt jeg kan se er Windows Phone en del tættere på 0% end på 10%.

29. juni 2015 kl. 12:51
Hvor råddent er IT i politiet ?

Jeg er bange for at tillid til Rigspolitiets IT evner ikke bekymrer ret mange andre end os herinde. Resten af befolkningen er fløjtende ligeglade, og der er flere af dem end af os.

Skulle jeg foreslå noget, så må det være fuld åbenhed omkring udbud. Vi som arbejdsgivere skal vide hvem der byder på hvad og hvem der godkender hvilke tilbud. Når et udbud er afsluttet, så skal ALT gøres tilgængeligt for offentligheden. Det er vores penge der brændes af, så vi har al ret til at vide hvor og hvordan.

Dernæst skal udbud gøres langt mindre, så vi kan få flere spillere ind. Det nytter ikket noget med de her milliard projekter som kun 1-2 virksomheder kan være med på. Risikoen for "udvidet kammerateri" er alt for stor.

18. juni 2015 kl. 12:28
Journalist bag kontroversiel Snowden-historie: ‘Vi gengiver regeringens budskab’

Siden Snowden blæste låget af hele den her skandale, så har vestlige regeringer gang på gang bevist hvor pilrådne de er. Det er skamfuldt.

Sunday Times er decideret latterlige.

Evil by design.

16. juni 2015 kl. 15:18
CSC sagen Anakata ankesag

Det er så trist, og det bliver ikke mindre trist af at 99% af landets befolkning er fløjtende ligeglade.

Vores retsstat og vores demokrati bliver støt og roligt eroderet væk grundet almen ligegyldighed.

Det er til at græde over.

Tak for et godt indlæg Henrik. Jeg vil gøre mit for at få det delt rundt.

11. juni 2015 kl. 08:00
Hvem er skyld i Pims død?

Hvis en stat vælger at slå mennesker ihjel, så må selvsamme stat også tage ansvar for fejlene, både de menneskelige og de tekniske.

Hvorvidt en stat så efterfølgende vil prøve at søge erstatning hos leverandørene af diverse militært isenkram grundet diverse tekniske fejl, det er en anden sag.

Ansvaret er hos den krigsførende stat. Altid.

18. maj 2015 kl. 13:46
Skal jeg slette min Windows 8.1?

NixOS - bare for sjov! :)

https://nixos.org/

6. maj 2015 kl. 19:04