Troels Folke

Statsretter og Menneskeretter

Alle disse ubehagelige dilemmaer kunne vi i nogen grad undgå at tage stilling til, hvis vi indførte en ret til at leve analogt - det vil sige, et liv uden digital systemtvang. Hvis det reelt set var frivilligt at eje en smartphone, så ville det være et mindre problem, at personlig data fra telefonen konstant høstes af firmaer og stater. Men i og med, at det ikke er dét, så er vi nu havnet et dårligere sted - privatlivsmæssigt og i forholdet mellem borger og stat (eller store virksomheder) - end hvor vi var i den gamle analoge verden. For 30 år siden ville man jo have ment, at en sådan grad af overvågning kun hører kommunistregimer til.

16. april 2021 kl. 21:26
Emergency-bagdør anno 2021

Jeg synes at Wireguard ville fungere godt til sådan et formål. Hvis der ikke er lukket ned for UDP og en evt NAT kan finde ud af at tracke forbindelserne, så skulle det virke. Enheder bag NAT sættes til at forbinde til en offentlig maskine, og konfigureres med KeepAlive for at holde forbindelsen frisk i diverse NAT-enheder. Alle enhederne kan herefter tilgås i via den offentlige maskine (privat subnet). Med lidt snilde kan man også få to enheder bag NAT til at kommunikere direkte, men dog er en tredje offentlig maskine nødvendig til at etablere forbindelsen (hole punching).

16. april 2021 kl. 21:09
Grønne grafer - og mangelfuld kommunikation

Det nærmeste vi kan komme en præcis og formel definition af "samfundet" her i landet er vores Grundlov.</p>
<p>Den nævner ikke virksomheder med et eneste ord og tildeler dem ingen indflydelse og lover dem ingen beskyttelser.

Kvinde (1905): "Samfundet fungerer ikke, halvdelen af befolkningen kan jo ikke stemme!"

1900-tals PHK: "Grundloven, vores formelle definition af samfundet, forbyder jo kvinder valgret, så samfundet fungerer helt som det skal!"

Kvinde (1905): "..."

10. april 2020 kl. 11:02
Sociale medier skal hjælpe med at udrydde 5G-coronarygter

Tror mere på, at folk/sider som har et stort antal følgere, f.eks. over 5.000, skal registrere sig som et medie, og derigennem leve op til presse-etiske regler. Begrebet "misinformation" er jeg ret skeptisk over for, da det er et elastikbegreb, som let kan bruges i ideologisk øjemed. Der er klart nogle ting, som åbenlyst er misinformation, f.eks. den i artiklen omtalte konspirationsteori der kæder 5G og Coronavirus sammen. Men i mange andre tilfælde, er sandheden mere grumset, og til debat.

7. april 2020 kl. 10:23
IT branchens mandehørm

For nogle af IT-folkene er tilstanden så kronisk at de er faldet i "incel" miljøet, hvor det altsammen er kvindernes skyld, for det kan umuligt være deres egne uhomske og tølperiske holdninger og fordomme der gør at kvinderne er gået i en lang bue uden om dem i flere årtier[1].

Mine egne erfaringer og observationer siger mig, at det ikke er "uhomske og tølperiske holdninger og fordomme" der er den primære årsag til, at nogle mænd har romantiske udfordringer. Tværtimod har jeg, under min studietid på DTU 2013-2018, set mange mænd (og en del kvinder) med humor under bæltestedet og en høj grad af mandehørm have fin success med det modsatte køn.

Det er nærmere de mænd, som er lidt socialt akavede og indadvendte, med mangel på selvtillid, som har problemer - uanset, om de ellers måtte have "pæne" holdninger til dette og hint i samfundet, inkl. kvinder. At give disse mænd, som der unægteligt er en højere repræsentation af i IT-branchen, skylden for manglen på kvinder, synes jeg ikke er i orden. Eller i øvrigt at slå dem i hartkorn med det ekstreme incel-miljø og/eller tillægge dem usympatiske holdninger som PHK gør.

Måske har hr. PHK været velsignet med både et godt intellekt (i hvert fald inden for det snævert definerede computer-tekniske område) og gode sociale kundskaber, så han aldrig har manglet noget på hverken det økonomiske eller relationsmæssige område - i så fald er han i sandhed så privilligeret, som han beskylder andre for at være. Men måske - bare måske - giver hans køns- og racesekteriske samfundsanalyse (direkte kopieret fra de hotteste teoretikere på den USA'nske identitetspolitiske venstrefløj, i øvrigt) et lillebittebitte smule forsimplet billede af virkeligheden. Bare måske.

25. marts 2020 kl. 12:14
Softwarepatent-modstander: Gør dine venner og familie klar til folkeafstemning

Hvis softwarepatenter skal indføres, så skal der virkelig virkelig virkelig strammes op med hensyn til hvad der udstedes patenter på. Det burde kun være banebrydende algoritmer man kunne få patent på, disse skal dokumenteres i patenteterne på en måde, så en udvikler virkelig kan reimplementere dem (f.eks. pseudokode som Henrik nævner).

15. august 2013 kl. 20:13
Softwarepatent-modstander: Gør dine venner og familie klar til folkeafstemning

Hej Louise

Måske er det bare mig, der ikke kan finde ud af at læse patenter, men følgende nyligt udstedte US patent på at "shoppe tøj på nettet med eget billede" synes jeg først og fremmest ikke har ret meget "opfinderhøjde" - hvad er opfindelsen? At man kan bruge flytbare prikker til at indramme et billede i en web-applikation?

Hvis dette er opfindelsen, så synes jeg ikke patentet rigtigt nævner hvordan man implementerer det. Undtagen at den nævner to teknologier: jQuery og Adobe Flash. Som nok er blandt de mest anvendte teknologier i browseren generelt. Dem havde en udvikler jo slet ikke selv tænkt på at anvende, nej nej. Hvordan disse to teknologier (på revolutionerende vis?) kan anvendes for at få det resultat, som patentet beskriver, siges der ikke noget om. Som udvikler er man ikke blevet klogere.

https://www.google.com/patents/US20130054425?dq=web+shop&hl=da&sa=X&ei=kAwNUraJH4nItAa-z4FQ&ved=0CDYQ6AEwAA

15. august 2013 kl. 20:04
Predator-dronefly ramt af virus i kontrolrummet

Det kunne lige saa godt vaere Linux eller et andet OS der giver et hvilket som helst USB-device lov til at registrere sig som input-enhed (f.eks. tastatur) og mass-storage saaledes at der blot skal sendes nogle kommandoer afsted til at mounte og eksekvere noget software. Intet behov for autorun. Jeg mindes en nyhed der berettede om et angreb konstrueret paa netop denne maade. Men selvfoelgelig - hvis Gnome eller andre vaerktoejer der lader non-root bruger mounte storage ikke er installeret paa systemet, saa bliver det vaesentligt svaerere.

10. oktober 2011 kl. 21:56