Thorbjørn Martsum

Nu ligger Internet Explorer på de tre øverste pladser

@Peter Egentligt har du ret i, at det næppe er specielt relevant, men det viser dog hvordan IE-brugere kan opstå og visninger udelukkende forekommer på IE - og at uanset hvilken metode man laver en opgørelse med vil der være problemer.

@Carsten Jeg erkender, at FDIM står med et meget stort datamateriale, men det må bemærkes at MS står for ca ~9.5% af alle sidevisninger (4.8% , 3.2% og 1.4% på hhv windowslive.dk, msn.dk og Windows_Live_Messenger).

Hvis vi forestiller os at Windows_Live_Messenger direkte betyder IE og at halvdelen af besøgende på msn.dk er folk, der automatisk kommer ind via IE startup - og hvert 5 klik på windowslive.dk på anden vis favoriserer IE(*) så står vi med et tal på ~4%.

(*) Her antager jeg, at windowslive.dk dækker hotmail - og at browservalg og OS-valg næppe er uafhængige, men at folk, der ikke bruger IE har større sandsynlighed for at vælge f.eks. gmail.

Samtidig tror jeg, at det er sjældent at Linux og Apple-brugere tegner sig for mange af de sidevisninger, som MS har. Det betyder måske det store hele for Linux, men Mac OS må ligge en ikke helt ubetydelig andel over det viste.

Det er muligt, at tallet på 4% er for højt enten pga overvurdering eller forkerte antagelser, men det er noget svært at vurdere. Det ændrer ikke på, at der systematisk er noget galt med metoden, der i ukendt omfang favoriserer IE (og Windows).

25. august 2011 kl. 09:45
Nu ligger Internet Explorer på de tre øverste pladser

Så efter min mening giver FDIM et fornuftigt billede af den "almindelige" netbrugers færden

Lad mig lige prøve at forklare dig problemet med et eksempel. Lad os betragte en maskine, der bruges som et mediacenter. Den går meget sjældent på nettet - dog sker det af og til (måske hentes en en film - måske hentes en ny driver - måske noget tredje). Hovedsagen er, at maskinen faktisk aldrig rammer FDIMs sider. Dog lige med den undtagelse, at hvis det er en IE-bruger, der automatisk får besøgt msn.dk.

Kan du forklare mig det fornuftige i, at denne Windows+IE computer tælles med i FDIMs statistik - mens en medie-maskine, der bruger en anden browser (og et andet OS end Windows) på tilsvarende vis ikke bliver talt med?

Nu kan du prøve at erstatte mediacenter med server. Problemet er det samme. FDIM lukker aktuelt 'ikke egentlige brugere' af IE ind i deres statistik, mens tilsvarende brugere med anden browser (og evt OS) ikke kommer med.

Ovennævnte er og bliver et problem hvis man bruger statistikken som v2 gør her.

24. august 2011 kl. 12:18
Nu ligger Internet Explorer på de tre øverste pladser

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at data fra FDIM er biased.

Det uheldige er at besøg på sider som msn.dk registreres og bruges i deres statistik - og det er problematisk, da msn.dk er en side, som Internet Explorer (IE) med default opsætning automatisk går ind på ved opstart. Samtidig vil andre browsere end IE ved opstart ikke (ved default settings) automatisk komme ind på en side, som FDIM registrerer (og dermed ikke blive en del af FDIMs statistik. Måske er der tilsvarende problemer med windowslive.dk og Windows_Live_Messenger)

Jeg har haft skrevet til FDIM om problemet og til min overraskelse forsvarer de deres forkerte metode. Deres 'forsvar' er, at ud af deres (temmelig store) netsoftwarepanel (/kontrolbrugere) er ca. 95% af paneldeltagerne i kontakt med mindst 1 af FDIMS udgivelser i de målte perioder.

Det er dog næppe et forsvar, som nogen ville kunne bruge i UVVU. Nogle af IE-brugerne i deres panel kunne jo netop ved opstart have ramt udelukkende msn.dk med IE, som de brugte. Et andet noget mindre problem er at panelet (mig bekendt) udelukkende består af Windows-brugere (da softwaren kræver Windows) og dermed også kan være biased. Selv hvis man ser bort fra de ovennævnte problemer, har jeg svært ved at få deres forklaring til at være andet end en påstand om, at deres data da næppe kan være mere end x procent point forkerte (x~5 ?) Videnskabeligt/statistisk er der tale om en helt uacceptabel fremgangsmåde, hvis man ønsker at kortlægge browser- og operativsystems-andele i DK.

Udover at FDIM dermed giver IE en for høj andel - er det også et problem for deres mållinger på operativsystemer. IE kører jo (normalt) kun på Windows. Samtidig skal der på nogle operativsystemer kun en mindre del af et procentpoint til for at tallet ser noget anderledes ud. Ikke at jeg tror, at Linux (uden Android mm) aktuelt har en andel på mere end 1% - men den har med stor sikkerhed en højere andel end FDIMs statistik siger.

Det er nok ikke muligt at sige noget om hvor meget forkerte FDIMs statistikker er. De giver nok ikke et fuldstændig forkert billede - men når deres data er biased, er det dog meget sandsynligt at andre selv meget mindre statistikker giver et mere retvisende resultat. Umiddelbart må bl.a. gs.statcounter.com derfor antages at være mere pålidelige.

/Thorbjørn Martsum

23. august 2011 kl. 16:55