Thomas Andersen

Kerne1 og Kerne2

Med tæt på 1.3MLOC er SystemD nu for alle praktiske formål kerne#2 på et Linux system.

Det linieantal du henviser til er jo ikke bare kode. Tallet inkluderer dokumentation, oversættelser af tekst, hardwaredatabsen, service filer, osv. Den egentlige kode er tæt på 1/3 af det tal du angiver.

Størrelsesmæssigt er systemd sammenlignelig med f.eks. X serveren eller wifi clienten og langt langt mindre end 3d koden i mesa. Størrelsen på systemd er ikke nogen sensation.

Jeg forstår udemærket den pointe du prøver at lave, men det tal du gør til omdrejningspunkt for din artikel er ikke sagligt.

8. januar 2020 kl. 22:23
Ubuntu på trapperne: Ny Gnome, opdateret Linux-kerne, ny/gammel display-server m.m.

Flatpak er nemlig genial. Nu kan vi udgive software der kan installeres på kryds af distributioner og deres versioner. Samtidigt bliver computeren i nogen grad beskyttet fra det program man installerer.

Jeg er spændt på, om flatpaks giver nyt liv til de mere stabile, men hurtigt forældede LTS udgaver af distributionerne. Her kan man nyde den højere stabilitet i systemet, men stadig holde enkelte programmer opdateret til det nyeste. En anden fremtid for distributionerne kan ligge i modeller som "Project atomic", hvor alle programmer er installeret som flatpaks og hvor opdateringer for hele systemet er håndteret via den underliggende teknologi i flatpaks (ostree).

26. april 2018 kl. 09:25
Fuld knald på Python til statistik og videnskab

Man må sige at Microsoft har fået øjnene op for python. I november ansatte de som nævnt udvikleren af vscode plugin'et til python. Det var bare et open source project før. Nu sender de vscode med i anaconda, bruger notebooks i deres cloud, tilbyder det i sql server, i deres machine learning studio og der er snak om at bruge python som alternativ for vba i excel.

1. marts 2018 kl. 21:58
Glem Windows, Linux og MacOS en stund: Skjult styresystem kontrollerer din maskine

Nej. De "neutralizer" visse dele af Intel ME, men andre dele kører stadig.

9. november 2017 kl. 16:01
Glem Windows, Linux og MacOS en stund: Skjult styresystem kontrollerer din maskine

Og i nat lykkedes det "Maxim Goryachy" at få JTAG adgang til intel ME over usb:

https://twitter.com/h0t_max/status/928269320064450560

9. november 2017 kl. 13:56
Giv din gamle laptop nyt liv

Jeg vil anbefale at i kigger på EndlessOS. De har som vision at lave et gratis OS, der er beregnet til at være brugbar som læringspaltform uden internetadgang. Dvs. at den kommer med 50.000 gode artikler fra wikipedia på disken og har preinstalleret software til at skrive dokumenter, billedredigering, mm.

https://endlessos.com

20. oktober 2017 kl. 10:35
Ny Ubuntu dropper gammel brugerflade

Dejligt at ubuntu nu er tilbage på GNOME. Ubuntus udviklere har allerede bidraget med meget til den seneste udgivelse af GNOME. Endelig trækker de store distributioner i samme retning igen.

20. oktober 2017 kl. 10:11
Nekrolog over Solaris - slutningen af en æra

For 15 år siden var der bestemt mod og innovation i solaris. Det tog linuxmijøet 10 år om at indhente Zones. BTRFS er også på vej som en lovende konkurrent til ZFS. Innovation er en bølge du kan ride på et stykke tid, men når du stopper med at være innovativ så falder det hele sammen.

8. december 2016 kl. 10:57
Nekrolog over Solaris - slutningen af en æra

"Solaris zones har også været med til at skubbe barrieren for hvordan man kørte virtualiserede miljøer og en af de seneste meldinger fra Oracle er at man nu kan køre sine Docker instanser inden i en Solaris zone."

Solaris zones var et rigtigt fint produkt. Specielt brugervenligheden og den måde det var integreret ind i mange kommandoer. Teknologien kan vel sammenlignes med jails og namespaces/control groups. Zones var inspirationskilden til at systemd skubbede brugen af control groups ind som default enheden for services på linux. Nu har vi samme brugervenlighed som zones, da systemkommandoerne kan forvente en control group i stedet for en process. Bedre ressourcefordeling og sikkerhed, samt god brugervenlighed i systemkommandoer der forventer control groups som enhed.

For 15 år siden var der bestemt mod og innovation i solaris.

8. december 2016 kl. 10:44
Skodcomputercluster ?

Når du køber SATA-USB converter til en SSD, så er det en god ide at gå efter en der understøtter UASP.https://en.wikipedia.org/wiki/USB_Attached_SCSI

Jeg kan dog ikke sige om USB porten på de devices du vil bruge understøtter det. Sandsynligvis ikke.

6. december 2016 kl. 11:43
Open Source Router Turris gennemgang

Du må da meget gerne teste hvordan den håndterer bufferbloat. Har den indstillinger til begrænse upload (så bufferbloat vil opstå ved routeren) og kan man slå fq_codel til?

9. oktober 2016 kl. 14:03
Linux-kommando dræber pc

Grunden til at dette dukker op nu er, at systemd i nyere version mounter efivars som read/write, hvor den tidligere typisk var read only. Skiftet til read/write skete fordi man gerne vil kunne genstarte til efi firmware setup fra et kørende system. Det er der ikke noget særligt i. Det har bare afdækket et problem i enkelte stykker hardware, som ikke kan boote hvis specifikke efi vars ikke er sat. For at imødekomme dette problem har Matthew Garrett skrevet en rettelse til linux kernelen, så disse variable ikke kan slettes: "Block most UEFI variable deletions

Some systems appear to become upset if certain UEFI non-volatile variables are delted, to the point of no longer POSTing successfully. For a short-term fix, let's just block deletion of most variables while we figure out a better approach."https://gist.github.com/mjg59/8d9d494da56fbe6d8992

4. februar 2016 kl. 15:17
Basaren i Bruxelles

Jeg håber meget på at se "systemd and Where We Want to Take the Basic Linux Userspace in 2016" men den ligger tidligt lørdag og historien har vist at jeg bare ikke er kommet så tidligt op efter en tur på cafe delerium.

Jeg skal se Michael Kerrisk med "How to design a Linux kernel API". Han er forfatteren bag den udemærkede bog "Linux Programming Interface". Det bliver spændende at høre hans indsigt i at designede API'er.

Jeg vil også gerne se "HDMI CEC: What? Why? How?" fordi CEC er rigtig smart til f.eks. at tænde fjernsynet automatisk via HDMI-kablet. Det vil jeg gerne lege lidt med fra min raspberry pi.

Ellers skal jeg mingle lidt med mesa og llvm udviklerne, og så skal jeg se hvad den nye GNOME builder kan. Jeg vil også anbefale at se foredraget om Cockpit. Stef gav en demo til systemd-konferencen og det er et ret imponerende værktøj.

25. januar 2016 kl. 22:45
8 GB microSD: 2 DKK

Richard Huges fra GNOME har også været udsat for det samme. Dog hvor han havde købt 1.000 usb sticks på 1GB. Der var bare kun 96Mb på hver. Han skriver lidt om oplevelsen og om det værktøj (F3) han brugte til at opdage det med.

https://blogs.gnome.org/hughsie/2015/01/27/scammers-at-promo-newa-com/https://blogs.gnome.org/hughsie/2015/01/28/detecting-fake-flash/

18. december 2015 kl. 14:38
VDSL2 modem uden flim-flam

Nu starter du med at kritisere softwaren på boksene, så jeg ville lige nævne denne sag. FCC har været på banen med forslag om nye regler for router mm. De nye regler ville gøre det umuligt at installere egen software (openwrt og lign). Heldigvis ser det ikke ud til at blive til noget. Nu forsøger en række kendte open source folk at svinge sagen helt den anden vej. De kæmper for at der skal være krav om åben software på routerne. Dels for at kunne inspicere og finde eksisterende fejl, men også så softwaren kan opdateres på forældede produkter hvor producenten ikke længere udgiver fejlrettet firmware. Derudover mener de at performance på internettet generelt vil kunne forbedres gennem tiltag som fjerne bufferbloat mm.

http://www.businesswire.com/news/home/20151014005564/en#.Vh4ojflViko

14. oktober 2015 kl. 16:23
Et levn fra teletypens tidsalder

Fortress havde nogle af de ideer du beskriver. Det blev bare aldrig til noget.https://en.wikipedia.org/wiki/Fortress_%28programming_language%29

2. september 2015 kl. 15:04
Forældre fandt banale sikkerhedshuller i udbredt it-system til børnehaver

"Hvordan INFOBA nogensinde er blevet valgt af diverse kommuner forstår jeg simpelthen ikke."

Helt enig. Det må da være en historie der er værd at grave mere i. Hvordan kan en så inkompetent udbyder blive valgt til sådan en opgave? Den fejl der blev fundet viser jo at det er rent makværk der er leveret. Der er gået noget helt galt i udvælgelsen af leverandør og efterfølgende kontrol af det leverede produkt.

11. juni 2015 kl. 09:59
Skal jeg slette min Windows 8.1?

Ubbuntu 15.04 er den første ubuntu med systemd. Dvs. at hele opstarten er anderledes og at du har fået mange nye værktøj til at administrere dit system. Tag et kig på systemctl, journalctl, "systemd-analyze critical-chain", "systemd-analyze plot", "systemd-nspawn", osv. Jeg kan ikke huske hvilken version af systemd ubuntu bruger, men hvis den er rimelig ny så er "machinectl" også et rigtigt stærkt værktøj til at lege med containers og forskellige formater som docker osv.

7. maj 2015 kl. 09:01
Flyt opgaverne hen hvor de kan løses...

Klassisk kassetænkning. IT-chefen har "effektiviseret" ved at skubbe udgiften ud i andre afdelinger. Tilmed på bekostning af den samlede indtjening i hele organisationen. CEO'en må underrettes om at IT-chefen handler illoyalt mod organisationen.

9. januar 2015 kl. 13:01
Endnu et projekt...

Hvis vi er i gang med at skære overflødig kompleksitet væk, er SNTP så ikke rigeligt til størstedelen af denne klients målgruppe?

22. december 2014 kl. 09:44