Kræn Hansen

PriceWaterhouseCoopers: It-projekter i Københavns Kommune cementerer forældede arbejdsgange

Er jeg den eneste der synes PwCs / Esben Tofts tre anbefalinger er alt for ukonkrete? De addresserer ikke kommunens udfordring med manglende brugerinddragelse som analysen ellers havde identificeret.

Kommunens nyoprettede Innovationshus er formentlig et godt første skridt på rejsen. Det står dog helt klart for mig at så længe man råder kommunerne og andre offentlige organisationer til at projektstyrre og indkøbe IT som man køber stole og borde, eller kontorartikler, er man på afveje. Indkøb af IT sker alt for ofte via funktions-udbud med et alt for ekstremt fokus på hvad dimsen skal kunne istedet for hvordan man får brugerinvolveret og bygget bygget eller tilpasset dimsen som en del af leverancen. Fornuftige projekter og kontrakter der understøtter en mulighed for reagere på den indsigt man opnår ved sin bruger involvering er nøglen til at skabe IT der faktisk bruges og skaber reel værdi for kommunens borgere.

Det kan være det er inkluderet i PwCs 3. anbefaling om at "øge professionalisering af digitaliseringsarbejdet", men sådan en anbefaling er ganske enkelt for ukonkret til at det faktisk vil rykke ved noget.

30. marts 2016 kl. 09:32
Startup look-alike: København opretter agil udvikler-gruppe

Jeg har forsøgt at søge lidt på GitHub - er der nogen der kan hjælpe med at finde PUMA's kildekode?

8. marts 2016 kl. 10:37
Startup look-alike: København opretter agil udvikler-gruppe

Sikken en dejlig nyhed :)

Jeg håber inderligt at denne gruppes måde at arbejde på vil blive vist frem internt i kommunen og ændre ved opfattelsen af hvordan kommunen køber software. Jeg håber også at Rolf og hans co-developer tager fat i både kommunens Innovationshus i kødbyen, Copenhagen Solution Labs og endeligt OS2 samarbejdet. Jeg tror der er rigtig gode synergier på tværs af de initiativer.

God vind - jeg håber vi får mulighed for at arbejde sammen en dag :)

8. marts 2016 kl. 08:38
Åben it-grænseflade til dansk bank på vej: Snart kan du lave din egen bank med software

I Socialsquare lavede vi i december et video interview med netop Ken Villum Klausen der er stifter og CEO i LunarWay.

Se det her: http://www.socialsquare.dk/2015/11/30/13-december-2/

30. december 2015 kl. 01:07
Microsoft vil bygge SSH ind i Windows

Mon ikke det er en reference til dette begreb?

Skræmmende. Vi kan håbe på at det er nye tider. Jeg vil tro at det er svært at eksekvere den sidste del af strategien i dette konkrete tilfælde, da det vil være umådeligt svært at finde på extensions der er så banebrydende at MS kan skabe markeds dominans omkring SSH, hvilket var forudsætningen for det sidste skridt, som jeg få står modellen.

5. juni 2015 kl. 10:24
Agil udbudsproces gør Datafordeleren 5,6 millioner kroner dyrere end planlagt

Individer og samarbejde frem for processer og værktøjer

Velfungerende software frem for omfattende dokumentation

Samarbejde med kunden frem for kontraktforhandling

Håndtering af forandringer frem for fastholdelse af en plan

Jeg må sgu indrømme at det føles lidt som om der er nogen der har taget "agilt" som gidsel, når det koster 12,8 mio at komme til et tilbud fra en leverandør. Nu har jeg ikke læst udbuddet. Men jeg får lidt på fornemmelsen at det er et projekt søsat for at se ud som om man har travlt. Er det ikke internettet der typisk "fordeler data"? Er vi igang med at udvikle dan-net her?

30. november 2014 kl. 16:11
Kommuner advarer mod statsligt it-system til jobcentre

IT systemer ligner de organisationer de bygges til. At systemerne ikke taler sammen er et symptom på at kommunerne og staten heller ikke kan.

15. september 2014 kl. 19:04
Kommuner advarer mod statsligt it-system til jobcentre

Ja - det er her det begynder at kunne betale sig at vælge en leverandør med god community karma :)

15. september 2014 kl. 19:02
Apple giver app-udviklere et nyt sprog i iOS 8

Jeg synes virkelig præsentationen af behovet for et nyt sprog var på et meeeget overordnet og usagligt niveau. De blev ved med at nævne resultater på køretider for forskellige algoritmer som årsagen til at skifte sprog - men i sidste ende kompileres det til de samme miljøer som de sprog det erstatter. Det lyder i mine ører som om man burde optimere kompileren af de eksisterende sprog istedet.

Og da de kom til præsentationen af language features lød det bare som om det havde "alt det rigtige". Her kan jeg henvise til en blog artikel af vores fremragende medarbejder Malthe Jørgensen's blog artikel om kompleksiteten af et programmeringssprog http://blog.bitblueprint.com/on-the-complexity-of-programming-languages/

Kom lige ind i kampen Apple - gør en præsentation af et programmeringssprog relevant for programmørene.

3. juni 2014 kl. 12:07
Kort-hacker indgår officielt samarbejde med Rejsekort A/S

Jeg fatter simpelthen ikke at Rejsekortet ser behov for at styre information om deres design som de gør. Offentliggør de design dokumenter til offentligheden istedet for at holde dem så tæt til kroppen. Skyldes det at ophavsret til dokumenterne tillægges leverandøren eller hvad er årsagen til dette hemmelighedskræmmeri? Mange af dokumenterne er alligevel lækket og tilgængelige via andre veje. Det lugter af en frygt for en saglig debat om rejsekortets arkitektoniske valg.

Det er fedt at Rejsekortet kompenserer manden for sit frivillige arbejde - men det skal ikke komme med en mundkurv. Det lyder som afpresning i mine ører. Lad ham udgive det som han vil - open source eller som en lukket app? Det er ud af den åbne tankegang projektet er født - hvorfor hæmme en god udvikling på en baggrund af en frygt for det ukendte?

Det virker ikke særlig gennemtænkt, men tillykke til Casper Bang - må vi håbe at Rejsekortet ikke stikker ham i ryggen, for hvis de gør kan han ikke fortælle os det.

3. juni 2014 kl. 12:01
Skifte fra Blackberry til iPhone indledte to års roaming-amok i Odense kommune

Jeg er forarget!

Hvad får overhoved en kommunes administration til at godkende præmissen at det skal koste op imod 8.000 DKK at have internetforbindelse i udlandet?

Og så sender man en vejledning rundt - hvad med at lukke for muligheden og give de ansatte en vejledning i at forbinde sikkert (VPN eller lignende) til WiFi netværk istedet?

Jeg forstår at manden skal have mulighed for at tjekke sin email på en ferie - men han har jo helt klart streamet et eller andet, der formodentligt ikke har været live streams fra rådhusets møder (jeg håber at jeg ikke har ret). Er jeg den eneste der tænker at det sikkert er et eller andet gris ... det kan det tyrkiske teleselskabs logs sikkert afsløre hvis TDC spørger pænt.

Alt i alt - det er den slags historier der giver menig mand et underligt forhold til sine politikere. En ting er at manden og adminstrationen forvalter de fynske skattekroner på en mærkværdig måde, en anden er at han underminerer den folkelige opbakning til politikere generelt. Det er ikke det vil har brug for lige nu - Jeg dog savner moral!

15. maj 2014 kl. 11:15
Hjemmeudviklet NemID-klient får syngende nej: Trues med ‘nødvendige juridiske tiltag’

Jeg mistænker at man kan blive anklaget for at være medskyldig, hvis ens programmel benyttes til at overtræde loven. Lige som man nok kan blive det hvis man giver et automatvåben til en frustreret person, foran en i køen i Netto.

13. marts 2014 kl. 12:57
Hjemmeudviklet NemID-klient får syngende nej: Trues med ‘nødvendige juridiske tiltag’

"Nets betragter brug af sådanne klienter som uautoriseret indtrængen i NemID's sikkerhedsinfrastruktur." Det kan de jo betragte som de vil - jeg betragter det som en fejlfortolkning af sine beføjelser og som udtryk for en meget, meget gammeldags måde at anskue den digitaliserede virkelighed.

Det "værste" der kan ske er vel at man som bruger af Christian's NemID klient overtræder slutbruger-aftalen, men det vil i danmark kun kunne have den konsekvens, at man som slutbruger ikke må benytte produktet (NemID). I så fald vil det være dem der benytter din uofficielle klient der ikke har fået lov til at deres browser kommunikerer med Nets infrastruktur.

Reverse engineering af komponenterne er mig bekendt ikke strafbart i danmark. Selvfølgelig hvis Christian offentliggører ophavsretsbeskyttet materiale i processen, men det mener jeg ikke at der er risiko for så fremt Christian ikke laver afskrift af deres kode, men istedet offentliggører sin egen implementering.

13. marts 2014 kl. 12:50
Versionskontrol med afhængige Git-projekter

Hvis jeg forstår dig rigtigt, så kunne man eventuelt løse det ved at klone de samme to repositories (b og c) som er klonet som submodules, vedsiden af a. Eller alternativt symlink'e b og c ud, så de ligger ved siden af a.

8. januar 2014 kl. 09:22
Versionskontrol med afhængige Git-projekter

Hej Peter,

Du kan bruge en kommando som "git submodule foreach --recursive" til at køre kommandoer i hvert submodule. Det kan eksempelvis bruges til at pull'e alle submodules til nyeste version af deres respektive remote heads: "git submodule foreach --recursive git pull". Så jeg vil mene at det er nogenlunde ligetil at opgradere submodules.

Som Esben skriver kan "git clone --recursive" bruges til at clone alle submodules samtidig med dit top-most repository.

Jeg tror ikke helt jeg forstår brugs-scenariet for din 3. anke?

8. januar 2014 kl. 08:16
In data we trust! XSS sårbarhed på CVR.dk

ikke meget vigtigt om de hedder < eller < i databasen

Lidt pudsigt finder jeg dette instagram billede fra Geo komikkeren http://instagram.com/p/iMqJU2FqGG/

21. december 2013 kl. 21:57
In data we trust! XSS sårbarhed på CVR.dk

ikke meget vigtigt om de hedder < eller < i databasen

Her er jeg meget enig med Niels Buus.

Indhold skal escapes på vej ud - når man ved i hvilken kontekst det indgår i. Fx giver tegnene < og > ingen problemer når de printes i en javascript streng i din markup, hvor tegnet " kunne være meget problematisk.

Jeg havde faktisk næsten samme snak med Morten Jensen fra Erhvervsstyrelsen. Man skal selvfølgelig escape input så de ikke kan bryde ud af de database kald man laver når man indsætter dem, men benytter man sig her af et framework bliver dette som oftest også varetaget for en.

Jeg tror at man skal have en rigtig god grund, til fravælge et framework med ORM og oprensning af data printet via templates, når man laver web applikationer i det 21. århundrede.

21. december 2013 kl. 12:06
Alvorligt sikkerhedshul opdaget på cvr.dk

De forstår det nok godt alligevel.

Og dog. Jeg har oplevet at ansvarlige for systemerne har svært ved at vurdere alvorligheden af et sikkerhedshul. Her er eksemplets magt den eneste vej frem - selvfølgelig først et tænkt eksempel. Jeg forklarede Erhvervsstyrelsen hvordan jeg kunne forestille mig at man kunne udnytte hullet, havde de betvivlet dette, ville det selvfølgelig være noget jeg ville forsøge at bevise. Som jeg til dels også gør ved at implementere et proof of concept der er svært at se bort fra.

20. december 2013 kl. 15:27
The Pirate Bay flytter til sydamerika

Ved ikke lige helt hvem der har sagt det, men det passer egentlig meget godt:</p>
<p>Adapt or die.

Well ... Det er vel i korte træk essensen af naturlig selektion. Så Darvin er et godt bud, det er måske sådan han ville formulere det hvis han endnu var i blandt os.

18. december 2013 kl. 10:56
Finanstilsynet advarer forbrugere mod Bitcoin

virtuel valuta

Hvordan adskiller "rigtig valuta" sig fra virtuel valuta? :)

17. december 2013 kl. 22:48