Brian Vraamark

Microsoft udsender .Net Core 3 og C# 8

Jeg havde ellers overvejet at skifte fra Mono til .NET Core, men jeg venter lidt endnu, måske indtil Microsoft gør Core til det officielle .NET afviklingssystem på alle platforme.

.NET Core 3 er vel det "officielle" på alle platforme? .NET Framework slutter med 4.8. Fra 2020 hedder det .NET 5 som er det nye navn for .NET Core. Microsoft opfordrer alle til holder sig fra .NET Framework i nye projekter.

I forbindelse med UI på Linux, så har Microsoft sagt de ikke vil lave WPF/WinForms cross platform - ever ... MEN de opfordre andre til at gøre forsøget.

Det at WPF/WinForms er blevet open source kommer nok til at gavn for andre projekter som fx Avalonia og GtkSharp.

27. september 2019 kl. 20:52
Automatisering droppet: Rejsekort-passagerer må selv opdage overbetaling ved forsinkelser

det er meget sjældent, at man overskrider tidsgrænsen alene ved en bustur - selv i myldretiden er det uhyre sjældent, at en bustur på 20 zoner kan tage mere end 5 kvarter.</p>
<p>Så problemet opstår normalt, når man kombinerer transportmidler, og det omfatter rigtig ofte også tog.

Jamen så lad løse problemet med tog i samme omgang :)

Fylder rejsekortet ikke 5 år lige om lidt? Hvilken levetid regnede man med at den nuværnde teknologi skulle have?

Helt i starten blev der snakket om at man skulle kunne bruge NFC i telefonerne, men - som jeg husker det - var man tilbageholdende med det, da ikke alle ville kunne bruge det. Det er 5 år siden og selv de billigste mobiltelefoner kan i dag være med (søgning på pricerunner giver 500+ telefoner med NFC).

Et nyt system kunne droppe en del propetiært hardware. Mobilen indeholder (næste) alt det vi har brug for. Det er lige før at en printet QR kode i bussen/toget til check-ind og check-ud er nok. Smid en tusse efter det og det kan blive til et e-ink display hvor QR koden kan skifte fra station til station.

Måske skulle vi få EasyPark til at lave noget for hele Europa? Hvis man kan checke ind og ud via GPS når man parkerer, så kan man vel også når man rejser mellem A og B?

27. august 2019 kl. 22:23
Automatisering droppet: Rejsekort-passagerer må selv opdage overbetaling ved forsinkelser

Først og fremmest vil du ikke kende prisen før du har valgt transportmiddel.

Hvis man har rejsekort, så rejser man vel often til samme destination. Ergo så er prisen kun ukendt den første gang. Desuden kan dette jo løses via en app der indholder bus/tog ruter. Her man man jo nemt beregne antal kilometer.

En langt bedre metrik vil (efter min mening) være den direkte fugleflugtslinje mellem check-ind og check-ud.

Fin ide. Check-ind = første GPS position, Check-ud = andet GPS position. Afstanden mellem disse to er jo nem at beregne.

27. august 2019 kl. 21:42
Automatisering droppet: Rejsekort-passagerer må selv opdage overbetaling ved forsinkelser

Man checker ikke ud, hvis man skal fortsætte rejsen .
Man checker først ud, når man afslutter resjen. ;-)

Ja det gør man i dag, men hvad forhindre at man gør det i fremtiden? Du betaler så bare ikke pr. rejse, men pr. kilometer. 2x10km er jo stadigvæk 20km :)

27. august 2019 kl. 21:30
Automatisering droppet: Rejsekort-passagerer må selv opdage overbetaling ved forsinkelser

Når toget kommer til perron så kender standeren (der jo står fastmonteret på perronen) ikke toget stand.

Min tanke er også at droppe standeren på perronen. At der ikke er en direkte forbindelse mellem dit checkin og det tog du tager med, er jo en del af hele problemet (fx forsinket tog). Flyt læseren ind i toget.

OG bare fordi det er mere besværligt at lave en løsning for tog, betyder ikke at man skal droppe at lave en løsning for busser. Jeg har svært ved at se hvorfor det er en teknologisk svær opgave at løse i busser.

27. august 2019 kl. 14:04
Automatisering droppet: Rejsekort-passagerer må selv opdage overbetaling ved forsinkelser

rejsekortet kender ikke bussens km tal. Hvad så med tog?

Muligvis, men så lav det om! Vi har jo ingen problemer med at skrotte milliard dyre IT systemer, så måske skulle vi stoppe med det nuværende system og lave noget nyt - eller udvide det eksisterende hvis vi absolut skal.

Hvad mener du med tog? Har et tog ikke en kilometerstand? Jeg forventer da at DSB ved hvor mange kilometer et tog har kørt når de fx har det til eftersyn.

TransLink i Canada arbejde på et "distance-travelled fare system" for deres tog og busser. Det kommer engang i 2020 og bygges ovenpå det eksisterende zone baseret system.

27. august 2019 kl. 13:21
Automatisering droppet: Rejsekort-passagerer må selv opdage overbetaling ved forsinkelser

Har aldrig selv brugt rejsekort, men er der nogen som helst god grund til at man ikke betaler for kørte antal kilometer? Når man går ind i bussen registerer rejstekortet bussens kilometerstand + tid + bus ID. Det samme sker når man forlader bussen igen.

Prisen er så starttid oversat til pris gange antal kilometer.

27. august 2019 kl. 13:08
Amatør eller professionel

Hvis vi nu kikker på de 7 punkter med pro vs amatør, hvad var en person som fx Steve Jobs så?

Her et lille citat fra en kollega til Steve Jobs:

"He was very impatient. He had a vision of what it was that you were supposed to be accomplishing and if you didn't do it fast enough or you didn't do it right enough, he definitely got angry. He threw things at people, nothing heavy, but he threw wads of paper at people, swore at people, criticized their clothing. He did all those things"

Var Steve Jobs en amatør? Jeg er ikke Apple fan (Android FTW), men hvis han var en amatør, så har han da gjort det meget godt alligevel.

I IT-branchen er der ufattelig mange professionel som opfører sig som amatører... og omvendt! (gælder vel i alle bancher).

Måske er jeg begge dele? Det må andre svare på :)

2. august 2019 kl. 22:34
Nej til null: Her er nyhederne i C# 8

@Brian Mon ikke at du så får deserialization exception, det vil da være det mest logiske

Nej, du får jo stadigvæk en kompiler warning når du ikke laver en initialisering i en constructor (i min verden er warning==error). Det du snakker om er jo runtime.

Jeg synes at de skulle implementere noget i stil med Kotlin's "lateinit".

Rust's løsning er endnu bedre. Den giver kompiler fejl (ikke warnings) hvis den ikke er initialiseret inden du læser den. Med andre ord, så SKAL den første operation altid være en skrivning.

2. august 2019 kl. 21:20
Nej til null: Her er nyhederne i C# 8

Det er altsammen meget fint, men hvad med serialisering af DTO'er? Jeg synes det er lidt øv, hvis jeg skal have en constructor i mine DTO'er.

.NET3.0 / C# 8 skulle gerne frigives ca. september, men jeg kan ikke finde en konklusion når jeg læser følgende:

https://github.com/dotnet/csharplang/issues/2328

29. juli 2019 kl. 20:47
Errare humanum est
 1. Hvordan er det relateret til personfølsomme data? Der er jo intet i din SMS som er relateret til dig. Om afsenderen af SMS'en gemmer dit telefonnummer sammen med din søgning, ved jeg ikke, men selve SMS'en indeholder da ikke personfølsommme data?

 2. Man kan ikke kryptere links. Man kan kryptere den kommunikation som sker mellem klienten og hjemmesiden. I øvrigt er den korte url en redirect til en HTTPS hjemmeside. Dvs at al trafik efterfølgende er krypteret mellem din telefon/browser og hjemmesiden. Selvom det så ikke var det, så kan jeg ikke se at hjemmesiden indeholder nogen form for personfølsomme data? Hvor på siden kan du finde oplysninger om dig selv?

 3. I bedste fald kan korturl.dk gemme din IP adresse, men det kan ALLE hjemmesider du besøger. Linket indeholder ingen parameter overhovedet. Hvilke personfølsomme oplysninger mener du at der sendes til privatpersonen når du trykke på linket?

Måske har jeg misforstået et eller andet åbenlyst i det du skriver?

27. december 2018 kl. 00:25
Medie: Amerikanske it-kæmper udleverer kildekode til russiske myndigheder

At hvis man udleverer kildekoden til eksempelvis Kina eller Rusland, så er software ikke længere troværdig.

Det giver da ingen mening? Hvis SAP, Symantec og McAfee koden bliver usikker/utroværdig ved at de viser koden, skulle de måske se at komme igang med at forbedre deres kode.

"Security through obscurity" er en dum måde at lave software på.

29. januar 2018 kl. 10:53
Indflydelsesrig investor: Google og Facebook er en trussel mod demokratiet

men reel har borgerne ingen mulighed for at påvirke eller kommentere det indhold der bliver sendt.

Er helt enig med Simon Rigét:

Den forestilling at alles synspunkter er lige værdige til at blive hørt i medierne er misforståelse af demokrati.

Version2 kunne jo starte med at fjerne de åndsvage op/ned stemningsknapper. Hvis folk synes noget er forkert, kan de i det mindste gøre alle andre den tjeneste at at fortælle hvorfor. Denne tråd har flere steder hvor der er 12 down-votes, men der er kun 4-5 personer som har skrevet noget!!!

29. januar 2018 kl. 10:17
Det har aldrig været nemmere at udvikle spil, og det kan føre til en guldalder

CryEngine er også værd at kikke på.

Den er gratis lige meget hvor meget du tjener på dit spil. Den står bag AAA titler som Far Cry, Crysis, Everybody's Gone to the Rapture, Evolve og mange andre.

24. januar 2018 kl. 13:31
Dansk pay-as-you-play spilplatform på vej: »Vi kan blive blandt de største«

Dette lyder meget som det 'Games on Demand' koncept Cybercity prøvede med i starten af '00-erne.
Så jeg ved ikke hvor meget nytænkning det er ...

Så mener du vel heller ikke at der er noget nytænkning over iPhone (2007), fordi Palm jo allerede kom med deres Treo 650 smart phone i 2004?

Alting til sin tid og det var ikke det rigtige tidspunkt for CyberCity.

Desuden var GamesOnDemand jo udlejning af spil. Altså at du betaler for noget du endnu ikke har fået (forudbetaling), mens du her betaler pr. time du har spillet (bagudbetaling). Det gør en stor forskel for mig, hvis jeg ikke kan lide spillet.

24. januar 2018 kl. 11:49
Dansk pay-as-you-play spilplatform på vej: »Vi kan blive blandt de største«

Plais backend er udviklet i .NET, mens brugerens klient er udviklet i en blanding af .NET, C# og Electron.

No big deal, but...

.NET er er framework, så backend er skrevet uden brug af et udviklingssprog, mens frontend er lavet med et framework = .NET og udviklingssprog = C# og et JS framework = Electron.

Det betyder ikke det store, men hvis man gerne VIL fortælle noget om det, kan man fx skrive at backend er lavet i APS.NET Core/C#, frontend i .NET Framework/C# og Electron :)

24. januar 2018 kl. 08:52
C tager markant hop op ad rangliste

..and pointers that's uninitialized.

I øvrigt har nedenstående altid givet mig hovedpine når jeg prøver at forstå den :)

 1. <em>++b ? (</em>++b + *(b-1)) : 0

15. december 2017 kl. 14:58
Chrome vil lukke alt ude i fremtiden - også din anti-virus

Defender i 2004-2005[1] og en hjemmebygget Firewall[2]

Det var da nogle ret gamle henvisninger. Mange af de gratis er stadigvæk bedre end MS eget, men Hr og Frue danmark ved jo ikke engang hvordan de skal installere dem. Så er det da bedre at der allerede er en beskyttelse på PC'en. Hvad er det du synes der gør at du ikke kan installere et andet antivirus produkt på Windows?

Mange år tilbage, da Windows var mere hullet end en ost, så skulle Microsoft pludselig også indbygge både en antivirus og firewall i deres Windows.

Først er de hullet som en ost = brok - brok - brok. Så prøver de at laver om på det = brok - brok - brok. Det er ikke altid nemt.

De har helt samme løbebane og molopolagtige adfærd, som kendes hos Microsoft

Hvilket monopol tænker du på? At Edge prøver på at beskytte mig mod at alle og en hver kan køre ondsindet kode via min browser? Du kan jo bare bruge en anden browser.

I øvrigt har Microsoft aldrig før været så åben som de er nu:

 • De er med i Linux Foundation.
 • På deres Azure platform kan man bruge Linux som server.
 • Du kan gratis installer deres Service Fabric på en gratis Linux.
 • Visual Studio Community er gratis (kan så godt som det samme som Pro versionen).
 • Xamarin kostede kassen, Så købte MS firmaet og nu er det gratis for alle. Både på Android og iOS.
 • På sidste MS event jeg var på, bruge flere af MS folkene Chrome.
 • De har 1527 open source projekter på GitHub.
 • Hele deres .Net Core er open source.
 • Deres Open Source er enten under MS-PL eller MIT licens, så du kan faktisk gøre lige nøjagtig hvad du vil med koden.

Det er altså efterhånden svært for MS at have et monopol, når så mange af deres ting er open source.

3. december 2017 kl. 20:53
Terminaludbydere uenige om ansvar for Apple Pay-kaos: Hvem har skylden?

(Og som jeg har beskrevet før KAN jeg som iPhone bruger godt styre processen uanset hvilken type terminal der anvendes)

Nej du KAN ej. Hvis du benytter et Visa/Dankort i ApplePay, trækkes beløbet via Visa delen. I følge EU reglen, skal den enten forvælge Dankort eller spørge dig om du vil bruge Visa eller Dankort.

Det kan så godt være at du siger at DU har valgt at bruge Visa delen, men da butikkerne skal betale gebyret, bliver det delt ud på de varer ALLE køber. Det betyder, at du egoistisk set er kold over for at alle os andre MobilPay/Dankort bruger skal betale for at du kan støtte Apple. Tak for det!

14. november 2017 kl. 09:59
Terminaludbydere uenige om ansvar for Apple Pay-kaos: Hvem har skylden?

Derfor skal det ske på terminalen (og ikke i kassen, eller på telefonen).

Enig (eller på telefonen) og Apple burde tag den et stykke videre. Det har faktisk været en EU-regel siden 9. juni 2016, at man selv skal kunne vælge mellem Dankort og Visa på terminalen (hvis dit kort har begge). Det er jo ikke en mulighed med ApplePay, da de kun understøtter Visa. MobilPay vælger Dankort frem for Visa, hvis du har begge dele på dit kort.

Tilsvarende ville det også være rart, at hvis man holdt pungen hen til terminalen kunne vælge det rigtige kort, hvis mere end 1 kort er trådløst.

Det er desværre ikke muligt, da det er en passiv chip som sidder i kortet (RFID). 2 eller flere chip vil skabe interferens, når de modtager "strøm" from terminalen.

13. november 2017 kl. 14:29