Jacob Bunk Nielsen

Vejen til software-success: Drop test og skriv funktioner på fem linjer

På min arbejdsplads har vi for nogle år siden lagt en stor tids-investering i at introducere tests. Det gør at vi i forhold til tidligere har forøget vores udviklingshastighed samtidig med at vi har fået langt mere stabile systemer. Der er heldigvis steder hvor folk har tests.

Med introduktionen af tests er det samtidig blevet lettere at onboarde nye medarbejdere fordi man nu ikke længere behøver at frygte at noget går i stykker første gang man rører et stykke kode man ikke har 100% overblik over.

Der findes helt sikkert scenarier hvor tests ikke er stedet at starte, og det er vel i et eller andet omfang det artiklen beskriver, men mere eller mindre helt at afskrive værdien af tests fordi ingen laver dem alligevel er en fejl i min optik.

14. oktober kl. 14:11
Mit.dk er heller ikke på IPv6

På min arbejdsplads har vi brugt en del krudt på at varme op til at tilbyde IPv6 til vores kunder, og det var med en vis forsigtighed vi tændte for det for 3-4 år siden. I sidste ende var det faktisk slet ikke så svært og vi oplevede ingen problemer overhovedet. Mange (men desværre ikke alle) af de services vi tilbyder er nu tilgængelige via IPv6 og vi får en del trafik på IPv6. Privat er jeg heldig at have internetforbindelse via Wizer som tilbyder IPv6 til os privat-kunder, og jeg kan se at meget at min trafik også går via IPv6. Desværre var meldingen fra Wizers support at de godt nok tilbød IPv6 men ikke tilbød support på det da deres IPv6-routing var syg for nogle måneder siden, så selv hos dem der er længst fremme med IPv6 her i Danmark er det på mange måder et sekundært produkt.

30. marts kl. 20:07
»Nok et af de største luftkasteller inden for IT-sikkerhed«: Ph.d. kaster kritisk blik på phishing-filtre

Til semi-professionelle vil jeg mene man kommer langt med greylisting, ClamAV og SpamAssassin.

Kig også på rspamd, den har jeg rigtig gode erfaringer med efter at have kørt noget lignende ovenstående i mange år. rspamd er en del hurtigere end SpamAssassin og ret fleksibel mht. egne regler og diverse plugins.

14. oktober 2020 kl. 15:17
Valg af videokonferencesystem

Vi har testet Jitsi ret grundigt da første system vi fik sat op var WebEx Teams (ikke at forveksle med WebEx Meetings). WebEx Teams fungerer fint på devices hvor der er klienter, hvilket der så ikke er til Linux. Der er man henvist til at bruge en browser til at logge på møder. Der har jeg så jævnligt oplevet kun at få 5-10 sekunders møde før jeg bliver smidt af igen. WebEx teams er i praksis uanvendeligt fra browseren.

WebEx Meeting fungerer anderledes robust. Det lykkedes at have et møde med omkring 200 deltagere uden nævneværdige problemer.

Vi har sat vores egen Jitsi op. Den har heller ikke været uden problemer. Det sker ofte at folk pludselig ikke kan høre hinanden eller at folk bliver sparket ud af et møde og så bare joiner igen, så det for de andre deltagere ser ud som om de er med to gange. Men det virker rimelig godt for det meste op til 15-20 deltagere, og uden tvivl flere hvis man slår videoen fra for hovedparten.

Til gengæld er Jitsi bare mega-nemt, da man bare "opfinder" en URL og sender til dem man gerne vil holde møde med.

6. april 2020 kl. 09:56
Internetudbydere frygter at ny Chrome-feature forhindrer overvågning af kunder

Her er en god opsamling af den debat der var om emnet på FOSDEM i år. Den er værd at læse, hvis man interesserer sig for DNS privacy:

https://labs.ripe.net/Members/bert_hubert/the-big-dns-privacy-debate

4. oktober 2019 kl. 12:04
DNS-problemer lægger e-Boks ned

Selv om de kun har navne-servere på to IP-adresser kan det i praksis sagtens dække over flere servere på forskellige lokationer. Tænk fx på 1.1.1.1 eller 8.8.8.8 - de er helt sikkert anycastet fra mange lokationer.

24. april 2019 kl. 16:17
Hvor Open-"saucy" er du?

Markedet for software er i forandring. Det bliver sværere og sværere at leve af alene at sælge softwarelicenser.

Jeg arbejder selv for en virksomhed, hvor vi er ved at sadle om fra at sælge softwarelicenser til at sælge forretningsværdi leveret ved hjælp af vores software. Enten baseret på vores kommercielle software eller nogle af vores open source projekter. Vi har med andre ord valgt en forretningsmodel der minder om den I nu også er på vej mod hos Projectum.

7. november 2017 kl. 13:34
Hvornår vil YouSee, Stofa og Waoo være med?

Q: Hvad bliver maksimalt teknisk mulige up/down-link hastighed?¨
A: Den bliver 1000/500 mbit

Wow! Her på matriklen, hvor vi også har en fiber fra YouSee, er det 50/10, og hver gang jeg har spurgt gennem de seneste to år bliver det muligt at få en højere hastighed om et par måneder.

Q: Er der mulighed for fast IP-nummer?
A: Hvis der menes fast IP-adresse, så ja. Dette koster 50 kr./mdr.

Det koster det også her hos os. Det er totalt ublu.

Q: Er det med IPv6?
A: Nej, vi bruger IPv4

Og der er ingen dato for hvornår de vil tilbyde det. Ikke som højere hastighed, som altid er om nogle måneder, så det må være virkelig langt væk.

Q: Er der nogen spærringer på nogen porte?
A: Nej, men port 25 er ikke åben som standard. Dette kan man dog godt bestille via kundeservice

Det er "gratis" at få ændret. Sidst da de havde klokket i det og re-konfigureret min linje (jeg havde tabt forbindelsen fordi jeg betaler ekstra for fast IP, og den havde de ikke fået flyttet med over i et nyt net-segment da de lavede omlægning i nettet, tak for det) tog det mig ca. 5 timer i telefonen over 2 dage, hvor jeg talte med mellem 15 og 20 mennesker at få det fikset. Hvis din tid er gratis, så er det gratis at få ændret. Stort set ingen i 1st level support vidste hvad en TCP-port var. De fleste i 2nd level vidste det, men havde ikke adgang til at ændre det. Kundeservice, som havde adgangen vidste heller ikke hvad en TCP-port var, og kunne ikke finde det rigtige flueben. Til sidst fik jeg fat i hvad jeg tror er 3rd level support som fiksede det på 2 minutter.

11. oktober 2017 kl. 21:30
Hvad er min pingtid?

Jeg mente: Hvorfor er der ingen konkurrence på Latency?

Mit bud er at det er alt for svært at forklare kunderne hvorfor det er vigtigt. I mange år har man nærmest kun kvantificeret internetforbindelser i antal Mbps downstream, og ser man alene på den parameter er det langt nemmere for kunder uden teknisk indsigt at sammenligne netforbindelser.

27. juni 2017 kl. 08:55
Hvad er min pingtid?

Oplevede du nogen stabilitetsproblemer med gamerprofil, og hvor meget kostede det dig på hastigheden - hvis noget overhovedet?

Nej, ingen stabilitetsproblemer overhovedet. Det kostede heller ikke noget på hastigheden, men jeg havde også kun en 10/2 Mbps linje. Så det var ren forbedring.

Jeg er klar over at det sikkert langt fra er alle der er lige så heldige, og jeg forstår sagtens hvorfor man som udbyder ikke giver at have support-bøvlet, hvis det giver anledning til problemer.

27. juni 2017 kl. 08:52
Hvad er min pingtid?

Jeg havde tidligere en ADSL-linje fra Fullrate, som jeg fik ændret til "gamerprofil". Det betød at ping-tiden til første hop faldt fra 11-12 ms til 4-5 ms på en 10/2 Mbps linje. Det lyder ikke af meget, men det kunne tydeligt mærkes på de SSH-forbindelser jeg ofte kørte hen over linjen.

26. juni 2017 kl. 16:43
Devops – jeg fatter det ikke!

Per, jeg synes du indrammer begrebet ret godt når du skriver "Devops er – blandt andet – at få integreret software udvikling, QA og operations, så det bliver muligt at højne kvaliteten af løsningerne, få hurtigere udrulning af nye eller opdaterede løsninger og større stabilitet.". For mig handler det om den kvalitetsbevidste udvikler, som kan følge sin software til dørs.

Det opnår man naturligvis ved at have nogle udviklere der forstår en meget stor del af den teknologi-stak man arbejder med. Man kan naturligvis ikke nøjes med et snævert indblik i et eller andet programmeringssprog med tilhørende standard-biblioteker, men er også nødt til at have indblik i hvordan man fx interagerer med databaser, filsystemer, netværksklienter osv.

Jeg har altid været med til at drifte de applikationer jeg har været udvikler på. Det sikrer at de rigtige mennesker er med når der skal fejlsøges på bugs eller ressource-flaskehalse. Jeg har svært ved at forestille mig hvordan jeg skulle kunne passe mit arbejde optimalt, hvis jeg ikke havde ret meget indflydelse på driftsmiljøet.

Jeg har engang set et eksempel på at drift og udvikling var så adskildt at udviklerne havde svært ved blot at få adgang til logfiler med henblik på fejlsøgning. Så er det altså op ad bakke.

17. oktober 2016 kl. 19:44
Uber i databaseskift: Har droppet PostgreSQL og skiftet til MySQL

Er jeg den enest som faktisk undre mig over at de bruger SSD'er i stoere storage system?

Hvad skulle der være galt i at bruge SSD'er i et større storage-system. Det kender jeg flere succesfulde eksempler på.

28. juli 2016 kl. 13:01
ISP markedet er sygt - SYGT!

Men tjek om gigabit.dk ikke levere på din adresse, det er noget bedre hastigheder og priser.

Det kan de - desværre kan de ikke levere det TV-signal, som også er et krav hjemme hos os. Den dag jeg kan købe et TV-signal med tilstrækkelig WAF et sted skifter jeg helt sikkert væk fra TDC.

19. november 2015 kl. 11:10
ISP markedet er sygt - SYGT!

IPVision, som bliver leveret på en TDC fiber</p>
<p>... Det fibernet som TDC med alle tænkelige midler har prøvet at forhindre nogen i at bruge, fordi det ville underminere profitten fra kobbernettet.

Jeg er heldig nok til at bo sådan et sted, og det er fedt da at få internet via fiber i privaten, men det er urimelig dyrt i forhold til andre teknologier.

Dernæst er jeg temmelig skuffet over at TDC ikke kan/vil levere andet end 50/10. Umiddelbart forbinder TDC-HomeBox'en (forfærdelig dims) til fiber-converteren med 100/100, så det burde være trivielt for dem at levere i hvert fald 100/100.

18. november 2015 kl. 13:34
lug.dk - linux eller læger?

De gamle LUG'er handlede om at hjælpe hinanden - det samme gør Læger uden grænser. Den hjælp de yder er blot så meget mere vigtig for dem der modtager den, så jeg synes det er helt i den rigtige ånd at overdrage domænet til MSF.

8. september 2015 kl. 13:47
Open Source erhvervspraktik for 9. klasses elever - hvor og hvordan?

Hvor er det henne?

Novozymes i Bagsværd.

Mht. "finde på", så tror jeg ikke det er så svært endda, men klart - det er nemmere at komme i praktik hos en bager fremfor "system-programmør"

Hvis nogen pressede mig, så kunne man jo sikkert godt finde på noget, men jeg har ikke lige noget jeg kan ryste ud af ærmet :-) Det kræver også en del forberedelse. Man skal jo helst have både en god introduktion, en god opgave og et skrivebord klar til praktikanten når han/hun dukker op.

12. september 2013 kl. 08:23
Open Source erhvervspraktik for 9. klasses elever - hvor og hvordan?

Vi havde også et par praktikanter ude på min tidligere arbejdsplads for nogle år siden. Jeg synes det er vigtigt at nå frem til et synligt resultat hurtigt, så man ikke mister gejsten, og meget gerne noget der er brugbart efterfølgende når ugen slutter. Derfor valgte vi dengang at lave noget PHP, da man hurtigt kan se resultatet af sit arbejde på en webside. Godt nok skal man så forstå både lidt PHP og lidt HTML, men det gik fint.

Min erfaring er at man skal sætte en del tid af til at hjælpe praktikanterne i gang, og være klar til at forklare en masse ting helt fra bunden på en helt anden måde end man normalt gør til sine kolleger.

På min nuværende arbejdsplads er vi en hel afdeling der arbejder med open source, men vi har nok sværere ved at finde på små opgaver som kan løses på en uge. Så vidt jeg ved er der heller ikke nogen der har spurgt om de måtte komme i praktik her, så vi har heller ikke ledt efter den type opgaver :-)

11. september 2013 kl. 08:04
Intense PC med Ubuntu 12.10 64-bit - lille, lækker og potent

Sørg form at TRIM er aktiveret. Det sker ikke automatisk på Linux. Du skal bruge mount option discard og et filsystem der understøtter TRIM (ext4 gør).

Denne blogpost forklarer at TRIM/discard nogle gange kan gøre ondt når man sletter mange små filer:https://patrick-nagel.net/blog/archives/337

I stedet kan man bruge fstrim fra util-linux-pakken til at trimme sin SSD med jævne mellemrum når man alligevel ikke skal bruge disken.

28. februar 2013 kl. 08:50
Er du enig? 20 gyldne citater fra kendte programmører

Der er flere citater her: http://quotes.cat-v.org/programming/

Et af mine favorit-citater er af Brian Kernighan:

Debugging is twice as hard as writing the code in the first place. Therefore, if you write the code as cleverly as possible, you are, by definition, not smart enough to debug it.

16. november 2012 kl. 09:54