Zepto 6615WD: et fejlkøb

Som mine trofaste (hvis nogen) læsere vil vide, stod jeg lidt akut og havde brug for en ny laptop for nogle uger siden, min pre-lenovo Thinkpad T41p havde brug for sit 3. motherboard på ligeså mange år.

Valget faldt på en Zepto 6615WD af flere grunde, herunder friheden for Microsoftskat.

Nu har jeg haft maskinen i nogle uger, inklusive en tur med over Atlanten, og tiden er inde for en anmeldelse der, som overskriften antyder, ikke bliver det rene tilbedelse. Eller for nu at sige det lidt mere firkantet: Det her bliver aldrig min yndlingscomputer.

Det negative

Displayet har en utroligt ringe synsvinkel. Fra almindelig arbejdsafstand, dvs. længden af mine underarme, skal man ikke dreje hovedet mange grader før skærmen skifter udseende, der er mørke skygger i alle hjørner. Lysstyrken er ringere end på min 3 år gamle Thinkpad.

I praksis er det ikke helt så elendigt som dette foto giver udtryk af, men oplevelsen er godt derhen af:

 

Det næste problem er at der sidder en og anden fancy Nvidia grafikchip i, men den medfølgende BIOS kender slet ikke displayets 1680x1050 format, det har kun VESA modes op til 1400x1050.

Jeg kan derfor ikke bruge Xorg's VESA driver, men er tvunget til at downloade en binær blob-driver hos nvidia.

Det er måske OK for almindelige brugere, men alt det der 3D og video rager mig en papand, det æder bare strøm for mig, for jeg bruger det aldrig.

Som kerneudvikler er sådan en binær blob heller ikke andet end besvær og kval.

Rent mekanisk er displayet ikke ret overbevisende, det er en noget vakkelvorn konstruktion, der tydeligvis mangler lidt diagonal stabilitet.

Det glimrende dmidecode program afslører at der i virkeligheden er tale om et Intel reference design produceret af Acer.

Maskinens mekaniske kvalitet er helt på linie med plastic-legetøjet fra Acer. (Slog Zepto sig ellers ikke op på at lave noget bedre end de andre ?)

Og det er den største svaghed ved en webshop: hvis jeg kunne have fået fingre i maskinen et sted, havde jeg helt sikkert aldrig købt den.

At den forholdsvis featurefrie BIOS indeholder tekststrengen "MPG-MPAD Calistoga System BIOS ( ! DO NOT DISTRIBUTE ! )" skyldes vel at der ingen synderlig selvstændig tankegang har været, nogen har kort og godt klonet et Intel development kit.

At det så har gået lidt for hurtigt også hos Intel kan man se mange steder.

F.eks påstår ACPI bios'en at batteriet aflader 26640 mA fra et 15V batteri.
Mon ikke de mener 26640 mW ? 400W er ihvertfald helt ude i hampen.

ACPI Suspend/Resume har jeg ikke fået til at virke, også her mangler der BIOS faciliteter men om det er hos Intel eller Nvidia kan jeg ikke afgøre. Displayet kommer ikke tilbage efter resume, heller ikke selvom man beder VESA bios'en gøre noget ved det.

For at sikre at jeg ikke stod med et mandags-LCD, kontaktede jeg via email Zepto inden denne anmeldelse. Svaret var at mit display ikke var abnormt dårligt og at han havde da lidt af det samme på sin egen maskine.

Mine andre anker fik kun et velformuleret skuldertræk.

Siden min email korrespondance er model 6615WD forsvundet fra Zeptos webshop, til gengæld er model 6625WD dukket op og den ser identisk ud, ihvertfald med hensyn til kabinet og LCD.

I mellemtiden er BIOS version 1.10, som min maskine havde fra fødselen, også forsvundet fra Zeptos FTP server, uden forklaring eller anvisning på om jeg burde nedgradere til 1.09 eller ej.

Det positive:

Det er dejligt at have mange USB porte indbygget, jeg havde brug for at koble 3 COM porte på igår og det var rart at slippe for at fumle med en extern USB hub.

Zeptos kommercielle side, webshop og levering er næsten til topkarakter.

Konklusion:

Skærmen er elendig for alle brugere, med mindre de har 1 meter lange arme og motorik som Holger Danske.

Til almindeligt husholdningsbrug er en Zepto 6615WD muligvis OK, men hvis man ikke er mainstream bruger (dvs. alt andet end Win XP) så er de mange "Jamen det virker med windows" mangler og sjuskefejl i bedste fald tidsrøvende og irriterende, i værste fald umulige at leve med.

Zepto virker som et kompetent kasseflyttefirma, men dem er der jo så mange af rundt omkring.

I mit tilfælde er Zepto 6615WD et fejlkøb.

phk

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Rasmussen

Jeg kan varmt anbefale HP's NC serie. Eneste to ting der ikke virker, på min nc4000, er suspend til RAM. Suspend til disk virker upåklageligt samt at maskinen har en indbygget chipkort læser, hvor der ikke findes en driver til andet end MS Windows.

 • 0
 • 0
#2 Bob Hagenstrup

Jeg antager at du prøvede at bruge FreeBSD på den.

Hvilket grafikkort fra NVIDIA sidder der i? GeForce Go 7-et-eller-andet?

Bemærk at du ikke er tvunget til at bruge VESA driveren. Der er også en open source "nv" driver til X.org. Den er nok bedre end VESA driveren.

Men hvis jeg var dig ville jeg beholde NVIDIA's driver. Selv om du ikke bruger GLX, så er der jo stadig 2D hardware acceleration og support for Xinerama og meget mere.

Hvis du er sur på både framebuffer, VESA, NV og NVIDIA's driver, kan du jo bruge VGA driveren.

Til sidst: er det ikke muligt at returnere den?

 • 0
 • 0
#4 Oskar Hansen

Danmark har fået sin første computer webshop, hvor der kun handles med computere, hvor linux (ubuntu) er installeret på fra start.

Kig forbi ubuntupc.dk

Webshoppen er udsprunget fra ubuntudanmarks forum. På siden er det muligt at læse mere om opsætningen.

 • 0
 • 0
#5 Nicolai Petri

er at dette kun bekræfter mig i mine fortløbende indkøb af thinkpads. De spiller rigtigt godt med freebsd og har gjort det altid - hvis vi altså lige et øjeblik glemmer en lille episode med noget suspend to disk partition vs freebsd partitioner :)

Derudover vil jeg sige at min seneste thinkpad som er en R51 med 1400x1050 display og ATI grafikkort er genial, selvf. er R51 lidt stor og tung men selv med seneste freebsd-current og xorg 7.2 så har jeg fuld support for alt mit hjerte begære, selv det u-undværlige 3D-acceleration virker så man skulle tro mine screensavers kørte på en Mac :o)

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Jeg har en HP som jeg har været meget tilfreds med, bortset fra da jeg købte den, jeg blev nødt til at købe en WIndows Xp udgave med, men jeg har dog aldrig rigtigt brugt den, da styresystemet røg ud af computeren dagen efter til fordel for Ubuntu Linux, dog må jeg indrømme at jeg har Kubuntu installeret nu, men jeg har også FreeBSD installeret på en anden partition, pga nogle experimenter med systemet.

 • 0
 • 0
#9 Jørgen Ramskov

Undtagelsen der bekræfter reglen?

3 motherboards på 3 år er helt sikkert ikke imponerende, men jeg tror nu også det er de færreste der oplever det. Min generelle oplevelse af Thinkpads er at de er opbygget en del mere robuste end de fleste andre bærbare, men det får man så også lov til at betale lidt ekstra for.

Jeg har dog en lille fornemmelse af at kvaliteten er dalet en smule siden Lenovo har overtaget. Min Thinkpad Z61t virker ikke helt så gennemført solid som den T41 jeg også har.

 • 0
 • 0
#10 Kenni Lund

Lenovo har også offentligt udtalt at der er problemer med de gamle bundkort i T4x-serierne. Se f.eks:

http://www.comon.dk/index.php/news/show/id=26496

Jeg har selv haft en T41 hvor bundkortet gik efter 3 år og 1 måned. Dvs. 1 måned efter garantiens udløb. Efter at have fundet ovenstående artikel frem, kontaktede jeg Lenovo Danmark med henblik på at få maskinen repareret. Men pudsigt nok havde personen som jeg snakkede med aldrig hørt om at de skulle dække reparetionsomkostninger ved ovenstående fejl. Dér faldt min begejstring for Thinkpads og Lenovo som producent et godt hak nedad. Simpelthen for dårligt.

 • 0
 • 0
#11 Søren Straarup

Jeg har hørt mange kommentare om Lenovo bærbare. Men jeg er nu glad nok for min, jeg har en 3000 N100 Jeg har ikke leget med suspend eller acpi endnu. Det interne wifi kort er et M$ kort.

Men til alm. brug virker den fint med FreeBSD-head

 • 0
 • 0
#12 Thomas Johansen

Jeg har selv en 6615WD og er forholdsvis tilfreds med den. Det er ikke den bedste jeg har set, dog langt fra den værste i kvalitet. Grunden til jeg valgte den var pga anbefaling samt at man kan "customize" den til ens behov. Her fokuserede jeg på at den skulle have cpu samt grafik kræfter til 3d grafisk arbejde og dog stadig være forholdsvis lille og bærebar. Jeg har længe prøvet forskellige linux livecd'er og forleden blev det PClinuxOS. Den virkede med det samme dog skulle der først installeres nvidia's 97xx driver via synaptic for at få Beryl til at virke. Dvs en som mig med meget begrænset viden inden for linux kunne få PClinuxOS til at virke på en 6615WD incl 3d-delen. Min erfaring med IBM bærebar, holder sig til 3 stk x31. De har holdt godt i 4 år, dog er det blvet skiftet 2 harddiske og et bundkort, men taget i betragtning at de bruges på et autoværksted så er det minimalt "slidtage".

 • 0
 • 0
#13 Kim Schulz

Jeg har selv en Zepto 2215W som jeg er ret glad for. Den har dog samme problem med skærm informationerne i biosen som det du omtaler. Det er dog ikke noget problem her, for jeg kører blot et lille vbios hack under bootup. Dette patcher vbios informationerne i hukommelsen, så den har de rette skærm settings. Et sådanne program har været at finde til linux en del år - faktisk så blev det automagisk installeret sidst jeg installerede en Mandriva Linux på en af mine zepto maskiner. Det virker bare og så slipper man for binære drivere osv. Det er super simpelt det vbios hack (skrev selv min første udgave da den ikke fandtes til min bios dengang) og det burde ikke tage dig mange minutter at lave noget lignende ud fra linux koden.

Forøvrigt producerer Compal langt størstedelen af Zeptos computere på lige fod med dem som bl.a. HP, Acer og venner får procuceret der. Da jeg fik min zepto havde de ikke engang ompakket den så der stod Compal overalt på den papkasse jeg fik den i. Der bare blot smækket et stort zepto klistermærke hen over de største compal logoer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere