Zen-øjeblikke i software

'And now, for your moment of Zen'?. Min yndlingsamerikaner Jon Stewarts Daily Show slutter altid med et videoklip, som kan være transcenderende i sin absurditet. Men zen-øjeblikke fi ndes såmænd også overalt i it-systemer, hvis man ser rigtig godt efter. Det er det øjeblik, hvor du oplever noget banebrydende eller får en glimtvis ny erkendelse.

Netop hjemkommet fra 14 dage i Japan med 48 timer i munkekloster med liflig japansk øl og lækker vegetarmad oplevede jeg nu ikke noget zen-øjeblik, men et host trængte sig på og mine ben nærmede sig krampe efter morgenmesse kl. seks.

Men jeg har da fundet den i software: En af mine tidligste oplevelser af zenskønhed var, da min for længst hedengangne zx81-klon kaldet Marathon 2000 afviklede spillet Squeezeplay. Tilfredsstillelsen ved at indfange og trykke monstre flade mellem fire klodser på skærmen var betydelig.

Det gamle DOS-baserede regnearksprogram Visicalc tillod brugeren at udføre kalkulationer uden at lave egentlig programmering og udløste zen-øjeblikke, når beregningerne udløste en visuel 'ripple' af tal på skærmen. Visicalc blev så populært, at datidens mest funky hjemmecomputer, Apple ll, blev omtalt som en Visicalc.

Pulserende elektronhjerne

Og jeg husker min gamle datalogi-professor *H. B. Hansens *beretninger om den behagelige og tilfredsstillende oplevelse, når Danmarks første elektronhjerne, DASK, som han var med til at bygge, afviklede
programmer optimalt. Så lyste de indbyggede kontrollamper i takt med bitstrømmen i behagelige cykliske tempi. Ægte små
zen-øjeblikke.

Mine egne zen-øjeblikke med software kan ellers opregnes med ganske få fingre. Mozilla-browserens fremvisning af visuelle elementer og hyperlink-strukturer er et eksempel. Tekstbehandleren WordPerfect 5.1?s overlegne håndtering af koder, som vanligvis er skjulte i tekstbehandlere, er et andet.

Her havde brugeren fuldstændig kontrol. En kontrol på niveau med den, som også gav mig zen-øjeblikke, når jeg anvendte filhåndteringsprogrammet Norton Commander i de gamle DOS-dage.

Tøm hjernen, programmør

I nyere tid er det nok iPhone/iPods direkte manipulerbare multitouchgrænseflade og Googles revitalisering af gammeldaws e-mail genfødt som et let søgbart informationsrum af ustrukturerede data med smart tænkte etiketter, som kandiderer til mine bedste zen-øjeblikke. Og
selvom der i begge tilfælde sikkert er tænkt rigtig meget over tingene fra udviklernes side, kan der også være en ekstra pointe, som
stimulerer potentialet for zen.

Det handler med et fint ord om, at softwareudviklerne indtænker appropriation i deres produkter. Brugeren skal tilbydes muligheder for at kunne indstille brugergrænsefladen efter sine lyster og behov ? det betyder også, at brugeren skal kunne anvende systemet på andre måder og til andre formål, end det oprindeligt var designet til.

Har du eksempler på private zen-øjeblikke med software, som kom med dem.
/kurt

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Thomas Elsgaard

Mine Zen øjeblikke har været i forbindelse med assembler programmering i ASA 210C, som er et Ericsson proprietært assembler sprog til vore APZ processorer.

Det er hverken sproget eller processorene i sig selv, men sammenhængen i at man kan sidde on-site hos en kunde, og samtidigt med at telefoncentralen håndterer trafik, at være istand til, realtime at debugge ethvert step som processoren udfører, hvorefter man i notepad skriver en korrektion i assembler, loader og aktiverer den, uden at et eneste kald går tabt. Se DET har for mig været de største zen oplevelser, og jeg drømmer hver nat om de gode gamle dage med AXE'en, og jeg er sikker på at dem som har arbejdet med AXE'en, har det på samme måde, det er kærlig som varer for evigt.

  • 0
  • 0
#7 Kim Schilling

Dengang da det lykkedes mig at lave en sysex midimap til Cubase. Udfra en noget uforståelig hex basseret midi implementeringsliste i manualen og en masse trial'n'error lykkedes det mig at kontrollere de fleste af controllerne i den aldrende kawai k4 keyboard via den virtuelle kontroller i cubase.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere