Jesper sandal header

World of Warcraft på anklagebænken i Breivik-retssag

Det er svært at acceptere, at der er mennesker, som kan finde på at myrde i koldt blod. Derfor søger vi efter forklaringer. Etableringen af et motiv er en vigtig del af en sag som den mod den norske terrorist Anders Breivik.

Måske mest fordi vi har brug for at kunne sætte episoden i perspektiv og fortælle os selv, at han var en enlig gal mand, og derfor kan vi sove roligt i nat. Det er der helt sikkert folk med større indblik i den menneskelige psyke, som kan sige mere om.

Onsdag var Anders Breiviks storforbrug af World of Warcraft i anklagemyndighedens søgelys ifølge den norske avis VG. Flere af Anders Breiviks tidligere guildmates var således i vidneskranken for at fortælle om, hvordan Anders Breivik havde opført sig i spillet.

Det er næppe overraskende for læsere, som selv har spillet onlinerollespil, at hans guildmates var chokerede og ikke havde troet, at Anders Breivik ville begå en massakre.

Anders Breiviks psykologiske profil har været et centralt emne for retssagen. Var han sindssyg eller ej? Retspsykiateren har også tidligere opfordret til at grave dybere i Anders Breiviks forbrug af World of Warcraft.

Derfor ved vi nu en del om, Anders Breiviks forbrug af spillet, selvom han ikke selv kan se relevansen.

Vi ved, han i to måneder i løbet af vinteren 2010/2011 spillede i præcis 436 timer og 24 minutter. Han oprettede sin første World of Warcraft-konto i 2006 og spillede primært to af sine 18 characters fordelt på to kontoer.

I efteråret 2006 isolerede han sig på sit værelse i morens lejlighed og spillede angiveligt World of Warcraft i alle sine vågne timer i et helt år.

Og det er her, jeg ser problemet. Der bliver fokuseret på Anders Breiviks store forbrug af et onlinespil, som ganske rigtigt hele tiden beder spilleren om at gå ud i spillet og slå X af Y ihjel for at få belønningen Z.

Men er det centrale i ovenstående ikke, at den unge mand isolerer sig i et helt år hjemme hos sin mor?

Anders Breivik slettede sin World of Warcraft-konto natten til den 1. april 2011, hvorefter han flyttede til den gård, hvor han planlagde sit terrorangreb.

Uberguilds kan være militaristiske, og man støder på mere eller mindre ekstreme holdninger på chatten i onlinerollespil. Men er storforbrug af det mest succesfulde spil i den vestlige verden en faktor, der har været med til at få Anders Breivik til at tage skridtet fra socialt isoleret guildofficer til terrorist?

Eller er World of Warcraft-forbruget blot et håndgribeligt symptom, som anklageren griber fat i for at gøre Anders Breivik mindre normal? En outsider. Ligesom dem, der læste voldelige tegneserier, så voldelige splatterfilm eller hørte Marilyn Manson.

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Venligst Slet Min Bruger

Skydespil og rollespil gør ikke folk voldelige.

Sportsspil, derimod, gør. Føj man kan blive gal, når man taber der.

Mere seriøst dog, så er jeg helt enig i din pointe. Når en ung mand indespærrer sig selv på den måde, så er der noget helt andet galt end det, at han spiller rollespil på nettet.

 • 7
 • 0
#2 Johan S. Larsen

Hvis alle dem der havde et storforbrug af WoW skulle undersøges for terror planer, så har diverse efterretningstjenester en hel del at lave...

Udover det, så synes jeg det er mere eller mindre latterligt at ABB's gaming, skal hives ind i retssagen, da det bare virker som om at de ikke har noget bedre at bevise han er sindssyg med.

 • 3
 • 0
#3 Anonym

Rock Musik! Computerspil! STEGTE ASPARGES! Alle disse ting kan forvandle den "blideste engel" til et frådende POSTBUD ( http://en.wikipedia.org/wiki/Going_postal )!

Spøg til side.. Gennem historien har der været ønsker om at finde en "undskyldning" på hvorfor, folk begår en eller anden form for voldshandling.. Istedet for at kigge indad og se, om den måde mennesker opfører sig på over for hinanden måske ikke har noget at sige? Eller hele samfundet somsådan..

 • 5
 • 0
#5 Karsten Neve Petersen

Nu har jeg fulgt noget med i retssagen, og vil lige rette op på et par misforståelser i bloggen. For det første var der kun en guildmate der blev trukket i vidneskranken. For det andet var anklageren ude efter at finde ud af hvor lang tid ABB havde brugt på at skrive sit manifest. For det tredje vil anklageren vise, at ABB levede i en fantasiverden samtidig med han skrev manifestet, og det har været medvirkende til hans forvrængede verdensbillede.

Personligt tror jeg heller ikke man bliver mere voldelig af at spille den slags spil, men der sker noget med ens følelse af empati, og ser man på ABB, så har han ingen empati overhovedet.

 • 0
 • 0
#6 Charlie Christiansen

Jeg var en del af samme guild som ABB, og var tilmed class-leader af mages, den class han spillede. Som de andre guildmates og jeg har snakket om siden vi så billedet af ham i nyhederne dagen efter angrebet, så så vi det heller ikke komme. Det være sig sagt, jeg spillede lige så intenst som AndersNordic, og i en længere periode end han gjorde, og jeg vil ikke påstå jeg har, eller havde, svært ved at skelne de to verdener. Og mit indtryk af ABB var en ung, velformuleret, uhyre intelligent, og aldeles kompetent(som mage) ung mand. Jeg tror ikke der var nogen der var i tvivl om at han var politisk engageret, og jeg og andre har haft nogle interessante diskussioner om politik med ham, og på baggrund af ham. Men at bruge WoW til at forklare hvorfor han gjorde som han gjorde, svarer i mine øjne til at man også skal inddrage hvilket teleselskab han mobil var koblet op på... Relevansen er tangentiel, at best.

 • 3
 • 0
#7 Anonym

Åh PIS!!! Troede lige, at jeg havde fået dem alle med.. :-( Hvad med røde sodavand og vingummibamser? Er de sikre, eller gør de mig til en socialistisk zombie?

Så er det slut med lange karbade og tilbage til kolde afvaskninger i haven! :D

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere