Windows-skatten på laptops

Jeg har fulgt lidt op på hvorfor man skal betale Microsoftskat på laptops:

Der er ingen tvivl om at det skyldes at Microsoft gør det lukrativt for laptop fabrikanterne, sandsynligvis med per-cpu licenser: Hvis Lenovo køber 100.000 cpu'er, så betaler de for 100.000 Windowslicenser.

Problemet er tydeligvis for stort til konkurrencestyrelsen i Danmark, de kan slet ikke se skoven for bar træer.

De har, i ramme alvor, foreslået mig at jeg skulle betale forhandleren for at slette Windows fra maskinen.

Nogen har tydeligvis ikke fattet problemets grundsubstans.

Men at konkurrencestyrelsen er uden effekt har jeg kunnet se på nærmeste hold i mange år, man fristes til at genoptage den gamle vittighed: "Hvorfor har vi kun et monopoltilsyn ?"

IBM's dobbeltmoral pisser mig i særlig grad af: På den ene side kæfter de op om Linux til alle der ikke kan undgå at høre på det, men på den anden side tilbyder de ikke thinkpads uden Windows skat.

Jeg har forsøgt at få en forklaring via deres pressekontakt, men er bare blevet henvist til at kontakte en forhandler. De forhandlere jeg har spurgt henviser til IBM, f.eks deres pressekontakt. Se rekursion.

Konkurrencestyrelsens henvisning til den rationaliseringsgevinst som laptopproducenterne opnår ved at lægge windows på alle maskiner lyder meget hul når man ser at Dell kan tilbyde seks forskellige varianter af Windows og flere forskellige antivirus, herunder "ingen".

Men de har ikke muligheden "Ingen Windows" nogen steder på deres hjemmeside hvor jeg kan finde det.

Jeg synes det må ligge lige til højre fod at pålægge Microsoft at refundere de licenser folk ikke vil have: Indsend medierne og en underskrift og de sender en check indenfor 5 arbejdsdage.

Hvis Microsoft kommer af med for mange penge eller får for meget arbejde på den konto, så står det dem frit at rette i deres OEM licenser så
hardwareleverandørene kan levere maskiner uden Windows.

Men som det er nu, er der intet encitament til nogen af parterne til at lave noget om.

Og vi der ikke skal bruge Windows skal betale for et kriminelt monopols markedsudnyttelse.

I mit tilfælde med den helt særlige krølle, at jeg som markedsaktør (jeg skriver operativsystemer) er tvunget til at købe min konkurrents produkt.

Hvis ikke det var fordi ingen i det offentlige Danmark, herunder domstolene, kender forskellen på "Windows" og "en computer" så ville jeg sagsøge nogen efter konkurrencelovens paragraf 11 stk 3.

phk

PS: Danske Zepto tilbyder ganske rigtigt laptops uden Windows, men jeg har ikke haft lejlighed til at prøve en i praksis, så jeg er ikke helt varm på dem endnu.

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Deichmann

da de har solgt PC forretningen til Lenovo. Så jeg vil foreslå dig at kontakte Lenovo Danmark. De er fornylig flyttet "hjemmefra" og bor nu oppe i Holte. Jeg mener iøvrigt at IBM på et tidspunkt faktisk tilbød en eller flere af de kraftigere (nørd) udgaver af Thinkpad uden Windows eller måske endda preloaded med Linux. Jeg er egentlig også ret sikker på, at Peugeot/Citroen, som har indgået en aftale med Novell om 20.000 workplaces med Linux kunne få Lenovo Thinkpads leveret preloaded med Linux hvis de ville. Konkurrencestyrelsen kan ikke se skoven for hele statsapparatet er så indsyltet i Microsoft så man tror det er løgn. Topmålet var stadig den måde Frank Jensen i sin tid bukkede og skrabede for en eller anden rigmand fra Seattle der var på besøg engang da Frank var minister.

 • 0
 • 0
#7 Nis Lorenzen

Netop for at imødekomme opfattelser som ovenstående har vi fra Microsoft side formuleret nogle principper for vores Windows styresystem. De kan læses her: http://www.microsoft.com/presspass/newsroom/winxp/windowsprinciples.mspx

Specielt princip nummer 5 er væsentligt i denne sag: Microsoft handler på nøjagtigt samme betingelser med en hardware leverandør om de sælger Windows eller andre styresystemer på deres maskiner.

Hvis f.eks DELL vælger ikke at sælge maskiner til private brugere uden Windows, så er det 100% deres beslutning og ændrer ikke Microsoft forhold til DELL. Jeg ved faktisk ikke om DELL har valgt det ene eller andet, men af ovenstående kan jeg læse, at de sælger selv små kvanti af maskiner uden Windows.

 • 0
 • 0
#8 Thomas Dybdahl Ahle

Det er lidt sjovt, hvis man går ind på dell.dk/nseries bliver man henvist til den amerikanske dell.

Det tog mig over 10 minutter bare at overtale Dells sælger om at Dell rent faktisk havde et produkt ved det navn.

Tilsidst viste det sig dog, at computerne ikke kunne fås med et nyere grafikkort, og Dell sælgeren mente ikke at Bundkortet kunne klare at jeg selv satte et bedere et i. Han ville dog ikke oplyse mig om hvilket bundkort computeren havde :(

I øvrigt et interesant link om hvordan man får skatten tilbage: http://www.linux.com/article.pl?sid=07/01/03/227237

Ved dog ikke om det virker i Danmark.

 • 0
 • 0
#9 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er da rart at høre at Microsoft ikke bruger direkte ulovlige metoder overfor hardware producenterne mere.

Men som altid skal man holde øje med det der ikke står:

I stk 5 som Nis henviser til står der: "[...]but these variances will never be based on the extent to which the computer manufacturer promotes non-Microsoft software."

Men de kan altså godt afhænge af i hvilket omfang leverandøren "promotes Microsoft software".

Det lugter langt væk af at der er god rabbat at hente hvis man køber en Windows licens til alle cpu'er.

Dette er ikke direkte ulovligt, så længe M$ ikke (mere) forbyder at der også er andre operativsystemer på samme CPU.

Men det betyder stadig en forvridning af markedet så alle kommer til at betale for en Windows licens.

Kan jeg sende min ubrugte Windows medier til dig Nis og så sender du mig en refusion ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#10 Nis Lorenzen

Microsoft giver kun rabat til hardware producenter baseret på "rå volumen" ikke på om de installerer Windows på alle maskiner - det ville netop gøre det umuligt for os overholde princip 5 i Windows principperne, som tidligere beskrevet.

Som med alle andre køb, er det ikke naturligt at returnere varen direkte til producenten, men til den butik, hvor du har købt varen - det gælder også i tilfældet med DELL, der som en af verdens største IT virksomheder ganske givet vil behandle din henvendelse seriøst.

Det er ofte besværligt at få lov til at aflevere dele af et samlet køb tilbage og få pengene retur.

Jeg skal ikke kunne sige hvad Dell gør, men hvis man vil levere motoren tilbage fra sin nye Ford, er det nok ikke lige sådan at forhandle igennem med producenten!

 • 0
 • 0
#12 Poul-Henning Kamp Blogger

Nis,

En bedre analogi var biles dæk og dem er værkstederne mere end villige til at bytte til alle mulige andre fabrikater, for det er et marked hvor konkurrencen virker.

Jeg tror ikke en meter på Microsoft ikke læner sig kraftigt ind over hw-producenterne, hele den der anti-pirat-paranoia gør jo at M$ ser rødt hvergang en PC sælges uden Windows, for "så kan enhver jo gætte at der skal en piratkopi af Windows på".

Jeg synes stadig at Microsoft bør tvinges til at tage Windows kopier kunderne ikke ønsker retur.

Selvom man har 75% af markedet bør man ikke kunne pålægge konkurrenterne at købe ens produkt.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#13 Flemming G. Jensen

Dell er jo lidt ude i tovene for tiden, så de har oprettet en side, hvor nuværende og potentielle kunder kan give gode ideer.

http://www.dellideastorm.com/article/show/61771

Nr. 1 på listen er preinstalleret Linux og multiboot option

Nr.2 er Open Office preinstalleret i stedet for MS Office Home Edition

og Nr. 4 er laptops med Linux

Var der forresten ikke fornyligt en historie om, at Dell overvejede at tilbyde preinstalleret Linux allerede i 2003?

 • 0
 • 0
#14 Anonym

"En bedre analogi var bilens dæk og dem er værkstederne mere end villige til at bytte til alle mulige andre fabrikater, for det er et marked hvor konkurrencen virker."

Ja, men prøv at købe en bil uden dæk. Det tror jeg ikke mange forhandlere vil gå med til. De vil kun tage dækkene tilbage hvis du samtidig køber nogen nye og dyrere samt betaler dem for at sætte dem på.

Så analogien er vel god nok. Bortset fra at dækkene meget sjældent udgør 10% af bilens samlede pris.

Selvom jeg er entutiastisk linux bruger (privat, i firmaet må jeg ikke...) mener jeg ikke man kan skyde Microsoft for denne her. Ligeså lidt som man kan skyde Apple for kopi-beskyttelse af musikfiler....

Henrik

 • 0
 • 0
#15 Magnus Jacobsen

Men jeg kan varmt anbefale Lenovo's Thinkpad T60p. Følgende site giver et glimrende review af maskinens egenskaber:

http://www.hardwareinreview.com/cms/content/view/49/

Det fremgår at T60p kan leveres uden OS fra Lenovo, og modellerne 2007 og 2613 skulle supportere SUSE Linux Enterprise Desktop 10. Jeg kan tilføje at jeg uden store problemer har installeret Kubuntu 6.10 (Edgy Eft) på en model 2008. Det eneste der drillet lidt var grafikkortet, da dette kun er supporteret via en lukket ATI driver. Forfatteren af før nævnte review, havde dog problemer med at installere FreeBSD 6.2 beta 1, men mon ikke dette kan løses…

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere