henrik knopper bloghoved

"We are spirits in the material world"

Jeg kender kun én person der frivilligt læser lange artikler og hele bøger på en skærm. Han er til gengæld også så hardcore at han læser romaner på sin smartphone.

Der er sikkert flere derude, men jeg kender dem ikke. Selv kunne jeg aldrig drømme om at læse noget der er vigtigt og som fylder meget mere end en enkelt side uden at skrive det ud.

Dels fordi det giver mig muligheden for at lave noter i margin.

Dels fordi jeg mener Jacob Nielsen har ret når han i over 10 år har råbt op om at folk læser anderledes på skærmen. Faktisk læser de slet ikke; de skimmer. Eller "Screener".

Det kan godt være at denne skribent på Boston Globe har ret når han siger at vi i fremtiden vil "screene" mere og læse mindre. Men så er det fordi vi nøjes med de letfordøjelige budskaber.

Jeg er derfor ikke sikker på at jeg forstår baggrunden for de sidste ugers polemik om de danske mediehuse og deres piven over at nogle brugere blokerer for annoncerne.

Eller jo, jeg forstår det godt, for jeg ser til min undren at de åbenbart har en forretningsmodel gående ud på at deres primære vare er nyhedsflashes i twitterformat. Max 160 tegn, betalt af reklamer.

Man skulle tro det var løgn.

For hvis det er sandt må bladdøden vist siges at være et medlidenhedsdrab.

Alle kan levere nyheder - twitter-style. Nyheder i sig selv har derfor ingen værdi. (Tilmed viser de nyeste undersøgelser jeg har hørt om at folk bruger mindre tid på "rigtige" nyheder end på sociale nyheder. Så de vil faktisk hellere høre sladder)

Det der giver værdi er hvis nyhederne kan placeres i en kontekst.

Jeg er muligvis lidt langsom i det, men for mig kan den kontekst ikke leveres i twitterformat. Den kræver plads og god tid.

Og at blive skrevet ud på papir.

Derfor betaler jeg en mindre formue for at få Weekenavisen leveret hver uge. Og selvom jeg har adgang til alle artiklerne online, egner de sig ikke til screening. De skal jo LÆSES. Derfor papir.

I øvrigt får jeg også en morgenavis. Den giver mig følelsen af at "blive færdig" med dagens nyhedsfix så jeg kan gå ud i dagen og føle mig velinformeret. Samt følelsen af at kunne skimme over og dermed overskue hele avissider i stedet for små skærmfulde.

Men...: Er det mig der er håbløst bagud?

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Søren Pilgård

Selv om jeg ofte læser nyheder på diverse sites så som version2.dk og ing.dk holder vi politikken herhjemme som jeg er utroligt glad for at kunne læse rent fysisk. Kvaliteten af indholdet i en fysisk avis er også så meget højere end de tilsvarende webmedier.

  • 0
  • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

Der er mangle dokumentlæsere, der tillader, at man skriver egne noter i margen eller oveni den eksisterende tekst. På computere med trykfølsom skærm, kan du endda gøre det med en pen eller fingeren.

Men ellers giver jeg dig ret: Jeg foretrækker papir til længere tekster. Skærmopløsningen er endnu ikke god nok til at give samme indtryk som en trykt side, det aktive lys belaster også øjnene mere end at se på papir, og med skærme er arbejdsstillingen dårligere. Jeg er sikker på, at fremtidens elektroniske bøger vil være flade og lette, have A4 skærme uden aktivt lys og med 300DPI eller bedre. Men indtil da er en udskrevet side eller en bog at foretrække.

  • 0
  • 0
#3 Anonym

Jeg har Ingen problem med at læse E-books på skærmen. Jeg bruger Palms reader program til PC.(jeg ejer ikke en palm)

Det er bedst på bærbar, men jeg har også læst meget på CRT siddende på en coputer stole.

Specielt sætter jeg pris på en varm bærbar på maven nå jeg læser i seng :-)

Jeg er stårdig meget glad for at læse 'papir', men fidusen for mig er at have et pænt stor 'bibliotek' lige ved hånden overalt. Jeg har så også altid været den der til et hvilket som helst udflugt started pakkning med 'hvilket bøg(er) skal jeg har med'

Størrest problem er at skulle altid find 220V ;-)

Hvad med i andre E-Book læserer, kom nu ude af busken ;-)

Å&F Peter warholm

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere