per lolk bloghoved

VMworld: 4 nye superkræfter på vej

»VMware skyder det 10. VMwold i gang med et tilbageblik på transformation fra server-virtualisering motor til innovation udvikler af digitale værktøjer - værktøjer, som faktisk ser ud til at kunne gøre det muligt for andre, at opnå deres visioner for digital udvikling«

Pat Gelsinger, CEO for WMware, kalder det teknologien superkræfter. Jeg er tilbøjelig til at give ham ret.

Med annonceringer, der rummer blockchain as-a-service, EDGE - et netværk, der er lavet til IoT, værktøjerne til sømløst at sy skyernes netværk sammen og brug af AI og maskinlæring i mange sammenhænge, har de generelt godt fat nogle af de teknologier, der kommer til at betyde en noget i fremtiden - selvfølgelig sammen med værktøjer, der betyder, at man frit kan flytte sine servere og containere med applikations komplekser rundt.

De fire superkræfter defineres som:

»Cloud«. Her kan man via VMware's licenspakker købe færdige opskrifter på, hvordan man bygger private eller offentlige clouds, og komponenter som vSan og NSX, som har stor succes og markedsudbredelse.

I det hele taget lykkes det nu at integrere de forskellige skyer med hinanden, ligesom man kan skifte mellem private og public clouds - ikke bare ved enkelte servere men hele containere med servere og applikations komplekser.

Når det lykkes skyldes det ikke mindst samarbejdet med Cloud providere såsom IBM, AWS og Microsoft - i øvrigt i den rækkefølge, hvis jeg skal vurdere det efter præsentationsteknikken.

Set i et dansk perspektiv er den største interesse fra kunderne lige nu for samarbejdet med AWS, hvilket måske skyldes, at der i al almindelighed er interesse for, hvad der sker når Amazon kommer til Danmark.

»AI / Machine learning«. Man har taget hul på brugen af AI i flere sammenhænge. Blandt andet til at anlysere supporthenvendelser med henblik på at regne ud, hvordan man hjælper de kunder, der oplever problemer hurtigst frem til en løsning - og i særdeleshed omkring sikkerhed, hvor man har investeret i app defence, får man en løsning, der holder øje med, hvad applikationerne "må" så de selv kan reagere på eventuelle afvigelser.

»Mobile«. Moderne applikationer eller apps, er efter VMwares opfattelse "født" til at være mobile. Rent infrastruktur-mæssigt åbner det op for nogle problemer for, hvordan sikkerheden håndteres, hvorfra applikationerne kører pg meget mere.

VMware har købt virksomheden Heptio, der arbejder med at levere den infrastruktur-mæssige klartone til applikationsudviklere, med opensource-værktøjet Kubernetes kan man lave containere med de komponenter, der skal til for at drive applikationen - og med PKS-løsningen kan applikationen efterfølgende tages i drift i de VMware-skyer, som man bruger i forvejen eller har lyst til at bruge.

Det bliver interessant at se, hvordan dette bliver integreret i deres løsninger fremover.

»EDGE«. Dette er VMwares infrastruktur til IoT. Tanken er, at man i stedet for at have forskellige IoT-applikationer på forskellige hardware-komponenter, leverer en infrastruktur man kan bygge på ”rigtige servere” og koble det sammen med den øvrige vmware infrastruktur, således at man giver applikationerne enterprise driftsvilkår, i stedet for at drive det på mange pc’er, Raspberry Pies og andre små computere.

Sammen med Lenovo har man lavet ”dimension” konceptet, som er færdig-konfigurererede servere man kan bestille og sætte op der hvor det giver mening, at samle IoT applikationernerne - f.eks så de fabrikker, man har sine IoT applikationer på, også bliver automatisk forbundet med den øvrige VMware-infrastruktur. Projektet er stadig i Beta.

For mig at se ser det ud som om, at Vmware har taget endnu et betydningsfuldt skridt i forhold til at gøre enterprise-serverdrift nemmere. Om det er helt så stort, som da de gav os server-virtualiseringen, afhænger nok lidt af, hvilken situation man står i.

Men der er for mig ingen tvivl om, at virksomheder, der har behov for mange servere for at holde deres forretning kørende - og virksomheder, der udvikler applikationer, som er kritiske for deres kunder - bør holde øje med, hvad der foregår og lade sig inspirere, når de designer deres infrastruktur.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere