Vista-Schmista

I 2000, for syv år siden, holdt en fyr der hedder Rob Pike et skelsættende foredrag, men den dag i dag har de fleste hverken hørt om manden elle foredraget.

Rob Pike er helt klart en af de skarpere programmører i skuffen, hvis I ikke tror mig, så overvej lige hvordan man ellers får email addressen 'r@google.com' eller check mandens hjemmeside.

Jeg tror at lanceringen af Windows Vista er en god lejlighed til at gøre opmærksom på foredraget der hedder "Operating system design is irrelevant".

Konklusionen på foredraget er at middelmådigheden fra Windows har lukket alt seriøs forskning i operativsystemer: "Verden har besluttet hvad den vil have computere skal være".

Det skal enten være hvad det nu er Microsoft stopper ned i halsen på kunderne, eller UNIX, med alle dets fejl, mangler og begrænsede visioner.

Det er en specielt sur konklusion for en mand, der har brugt meget af sit liv, på at skubbe til grænsen for hvad et operativsystem kan, med sin forskning i Plan 9 operativsystemet.

Der er mange filosofiske spørgsmål, man kan diskutere på basis af Rob Pikes foredrag, f.eks om ikke operativsystemer vitterligt burde være noget vi havde styr på nu hvor computeren, som fænomen, er over 50 år gammel ?

Hvad siger lanceringen af Vista om det spørgsmål ?

Hvad er det verden vil have ?

Vista er operativsystemet Microsoft ikke kunne lave, det har taget næsten 10 år, som ingen ønsker sig, men alle vil blive tvunget til at køre, hvis det står til Microsoft og Hollywoods filmindustri.

Skal vi gætte på at Microsoft har brugt mindst 20 og sandsynligvis langt over 50 mia kroner på at udvikle Vista ' De har jo som bekendt været nødt til at starte forfra undervejs og hvad har de at vise for det '

Med så mange penge på spil kommer ikke til vare lang tid før man ikke kan købe nye computere med Windows XP mere.

Men hvorfor er Vista blevet et operativsystem, der er lige så meget enthusiasme for, som der er for den årlige influenzavaccination: "vi skal vel til det ?".

Som med influenzavaccinationen vil der være bivirkninger. Dyrere hardware, højere strømforbrug, begrænsede rettigheder, sikkerhedsfejl og så videre.

Men der må da for hulen også være nogle fordele for brugerne ?

Det er selvfølgelig nydeligt med det der 3D pynt på skærmen, men er det virkelig alt hvad Vista har at byde på ? Hvis det er tilfældet, er det om at få solgt Microsoft aktierne nu, inden de dykker.

Det eneste tydelige fremskridt jeg kan se, er at pressedækningen af Vistas lancering er mildst talt lunken, for ikke at sige direkte skeptisk. Det er en klar forbedring i forhold til spytslikkeriet der blev XP til del.

phk

PS: Så mangler vi bare en lige så skeptisk pressereaktion overfor Microsofts forsøg på at købe Dansk Standards stemme til deres, såkaldt åbne, sekstusinde sider lange makværk af en XML standard for dokumenter.
**

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Karsten Nyblad

Har du læst bogen: The Innovator's Dilemma af Clayton M. Christensen? Han beskæftger sig med, hvad der sker på et marked, når der kommer et ny produkt, som er billigt, men som ikke opfylder de fleste kunders behov, som giver et dårligt dækningsbidrag, og hvor markedet ikke er så stort - i hvertfald til at begynde med.

Han viser, at de "gamle" producenter har meget svært ved at forsvare sig mod sådan et nyt produkt. Over nogen tid bliver det nye produkt bedre og bedre, og til sidst skuber det de gamle ud af markedet. De gamle producenter forsvarer sig ofte med at putte flere og flere features på deres produkter, men den merværdi, disse features har for kunderne bliver mindre og mindre. På et eller andet tidspunkt kan kunderne ikke se, at de gamle producenters produkter giver dem en merværdi, som kan forsvare merprisen.

Hvis vi nu kalder det nye produkt for Linux, FreeBSD eller OpenOffice og de gamle produkter for Windows og MS Office kan du nok se, at Microsoft har et problem. De forsøger at forsvare deres marked ved at putte nye features i deres OS, men når man ser bort fra den øgede sikkerhed, der er i Vista, tror jeg kunderne er ret ligeglade, og har svært ved at se, at Vista giver dem smæk for skillingen. Hvad der gør Micrososfts situation værre, er, at Linux og *BSD allerede kan konkurrere på sikkerheden...

 • 0
 • 0
#5 Karsten Nyblad

Nej, Christensens teorier har ikke været kendt i særligt mange år. Han har nemlig udviklet dem ved at studere harddisk-markedet. Først havde man 14" diske, så 8", så 5 1/4", så 3½" og nu 2½ og 1,8" diske. Det mærkelige er, at de første fire generationsskifter også betød, at de gamle producenter døde og markedet blev overtaget af nye spillere, netop fordi de nye generationer af diske ikke kunne opfylde de gamle kunders behov, priskonkurrence var hård og der skulle kæmpes på nye nichemarkeder med nye kunder.

Naturligvis kender harddiskbranchen Christensen resultater, men alligevel har de haft svært ved at få deres organisation til at kæmpe effiktivt på de mindre diskstørrelser som 1" diske og 1.8". En harddisk producent fortalt at de havde udvilket 4 generationer af 1,8" diske uden nogen efterspørgsel. Samtidigt fortalte en kunde, at de forgæves havde forsøgt at købe 1,8" diske hos de "gamle" producenter.

Jeg tror, skibsejerne til alle tider har kunnet se fidusen i at kunne lægger ruteplaner og i at kunne sejle mod vinden.

 • 0
 • 0
#6 Helge Svendsen

Jeg må nu lidt give PHK ret. Jeg er også lidt skuffet over Vista - det er jo mest bling bling, der er nyt.

Dermed ikke sagt at et GUI ikke har meget at gøre for at effektivisere brug af et OS. Det har det. Men alene at bruge det som hoved argumentationen for at opgradere kan jeg ikke helt se meningen med.

Folk er jo vandt til XP og dens GUI.

Jeg ville gerne have set nogle af de features, som Microsoft skar væk - eks deres fil system.

I stedet får man en masse DRM begrænsninger.

Det er da lidt skuffende.

 • 0
 • 0
#7 Patrick Timm

Jeg er nu mest skuffet over at Microsoft efter en så lang udviklingsperiode, tilsyneladende, ikke har andet at vise frem end en kopi af KDE (jeg har ikke styr på om KDE har kopieret andre, men jeg har ihvertfald set både animationer, gradients, menuopbygning osv. i KDE). Hvad er det lige Microsoft har brugt så lang tid på - udover at lave endnu et single-user-system, der tror det er et multi-user-system?

 • 0
 • 0
#10 Pjerrot Luna

Der er behov for nytænkning i operativ systemer. Duo core CPU'er læsses i hobe tal over disken pc-netshoppen. Næste trin er den firdobbelte core, som så fortsætter op. Vi har mange computere på og omkring os. Mobiltelefon, digitale video- og fotoaparater, puls-måleren, GPS osv. Hvorfor kan jeg ikke bruge mobiltelefons mikrofon, til videoapparatet. Eller modtage trafikinformation til GPS'en via mobiltelefonen? Vi kan ikke i dag kombinere computerkraften eller devices (mikrofon, netværk, position) på tværs af fabrikat og enhed. De eksisterende programmer understøtter bare ikke hardwaren platforme, fordi de er skrevet til en og kun en tråd. Jeg siden mit kursus på DTU i parallelprogrammering i 1986 brugt hvad jeg har lært. Det har undret mig lidt, hvor lidt nyt der egentligt er dukket på de 20 år der er gået. Jeg har spurgt min gamle forelæser, hvad er var af nyt. Svaret var intet nyt. Ok, der er kommet bedre grafik og design redskaber, som farvede petri net CPNTools, se DAIMIs hjemmeside http://tinyurl.com/2ccs2g.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere