bloghoved ole tange

Virksomhedskort fra din private bank = bortvisningsrisiko

Min kollega er udstyret med et Mastercard fra virksomheden. Virksomhedens bank er samme bank som min kollegas private bank, og banken har været så flink at lade PIN-koden være den samme som min kollegas private kort i banken. Så slipper man jo for at huske endnu en kode. Men det gik pludselig op for mig, at det giver en risiko for den ansatte.

Hvis man bruger virksomhedens Mastercard til private indkøb, så kan det være bortvisningsgrund. Har man et godt forhold til sin arbejdsgiver, så finder man jo nok en løsning, men hvis der allerede er gnidninger, så kan man altså blive fyret uden opsigelsesvarsel. Det er naturligvis en sag, som man skal tage med sin fagforening, men retspraksis er ret klar: Lignede sager er blevet tabt ved både by- og landsretten. "Beløbets størrelse har ingen betydning," siger min jurist.

Hvis ens private kort ligner ens virksomhedskort til forveksling og hvis koden er den samme, ja, så er risikoen større for, at man uforvarende kommer til at bruge virksomhedskortet. Det samme gælder, hvis man benytter viftefunktionalitet.

Så hvis du har et virksomhedskort, der ligner dit private kort, så gør lige dig selv den tjeneste at markere det ene kort med en stor fed sprittusch; så du ikke er i tvivl - heller ikke en sen aftentime efter en våd aften på et mørkt værtshus, hvor du betaler sidste omgang. Og overvej om du skulle slå viftefunktionaliteten fra - som minimum på virksomhedskortet.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Hansen

Jeg har aldrig forstået den tilsyneladende udbredte praksis med at sammenblande arbejdspladsens ressourcer med private ditto: Folk der bruger arbejdspladsens e-mailadresse til privat korrespondence og logins, som bruger arbejdspladsens mobiltelefon til privat kommunikation - og måske ligefrem også køb af sms-billetter og tilsvarende? - som bruger samme password på tværs af private tjenester og arbejdspladsens.

I mine øjne er ovenstående praksis med samme pin-kode for privatkort og arbejdsgiverkort en variant over samme uprofessionelle skødesløshed, og at komme tusch på kortet er bare symptombehandling, selv om jeg medgiver, at den kontaktløse betalingsform bidrager til at forplumre billedet. Man kan efter min mening med god ret stille spørgsmålet, om arbejdsgiverkort nogensinde bør være kontaktløse. De bør kun bruges med omtanke og det er noget, som den kontaktløse betalingsform bidrager til at undergrave.

 • 12
 • 1
#2 Lars Christensen

Lad os nu få det personlige ansvar i højsædet! Firmabilen skal have olie og benzin og du må ikke benytte kortet til din private dyt. Mastercardet MÅ ALDRIG kunne postuleres brugt privat ved en fejl. At nogle bruger telefon og email til både arbejde og fritid, er en doven holdning. Fritid varer som regel længere end jobbet og alt privat der er på firma hjælpemidlerne er pist væk når jobbet slutter - Tænk! Tænk lidt ud af boksen - Når det personlige ansvar mister værdi eller kan puttes lidt væk i dovenskab, så sker der ting som f.eks. en af vore markante virksomheder har i 12 år benyttet et giftigt kemikalie - helt uden at vide det! Sig mig hvor er det personlige ansvar?

 • 5
 • 0
#4 Lars Jensen

Det er et princip arbejdsgiverne har arvet fra SKAT. Det er nemlig ulovligt at sammenblande privat og virksomhedens økonomi. Problemet er grundlæggende at de penge der benyttes fra virksomhedens kort ikke er beskattet. Det kunne man så klare ved at overføre fejlkøbet til medarbejderens A-indkomst. Det ændre bare ikke ved at det skattemæssigt ikke er lovligt at sammenblande.

 • 0
 • 0
#7 Jan Irgens

Pudsigt nok talte jeg med en kollega, som rejser en del og derfor har firmakort. Da han kom hjem kunne han ikke forstå at pin-koden ikke virkede... indtil det gik op for ham at han var i gang med at bruge firmakortet. Heldigvis havde kreditkortene forskellige pin koder, så han indså fejltagelsen før der skete et uheld.

Men som Ole skriver havde situationen jo været en anden hvis han havde valgt samme kode på de to kreditkort.

De virker jo som en overreaktion, at en medarbejder fyres, hvis han ved et uheld kommer til at bruge firmakortet privat - og det burde vel opdages i forbindelse med rejseafregningen.

På den anden side bør der vel også være procedurer, der mindsker risikoen - ex. benyttede mange af os jo tidligere af en 'kuvert-løsning' til et rejseforskud. I dag ville noget tilsvarende vel være en 'firma-pung'...?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere