Version2 relancerer på Drupal 7 ? vil du være med?

Efter mere end fire år med Version2 har vi besluttet, at der er brug for fornyelse med fokus på brugervenlighed, funktionalitet, brugerinddragelse, community og mobil.

Derfor relancerer vi inden sommer version2.dk på en ny platform.

Den nye platform bliver baseret på open source-systemet Drupal 7, som er et projekt, vi har fulgt lige siden, vi først lancerede version2.dk i november 2006.

Dengang var Drupal (i version 4.7) et ubeskrevet blad i mediebranchen, men siden er både systemets community og udbredelse eksploderet i omfang - senest markeret med en global fest 7. januar for at fejre lanceringen af den nyeste udgave 7, som har været undervejs i tre år.

Skiftet betyder et farvel til Xoops, som er vores nuværende platform. Vi har været rigtig glade for vores rejse med Xoops, men det projekt og community er i dag faset ud. Vi har i praksis kørt på en fork udviklet af Fynske Medier, og langt hovedparten af koden har været moduler, som enten Fynske Medier eller vi selv har skrevet.

På Drupal ser vi frem til at blive en del af et internationalt community med adgang til ikke bare et hav af moduler, men også dokumentation, litteratur, konferencer og masser af gang i den, hvor vi kan dele og få glæde af andres arbejde.

Som en del af vores indledende arbejde har vi allerede fået patches med i betydende Drupal-moduler, og det vil være vores mål her at spille en aktiv rolle, selv om det ikke bliver alt vores arbejde, vi deler.

Hvis vi ser bort fra teknikken bag, har vi en række mål med at lancere Version2 på en ny platform

 • Community-funktioner i form af debat, blogs, grupper og lignende skal spille en mere aktiv rolle på sitet, ligesom det skal være nemmere for indhold at indgå i sammenhæng med sociale medier

 • Vores mobile udgave skal ikke være en bleg kopi af desktop-sitet, men en fuldfed oplevelse med brugerlogin, mulighed for at kommentere og alt, hvad der hører med. Her får vi nye muligheder på Drupal, uden at vi skal til at kode alle funktioner flere gange for hver enhed.

 • Redaktionelt vil vi gerne bruge et format, som spiller endnu mere på nettets præmisser, hvor vi tydeligt stiller kilder til rådighed for vores læsere og integrerer multimedia-elementer mere elegant ind i vores artikler. Troværdighed og faglighed er vores nøgleord.

 • Både journalister, bloggere, debattører og andre, som har deres gang på Version2, skal have bedre værktøjer, som gør det nemmere for dem at oprette, redigere og styre deres indhold.

Vi vil i de kommende måneder på ugebasis blogge her på Version2.1 om specifikke emner, som forhåbentlig giver anledning til debat, gode ideer og forslag. Det vil blive alt fra kommentar-systemet, mobilsite og iPad-udgave til valg af Drupal-moduler og hosting-løsning.

Vi vil også inddrage vores brugere i test, når de enkelte funktioner er ved at være klar. Det er jeres site, så det skal selvfølgelig være på jeres præmisser, og derfor har vi også allerede gennemført den første fokusgruppe.

Vi ser frem til både dialogen om og arbejdet med at bygge et nyt Version2. Vi håber, at du vil være med - enten ved at deltage i debatten til vores mange blog-indlæg eller deltage i test, når lejligheden byder sig.

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Lars Bjerregaard

Drupal 7 er præcis hvad jeg ville have foreslået. Håber alle de relevante moduler er klar til v.7 og til sommer er jo en ambitiøs køreplan.

Her er et forslag: Når i nu har gjort et bestemt modul eller feature parat på tegnebrædtet, hvad så med at lægge jeres designforslag/specifikation ud på version2, så i kan få nogen gode forslag, afpudsninger og kommentarer fra læserne?

Glæder mig rigtigt meget...

 • 0
 • 0
#4 Peter Nørregaard Blogger

Glimrende initiativ - backenden som jeg bruger til blogs er i hvert fald noget jeg har vænnet mig til, snarere end noget jeg holder af.

Kommer alle gamle artikler med over? For bloggere er det også interessant om statistikken over læste indlæg bevares eller skal udlæses først

 • 0
 • 0
#5 Morten Fangel

Ja, vi migrerer så meget som overhovedet muligt med over på det nye site! Og bare roligt, det er mindst lige så interesant for journalisterne at læsnings-statistik overføres, og netop på det område har vi mange planer for at gøre detalje-niveauet endnu højere end det er idag.

For de nysgerrige kan vi sige at vi benytter af os Migrate 2 modulet (http://drupal.org/project/migrate), hvilket netop er et af de moduler hvor vi har indsendt og fået committet patches til, fordi vi under vores arbejde med at overføre alle vores eksisterende data til Drupal fandt nogle fejl og mangler.

Mvh Morten, udvikler.

 • 0
 • 0
#8 Maciej Szeliga

...hvorfor ikke Umbraco?

Det kunne være * fordi webserveren kører på Linux og Apache (jf. Netcraft) og Umbraco er udelukkende til Windows med IIS da den bl.a. kræver .NET? * fordi Drupal er noget større end Umbraco? * fordi adskillige danske medier er gået over på Drupal i løbet af de sidste par år? * fordi Xoops og Drupal begge er lavet i PHP og bruger MySQL og man derfor har den nødvendige ekspertise i huset? * at der også var fokus på uafhængighed fra den underliggende platform?

Det er de overvejelser jeg gør mig når jeg vælger nyt software.

 • 0
 • 0
#9 Brian Hvarregaard

fordi Drupal er noget større end Umbraco?

Større? Hvordan større, www.asp.net kører Umbraco og Microsoft har haft Umbraco inde og givet den en "kærlig behandling", så den skulle være super god og performe fantastisk.

Argumenterne omkring sprog og webserver er irellevante, vi snakker indhold og brugervenlighed. Om det er Linux/Win er i den sammenhæng ligegyldigt.

Jeg kan se et gyldigt argument i in-house kompetencer. Det er næsten også det eneste argument jeg kan se vejer noget.

 • 0
 • 0
#11 Maciej Szeliga

Større? Hvordan større, www.asp.net kører Umbraco og Microsoft har haft Umbraco inde og givet den en "kærlig behandling", så den skulle være super god og performe fantastisk.

Jeg har ingen ide om hvor stor www.asp.net er og det er også mindre relevant. Det der er interressant er: hvor mange større sites anvender et givet CMS, hvor stort community CMS'et har og hvor mange udviklere der er.

Argumenterne omkring sprog og webserver er irellevante, vi snakker indhold og brugervenlighed. Om det er Linux/Win er i den sammenhæng ligegyldigt.

Ligegyldig ? Det er da ikke ligegyldig hvis man ikke agter at udskifte det hele men kun CMS'et.

Indhold er i øvrigt brugernes hovdpine ikke CMS'ets, bland ikke indhold og teknik sammen. Brugervenlighed er CMS'ernes eneste eksistensberettiggelse.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Maciej,

Det der er interressant er: hvor mange større sites anvender et givet CMS, hvor stort community CMS'et har og hvor mange udviklere der er.

Men kan vi ikke være enige om, at der er et kritisk punkt, hvor et community ikke bliver bedre og mere anvendeligt - alene af den grund at der kommer flere deltagere i det?

Jeg kunne i øvrigt forestille mig, at Drupal-community er markant større end umbraco-community, men hvis umbraco community har nået "kritisk masse" (det må andre udtale sig om - jeg aner det ikke), så er forskellen imellem de to communitys of deres anvendelse ikke så relevant.

(i øvrigt synes jeg, at diskussionen om Drupal vs umbraco her er inderligt ligegyldig. V2 valgte Drupal - og tillykke med det. De gjorde det nok fordi det for dem var det bedste valg.)

 • 0
 • 0
#15 Casper Thomsen

Det jeg synes kunne være interessant er at høre hvilke alternativer i overvejede da i skulle skifte den eksisterende platform ud (i overvejde vel alternativer?).

Da jeg blev ansat her i mediehuset og skulle vælge nyt CMS tilbage i 2006, var mit primære filter, at nogen med succes allerede skulle bruge systemet til det samme, som vi havde tænkt os. Dengang var den bedste case på Drupal amerikanske The Onion, men de var svære at få i tale, og der var ingen danske erfaringer (jeg vidste ikke, at både journalisten.dk og information.dk på det tidspunkt faktisk var i gang med at etablere sig på Drupal).

Vi endte med Xoops, fordi Fynske Medier havde bevist, at systemet kunne bruges til at drive et eller flere mediesites med stor volumen, og vi kunne komme hurtigt i gang, hvilket vi ikke har fortrudt siden. Dengang skilte både Drupal og Wordpress sig dog også ud, og det er systemer, vi har fulgt siden.

Wordpress er et fantastisk produkt, som giver den bedste blog-oplevelse af noget system på markedet, men hvis man vil øge kompleksiteten af de tjenester, man bygger med Wordpress, rammer man ret hurtigt en mur, selv om det helt sikkert er en mur, som Automattic flytter for hver udgave af systemet.

Et andet system et Joomla, som er fantastisk til virksomhedssites, der bare skal virke ud-af-boksen, men igen er fleksibiliten ikke lige så stor som i Drupal i forhold til vores behov.

Sammenlignet med Wordpress og Joomla er Drupal et langt dårligere produkt, forstået på den måde, at du ikke får noget specielt brugbart ud af en basis Drupal-installation. Til gengæld er Drupal med sit hook-system og mange contrib-moduler fantastisk som et content management framework, man kan udbygge uden at skulle hacke andres kode. Vores valg af Drupal baserer sig altså på, at startbarrieren for systemet er ret høj, men fleksibiliteten til gengæld er større på længere sigt.

Når vi samtidig kigger på udbredelsen, så benyttes Drupal i dag af hundredvis af medier som os selv, så det har vist sit værd. Samtidig findes der blandt de mange moduler, som ligger uden for kernen, en stor del af den funktionalitet, vi skal bruge, så vi ikke selv skal til at bygge det fra bunden. Dette er måske i virkeligheden den væsentligste grund til at vælge Drupal.

Hvorfor lige Drupal, hvorfor ikke Umbraco? Som jeg kan forstå det er det de to helt store "lejre" indenfor CMS for tiden.

Vores kernekompetencer ligger i dag inden for hele LAMP-stakken, men hvis det perfekte system var baseret på andre teknologier, er det jo noget, vi kunne ændre på, selv om det ville medføre ret store ekstraomkostninger (hosting-delen betyder i denne sammenhæng ikke noget, vi får alligevel alt drevet ude i byen, så at skifte fra den ene til den anden server har ikke den store betydning).

Min erfaring med Umbraco er dog stadig, at det primært er en bestemt kategori af sites, som bygges på det system, og jeg har ikke set mange eksempler på mediesites med sociale elementer bygget på Umbraco, slet ikke danske. Samtidig har det ikke i samme grad den funktionalitet bygget ind, som vi føler, at vi har brug for på vores site.

Kort fortalt - Drupal bygger altså på teknologi, vi kender, og det er nemt at udvide og vedligeholde de udvidelser, man laver. - Det er open source og har et stærkt community, vi gerne vil bidrage til, også i Danmark. - Det har gennem bidrags-moduler en lang række af de funktioner, vi har brug for. - Der er i dag mange danske konsulenthuse, som tilbyder Drupal-ydelser, så vi både kan udvikle selv og relativt let købe ressourcer ude i byen. - Og Drupal spiller godt sammen med en række andre teknologier, vi gerne vil benytte, som Memcached, Solr, jQuery og Poul-Hennings fantastisk Varnish.

Derudover er der selvfølgelig en lang række andre overvejelser, vi har gjort os, og det spiller også en stor rolle nu, at vi har haft gode erfaringer med Drupal 6, som vi allerede benytter til vores site elektronikbranchen.dk.

Min oplevelse er, at systemer som Wordpress, Umbraco og Joomla gør det fantastisk på hver deres måde, men i vores situation har vi altså ikke vurderet dem til at være det bedste match.

Sig endelig til, hvis det giver anledning til flere spørgsmål - vi vil jo gerne forsøge at køre en meget åben proces, så andre måske kan få glæde af vores erfaringer eller overvejelser.

 • 0
 • 0
#16 Casper Thomsen

Hvis debatforumet også laves om så kunne debatørerne godt tænke sig et trådet debatforum og sikkerhed for at indlæg ikke forsvinder når en bruger sletter sin profil (som vi har oplevet tidligere).

Den diskussion kommer vi til i ugen, vi går ind i, hvor vi i et nyt blog-indlæg gerne vil lægge op til debat - om debatten.

 • 0
 • 0
#18 Janich Rasmussen

Interessant statistik. Jeg vil dog gerne se hvordan plugin'et identificere sites, men kan ikke finde noget om det. Har du et link til dette?

Efter de seneste ugers fokus på diverse releases (Drupal 7, Joomla 1.6, etc) er der efter min mening alt for mange misvisende statistikker som fremhæves efter behov. De fleste bunder blot i at have lavet nogle virkelig forenklede opslag og ikke en ordentlig fingerprinting. Hvis dét er tilfældet her, er statistikken jo ikke brugbar. :)

@V2 Spændende tiltag.

 • 0
 • 0
#19 Rolf Ask Clausen

Vi fra Community fik lige øje på at "Version 2" har et gabende tomt link på den danske Wikipedia.

Tilmed er navnet stavet forkert - der er ikke mellemrum mellem "Version" og "2".

Linket er fra siden om Ingeniøren http://da.wikipedia.org/wiki/Ingeni%C3%B8ren (som også er noget tynd)

http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Version_2&action=edit&redlink=1

Hermed en opfordring til læserne om at opdatere siden - vi vil naturligvis ikke selv skrive om os selv.

Fakta bl.a. her: http://www.version2.dk/artikel/72-om-version2

Mange hilsner og tak på forhånd,

Rolf

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere