Version2 på din mobiltelefon ? hvad vil du have?

Trafikken på den mobile udgave af Version2 er nærmest eksploderet det seneste halvandet år, efter vi lancerede en ny udgave med flere funktioner og et design tilpasset til smartphones.

Derfor har mobiludgaven en stor del af vores fokus i forbindelse med vores relancering af Version2 på Drupal 7. I dette blog-indlæg vil jeg forsøge at beskrive vores planer ? og håber til gengæld at få jeres input til, hvordan vi kan gøre det endnu bedre.

Omdrejningspunktet er, at mobiltelefoner ikke længere bare er noget, man bruger i mangel af bedre (en desktop-computer), men faktisk er et alternativ, der på nogle måder er at foretrække. Det betyder også, at den mobile udgave af Version2 ikke skal være en skrabet udgave af det 'rigtige' site, men fuldblods-Version2 med mulighed for at logge ind, skrive kommentarer, søge og så videre.

Vores nuværende mobilsite lider under, at det godt nok trækker data fra samme database som hovedsitet, men al logikken er skrevet separat, så koden i princippet er duplikeret. Derfor er det for eksempel så svært for os i dag at gøre det muligt at logge ind og skrive kommentarer.

Med vores nye Drupal-setup kan vi basere begge sites på samme kode, men blot lave et design (eller tema i Drupal-sprog) til hver udgave. Dermed får mobilsitet den fulde funktionalitet.

Ligesom i dag vil vi automatisk give brugeren det rigtige design baseret på hans browsers user-agent, som fortæller os, om han besøger os fra en iPhone, Android-telefon eller en helt standard pc. Ligesom i dag vil man få mulighed for at vælge at se desktop-udgaven af Version2, selv om man i første omgang er blevet smidt videre til mobiludgaven, selv om der skulle være mindre grund til det.

Baseret på dette setup kan vi faktisk have begge sites på www.version2.dk, men vi har valgt at beholde mobilsitet på m.version2.dk (eller mobil.version2.dk eller m.v2.dk), mens desktopsitet findes på www.version2.dk. Dette anbefales blandt andet af Google og gør det nemmere at få begge udgaver indekseret korrekt.

Vores fokus for mobilsitet bliver touch-mobiler som iPhone og de mange Android-varianter, der findes derude. De står i dag for 10 procent af den samlede trafik på Version2, og af nedenstående graf kan man se, at Android har taget teten, når man kigger på fordelingen af mobiltrafik.

![Eksternt billede](http://www.version2.dk/modules/xphoto/cache/44/8144_800_500_0_0_0_0.png" alt=")

Rent teknisk forventer vi at implementere vores mobilsite i HTML5, så vi på længere sigt kan udnytte de mange fordele, som HTML5 giver i forhold til mobiltelefoner.

Derudover har vi en masse udfordringer i forhold til, hvordan vi vælger at præsentere indhold og funktioner på en mobiludgave, blandt andet

 • Skal kommentarer vises på samme side som artikelsiden? Man risikerer at bruge en masse trafik på at sende debatindhold til brugeren, som kun vil læse artiklen. Omvendt vil det være sværere at linke korrekt, hvis kommentarer ligger separeret fra artiklen.

 • Vil brugerne overhovedet læse langt på mobilen? Vores udgangspunkt er, at det vil de.

 • Hvor mange billeder skal vi gøre brug af?

Som sagt hører vi meget gerne jeres ideer og ønsker til, hvad vi skal overveje i forbindelse med den nye mobiludgave af Version2.

Nogen af jer vil nok have bemærket, at jeg slet ikke har nævnt iPad eller tavle-pc?er i dette blog-indlæg, men det vil jeg komme tilbage til i et separat blog-indlæg i de kommende uger.

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Jarlskov

Jeg vil helt sikkert foretrække en skrabet version der ikke, eller stort set ikke indeholder andet end selve artiklen som standard, som nævnt ovenfor kan man evt. have kommentarerne som separat indhold der kun bliver hentet på brugerrequest. vis man henter kommentarerne må de gerne vises på samme side som den fulde artikel så man kan bladre frem og tilbage imellem de to ting.

 • 0
 • 0
#3 Mads Bendixen

Jeg har det stik modsat. Jeg hader mobile udgaver af websites. Der vises ofte kun en begrænset mængde artikler/nyheder, billeder er i for dårlig kvalitet og man bruger for lang tid på at bladre tilbage for at finde info fra de sidste par dage.

Det er måske fint nok at tilpasse det til en mindre skærm, men sørg for at al indhold er tilgængelig og nemt at finde.

 • 0
 • 0
#4 Lars Bjerregaard

Fedt at i vil sætte fokus på det mobile site. Jeg bruger selv en overraskende mængde tid på at læse på min Android enhed. Læser formodentligt 2/3 af mine daglige RSS feeds på denne, og 2/3 af V2 artikler på denne. Så det har stor betydning, som kun vil blive ved med at vokse markant.

Som udgangspunkt fungerer det eksisterende V2 mobilsite faktisk temmeligt godt. Det er læsevenligt, og mængden af grafik er passende. Layout er slet ikke dårligt.

Artikelindhold og så kommentarer/debat skal klart være adskilt, som det er nu. Ellers bliver det alt for tungt. Man skal også helt klart kunne linke ind til en bestemt kommentar, så når man f.eks. får update emails, med link til hvor næste ulæste kommentar starter, så skal dette link helt klart fungere 100%. Det gør det faktisk ikke i dag, og jeg kan ikke helt gennemskue hvorfor.

Det vigtigste der skal ske er nok, at man skal kunne logge ind, og komme til sin profil. Og man skal kunne deltage i debatten fuldt ud på mobilen.

Og alle links skal selvfølgelig ligne links, og kunne ses tydeligt.

Hvis i er rigtigt rå, så prøv at kig på app'en 'tapatalk'. Den er GENIAL, til at følge forums der understøtter den. Hvis i kunne finde en app/framework, som understøttede de moduler i vil bruge i Drupal7, så sparker i seriøst bagdel, for det styrer altså.

Bottomline: Jeg tror mere det er spørgsmålet om at tilføje den manglende funktionalitet (som jeg har nævnt), end at i behøver kaste jer ud i en "revolution". Det er faktisk ikke så ringe i dag...

 • 0
 • 0
#5 Lars Bjerregaard

Glemte at sige: Der er jo rig mulighed i Drupal, for at udstille al indhold, og indholdsfragmenter som services, med et API som understøtter f.eks. JSON eller XML. Så hvis i ikke har lyst til at kaste jer ud i apps selv, så ville det være meget værdsat, hvis i kunne sørge for at jeres indhold bliver udstillet godt gennem et API. På den måde kan andre folk (f.eks. mig) udvikle nogen rigtigt fede Version2 apps, som kun kan komme jer selv og læserne til gode.

Det er faktisk helt i tråd med de herskende vinde blandt prof. CMS og webudviklere: Content udstilles gennem et API, og ens site kører ovenpå det API, mens andre kan udvikle alternative "views/apps" oven på det API. Det er en god langsigtet investering, og i vil måske finde at der pludselig står en mindre hær af udviklere, som vil hjælpe jer med at berige jeres indhold, til fælles gavn.

 • 0
 • 0
#6 Martin Bøgelund

Jeg ligger på linie med Mads.

Jeg læser Version2 på en temmelig traditionel, knapt-så-smart-phone med OperaMini. Og jeg læser ikke mobil-siden, men den almindelige www.version2.dk, og det fungerer for mig.

Mobilversionen, som den er nu, er frygtelig for mig og min telefons vedkommende.

Kommentarer kan jeg godt undvære på mobilen, men jeg har på den anden side ikke et problem med at de er der, når jeg læser jeres standard-site på mobil. Hvis jeg [i]skulle[/i] vælge, ville jeg helst beholde kommentarerne.

Billederne vil jeg til gengæld meget gerne beholde - det grafiske layout skal være tiltrækkende, ellers føles det som at læse en salmebog.

Med de muligheder der idag er for fri-data-abonnementer til mobil, er jeg ikke bekymret over at skulle hente mange billeder og kommentarer - indenfor rimelighedens grænser.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jeg ser meget frem til udmøntningen af jeres "mobile first"-initiativ - det bliver spændende at følge :o).

Generelt er jeg enig i de fleste ting ovenfor, så her er min egen ønskeliste til V2s mobile site:

 1. Lav links visuelt genkendelige på jeres mobilsite
 2. Lav links i kommentarer klikbare
 3. Tillad kommentering
 4. Lav vis/skjul kommentarer som det bla. gøres på iphoneguide.dk's mobile site.
 5. Lav back-links til det indlæg en kommentar svarer på (det kan være svært at navigere rundt på en mobiltelefon i lange diskussioner)
 6. Få direkte links i emails om nye kommentarer til at virke!
 7. Lav en knap/link i toppen af siden, der sender dig heeeelt ned i bunden af siden, så vi ikke skal flip/scrolle så meget for at komme til seneste kommentar.

:o)

Det var vist det ...

 • 0
 • 0
#8 Jan Ferré Jensen

Som bruger af en Nokia E52 (på statsaftale) er jeg fuldstændig kold overfor muligheden for at afgive kommentarer. Det er alligevel håbløst at skrive en større tekst med et mobil-tastatur. Til gengæld ser jeg meget gerne en mulighed for at slå billeder fra - de koster helt urimeligt meget trafik (til 10 kr./MB). Teksten kan så indeholde et link, så jeg kan hente et konkret billede, hvis der er referencer til billedet.

Iøvrigt er denne artikel det første jeg ser om Version2's mobilsite. Det kan være, jeg ser for få TV-reklamer :)

 • 0
 • 0
#9 Casper Thomsen

Tak for gode input indtil videre.

Det er altid godt at lade sig inspirere og derfor - ligesom flere af jer gør - må I meget gerne dele de mobilsites, I synes gør det rigtig godt i dag.

Jeg vil gerne selv byde ind først

http://mobile.nytimes.com http://m.guardian.co.uk http://mobil.dr.dk/smartphone http://mashable.com/ http://m.engadget.com

(Nogle af ovenstående mobilsites kan du kun se, hvis du fifler med din browsers user-agent eller rent faktisk ser dem fra en mobiltelefon)

 • 0
 • 0
#10 Casper Thomsen

Hej Jan.

Ja, du kan finde os på m.version2.dk, hvis du er i tvivl. Kan godt være, vi skal slå endnu mere på tromme for det.

Angående gamle telefoner er det desværre ikke noget, vi får særskilt fokus på, da de i dag udgør få procent af vores samlede mobiltrafik. Vi vil hellere med de begrænsede ressourcer, vi har, sørge for at give de 96+ procent en rigtig god mobiloplevelse.

Mvh Casper

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Casper,

(advarsel: lidt skarp tone nedenfor)

:o)

Det er altid godt at lade sig inspirere og derfor - ligesom flere af jer gør - må I meget gerne dele de mobilsites, I synes gør det rigtig godt i dag.

Jeg vil gerne selv byde ind først

http://mobile.nytimes.com http://m.guardian.co.uk http://mobil.dr.dk/smartphone http://mashable.com/ http://m.engadget.com

Hæ ... og skægt nok kan disse links ikke bruges på jeres mobilsite :o).

Baseret på dette setup kan vi faktisk have begge sites på www.version2.dk, men vi har valgt at beholde mobilsitet på m.version2.dk (eller mobil.version2.dk eller m.v2.dk), mens desktopsitet findes på www.version2.dk. Dette anbefales blandt andet af Google og gør det nemmere at få begge udgaver indekseret korrekt.

Jeg er lodret imod denne prioritering, for jeres ønske, om at gøre jeres hoser grønne hos Google og andre annoncører, kommer til at ske på bekostning af brugerne. For når I insisterer på at lave to sites - så kan vi ikke udveksle links med andre. Hvis jeg kigger på m.v2.dk og ønsker at sende et links til en ven, så bliver det dette link:

http://mobil.version2.dk/artikel/17978

... der så måske åbnes på en desktop PC.

Det giver en rigtig dårlig brugeroplevelse, og det kunne I gøre meget, meget bedre, hvis I ønskede det.

(jeg gjorde så vidt jeg husker også opmærksom på dette på bloggermødet sidst)

På sites der rent faktisk tager mobilitet seriøst virker dette gnidningsløst. Se evt på iphoneguide.dk .

... og så synes jeg i øvrigt, at jeres ønske om særskilt at få indexeret jeres hovedsite fra jeres mobilsite er udtryk for en oldnordisk tankegang, der er "sooo last decade". Jeres website er primært artikler, genveje til andre dele af sitet og reklamer. Der bør ikke være nogen forskel i indekseringen af disse.

 • 0
 • 0
#12 Christian Selch

Skal kommentarer vises på samme side som artikelsiden? Man risikerer at bruge en masse trafik på at sende debatindhold til brugeren, som kun vil læse artiklen. Omvendt vil det være sværere at linke korrekt, hvis kommentarer ligger separeret fra artiklen.

En rigtig lækker feature ville, efter min mening, være at de blev hentet til telefonen vha. f.eks. AJAX når man trykker på et links i bunden. På den måde henter man minimalt trafik som standard og kan efterfølgende hente kommentarer hvis det har interesse.

Med hensyn til billeder vil jeg sige det gerne skulle holdes på et minimum. Selve designet ville være at fortrække som en næsten ren CSS3 affære og uden alt for meget billede-grafik ud over logoet. Selve det design-mæssige udtryk må meget gerne forsat være lige så minimalisktisk som det nuværende.

Problemet i overstående indlæg (vedr. desktop åbner mobil-link) ville være rigtig rart at få ordnet. Evt. på sammen måde som ens telefon bliver sendt til mobil version bare omvendt.

Mvh Christian Selch

 • 0
 • 0
#13 Anders Poulsen

Som f.eks. pol eller eb, da de kun viser et latterligt ubrugeligt lille udsnit af det faktiske indhold, men det er gået op for mig, at jeg på min iphone jo faktisk er super godt tilfreds med mobil udgaverne af - wikipedia - google - imdb

Jeg kunne ikke drømme om at skifte til desktop sitet i de tilfælde. De er super. På version2 er det mest irriterende helt klart at man ikke får kommentarerne med, når man ser en artikel første gang. Det ville egentlig være OK, hvis de kom med AJAX, men det er super-træls at man skal scrolle ned i bunden, trykke på linket og så scrolle ned IGEN!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere