georg strøm bloghoved

Verdens smukkeste nørd

Nu er der nogen som vil sige, at konkurrencen ikke er så stor. Til gengæld er her en person som kan gøre sig fortjent til prisen.

Hedy Lamarr var i trediverne og fyrrerne en af verdens mest kendte filmstjerner. På lørdag er det 100 år siden hun blev født, og et godt tidspunkt at mindes hendes indsats.

Hun var kun nitten år gammel da hun som den første optrådte nøgen i en spillefilm, og filmselskaberne omtalte hende som verdens smukkeste kvinde, på en gang mystisk og charmerende.

Det lyder ikke så nørdet, bortset fra at hun var vild med teknik og opfinder i fritiden. Der sidder sikkert en del teknikere og drømmer om en filmkarriere. Her var så en filmstjerne, der gerne ville være tekniker.

På et tidspunkt sagde hun: "Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid."

Hun kom fra Østrig og var en kort periode gift med en rustningsfabrikant. Det forlyder at hun ved et juleselskab havnede ved siden af Tysklands ledende ekspert i torpedoer, som nok var henrykt over at en så køn kvinde var interesseret i hans fagsnak.

Siden flygtede hun til USA, og ville gerne gøre sin del, da det var klart i 1941, at USA ville komme med i krigen.

Hun opfandt et radiosystem til fjernstyring af torpedoer, hvor radiosignalet hele tiden hoppede mellem forskellige frekvenser. Det kunne ikke forstyrres, og kun opfanges af en modtager, der havde samme kode som senderen. Den kode der styrede hvilke frekvenser senderen hoppede mellem. Det er det system vi i dag bruger til WiFi og i 3G og 4G mobiltelefoner.

Hun havde ikke søgt hjælp fra elektroingeniører, men i stedet allieret sig med komponisten George Antheil, der ud over at skrive filmmusik havde arbejdet med mekaniske klaverer, hvor tonerne blev styret af en papirrulle med huller, altså en tidlig form for digital lagring af musik.. Hedy Lamarr og George Antheil brugte det samme princip til mekanismen som skulle styre hoppene mellem frekvenser.

Da systemet var færdigt og de havde indsendt et patent, tilbød hun det til den amerikanske flåde, som svarede at det var for stort til at indbygge i en torpedo. Den populære udlægning er, at de ikke læste længere end til mekanisk klaver i patentet, før de afviste opfindelsen.

Imidlertid er der en anden og mere sandsynlig forklaring på afslaget. På det tidspunkt havde flåden indført en ny type torpedo, der gav nogle problemer. Faktisk var det kun fyrre procent af dem der eksploderede, når de skulle. Så flåden havde rigeligt at gøre med bare at få en eller anden form for torpedoer der virkede, og var måske ikke rigtig i stemning til at tage fat på en ny type supertorpedo.

Hedy Lamarr havde ikke overvejet nogle alternative anvendelser, og det havde den amerikanske flåde heller ikke. Den fik først rigtig gavn af opfindelsen tyve år senere under Cubakrisen, da den gjorde det muligt for amerikanske skibe at kommunikere, uden at deres radioer kunne forstyrres eller aflyttes. Det var selvfølgelig strengt hemmeligt.

Det var også først i halvfemserne, over halvtreds år efter at patentet var indleveret, og da det var taget i brug i mobiltelefoner, at hun fik officiel anerkendelse for sin opfindelse.

Nu startede jeg med at det er 100 år siden hun blev født. På HTX i Holbæk - hvor jeg arbejder - besluttede vi at fejre det. Med plakater tirsdag og onsdag som gradvist røbede hvad der skulle ske, og med tale og kage til 400 elever og lærere torsdag. Vi brugte anledningen til at vise eleverne en god faglig case, og at tekniske evner kan gøre en stor forskel, uanset dit køn eller farven på dine sokker.

Richard Rhodes: Hedy's Folly. Vintage Books 2011
(Der er klip fra hendes nøgenscene i filmen Ekstase på Youtube.)

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jacob Kaagaard

Fint nok at anerkende hendes faglighed men med overskriften på artiklen falder du i samme fælde, som den datid (og åbenbart nutid) hun kritiserede med citatet "Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid.".

 • 1
 • 4
#4 Tine Andersen

Der opfandt hulkortene, skulle nu også have set godt ud. Hun hjalp Charles Babbage, og opfandt et system, der stadig bruges i dag til jacquard-vævning. Så måske mere nørd, end smuk.

Var Einstein smuk? Var Niels Bohr? Jeg kan ikke fordage denne sexisme- kvinder skal se godt ud, hvis de har opfundet noget, det er dumt! Hugh Hefner opfandt et fly og eftersigende en BH- var han smuk?!

Mvh Sure Tine

 • 1
 • 1
#5 Georg Strøm Blogger

Uanset om vi kan lide det eller ej. I grunden er det mere nedsættende for mænd end for kvinder, når det viser sig at mænd ret automatisk reagerer på nogle bestemte stimuli som ovenikøbet kan sættes på formler.

Desuden er modsætninger fascinerende. Som når en succesfuld skuespiller som Hedy Lamarr laver sådan en opfindelse. Når vi hører at Franz Kafka også var en pioner indenfor sikkerhed på arbejdspladsen, eller om Einsteins eller Richard Feynmans affærer.

Der var et område, hvor de var alt andet end teoretiske fysikere, og deres udseende gjorde det ikke vanskeligere for dem. Einstein så faktisk godt ud indtil sine sidste år.

Angående flyene og brystholderen, så er det nok Howard Hughes Tine mener. Her gik kontrasten desværre i den modsatte retning, Succesfuld forretningsmand og opfinder, attraktiv og med en sindssygdom som endte med at ødelægge hans tilværelse. Skidringen i filmen The Aviator skulle være ret præcis.

 • 1
 • 1
#6 David Rechnagel Udsen

Endnu en gang formår du at udtrykke dig uheldigt, Georg Strøm. Dit indlæg kan snildt fortolkes i sin absolutte form, altså at ingen kvindelige nørder siden Hedy Lamarr har set lige så godt ud (hvis det nu er det vi skal diskutere) og - hvis jeg selv skal mene det - værre endnu, at kvindelige nørder generelt ikke ser godt ud.

 • 1
 • 1
#7 Georg Strøm Blogger

Jeg har blot holdt mig til vurderinger fra eksperter på området. Der er så vidt jeg ved ikke andre eksempler på at to ledende filmselskaber har omtalt en nørd som "verdens smukkeste kvinde", eller for den sags skyld at en mandlig nørd er blevet fremhævet på samme måde som verdens smukkeste mand. Alle andre tolkninger må være læsernes egne.

 • 1
 • 1
#8 David Rechnagel Udsen

Du indleder dit indlæg med »at konkurrencen ikke er så stor« uden derefter at tage afstand fra det, selvom du gemmer dig bag væselord såsom »nogen vil sige«. Så du er enig i det udsagn?

Så går du straks videre og siger »men her er en der gør sig fortjent til prisen«, selvom beskrivelsen om Hedy Lamarr er fra over 60 år siden. Du får det til at lyde vigtigt, og din formulering får dig ikke til at lyde tilnærmelsesvis uenig med hendes beskrivelse.

Og jeg ved heller ikke hvor meget jeg stoler på filmselskaber. Eller skal man også være skuespiller for at være smuk?

 • 0
 • 1
#9 Tine Andersen

Det har du da ret i Georg Strøm, jeg greb galt i posen, men de to HH'er har nok lighedspunkter til, at jeg fik blandet dem sammen... UPS. Undskyld. :-( Men hvor mange af de trods alt mange skuespillere -har gjort det godt indenfor videnskab? Danica McKellar- er matematiker. http://en.wikipedia.org/wiki/Danica_McKellar Hun var med i "The Wonder Years" ("Mine glade tressere")- så der kan man se!

Mvh Tine- det holdt lidt hårdt af finde frem til hende ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere