Valg: Mindre skat, mere arbejde?

Jeg er muligvis noget pessimistisk i forhold til om valget kan få nogen betydning for hvilke IT-udmeldinger vi kommer til at høre inde fra Borgen. Derimod tror jeg at det interne styrkeforhold i en kommende regering kan få betydning for den førte skattepolitik.

Diskussionen går vist primært på den sidst tjente krone. Det vil altså sige top- og mellemskatten og primært for de højtlønnede. Det er i høj grad os i IT-branchen, så derfor finder jeg det relevant her.

Selvfølgelig vil man gerne have flere penge for samme arbejde, men argumentationen går på at hvis vi sænker skatten på sidst tjente krone, så vil folk arbejde mere og vi vil styrke konkurrenceevne, i øvrigt uden at miste skatteindtægter.

Holder den argumentation for jer' Vil I arbejde mere hvis vi sænker skatten på sidst tjente krone' Personligt synes at jeg har travlt nok i forvejen uden at skulle arbejde mere. Der er ting der er vigtigere end flere penge.

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Daniel Møller

Jeg driver selv lidt selvstændig virksomhed ved siden af mit normale arbejde - eller rettere, jeg ville ihvertfald gerne. For når jeg først begynder at regne på hvad jeg får ud at lave endnu en kundeløsning i min fritid, i håb om at der måske kunne blive råd til en ekstra ferierejse eller lignende - ja, så er det svært at få til at hænge sammen når det hele er ren topskat og man skal af med 2/3 igen.

Angående overarbejde, så er jeg enig med Jesper i at det knap kan betale sig at få pengene udbetalt, men det skyldes jo netop topskatten at det er mere lokkende at afspadsere timerne istedet.

Jeg mener at som det er nu, så er topskatten skadelig for iværksætter-miljøet og vores konkurrenceevne (der er mange andre attraktive EU lande omkring os hvor det rent skattemæssigt giver mere mening at placere en virksomhed), med alt hvad det indebærer af tab for samfundet.

Derudover får vi i fremtiden en stor ældrebyrde og en lille arbejdsstyrke. Hvis vi skal holde hjulene kørende kan udenlandsk arbejdskraft blive nødvendig, men hvorfor skulle en højtuddannet person vælge at slå sig ned i landet med verdens højeste skattetryk fremfor eksempelvis England ?

 • 0
 • 0
#4 Kristian Thy

Hvis man sænker topskatten kan jeg jo arbejde mindre og tjene det samme - det er da ret attraktivt for mig :-)

En helt anden diskussion er så at jeg har betalt topskat siden mit første job efter uni - så er der vist noget der ikke hænger sammen, når man også vil have så mange som muligt til at tage længerevarende uddannelser.

 • 0
 • 0
#5 Peter Makholm Blogger

Jeg er såmend enig med Flemming i at man vil være mere motiveret for at arbejde mere hvis det giver mening. Spørgsmålet er så bare om det er skattetrykket der er den virkelige showstopper?

Hvis jeg skulle arbejde mere, så er der ting jeg laver nu som jeg skal vælge fra, for eksempel spejderarbejdet eller famillien. Det giver ikke mening for mig.

 • 0
 • 0
#6 Martin Rytter

Undersøgelser af sammenhængen mellem skat og arbejde taler deres tydelige sprog. Der vil naturligvis være individuelle variationer, men generelt arbejder folk mere jo lavere skattetrykket er. Det er et videnskabligt faktum.

/mrj

 • 0
 • 0
#7 Peter Makholm Blogger

Nu har jeg ikke den store tillid til økonomi som videnskab, men sålænge du bare postulerer en sammenhæng tror jeg ikke du har sagt for meget. Men det interessante er om der er en kausalfølge fra mindre skat til mere arbejde, om kausalfølgen vender den anden vej eller det bare er et tilfælde.

Størelsen af den offentlige sektor tror jeg kun i ringe grad afhænger af arbejdstiden. Vi kommer til at skulle bruge nogle ekstra resurser på børnepasning, men i det store hele er de offentlige udgifter konstante. Men en længere arbejdstid burde betyder at den enkelte arbejder skaber et større overskud, hvilket betyder at vi bliver nødt til forbruge en mindre andel af dette overskud til den offentlgie sektor.

Dermed finder jeg det sandsynligt at en kultur med en længere arbejdstid, alt andet lige, vil have et lavere skattetryk. Jeg kan ikke komme på en forklaringsmod der skulle pege den anden vej.

 • 0
 • 0
#8 Thomas Alexander Frederiksen

Nu er de firmaer jeg har været i de sidste par år muligvis atypiske, men kan vi der arbejder i de små firmaer rent faktisk arbejde længere?

Hvis jeg skal gøre en typisk uge op er de 37 timer for længst blevet til et sted mellem 45 og 50, og uanset skift i skatteprocenten kan jeg ikke lige se at jeg skulle kunne motiveres til at arbejde mere end jeg gør, uden - som Peter - at skulle skære noget andet (for mig essentielt) væk.

 • 0
 • 0
#9 Andreas Bach Aaen

Rigtig mange i IT-branchen er får udbetalt en fast løn uanset hvor mange timer de lægger (ud over de 37 pr. uge). En lavere topskat vil nok næppe få folk på den aflønningsform til at arbejde mere.

En hævning af topskattegrænsen er nok en bedre ide end at fjerne den helt. Det er i mellemgruppen, at man formodentlig finder folk, der er timeaflønnede, og som får et ekstra incitament for at lægge en time mere på arbejde frem for i hjemmet sammen med familie og børn. Langt de fleste rigtigt højtlønnede er givetvis kaldsansat (uden højeste arbejdstid). Kaldsansatte drives af andre faktorer end løn.

Personligt betaler jeg med glæde min topskat. Den rækker dog desværre ikke til, at madordningen i vuggestuen ikke skæres væk (som en af de sidste i området med den slags luksus). Så nu er det tidligere op og i gang med at smøre madpakker.

 • 0
 • 0
#10 Henrik Knopper

Et af de steder hvor en sænkning af topskatten ville batte var på mængden af sort arbejde.

Også i vores branche er det jo en del mere lukrativt at bytte en CRM-løsning til tømreren med en ny udestue end det er at lade det hele gå vi vores respektive firmaer.

En sænkning af topskatten ville gøre den slags krumspring mindre attraktive --> flere betaler skat af ALLE deres indtægter -> bedre råd for samfundet til madordninger i vuggestuerne.

 • 0
 • 0
#11 Henrik Knopper

@Andreas og @Thomas: Føler man sig ikke lidt snydt hvis man får løn for 37 timers uspecificeret arbejder og arbejder 50?

Hvis man fik resultatløn pr opgave eller pr projekt og man havde indflydelse på estimeringen af opgaven kunne jeg forstå logikken, men sådan er verden jo endnu ikke skruet sammen med mindre man er freelance konsulent.

Hvad I og mange andre i både denne og andre brancher gør er en frivillig reduktion af jeres timeløn og dermed af jeres markedsværdi.

Og når først det er blevet kotume får man ikke engang tak for det.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Lund Stocholm Blogger

Henrik,

Du har fat i en god pointe - nemlig arbejde uden løn. Jeg er så heldig at arbejde i en virksomhed, hvor arbejdstid på 37,5t/ugentligt prioriteres meget højt af ledelsen. Derfor er der en nedskrevet politik om, at overarbejde som minimum kan afspadseres i forholdet 1:1 og i særlige tilfælde kan det udbetales som en del af lønnen. Er der tilfælde med meget overarbejde i perioder, afspadseres der i forholdet 1:1½ for de første tre timer dagligt og herefter 1:2, dvs én overarbejdstime giver to afspadseringstimer.

Det er dermed røvdyrt for ledelsen at "presse citronen" for meget.

/Mit/ luksusproblem er jo så desværre, at det næsten er "gyldne håndjern" da jeg ikke oplever, at særligt mange andre virksomheder har samme fordelagtige forhold, og jeg har besluttet for mig selv - og kone - at jeg ikke vil arbejde i en virksomhed, hvor man ikke har en politik om, hvordan overarbejde honoreres.

:o)

PS: Jeg har det fint med den (top)skat jeg betaler. Hvis man skulle give skattelettelser så jeg hellere, at man kiggede på de absolut lavest lønnede i Danmark ... jeg overlever sgu nok at jeg ikke får det ekstra rådighedsbeløb.

 • 0
 • 0
#14 Jørgen Henningsen

Vores branche er jo sådan skruet sammen at man engang imellem knokler som besat med at blive færdig og engang imellem sidder man og kigger ud af vinduet, for at finde inspiration til nye projekter og produkter. Når man knokler afsted, så er der ikke mere at give af og man kan heller ikke undvære de stunder hvor man bare søger inspiration og ideer. Jeg mener ikke at flere penge kan inspirere mig til en større indsats.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere