Utroligt hvad 7Watt kan

På bordet i mit laboratorium ligger en Soekris 5501 med serienummer et sted under 5.

Pt. er den igang med at rekompilere en hel FreeBSD installation og til det bruger den 7 Watt, heraf halvdelen til harddisken.

Det er ikke ret lang tid siden ville en computer med 500 MHz CPU, 40 GB disk og 512 MB ram have brugt et par hundede Watt.

Når man ikke lige tæver CPUen og disken med kompileringer bruger den omkring 3.3W.

En gammeldags cykeldynamo lavede 3W så det er lige i underkanten.

En tørcelle i D størrelse har en kapacitet på 12-15 Wh og hvis det ikke lige var for spændingen og den indre modstand kunne den drive en net5501 i fire-fem timers tid.

I den nuværende klimadebat, er det svært at lade være med at tænke på hvor meget strøm vi kunne spare, hvis vi begyndte at nedgradere maskiner til noget mere effektiv hardware ?

phk

Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Karsten Nyblad

Farveskærmene koster godt på elregningen pga baggrundsbelysningen. Gik man over til at bruge sorthvid LCD skærm som dem man kender fra armbåndsureure, ville det ikke være noget problem at lave en PC der kunne være tændt i meget lange perioder.

 • 0
 • 0
#2 Kasper Revsbech

Men så længe at folk hovedkulds køber MS operativ systemer har dette lange udsiger. Det syntes underligt at folk ikke undres når det nye MS operativ system ikke giver dem andet mere end en regning på mere hardware og en rød glødende el-måler. Så i en forlængelse af din dit spørgsmål om man burde tænke på besparende HW. Kunne man også stille sig det spørgsmål om det burde være nødvendigt at have et 3d kort til sin desktop samt 1024+ ram til et OS i idle ...

 • 0
 • 0
#3 Andreas Ryge

"Kunne man også stille sig det spørgsmål om det burde være nødvendigt at have et 3d kort til sin desktop samt 1024+ ram til et OS i idle ..."

Det kunne man stille sig selv. Nu skal du huske på den store mængde af kontor pc'ere der findes. Det er en ABSOLUT nødvendighed for enhver sekretær at have en 3D accelereret desktop. Tænk på hvor meget det øger produktiviteten i f.eks. et tekstbehandlingssystem. Desuden kan man jo indtaste tekst langt hurtigere på en 3GHz maskine end man kan på f.eks. en 500 MHz maskine. Desuden: Hvis ikke OS producenter skulle presse hardware producenter for at opnå højere ydelse, hvem skulle så?

 • 0
 • 0
#5 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Jeg har en del Soekris systemer og udover at de som PHK skriver bruger meget mindre strøm er de utroligt stabile og derfor med en meget lang levetid.

Min primære firewall hjemme er en Soekris 4801 som erstattede en Amd K6 i standard kabinet. Sammenligner man de to maskiner har min Soekris 4801 nok tjent sig hjem et par gange i strømbesparelsen!

Jeg forventer at min 4801 firewall overlever mindst til jeg får 100MBit forbindelse hjemme - hvilket formentlig ikke sker foreløbigt. En 4801 kan klare omkring 40Mbit og jeg glæder mig til at se hvad 5501 kan klare!

Jeg overvejer nu at nedgradere min Athlon64 2GHz til en 5501 - det bliver elmåleren og økonomichefen glad for.

 • 0
 • 0
#6 Andreas Bach Aaen

Selv har jeg valgt en Buffalo Linkstaion PRO, som mini-server. Den bruger omkring 23 W. En god del af dette bruges til at holde 3,5" disken kørende hele tiden. Jeg håber at jeg med en kommende linuxkerneopgradering, kan lokke disken i dvale og spare en del watt. Prisen er lav: 2400 kr for modellen med en 500 GB disk, Gbit net og 2 x USB2. Den er arm9 baseret og kører linux. Den sælges som storageserver og deler normalt kun disken ud via samba. Opsætning er via et web-interface. Man kan med lidt snilde udskifte softwaren på den til en standard debian, med alt hvad det giver af muligheder. er man mere til x86 og vil have mulighed for koble en skærm på maskinen, så se f.eks. efter en Fujitsu-Siemens FUTRO A230. Den er set ned til 2000 kr. 533 MHz Gbit net og 3 x USB2. Disk eller flash skal således være eksternt. 10 - 30 W alt efter brug. Igen en maskine der er tænkt som en tynd klient, men den kan sagtens bruges til mere. Der er lidt mere at finde om min opsætning og valg på min egen blog: http://www.bachaaen.dk/blog

 • 0
 • 0
#7 Poul-Henning Kamp Blogger

Som tommelfinger regel koster det 150 kr/året at bruge 1 Watt hele tiden.

Hvis din nuværende firewall eller server bruger 40W koster den altså 6000 kroner om året bare i strøm.

Så afhængig af din situation er de 4700 måske allerede tjent hjem efter et års tid.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#12 Poul-Henning Kamp Blogger

Hvis det alene er elregningen, så ja:

40W = 600 kr/år 80W = 1200 kr/år 160W = 2400 kr/år

Men hvis vi taler om nyinstallation, så ville den "almindelige" server jo også have kostet noget til hardware.

Jeg er stadig imponeret af hvad man kan med 7 Watt og ser ingen grund til at bruge hverken 40, 80 eller 160 Watt på samme opgave.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#13 Anonym

Hvis man blot har brug for en net-disk til at håndtere usb diske, kan jeg anbefale Linksys's NSLU2. Den kører linux, bruger ikke ret meget strøm og koster kun omkring en tudse.

/Klaus

 • 0
 • 0
#15 Poul-Henning Kamp Blogger

Selve printkortet er lave fleksibelt så det kan bestykkes i flere varianter.

Hvis du køber en hel serie (100+ tror jeg nok) kan du få dem bestykket som du vil betale for.

"Hyldevaren" findes kun i hvad Søren tror han kan sælge nok af.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#18 Mikkel Høgh

Jeg har længe tænkt på at udskifte vores VPN/Firewall maskine med noget i Soekris-stil, men jeg er lidt i tvivl om hvad man skal have - jeg tænkte på at købe en net5501-70 fra Cortex, men hvad skal jeg ellers have ud over strømforsyningen? Er det nok bare at købe et 2GB CF-kort til at køre styresystemet fra eller skal der mere til?

Og det der Cortex skriver med "1 slot standard case", betyder det at boardet er i en kasse af en slags, så man ikke skal til at flikke noget sammen selv, for ikke at have det nøgne board liggende...?

 • 0
 • 0
#23 Deleted User

Klaus nævner Linksys nslu2, men han glemmer at fortælle at man kan køre debian mm på den. Jeg har f.eks. installeret en upnp streaming media server, som leverer musik/billeder til Roku Soundbridge og en Noxxon 2. Den koster omkring 600 kr og har 2 usb porte, så hvis man kan nøjes med usbnøgler f.eks. til en lille webserver eller firewall, så har man en maskine som er billigere end de fleste af de nævnte maskiner - prismæssigt og strømforbrugs mæssigt..

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere