Unplugged

Der var folk på OSD der tydeligvis var gamle nok til både at huske og værdsætte Claptons album, mens andre var for unge til at vide hvad fyren med det røde skæg talte om. Det sved lidt.

Det var naturligvis bare endnu et datapunkt i dansk infrastrukturs forfald der ramte OSD, men præcis som Clapton, Jethro Tull, Paul Simon og for den sags skyld Dylan fik et boost fra MTV's Unplugged show, kunne det være OSD burde overveje at lave en unplugged session med vilje i fremtiden, for at forny et koncept der er begyndt at vise tegn på metaltræthed.

Der er skiftet ud i OSD mafiaen og i stedet for at prøve at leve op til fordums succes er det en god lejlighed til at overveje om, hvad, hvem og hvordan fremtidens familiefester i Open Source miljøet bør arrangeres.

For det første er familien blivet større, der er hardwarefolk med nu, både dem med arduino, lysdioder og stepmotorer og dem med ubåde og raketter.

Men der er også nogen af de gamle der ikke fester igennem på helt samme måde som da de var unge. De forskellige indbyrdes inkompatible UNIX/BSD/Linux brugergrupper f.eks.

PTO var i felten med budskabet om at "LUG" konceptet er dødt og det har han naturligvis ret i.

Når gud og hver man han en linux i lommen har man sejret ad helvede til og bør overveje hvad man så skal med sin forening fremadrettet.

DKUUG dumpede denne opgave med et brag, man "glemte" at inddrage Open Source UNIX og derfor skrumpede medlemsgrundlaget ind til ingenting og tilbage er kun den forbandede guldskat og den evigt kredsende Fafner der vogter den.

Spørgsmålet er altid nemt at besvare, hvis man vil acceptere svaret: Hvor og hvad morer de intelligente unge mennesker sig med ?

I USA er "Maker-Faires" blevet de nye hotte gedemarkeder.

Det eneste folk dér har til fælles, er at de har lavet noget. Et eller andet. En trehjulet cyklen der drives af en dampmaskine. En høj hat der reciterer Lewis Caroll, En kommode med indbygget GPS modtager. Det er et meget hardware-centrisk fænomen, selvom utroligt meget af produktionen har indlejrede microcontrollere.

Det helt centrale ord i dette fænomen er "autentisk". De ting folk laver selv er primært netop ikke outsourcede produktionsoptimerede discountprodukter. Om de er kønne, funktionelle eller overhovedet brugbare er sekundært, det er autenciteten i "jeg har lavet den selv" der gives karma for. Nogen af dem er naturligvis helt uudholdeligt dygtige, andre er helt klart bedre kvalificeret til skrivebordsarbejde, men de har alle lavet det selv og det er hvad der tæller.

Vi har avantgarden allerede i Danmark, men de mødes ikke i SSLUG, BSD-DK og overhovedet ikke DKUUG, de mødes i Labitat, OSAA og andre "maker-spaces".

De er også blevet inviteret indenfor på OSD, men hvis vi nu skal være lidt ærlige, er det mest med som en slags eye-candy til pausen, diskret placeret under trappen hvor de ikke sidder for meget i vejen med alle deres ledninger.

Jeg ved ikke om OSD, eller for den sags skyld Frederiksbergs miljøkontrol helt er klar til et foredrag om hvordan man smelter gamle alu-fælge om til boghylder i et gammelt toilet med brugt madolie, men der skal altså findes et eller andet til erstatning for "EMACS LISP for begyndere" foredrag, hvis OSD fortsat skal være interessant og relevant for andre end en stadig aldrende og svindende gammel garde.

Inden nogen nu udbryder "Jamen, hvad med min UNIX konference ?" vil jeg lige minde om, at UNIX vandt vores hjerter, fordi det var en platform, et værktøj, med hvilket vi kunne gøre ting, lave ting, prøve ting og lege med vores ideer og drømme.

Men det er aldrig platformen eller værktøjet der var det vigtige, det er tingene vi lavede.

På det punkt adskiller UNIX sig ikke fra en Arduino, en stepmotor eller en TiG svejser.

phk

Kommentarer (66)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Martin Bøgelund

PTO var i felten med budskabet om at "LUG" konceptet er dødt og det har han naturligvis ret i.

LUG-konceptet blev overflødigt, da open source operativsystemer overhalede Windows i kategorierne "enkel installation" og "brugervenlighed". Det er min vurdering at det skete for omkring 5-7 år siden.

Install-fests var den store indgangsport til LUG'erne, men hvem gider dukke op til sådan noget, når Ubuntu detekterer og installerer i første hug?

Tilbage er så særinteresserne, hvoraf hardcore-teknikerne var de eneste der mødte stor nok kompleksitet til, at et fysisk møde i en LUG gav mening.

Men den brede masse så måbende til, når den ene Emacs-workshop efter den anden blev annonceret.

Havde man mere almindlige udfordringer, var hurtigste og enkleste løsning at læse i dokumentationen(!) og evt Google lidt.

Makerfaires og labitats lyder som en værdig arvtager, som kan generalisere appellen til folk med hacker-genet. Men det vil altid forblive en subkultur.

 • 6
 • 0
#5 Anonym

Jeg læser dit indlæg som, at du søger efter skabende grupper, hvor nogen stykker finder sammen, og skaber et eller andet. Det er noget der findes. Ingen kan løfte alene, man har jo ikke alle evnerne selv.

I dag, skaber men ikke fællesskab omkring "install-party", man skaber noget andet. Man har måske ikke behov for at mødes fysisk, men mødes online. Ikke, at man ikke gerne vil mødes, og gør det, men arbejdsplatformen er en anden.

Inden for IT, ser jeg, at der er meget mere fokus på værdi, end tidligere. Man skaber f.eks. App's, for at tjener penge på det. Det med at skabe noget, bare for at skabe, det ser jeg ikke mere. Det har noget at gøre med, at det er der ikke råderum til. Vi lever jo i en verden der tilpasser sig internationale forhold, og det gælder helt ind i folks privatliv.

Der står supersportsvogne, og alle mulige andre projekter, rundt omkring i landet, som måske dør allerede i projektfasen, fordi det er vanskeligt at komme ud over projektfasen. Men sådan er vilkårene i Danmark, og har altid været. Det er ikke internationaliseret, og derfor er den del af skabelsesprocessen ikke til stede i Danmark.

De grupper, jeg ser skaber, de har ikke så meget med Danmark at gøre. De spreder sig internationalt. De mødes internationalt, og skaber internationalt, på internationale vilkår. Det er simpelthen nemmere at skabe på den måde, end at skabe under rent Danske forhold. Ofte vil det slet ikke være muligt i Danmark.

Der er for mange trusler i Danmark, der oftest har grundlag i jantelov, eller at man i Danmark har en indbygget "forpligtigelse" til at "give" til samfundet, uden at forvente noget tilbage. Det holder ikke, i en globaliseret verden.

Den side af det danske IT-samfund, er gået i stå, eller har søgt væk. Jeg tror ikke, det kan genskabes. Jeg tror heller ikke det skal genskabes, hvis det er muligt.

 • 0
 • 9
#10 Mads Vanggaard

Det er et meget relevant emne - for hvor går udviklingen for open source hen? Konferencer er gode til at skabe nye ideer, diskutere hvad vi har nået og de nye opgaver. Inspiration i høj grad - men det kræver en vurdering af hvad er nyt. IT i alt ting er et varmt emne - hvad kan vi her? Cloud løsninger, også oppe i tiden. Applied embedded programming - også gerne i forbindelse med mobile. Hvis konferencen skal være relevant så skal den skabe følelsen af at vi udvikler os - hvis open source miljøet skal være relevant så skal de det samme.

 • 4
 • 0
#11 Henning Wangerin

LUG-konceptet blev overflødigt, da open source operativsystemer overhalede Windows i kategorierne "enkel installation" og "brugervenlighed". Det er min vurdering at det skete for omkring 5-7 år siden.

Install-fests var den store indgangsport til LUG'erne, men hvem gider dukke op til sådan noget, når Ubuntu detekterer og installerer i første hug?

Som formand i Alslug, hvor vi har masser af gæster til install-fester, er jeg helt uening. Men grunden er en helt anden.

Vi har masser af besøgende, som har masser af bøvl med deres windows-maskiner, og har hørt at vi har et alternativ.

Mange af dem ville bare aldrig begynde at installere hverken windows eller Ubuntu uden at have en der holder dem i hånden undervejs, og naboens knægt kender ikke til andet end windows, så han vil/kan ikke hjæjpe ham.

Det gør vi så i stedet for.

Men hvis man ser LUGerne som nørderens samlingspunkt, så er LUGen død.

Vi ser bare at realiteten er at 'kunde-segmenetet' har ændret sig.

/Henning

 • 13
 • 0
#13 Helge Svendsen

Hvis fokus på OSD skal mere skal være, hvad man kan lave med OSS end selve softwaren, så er det nok nødvendigt, at kigge efter en anden lokation end CBS.

De fine gulve derinde ser ikke ud som om, de kan lide motorolie, svejseklatter og andet deslige.

 • 2
 • 1
#17 Flemming Riis

i baglommen og komme videre , set udefra virker det hele som en stor børnehave fragmenteret i 9 forskellige stuer.

Lav et entry point , opensourcedays er glimrende da bliver opdateret.

Man gør ikke opensource/linux/unix en tjeneste ved at feks have sider som klid.dk online.

Find en designer lave et entrypoint top50 aktive kan blive enige om og så lave en /viskalbytteenrobotmedlinuxmandagkl10 osv

 • 0
 • 6
#18 Helge Svendsen

En generel betragtning omkring kilder til information er, at jo flere kilder du har, jo mere kildekritik har du. Det mindsker også subjektive meninger ift. en given vendor af system foo/bar.

Derfor kan man aldrig have kilder nok til at bære information.

Det er ligegyldigt, om du beskæftiger dig med politik, beskæring og podning af frugt træer eller OSS.

At have eet domain til at bære information er bestemt slet ikke vejen frem. For noget formål.

At OSS verdenen er delt op i "stuer" er jo pga det simple faktum, de laver forskellige ting? Ligesom der er fora, der har at gøre med Opel biler og Toyotaer, så er der fora, der har at gøre med Linux og BSD.

Det gør det, alt andet lige, voldsomt meget nemmere at finde den relevante information.

 • 10
 • 0
#21 Thomas Alexander Frederiksen

Selv om jeg under mit "The LUG is dead" indlæg på OSD drillede Henning lidt, så har han ret. Der er fortsat en "kundegruppe" til installfesterne mange steder i landet.

Når det så er sagt, så har vi altså vundet, og open source software bør ikke længere været målet, men værktøjet. Maker-bevægelsen og hackerspaces er der tingene sker i dag - ikke på bekostning af open source software og de frie unix-lignende operativsystemer, men med dem som et af de primære værktøjer (og med solid feedback og udvikling undervejs).

Som jeg ser det kan vi i København roligt se på Århus^W Aarhus^W Aros^W... Hvordan det nu skal staves i næste uge. I det Østjyske slog brugergrupperne og hackerspacet kræfterne sammen, og det har givet en dynamik og energi ingen af partene kunne have fået alene. Det er den vej vi skal trække - og er der behov for installfester som dem AlsLUG laver, så er hackerspacet også et godt udgangspunkt. Som med alt andet indenfor open source gælder det at alt der kræves er at nogen gider.

 • 3
 • 0
#22 Keld Simonsen

Jeg synes PHK vrøvler. OSD i år var en succes. Det var et langt større arrangement i år end sidste år, med 2 fulde dages program, 7 spor og endda professionelle kursusdage. Flot gået, drenge og piger!

Og det er endnu mere flot på baggrund af at det er et helt nyt management team der er på banen. Dog med mange hjælpere med stor erfaring fra tidligere. DKUUG har øjensynligt spillet en stor rolle i overgangen fra det gamle til det nye team, og det er som sædvanlig DKUUG der står økonomisk bag hele baduljen. At DKUUG er dumpet holder ikke - de har tværtimod bestået med glans at videreføre opgaven med OSD. DKUUG er iøvrigt i medlemsfremgang så vidt jeg er orienteret.

At der er aktivitet i AROS og Labitat, ja det er da fint og godt. Jeg betragter det som noget hobbyarbejde, men det er da sjovt at kigge på, og min indre drengerøv har da også nogen hardwareprojekter i den boldgade. Jeg synes bare at vi som OSS-samfund skal videre og gøre os gældende i den virkelige verden (TM) og det sker jo også bl.a. med udrulning af LibreOffice, Firefox, Drupal, og Android med apps og alt det andet der er i vej.

PHK ser altså ikke alt den grøde der er i gang. Det virker som om det bare ikke er hans kop the - og så skal der nogen giftige bemærkninger ud mellem sidebenene. Nåh jah, det er nok også mere underholdende end mine pep-talks. Jeg er dog enig i at det ville være godt med mere initativ, at der er folk der sætter sig ned og sætter gang i ting, og så går i byen med det. Også på Open Source området. Der ville det være godt med noget management, noget miljø til at fremme initiativer. Vi har i Open Source samfundet diverse remedier til dette, hvor OSD er en af de vigtige.

 • 1
 • 6
#23 Jesper Lund Stocholm Blogger

Når det så er sagt, så har vi altså vundet, og open source software bør ikke længere været målet, men værktøjet.

Som PHK så rigtigt skriver:

Men det er aldrig platformen eller værktøjet der var det vigtige, det er tingene vi lavede.

Jeg synes ikke, at udtrykket "sejret ad Helvede til" er det rigtige - men det er helt korrekt, at OSS har sejret.

Jeg har aldrig været til et af OSD-arrangementerne, så hvis jeg udelukkende ser på markedsføringen og retorikken omkring OSD (og OSS generelt), så hænger man for mig at se stadig fast i en ideologisk kamp fra 90'erne, hvor OSS er målet i sig selv og ikke midlet.

Man kunne med fordel se lidt på, hvordan konferencer som JAOO/GOTO evner at favne bredt og fokusere på værktøjerne og den værdi den giver vores kunder og ikke så meget på, om det er OSS eller ej.

For mig at se er værdiskabelse det absolut essentielle i mit daglige arbejde (og jeg håber da på, at mine kunder er enige :-) ), men OSS er bestemt en faktor i beslutningsprocessen omkring valg af værktøj. Men det er altså på ingen måde eneste faktor - og det er heller ikke en apriori-forudsætning for mig i mine valg.

Og helt ærligt, så lugter "brugergrupper" for mig lidt for meget af 90'ernes usenet og IRC. Sig mig - er der noget som en dansk brugergruppe/mailliste/forum kan (altså udover den fysiske kontakt), som man ikke kan få hurtigere og bedre på stackoverflow.com eller andre sites?

Martin skrev ovenfor:

Makerfaires og labitats lyder som en værdig arvtager, som kan generalisere appellen til folk med hacker-genet. Men det vil altid forblive en subkultur.

Er det ikke problemet i en nøddeskal - nemlig at OSS-samfundet (hvis man kan bruge det ord) insisterer på at definere sig som en subkultur? For fanden da - OSS er overalt, en kæmpe stor del af de vøærktøjer udviklere bruger i dag på tværs af industrier er OSS-værktøjer og hvis man kan sige det, så er OSS da i den grad blevet en "pervasive" teknologi i dagligdagen. I (jeg betragter mig ikke selv helt som en del af "OSS-samfundet") burde gå rundt med hænderne over hovedet med et stort smil på læben (altså efter I har smidt tøjdyrene ad helvede til, forstås).

Trifork (tror jeg) har haft relativt stor succes med deres "hackathons" eller "demodays", der lugter lidt af disse "Maker-faires", hvor man her får 7 minutter på scenen til at demo etellerandet som "jeg har lavet". Det er et super fedt koncept, men jeg har aldrig hørt nogen af deltager tale om, at de er en subkultur.

 • 2
 • 1
#24 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg synes ikke, at udtrykket "sejret ad Helvede til" er det rigtige - men det er helt korrekt, at OSS har sejret.

Det var en citat-reference, men du (og andre) er muligvis for unge til at huske Thomas Nielsens afskedstale til LO :-)

Jeg er helt enig med dig i, at det ikke er ugentlige møder og papir-nyhedsbreve der er brug for mere.

Det faktum at Keld synes det går fantastisk godt tyder på at krisen er væsentlig dybere end jeg lige har gennemskuet.

 • 6
 • 0
#25 Bryan Østergaard

Med hensyn til Labitat og OSAA så havde de faktisk selv bedt om at sidde op ad en væg og de havde nok et af de bedste steder i udstillingsområdet.

På grund af den måde det store auditorium og de 4 mindre auditoriumer ligger så skulle man ud på en (lille) omvej hvis man ville undgå at komme forbi dem. På samme måde så kom de fleste folk også forbi dem når de skulle i kantinen.

Jeg spurgte også direkte Labitat og OSAA folkene hvordan de synes det gik og de virkede rigtigt glade og sagde at de havde rigtigt mange besøgende - noget jeg også selv observerede når jeg gik rundt i forhallen og snakkede med udstillere, bruger grupper og alle de andre konferencegæster.

Og endeligt så fik de faktisk dobbelt så mange borde og plads som andre brugergrupper så de er bestemt ikke blevet gemt af vejen - tvært i mod.

 • 3
 • 0
#26 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det var en citat-reference, men du (og andre) er muligvis for unge til at huske Thomas Nielsens afskedstale til LO :-)

Det var i 1982, så jeg er nok for "ung" - men derimod kan jeg via de "højpandede" ovre på information.dk se, at citatet er lidt misvisende. Efter sigende sagde han:

"Vi har sejret ad helvede til, godt"

http://www.information.dk/278958

Jeg selv husker udsagnet fra Ole Hasselbalch, der sagde:

"»Vi har sejret ad helvede til. De mål, vi satte os for ti år siden, er nået. Nu mener et flertal i den danske befolkning det samme om indvandrerpolitikken, som vi gør«."

(jeg synes blot ikke, at udsagnet er sprogligt særligt godt)

Men uden sammenligning i øvrigt er "OSS-samfundet" på nøjagtig samme sted som Den Danske Forening var det - kampen er vundet - I må sgu videre i stedet for at insistere på at blive ved med at kæmpe den kamp, som I jo allerede har vundet.

 • 0
 • 0
#28 Peter Makholm Blogger

Nej, men det kræver vel lidt at de selv får fingeren ud af armhulerne og ønsker noget mere end bare at sidde og pille ved deres gear.

Men når de aktive i Labitat selv primært stiller op med foredrag om Lisp og Lua, så kan man næppe give arrangeørene skylden for at du ikke kan finde labitat i programmet.

Udvalget af foredrag afhænger temlig meget af at folk selv møder op med et forederag.

 • 1
 • 0
#31 Bryan Østergaard

Jeg glemte at nævnte at Alex faktisk tog ud og holdt møde med dem om hvad de ville.

Det vil nok være svært at gøre meget mere for en enkelt gruppe når vi har så mange grupper at tage hensyn til. Men du er yderst velkommen til at hjælpe med at få Labitat og OSAA gremhævet på den måde du gerne vil næste år.

Måske skulle du arrangere nogle møder med dem så du kan fortælle dem hvordan det kan gøres bedre? Vi har taget utroligt meget hensyn til dem i år (og det er vi glade for og jeg forventer bestemt at vi vil fortsætte den vej), men det er altså ikke os der skal køre deres PR maskine så de eller andre interesserede er nødt til selv at være mere aktive i at forme deres deltagelse på Open Source Days.

 • 1
 • 1
#32 Poul-Henning Kamp Blogger

Bryan,

Hold op med at spilde vores tid på forsvare OSD2012, den var nogenlunde hæderligt, det her handler om OSD2013 og fremefter.

Min primære anke er at stort set hele OSD2012's publikum, med endnu færre undtagelser end vi er vant til, led af tiltagende skægvækst.

Det er simpelthen ikke vejen frem hvis hverken unge eller kvinder gider OSD.

Hvis I er uenige i det, så kom med en klar udmelding og så finder jeg og andre noget andet at lave den weekend i marts næste år.

Hvis vi er enige i at OSD skal have et bredere og større publikum, så skal der tænkes anderledes, for vi har ikke SSLUG til at levere obligatorisk publikum mere.

når vi har så mange grupper at tage hensyn til

Her formulerer du muligvis bedre end jeg gjorde, hvad det var jeg forsøgte at påpege.

I stedet for at tage hensyn til alle disse forskellige fraktioner, som om de hver i sær er noget helt særligt, bør OSD overveje at behandle dem alle ens og fokusere på det de har til fælles.

Du er sandsynligvis allerede ved at protestere at det gjorde i skam også.

Det passer bare ikke.

Når OSD i så mange år har været fokuseret på FOSS, så "ved alle" at det er en software/foredrag ting og derfor kræver det en meget klar og meget explicit udmelding at hardware for fremtiden også er velkommen.

Den melding har I simpelthen ikke kommunikeret.

Men det er ikke nok at sige det, det kræver også at i overvejer om der er brug for et andet format og/eller et andet venue, for ikke alle Open Source miljøer egner sig til at præsentere deres arbejde igennem slide-shows og foredrag.

Groft sagt består OSD idag af tre komponenter:

A) Foredrag om software B) Leverandører der spilder deres tid med at dele vingummi ud C) "Brugergruppeborde"

Hvor, hånden på hjertet, kategori C blev kun opfundet fordi ellers ville kategori B stå og fryse i den tomme sal uden noget publikum.

Overvej f.eks istedet en OSD hvor der er 200 borde, hvor alle mulige folk viser hvad de har lavet, hvad enten det er software eller hardware.

Det kunne meget let blive dagens begivenhed for alle skilsmissefædrene og deres weekendbørn: "I stedet for elefanten i Zoo skal vi ud og se robotter, raketter og flyvemaskiner."

Det ville exponere en langt bredere befolkningsgruppe for Open Source ideen, uden at nogen af dem ville blive generet af at der foregik nogle tekniske foredrag for nogle software folk inde bag ved et sted.

Og tørt konstateret: Hvis ikke OSD laver noget der ligner en "Maker-Faire" i København, er det kun et spørgsmål om tid før nogen andre gør...

 • 4
 • 3
#33 Peter Makholm Blogger

Hvor, hånden på hjertet, kategori C blev kun opfundet fordi ellers ville kategori B stå og fryse i den tomme sal uden noget publikum

Jeg frygter lidt at du er ude i et ærinde hvor du påtager dig en faktaresistent rolle, men ovenstående er altså ikke rigtigt. Da brugergruppe-standene blev "opfundet" var der alt andet end rigelig plad og de blev ikke placeret i samme område som udstillerne, men i den modsatte atriumgård.

Hvis OSD skal lave en "Maker-faire" sektion, så må der være nogle der føler for det som tager ansvaret. På trods af at coord-teamet har haft møder med folk fra Labitat er dette åbenbart ikke kommet istand i et omfang der stiller dig tilfreds. Så kan det være at man bør lede bredere efter en ansvarlig for "Maker" elementet næste år. Har du nogle bud? Melder du dig frivilligt?

For det kræver at der er nogle som har Maker-scenen som hjerteblod og ikke at det koordineres af en af dem der primært er med som software-nørd. Uanset om det skal laves som en del af OSD eller ej, så kræver det at der er nogen der har ønsked inde på livet.

Men istedet for at hegle ned på coord-gruppen burde du spørge Labitat om hvor utilfredse de er med den behandling de har fået. Jeg genkender nemlig ikke din fremstilling fra de Labitat-folk jeg snakker med.

PHK, det er meget svært at tage dig seriøst i øjeblikket.

 • 5
 • 1
#36 Poul-Henning Kamp Blogger

Ovenstående skal ikke ses som et forsvar for OSD2012, men som et oplæg til hvad det kræver at ændre situationen næste gang.

Og mit blogindlæg var et indkast til at diskutere hvilken situtation vi ønsker os næste gang og hvor vi kan finde publikum til den situation.

Hvis alle andre end mig (og de fire-fem stykker der har sendt mig emails der nikker lodret) er 100% tilfredse med OSD som det er, så er den potte ude og jeg tager i sommerhus i stedet næste år, hvis jeg synes programmet ser for kedeligt ud.

Hvis OSD derimod beslutter sig for at have ambitioner for fremtiden, vil jeg bestemt ikke afvise at jeg kaster tid efter det.

For ja, selvfølgelig tager det en indsats at få en vision ført ud i livet, den opskrift kender vi til hudløshed.

Vi kender også lokkemaden: At være med til at lave det hotteste event i byen.

Det er OSD altså ikke for tiden.

 • 3
 • 4
#37 Morten Hansen

Nu var jeg desværre kun på OSD om søndagen, men atmosfæren og miljøet var noget der mindede mig om hvad man kunne forvente på en "messe" for modeljernbane entusiaster eller filatelister. En snæver kreds, der sad med deres egne små projekter. Man gør intet for at vække interessen for andre end lige dem som allerede har set lyset, og som så kan stå og diskutere små detaljer og egne erfaringer. Jeg var kommet som udvikler, men efter to foredrag, valgte jeg at spise to grovboller og nyde solen resten af dagen. Linux/FreeBSD .. og open source i al amindelighed er verdener, som har nok i sig selv. Og som en stolt Kaj-Holger fra Bella Radio, læner man sig tilbage, trækker på skuldrene, vel vidende at hvis folk ikke viser interesse er det fordi folk ikke har forstået at det er de absolut bedste produkter(platforme). Uden at prøve at tiltrække nye emner, eller nye potentielle deltagere. Men hvis nørderne gerne vil hvile i fred, og sydsle uforstyret med deres egne små projekter - så er det jo et frit land vi lever i.

 • 3
 • 4
#39 Keld Simonsen

Jeg synes godt der må være nogen store navne på programmet - måske udenlandske topnavne. Det har man haft tidligere. Og nogen store danske navne, bla om udrulning i kommuner, drupal mv. Altså brede talere der kan lære noget fra sig, og som folk vil komme for at høre på. Dvs flere inviterede talere.

Og man kunne lade sig inspirere af goopen.no og linuxtag mv. Send et par spioner af sted og bliv inspireret og sjanghaj de bedste talere.

Men jeg synes stadigvæk årets konference var godt gået. Det var inspirerende og sjovt at møde mange mennesker. OSD er stadigvæk stedet hvor jeg får megen inspiration til meget af arbejdet i KLID. Der sker jo også meget i alle de små snakke der er uden for auditorierne.

 • 2
 • 0
#40 Morten Hansen

Var lige inde på GoOpen - spændende. Dertil kunne jeg da godt foreslå noget så enkelt som paneldebat. De foredrag/forelæsninger jeg var inde at se, var det stort set kun envejs kommunikation - selvom foredragsholderen prøvede at få publikum til at deltage. Og meget apropos PHK's spændende debat om at undgå fremtidige skandaler i offentlig IT, kunne både politkere, fagfolk og evt. KMD/CSC indbydes - og et yderste potens få de almene mediers interesse, og dermed udbrede kendskab og interesse for open source - og samtidig hæve niveauet fra filatilistklubben, til et informativ, progressiv og indbydende niveau. Det lod til at der var XUUGer fra stort set hele landet, som stort set kun sad og kiggede ind i deres små skærme - kunne de ikke bidrage med nogle indlæg, om hvad de går og roder med? Det ville blot kræve et lille podie nede i forieen og en mikrofon. Compusite viste også at selvom man havde helliget sig til Microsoft, kunne man åbne for kisten - der findes rigtigt mange opensource projekter der er skrevet i .NET.

 • 1
 • 0
#41 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det var inspirerende og sjovt at møde mange mennesker. OSD er stadigvæk stedet hvor jeg får megen inspiration til meget af arbejdet i KLID. Der sker jo også meget i alle de små snakke der er uden for auditorierne.

Men man må jo finde ud af, hvilken stol man vil sidde på. Enten laver man et "fætter-kusine"-arrangement, hvor det vigtigste er at få (gen)opfrisket netværket og snakke lidt i korridorerne eller også laver man et arrangement, der evner at nå ud til nye kræfter og har et kommercielt/mainstream sigte.

I mine øjne og erfaring er det meget svært at favne begge dele på én gang.

PS: Det virker (ud fra diskussionerne herinde og andre steder) som om at OSD mangler noget mainstream-kultur og kommerciel vinkel. Tilsvarende mangler "Community-Days 12" noget OSS. Måske skulle I sætte jer sammen, dele 12 flasker rødvin og se, hvilken unge, der kunne komme ud af et "ægteskab"?

:O)

 • 1
 • 4
#42 Peter Makholm Blogger

Sammenligningen med Kaj-Holger fra Krønniken er meget fornøjelig, men den forudsætter lidt at der også findes en Erik. Så kom med nogle konkrete navne, hvem er det der står og tripper i kulissen og efterstræber OSD-folkenes accept?

Hvem er det som holdet bag OSD2013 skal gå til for at få arrangeret indhold til et maker-spor, et social media-spor og et spor med CreativeCommons-kunstnere? (Et spor skal her forstås i sin bredeste forstand, ikke bare fire insider-foredrag).

Det hjælper ikke noget bare at true med at sætte sig hjem i sommerhuset og surmule. Der må nogle ansvarlige til som ikke personligt mest interesserer sig for software. Så kan vi godt lade software-folkene sørge for at allokere resurser og lave websteder, men indholdet må komme fra nogen der har hjertet med.

I bedste fald kom de nuværende OSD folk stille 200 borde op, men så bliver det lige så tomt som de nuværende (ikke-hackerspace) brugergruppestande, hvor man lidt er i tvivl om hvorvidt der er en stand eller folk bare har sat sig ved et tomt bord.

Så navne på folk der har de rette netværk og tør bruge dem til at skabe noget nyt inden for rammerne af en fælles begivenhed.

 • 1
 • 0
#43 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Jeg synes det er super at vi får et bredere OSD - specielt fordi jeg gerne vil se det vokse til fordums storhed med 1.000-vis af deltagere.

Mht. DKUUG, ja DKUUG er irrelevant idag, død, og ligegyldig - jeg har været med i bestyrelsen engang og har ingen planer om at melde mig ind.

Dog vil jeg blot indskyde at vi stadig har brug for både BSD-DK, SSLUG, LUG-like grupper - selvom vi selvfølgelig skal brede os og tillade mange interesser. Jeg får dog får tiden kvalme alle de gange hvor en politiker idag siger "både og" løsninger - det passer ikke altid at man kan lave en løsning der tilgodeser alt.

Så min opfordring er nok at man sørger for at skabe nogle rammer som er brede, a la Copenhagen Code Night hos PROSA som netop er DIY - du bestemmer indholdet og måske er der nogle synergier. Til gengæld er jeg holdt næsten op med at komme i labitat fordi rammerne der kun snævert tillader elektroniknørderne (det er ikke personerne, I er superflinke, men der er ikke "plads" til mig som blot vil rode med ting på laptoppen og noget netværksudstyr a la switche og routere - det er der til gengæld hos PROSA hvor bordet ikke ryster, larmer og ej heller stinker af loddetin ;-) ).

Så brede rammer og lyt til dem som kommer, tilpas og opdel efter behov - men lad være med at starte med at udelukke :-)

PS Det var et fedt OSD og jeg synes da bestemt vi festede igennem :-)

 • 3
 • 0
#44 Poul-Henning Kamp Blogger

Det hjælper ikke noget bare at true med at sætte sig hjem i sommerhuset og surmule.

Peter, nu må du sku' lige stikke piben ind: Jeg har ikke nogen pligt til at deltage i OSD. Hvis jeg ikke gider OSD, så gider jeg ikke OSD og så er den potte ikke længere.

Der er masser af organisationer og arrangementer der klarer sig fint uden at jeg gider dem, fra børnedyrskue i 4H over Stevensfortets Drikkelaug til DKUUG og OSD overlever sikkert fint uden mig.

I stedet for bare at tage i sommerhus uden at forklare hvorfor, skrev jeg et blogindlæg for fortælle hvorfor OSD er begyndt at få konkurrence mit sommerhus.

Den kritik kan OSD blive pigefornærmede over hvis de har lyst, eller de kan overveje om idioten trods alt har fat i den lange ende, det er helt op til OSD.

 • 2
 • 4
#45 Christian Nobel

Jeg har aldrig deltaget i OSD, så det er nemt at have fordomme.

Men umiddelbart, så forbinder jeg det med langt skæg, indforstået tale, sokker i sandalerne, en "morsom" t-shirt og andre ting der vil få herremoderådet til at løbe skrigende bort.

I hvert fald ikke noget jeg ville prøve at overbevise min gadgetfikserede datter om at tage med til.

Men korriger mig endelig hvis jeg er gal på den.

 • 4
 • 3
#46 Peter Makholm Blogger

Den kritik kan OSD blive pigefornærmede over hvis de har lyst, eller de kan overveje om idioten trods alt har fat i den lange ende, det er helt op til OSD.

Jeg går ikke ud fra at du må samme måde ter dig som en idiot over for Stevnsfortets Drikkelaug eller om du kan give nogle konkrete ledetråde til hvordan de software-fokuserede arrangører kan række breder ud til folk der ikke er lige så software-fokuseret. Mit bedste bud er nemlig personen der holdt foredrag om LISP.

Så lad være med at være idioten, vær den konstruktive der rent faktisk har netværket der kan fylde 200 border om med bredt interessant indhold.

Patches welcome...

 • 1
 • 0
#48 Poul-Henning Kamp Blogger

Peter,

Der er forskel på arkitektur og implementering.

At sende arkitekturelle patches til et projekt der ikke ønsker at ændre sin arkitektur ville være et spild af alle parters tid.

Som jeg skrev ovenfor kan det sagtens være at jeg vælger at "sende patches", hvis der er noget der tyder på at de vil være velkomne.

Det lyder det overhovedet ikke som, Bryan siger f.eks ovenfor at han hellere ser andre lave en "maker-faire" end at OSD skal blandes ind i den slags.

Det er er et fair svar på mit spørgsmål og så er den potte ikke længere.

Held og lykke med fremtidige OSD'er på den måde i synes de skal laves.

 • 0
 • 2
#49 Sune Vuorela

Men umiddelbart, så forbinder jeg det med langt skæg, indforstået tale, sokker i sandalerne, en "morsom" t-shirt og andre ting der vil få herremoderådet til at løbe skrigende bort.

Du skulle tage og prøve at dukke op. De fleste var faktisk mere velklædte end de er til daglig. Jeg så masser af skjorter og tilmed et enkelt slips hist og her.

Den indforståede tale er der selvfølgelig mellem folk med højt specialiserede interesser - i det såkaldte hallway-track. Det tror og håber jeg aldrig bliver ændret.

Selve foredragene var nu på alle niveauer.

/Sune - som var rigtig begejstret for foredragene på OSD i år sammenlignet med tidligere år

 • 1
 • 0
#50 Bjarke Friborg

Godt at vi får debatten.

Også fint at PHK foreslår at omdanne OSD til en slags makerfaires (eller i hvert fald lade sig inspirere af konceptet). Med tanke på labitat og open space kan det også nemt tænkes, at de mest tekniske spor/dele af OSD kan udbygges med succes.

Men skal vi nå ud til nye målgrupper tror jeg mere på spor omkring f.eks. forretningsmodeller, samfundsmæssige perspektiver og det frivillige foreningsliv - både det direkte open source-baserede, men også i bredere forstand.

OSD har oplagt en teknisk kerne, men hvorfor begrænse OSD til kun teknikere? Open source-teknologier er idag blevet mainstream, men principperne bag er ikke kun noget, der inspirerer teknikere. Videndeling, kollaborative metoder osv. giver i dag nyt liv til både forskningsverdenen, politiske bevægelser, kulturlivet o.m.a. Jeg tror ikke, at særligt mange fra disse miljøer ville komme til en ren makerfaire - men de ville bestemt kunne blive tiltrukket af et bredere og mere inkluderende Open Source Days.

 • 1
 • 0
#51 Peter Makholm Blogger

Det lyder det overhovedet ikke som, Bryan siger f.eks ovenfor at han hellere ser andre lave en "maker-faire" end at OSD skal blandes ind i den slags.

Tænk, når jeg læser Bryans indlæg så giver han udtryk for at det er hans opfattelse at Labitat og OSAA er glade og tilfredse. Er der nogen aktivie i Labitat eller OSAA der vil modsige eller underbygge den påstand? Desuden han ærger sig over at du ikke tager imod invitationen om at forbedre konferencen.

Jeg tror at invitationene er velment, men det kræver at folkene bag OSD ved hvem de skal sende dem til. Den direkte kontakt til Labitat og OSAA var altså ikek nok, men hvem så?

Så alle andre, hvem tør række hånden op og tilbyde sin domænevide, sit netværk og sin assistance til at få stablet bedre ikke-software dele af konferencen op?

For jeg tror simpelhen at det bliver et flop hvis det er software-nørder der står for det. Der skal folk med domæneviden til og det har de nuværende OSD-aktive ikke.

 • 1
 • 0
#52 Bryan Østergaard

I år var et af vores fokus områder netop "startups" hvor vi havde en hel del foredrag der blandt andet handlede om forretningsmodeller. Desuden havde vi sikret os flere foredrag om åbne data i det offentlige og vi havde da også nogle enkelte foredrag der handlede om foreningslivet i det danske open source miljø.

Så langt hen ad vejen synes jeg vi lykkedes med at gøre OSD bredere i år og opdatere konceptet, men det er helt klart noget vi skal arbejde meget mere med.

Jeg er sikker på at det bliver endnu bedre næste år men der var nu også en grund til at jeg efterlyste folk med en anden baggrund end den lille kerne gruppe der former størstedelen af OSD :)

Så folk der gerne vil give en hånd med og har gode ideer til hvordan OSD kan forbedres er hjertens velkommen til at kontakte bestyrelsen på apsbestyr@opensourcedays.org eller mig direkte på bryan@opensourcedays.org.

 • 1
 • 0
#53 Poul-Henning Kamp Blogger

Desuden han ærger sig over at du ikke tager imod invitationen om at forbedre konferencen.

Hvis OSD skal kaste sig ud i noget nyt, så skal det være fordi OSD har lyst og entusiasme for det nye projekt. Det ser jeg ikke skyggen af fra jer to og derfor er der dømt "Lex-DKUUG": Det er nemmere at lave en ny organisation, end at lave om på en organisation der ikke vil laves om på.

Jeg vil meget hellere se en organisation lave en maker-faire og OSD lave OSD og begge grupper være tilfredse og selvfede, end jeg vil have en organisation fyldt med strid og slagsmål fordi man ikke er enige om hvad man prøver på.

Jeg har råbt i skoven, jeg har fået et svar, videre...

 • 1
 • 3
#54 Alexander Færøy

Jeg må hellere starte ud med at sige, at jeg var med i den nye gruppe, der stod bag OSD dette år og mit "ansvarsområde" var hovedsageligt brugergrupper, program og hackerspaces, så derfor er denne "debat" interessant for mig. Jeg kommer med en baggrund fra de "klassiske" brugergruppe ølklubber^Wforeninger, hvor jeg har været i bestyrelsen i SSLUG og pt. er i bestyrelsen i BSD-dk.

Jeg er en af to, af de i alt fire hoveder, der stod bag dette års OSD, som har haft glæden af at havde været involveret, bag om scenerne, ved to tidligere OSD arrangementer, hvor jeg stod for brugergrupperne og tilsidst hjalp Sidsel med et par programforslag eller tre.

En ting jeg fandt ud af under OSD på ITU i 2010 var at vi skulle hjælpe de "nye" hackerspaces på konferencen, da de havde noget nyt og spændende at vise, som vores besøgende var glade for, men som også skabte en ny dynamik på selve konferencen. De tog bogstavelig talt røven på os ved pludselig at være en brugergrupper, der ikke bare bedte om et ekstra bord til deres udstyr, men havde brug for hele fire borde, da de dukkede op og skulle sætte alt deres legetøj op. Dette havde vi ikke regnet med, men det var det allerbedste, der skete på konferencen det år.

I år blev vi i "coord gruppen" enige om at tage fat i Labitat (og de andre hackerspaces) og høre hvad de kunne tænke sig at lave på denne konference. De skulle ikke længere "bare" være en brugergruppe, der får kastet 3 billetter efter sig, med et par borde, et par stole og en besked om at der gerne skulle være bemanding på deres stand hele tiden. Labitat (og OSAA) skulle have de rammer, de ønskede sig. Dette var grunden til at jeg havde møde med dem omkring hvad os i OSD ønskede os, hvad vi forventede og for at høre hvad de godt kunne tænke sig.

Jeg er enig med dig, Poul-Henning, i at vi skal mere end de sædvanlige talks, stande og brugergrupper fra den gamle skole, hvor emnerne svinger over hvad der nu måtte være på software himlen på det givne tidspunkt, men derimod skal vi forsøge at lade de nye miljøer komme til.

Det forsøgte vi også, og vi vil helt sikkert forsøge dette endnu mere næste år, men det kræver også, at der bliver gjort en indsats fra disse miljøer, da os bag OSD ikke bevæger os i alle disse miljøer.

Labitat, som gruppe, blev, som mange af vores personlige talere, spurgt direkte om de havde emner de gerne ville snakke om og flere af deres aktive folk har også holdt foredrag på konferencen. Vi havde endda også en hardware workshop.

Og helt ærligt, den der med "jeg har fem emails fra folk, der nikker" er lidt for meget e-penis contest til mig. Den slags blev jeg for gammel til allerede i gymnasiet.

For mig var succeskriteriet for OSD i år ganske simpelt dette år: vi skulle have en god konference. Denne opgave ville medføre at fik en føling med hvordan det var at lave en konference fra bunden af, med alle de ukendte variable det indebærer.

Vi vidste absolut intet om hvor lang tid mange af de forskellige opgaver ville tage, men vi vidste at vi var klar til at bruge vores fritid på at opfylde netop dette ganske "simple" mål og vi opnået det til sidst selvom en strømafbrydelse på et tidspunkt fik os til at svede mere end på noget andet tidspunkt før, under og efter konferencen.

Med lad os vende tilbage til OSD anno 2013.

Hvis jeg skulle nævne en håndfuld ting som jeg gerne så ændret til næste år:

 • Der skal findes flere personer, der kan hjælpe til med at lave taler programmet. De skal have forskellige baggrunde, så det ikke kun er mig, der kommer fra en "ren" software baggrund. Programmet i år, minus start-up delen, er ret tydeligt baseret på mit personlige netværk. Der var f.eks. hele tre Qt foredrag.

 • Ting skal offentligøres hurtigere. Her tænker jeg på alt fra call-for-speakers, og hjemmesiden er online og brugbar, til at programmet ligger færdigt og klar på vores hjemmeside. Især det sidste er vigtigt.

 • Vi manglede nogle "giraffer" og en keynote søndag. Det sidste var der en god grund til, da dem, der skulle gøre det meldte fra og vi ingen backup havde. Det første er der ikke nogen god grund til. Det skal fixes til næste år.

 • Vi har et par processer, der snildt kan optimeres fra lineær tid til konstant tid uden de store problemer. F.eks. skal vi væk fra email til alt kommunikation med 80% af talerne, da man simpelthen spilder for meget tid i sit email program, når man skal skrive en næsten identiske email til 70 talere og 10 brugergrupper. Dette vil af gode grunde næppe blive synligt udadtil, men burde hjælpe på hvor hurtigt ting bliver offentliggjort.

 • Vi skal kigge på rå og kedelige tal. Vi skal finde ud af om der havde nogen konsekvens for os at konferencen lå lørdag og søndag fremfor fredag og lørdag. Og vi kommer nok til at kigge på faktorer, der ikke involverer, hvor medtaget vores deltagere var søndag efter lørdagens social event.

Nu når jeg alligevel har brugt krudt på at svare her, vil jeg da også komme med en lille opfordring til folk, der har lyst til at være med til at forme OSD de næste år frem: Vi har brug for flere hoveder. Vi leder især efter folk, der er friske på at hjælpe til omkring opgaver som f.eks. program, nye tiltag og marketing (især det sidste ved vi absolut ikke en bønne om og jeg tvivler på at det nogensinde kommer til at blive de nuværende folks store interesse).

Vi har også brug for folk, der er "anderledes" end os selv. Folk med andre interesser, så hvis man har en ide til at gøre OSD bedre med nye tiltag så skal man endelig skrive til os. Jeg kan personligt fanges på ahf@opensourcedays.org :-)

Det er sjovt, men hårdt arbejde. Man kommer til at snakke med en masse spændende mennesker, som man sikkert ikke ville møde på andre måder og man skal løse problemer man ikke ser hver dag på studiet/arbejdet :-)

Og gamle hackere med nye ideer er selvfølgelig også velkomne til at hjælpe til :-)

Der her blev en alt for lang post fra min side, men jeg tror min konklusion må være at vi på ingen som helst måde kan aktivere grupper som vi ikke selv er en del af, uden at vi får hjælp fra folk, der er involveret i disse grupperinger rundt omkring i landet.

Og tak til alle, der var med til at gøre det til to fantastiske dage for os! :-)

Lad os komme i gang med at planlægge Open Source Days 2013! Men først skal der slappes af et par dage og skrives noget kode fremfor at skrive emails :-)

PS: Skal vi ikke snart give Tuba lidt credit for hans talk, der rent faktisk hed "The LUG is dead?" :-)

 • 10
 • 0
#55 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Tl;dr Join up og vær med i processen - selv det at være medhjælper giver en et bredere netværk

Ad påklædning og nørder er det en lidt længere snak, men nørder idag er ikke nødvendigvis kloner af RMS med dårlig hygiejne og lugt i sandaler. Jeg havde været i bad begge dage - og ja, havde da en "sjov t-shirt" på, som IMHO siger mere om personen (mig) end et slips og et jakkesæt man føler sig dårligt tilpas i ;-)

Jeg oplever faktisk oftere og oftere at vi divergerer væk fra en stereotyp "hacker/nørdetype" og hen mod at almindelige piger og drenge tager tråden op - også dem som går i Diesel/G-star/whatever. Så hvis DU ikke kommer til spændende foredrag og events i BSD-DK, SSLUG, PROSA, UNF.dk eller andre foreninger grundet en gammel forstokket mening om påklædning - så er det dit tab og du burde komme mere ud :-)

PS og tak igen til coord gruppen for OSD, der var i gamle dage en applaus der sluttede det hele af, men jeg tror vi glemte den lidt i år.

 • 4
 • 0
#56 Bryan Østergaard

Afslutningen var en af de ting der ikke fungerede særligt godt og som helt sikkert bliver lavet om næste år.

Vi havde en ide om at det ville være sjovt at holde åbning / afslutning ude i forhallen sammen med udstillerne, men det ledte til en hel del grøde i blandt gæsterne og samtidig havde vi ved en fejl ikke fået sat afslutningen på programmet så det blev lidt "hovsa" agtigt.

Så det er på en længere liste over (primært små) ting hvor jeg mener at vi fejlede i år og som vi skal gøre anderledes næste år. Vi har bestyrelsesmøde fredag aften hvor vi netop skal evaluerer hvordan det gik og der vil jeg naturligvis have min liste med så vi kan undgå at gentage de fejl.

 • 0
 • 0
#57 Peter Hansen

Jeg fik hørt nogle spændende indlæg om Varnish, som jeg ikke kendte så meget til. Jeg har fået helt lyst til at speede min kones hjemmeside op, selvom det er overkill med den trafik der er. Men måske en fra DMI også blev inspireret... I skrivende stund melder dmi.dk: Error 503 Service Unavailable Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 206551106

Varnish cache server

 • 2
 • 0
#58 Deleted User

Hvis du eller DKUUG opfatter det som et angreb har I tydeligvis ikke forstået budskabet.

Jeg opfatter det bestemt ikke som et angreb. Jeg opfatter det som at DKUUG skal fornye sig selv. Jeg er helt enig med PHK, DKUUG skal fornye sig. Det er egentlig også det som jeg prøver på, men der opdages hele tiden et eller andet rod/sag som den nuværende bestyrelse har arvet efter de gamle bestyrelser. Derfor tager det bare så helt utrolig lang tid, og det hjælper ikke at flere af de meget gamle medlemmer stritter kraftigt imod en hver form for ændring og fornyelse.

Jeg mener at DKUUG er en værdifuld del af det danske open source miljø, omend DKUUG ikke er særlig meget synlig, og ikke er specielt god til at gøre noget væsen af sig. Jeg mener at DKUUG kan blive til meget mere end det er nu, og det vil jeg gerne. Jeg så gerne at DKUUG svarede på høringer og blander sig i samfundsdebatten til glæde for det danske open source miljø. Jeg vil gerne lave et open source blad rettet imod almindelige danskere. Jeg vil også gerne rette foredrag imod dem. Jeg vil gerne lave video introduktioner til de samme almindelige mennesker.

Jeg mener at DKUUG har indflydelse på det danske samfund ved at være medlem af DIFO (DK Hostmaster) og RFSITS (Rådet For Større IT Sikkerhed). DKUUG støtter RFSITS med 10.000 kroner om året. DKUUG støtter også Joomla days i Jylland, netfilter workshopen 1.000 euro http://workshop.netfilter.org/ og DKUUG giver hvert eneste år både hosting og 8.000 kroner til http://thecamp.dk/wiki/index.php/TheCamp.dk I 2007 var det DKUUG som stillede medarbejder og likvide midler tilrådighed for EuroBSDCon.

Jeg mener at DKUUG skabte de grundlæggende rammer til LinuxForum ved at have ansatte og likvide midler til at gøre det langt mindre risiko betonet at skabe en konference. Det var DKUUG som i 2008 stiftede OSD ApS og gav det yderligere 300.000 som likvide midler til at afholde konferencen. Tror i virkelig at en bank ville have gjort det?

Da jeg selv skulle arrangere OSD 2012 var det super nice at have et fast kontor, hvor der var plads til at vi 4 kunne brede os. Desuden også printer, kantinen på Symbion om dagen så man også fik noget rimelig sund mad. Symbion til at modtage pakker så man ikke skulle på posthuset eller være på kontoret hele tiden. Telefon så man ikke skulle bruge sin egen. Eller kælderen hvor der er plads til at ompakke OSD's ting, sætte det hele på paller, og gøre klar til at invadere CBS. Det er også i DKUUGs kælder at vi bare kan køre de 6 paller vi tog med hjem fra CBS ind og så gå og pakke dem om i løbet af året.

Jeg ved at OSD er parat til at stå på egne ben, pga. de økonomiske resultater i år (utilfredsstillende) og sidste år (ikke tilfredsstillende). Det er helt fantastisk at DKUUG er så afventende med hensyn til at få sine penge tilbage. Det ville en bank nok aldrig have accepteret. Og desuden så ville en bank nok også have krævet at nogen kautionerede personligt for lånet. Hvem har lyst til det?

For nogle år siden så støttede DKUUG PHK ved at give ham økonomisk forhåndstilsagn da PHK kørte sin sag omkring returnering af Windows licensen. Jeg synes det er sørgeligt at det virker som om PHK har glemt det.

Jeg synes at det er vigtigt at DKUUGs formue bevares for eftertiden, fordi så bliver det nemmere for det danske open source miljø at opstarte nye initiativer. Jeg mener at en forening er langt den mest demokratiske måde at gøre det på, og derfor vil jeg gerne slutte af med en kraftig opfordring til PHK og mange andre om at blive medlem af DKUUG og så støtte den fornyelse som største delen af DKUUGs nuværende bestyrelse arbejder hårdt på.

 • 2
 • 0
#59 Jesper Lund Stocholm Blogger
 • 0
 • 0
#60 Jesper Lund Stocholm Blogger
 • 0
 • 0
#63 Jesper Lund Stocholm Blogger

Folk kan vel finde ud af at se på de billeder vi lægger på hjemmesiden eller i vores galleri http://www.flickr.com/groups/opensourcedays ?

Skal man fortælle/ændre en historie, så skal den fortælles. Hvis man ønsker at ændre opfattelsen af sit brand skal man nok gøre lidt mere end at lægge nogle billeder på Flickr.

(og så kan jeg da fortælle, at billederne derinde både afkræfter og til dels bekræfter mine fordomme)

:-)

Politik og "samfundet" kan skam også være en værdiskabelse. Hvad er fx. værdien af wikipedia? OpenStreetMap? Eller al Open Source software?

Hvis pointen er konkret værdiskabelse, så har det massiv værdi.

Det giver super god mening at have Composite til at fortælle om den nytte de konkret har fået af deres OSS-vinkel, ligesom det giver mening at fortælle om de mange succeshistorier om OSS i det offentlige. Men pointen skal være den konkrete værdiskabelse og ikke floromvundne floskler omkring hvad den teoretiske værdi er for en kommunes anvendelse af OSS.

Jeg ville elske at høre om indførelse af LibreOffice i en kommune, hvor værdien bliver konkretiseret af objektive undersøgelser af konkrete brugsscenarier og målinger af effektivitet og ikke IT-chefens mavefornemmelser over "brugerne har ikke brokket sig synderligt".

Den teoretiske værdi af anvendelse af OSS kender vi jo alle til hudløshed. Det gider jeg i hvert fald ikke at spilde tid på at komme og høre om (igen). Jeg ville derimod blive begejstret for indlæg om de konkrete værdier skabt i en kommune ved anvendelse af OSS. Har en kommune lagt noget software ud som OSS, hvad er deres erfaringer så med det? Hvor mange commits/pulls har de fået på koden siden frigivelse? Har andre forket/brugt den i deres kommuner etc.

 • 1
 • 0
#65 Bjarke Friborg

@Jesper: Enig i, at vi skal invitere folk, der har oplevet/bidraget med konkret værdiskabelse. Her kommer to forslag med forskellige berøringsflader:

1) Free Geek: En social virksomhed i USA, der indsamler gammelt hardware, splitter det ad og samler det igen med linux som styresystem, arrangerer ubuntu-kurser i lokalområdet samt donerer overskydende hardware til fritidshjem etc. Det er både en forretning og en bevægelse, der nu har 10 butikker i forskellige delstater i USA. http://www.freegeek.org/about/media/

2) .NET Bio Project: "Formerly known as the Microsoft Biology Foundation, .Net Bio is a language-neutral, reusable .NET library and API that supports the development of applications for bioinformatics research." http://www.fiercebiotechit.com/story/microsoft-donates-open-source-bio-p... Sidstnævnte kunne være en oplagt indgang både til Microsoft-miljøer og til det biomedicinske område, som selvfølgelig bør inviteres.

Mere overordnet tror jeg som sagt, at vi skal tænke i bredde og forankring i flere miljøer - herunder at vi både skal have den private, offentlige og frivillige sektor med. Måske kan vi også få f.eks. CBS med - ikke blot som sted, men som institution - evt. ved at samarbejde med udvalgte forelæsere og grupper af studerende, der måske kunne bruge OSDays 2013 som led i deres studie og som en naturlig milepæl eller kulmination.

Vi kan godt lade os inspirere af andre steder. Jeg var ikke til FOSDEM, men læste netop følgende om årets konference: "Another great trend was that the diversity of contributors to free software is on the increase. For every developer there seemed to be a writer, lawyer, artist, linguist or teacher - a professional gamut of people with ideas to share, and who saw free software as the most effective tool to help to do it" (Linux Format Magazine #156).

Altså: Bevar det tekniske som kerne, men udvid med fokus på værdiskabelsen for og samspillet med andre områder.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere