anders lisdorf bloghoved

United States of Amateurs

Alle ved, at USA er verdens førende land indenfor teknologi. Og alle ved, at teknologi er med til at gøre vores liv lettere og alting meget mere effektivt. Derfor er det en chokerende oplevelse at flytte til USA, som jeg har gjort hen over sommeren. Inde i hovedet har man fået formet forventninger af produkter som Apples iPhone, Amazons 1-Click og Googles søgemaskine men det er vist ikke nogen underdrivelse, at virkeligheden er en anden, når man lander, og vil slå sig ned her.

Når man ser en reklame på amerikansk fjernsyn i primetime for en app, der gør det nemt at tage imod betaling fra en ven i form af en check, begynder man at overveje, om der mon er mere til historien om USA som verdens førende tech land. Denne reklame viste sig dog blot at være et svagt forvarsel, for aldrig har jeg udfyldt så mange formularer i papirform, læst så vildledende vejledninger og generelt været så forvirret over, hvad jeg skulle gøre. Det er meget svært at forlige oplevelsen af det amerikanske samfund med de produkter, som den amerikanske tech sektor leverer. Hvordan kan USA levere verdens mest effektive teknologiske løsninger og samtidig være så generelt ineffektivt?

Betaling

Paypal er et eksempel på et amerikansk firma, som har formået at gøre måden vi betaler hinanden på meget mere effektiv. Når man har prøvet den amerikanske bankverden kan man godt forstå, hvorfra motivationen kommer. I USA skal man, som alle andre steder, have en konto og et kort til at betale. Man kan også få en netbank. Det fungerer fint. Så vil man typisk gerne kunne overføre penge til og fra denne konto. Det er her, det bliver lidt mere kompliceret.

Hvis man gerne vil betale for eksempel husleje eller andre regninger fast, så kan man da godt overføre penge til en anden konto, men der er typisk en grænse på, hvor meget man kan overføre per dag og per måned. Hvis man vil overføre mere skal man møde op i banken og betale endnu et fee. Det er helt udelukket at man kan sætte en automatisk overførsel op. En sådan begrænsning virker kunstig og mærkværdig, for det er vel mit eget valg, hvad jeg gør med de penge der allerede står på kontoen. Hvis jeg gerne fast vil overføre $5000 til julemanden hver måned, skal jeg så ikke have lov til det i “The Land of the Free”? svaret er, nej.

Alternativet er at skrive en check og sende den med postmanden. Jeg fik også næsten maskinkaffen og det gratis bolsje fra den flinke dame i PNC bank galt i halsen, da vi fik at vide, at vi skulle bestille checkbøger. Hverken min kone eller jeg har nogensinde skrevet en check, og det er ikke fordi vi er helt unge (alder>40 år). Det var nærmest, som at komme i en tidsmaskine tilbage til min barndom, hvor jeg kan huske min mormors checkhæfte og duften af hendes cerutter, mens hun møjsommeligt sad ved skrivedbordet og førte check regnskabet. Denne løsning, der får mine fedtede flapper med nem ID koder til at ligne noget fra en science fiction film er simpelthen amerikanernes foretrukne betalingsmåde.

Hvis man fik den vilde ide at lave en simpel overførsel til udlandet skal man ind i sin bank afdeling for at gøre det og det koster op til flere hundrede kroner. Generelt skal man i øvrigt rigtigt meget ind i sin lokale bank afdeling. Men her er de også vildt flinke. Der er en person, der tager i mod dig i døren og leder dig hen til den næste, som så kan finde ud af, hvem du i virkeligheden skal snakke med.

Man kan godt forstå at services som paypal kunne vokse frem her. Tænk, man kan betale uden at skrive en check, sende den med posten og vente 5 dage på at den bliver clearet, bare med et par klik!! vildt nok…I Danmark har vi siden dankortet og betalingsservice haft en ok betalingsinfrastruktur, hvor det kunne lade sig gøre at betale relativt nemt og hurtigt. Jeg erindrer at man allerede, da jeg var ung kunne sende sine regninger i en kuvert til BG bank. Ikke fikst, men dog overkommeligt. Betalingsservice har jo også virket i en hel del år. Bankerne har generelt skubbet på for at få disse services ud til kunderne. Derfor har vi i Danmark nok ikke helt oplevet de samme store udfordringer i forbindelse med betalinger.

Indkøb

Når man så har fået sit debet kort (for kredit kort er lukket land for folk uden en credit score…don’t get me started…) så er den eneste rigtige amerikanske ting at gøre jo at bruge pengene. Når man så står i et amerikansk indkøbscenter begynder man at forstå hvor inspirationen til karakterer som dovendyret Flash i Zootropolis kommer fra. Der findes simpelthen mennesker, som bevæger sig lige så langsomt, og tænker og taler lige så langsomt! Den ene side af mig jubler fordi disse personer er i job og ikke på førtidspension, som de ville være i Danmark. Den anden side af mig kan ikke vente til at komme hjem i min lænestol, og bestille de samme ting online mens jeg hører ond norsk black metal og drikker grøn te med ingefær kiks næste gang.

Det værste er dog, at dette blot var et ud af mange steder jeg skal hen og for at komme til næste butik, som ligger i et andet lille hyggeligt udendørs “mall” skal jeg ind i min bil og køre ad hårrejsende komplekse ruter, hvor man skal skifte til anden bane fra højre og så gøre klar til at skifte til venstre bane. GPSen i min amerikanske bil har simpelthen taget konsekvensen af, at den heller ikke kan disse baner rigtigt, så når den har mistet grebet om, hvor vi egentlig skal hen, fordi den har ledt mig på vildspor, så siger den “Make an illegal U-Turn”! Det skulle lige tage et par sekunder før jeg fandt ud af, hvad jeg skulle gøre med den GPS anvisning.

Det minder mig om, at GPSens stemme og måde at tale på minder om de personer, man får fat på i telefonen, hvis man er heldig at komme så langt, som til at tale med en person. For herovre kan de godt lide at snakke, så nogle giver mulighed for at sige i telefonen, hvad man gerne vil opnå i stedet for at trykke på knapperne på telefonen. Det er for så vidt fint, men hvis man ringer fordi man har fået en SMS om, at man skal betale en police, som man ikke vidste man havde, og skal vælge hvilken type police det er før man kan få lov at snakke med en person, der kan hjælpe, så kan det godt være lidt anstrengende (det viste sig i øvrigt bare, at det er fordi man herovre genbruger telefonnumre og policen tilhørte den, som havde nummeret før mig. Som IT arkitekt gør sådan noget ondt helt ind i kernen)

lavt bundniveau + højt topniveau + risikovillighed = USA

Som man nok kan fornemme, så kunne jeg blive ved. Stort set alt fungerer ikke optimalt (bortset fra TV. Amerikanerne tager TV meget seriøst, så min oplevelse af at få internet, TV og telefon i en pakke hos Xfinity var overvældende god. Det var virkeligt nemt og fungerede med det samme. Og så kan man også snakke til fjernbetjeningen…). Men det er netop i det faktum, at den amerikanske tech verden får sin kraft, for der er simpelthen længere ned til bunden i stort set alle områder af samfundet. Det vil sige at fortjenesten på at gøre noget bedre ved hjælp af teknologi er meget større. Hvor vi i Europa har tålelige procedurer, som ikke er optimale, så er de dog ikke så sub optimale, at der rigtigt er nogen, der gider gøre noget ved det. Det er anderledes herovre. Når man har brugt uanede timer og penge på at overføre penge, så er man endnu mere interesseret i at gøre det smartere.

Udtrykt i økonomiske termer, så er så er marginen på teknisk innovation simpelthen større her. Det bureaukrati og amatørisme som er udbredt i USA, er paradoksalt nok en del af grobunden for, at de kan lave noget, der er meget bedre end alle andre lande. Dertil kommer naturligvis de velkendte faktorer, som at de har verdens bedste universiteter, nogle af de mest intelligente mennesker, rigeligt med risikovillig kapital og generelt et afsindigt højt top niveau. Jeg tror det er denne fascinerende kombination, som er årsagen til den amerikanske tech sektors succes. For masser af andre lande har ligeså eller endnu mere ufungerende procedurer og systemer end USA. Uden at hænge nogen ud, vil jeg sige at min erfaringer i lande fra det tidligere Sovjet ikke fungerer imponerende, men til gengæld har de ikke samme kombination af top-niveau kompetence og investeringsvillighed. Andre lande som Japan har tæt på samme top niveau, men det hele fungerer måske lidt bedre. Det er derfor denne kombination af inkompetence og kompetence sam risikovillighed, som gør amerikanerne førende.

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

Er det mig der ikke lige kan se hvor du er så heldig at bo. Som i EU kan der jo være stor forskel på effektiviteten i Italien/Spanien og Sverige/Tyskland. Eller bare nord/syd i Italien ?

Eller så skyldes USA effektivitet og rigdom, at de har lånt så gevaldig mange penge, som de har brugt på at militær, som de så bruger til at slå dem i hovedet der ikke vil levere dem olie og lån

Eller at der efter 2 verdenskrig, kun var et land der ikke var så hårdt ramt af krigen, og derfor kunne levere mere eller mindre gode vare, for penge som de så lånte os. Så de kunne holde deres egen industri igang. Det gav som biprodukt et delvis demokratisk EU og Tyskland, og ikke en økonomisk krise som efter 1 verdenskrig. Eller det er måske bare udskudt til nu.

Eller . En masse andre forklaring, som lige som din, ikke er helt forkert, men heller ikke den helt rigtige.

Men som svar på hvorfor det er så bøvlet at bruge penge. Hvis resurser næsten er ubegrænset, så er der ingen grund til at lave noget om. Og du betaler jo, som du forklaret jo selv for at holde dette bank"rige" i live. Lige som med A-Bomben og Penicillin, stor skala industri er de gode til, hvis man skal bruge 2 i stedet for en, så bygger vi bare en fabrik til.

 • 6
 • 0
#2 Martin Bøgelund

Er det mig der ikke lige kan se hvor du er så heldig at bo. Som i EU kan der jo være stor forskel på effektiviteten i Italien/Spanien og Sverige/Tyskland. Eller bare nord/syd i Italien ?

Jeg genkender nogle ting. Bevares, jeg var kun 1 uge i Orlando, Florida, men specielt den her bed jeg mærke i: "Der er en person, der tager i mod dig i døren og leder dig hen til den næste, som så kan finde ud af, hvem du i virkeligheden skal snakke med."

Deres allokeringssystemer har vildt meget overhead, som vi også ser her. Da vi var hoppet af flyveren og skulle have taxa til hotellet, stod der 2 personer, som skulle matche kunder med taxier. Herhjemme er vores taxachauffører åbenbart intelligente nok til at lave en selvorganiseret FIFO-kø, men derovre skulle det åbenbart gøres til en videnskab.

På hotellet blev det så ikke bedre. Her blev man mødt af en 5-personers delegation i restauranten, som via et kort på en pult skulle tildele folk et bord. Det er givetvis noget med at tips (drikkepenge) udgør en væsentlig del af lønnen, og så skal man sikre at tjenerne ved bordgrupperne alle får mulighed for at få lige mange penge ad den vej. Man kunne jo også bare hælde de 5 i velkomstkomiteen ud og så bruge de sparede lønkroner på en anstændig grundløn...

 • 11
 • 0
#4 Frithiof Andreas Jensen

Deres allokeringssystemer har vildt meget overhead, som vi også ser her.

Det så lige sådan ud i det gamle USSR - Det er en måde at holde beskäftigelsen oppe på, en bistandsklient koster ikke ret meget at ansätte. I USA kan de ansatte supplere SNAP med et lavtlönsjob, firmaer som Wallmart lever af det.

På den positive side så ansätter man også mindre perfekte personer til natportier og sådan noget; I Danmark skal man jo helst väre etnisk Dansk, have en top-3 kandidat i fremmedsprog samt väre helt vild med - i fölge den ansattes sociale medier - at arbejde for 80 kroner i timen med at "buzze" folk ind efter klokken 22:00.

I USA er man lidt mere large.

 • 2
 • 0
#6 Povl Hansen

Men når nu de har "verdens bedste universiteter, nogle af de mest intelligente mennesker, rigeligt med risikovillig kapital og generelt et afsindigt højt top niveau."

Så er det da mærkeligt af de ikke har både PSB og Mobilpay allerede Men stadig bruger Checks, nogen som uddør til næste år her i landet

 • 2
 • 0
#7 Poul-Henning Kamp Blogger

Så er det da mærkeligt af de ikke har både PSB og Mobilpay allerede Men stadig bruger Checks, nogen som uddør til næste år her i landet

Hvis det havde stået til danske pengeinstitutter havde vi ikke haft noget dankort, men kreditkort med rente & gebyrbetaling. PBS betalinger havde kostet procenter af beløbet, frem for et fast beløb osv.

Grunden til at Bankerne i USA holder fast i checks er at det giver dem 5 dages rente af pengene.

Forskellen på USA og Danmark er med andre ord at staten i Danmark har stillet krav til banksektoren, frem for at "lade markedet råde".

 • 14
 • 2
#8 Anders Pallisgaard

Forskellen på USA og Danmark er med andre ord at staten i Danmark har stillet krav til banksektoren, frem for at "lade markedet råde"

Det er vist kun sandt hvad angår dankortet. Betalingsservice er - i modsætning til dankortet - ikke politisk reguleret. Nets kan sagtens hæve prisen per transaktion på Betalingsservice, hvis de vil det. Det kan de ikke på dankortet.

 • 3
 • 1
#9 Deleted User

Jeg havde samme oplevelse, til en hvis grad, da jeg flyttede til Boston, MA for en lille slat aar siden.

Min opfattelse ift. betaling er at den clearing som du ser ved danske banker herovre fungerer ualmindeligt langsomt, og du faar lov til at betale for den - det er derfor du har services som Venmo/Paypal. Til udenlandske overfoersler saa kostede det mig gerne $95 at overfoere $500 til Danske Bank via BofA - men det er lige saa hoej grad Danske Banks skyld da deres kurser er ualmindeligt daarlige (for baade koeb og salg) og hvor du samtidigt betaler gebyr for at modtage penge uanset om du ovf. i DK/USD. Loesningen er at bruge Transferwise da samme ovf. her vil koste ca $5 - det er et semi-peer-to-peer system som er fuldt anderkendt af alle myndigheder, saa ingen problemer der - og det er ovenikoebet ogsaa nemmere end bankernes websites.

Ift. credit card skal du bare skaffe et secured card, dvs. at du opretter et kort hvor du f.eks. indbetaler $500, som er laast paa en konto - og hvis du er god kunde igennem f.eks. 1 aar saa frigives de $500 - det hjaelper med at opbygge credit score som du alligevel skal bruge for at faa lejlighed/mobil abonnement. Hvis du er Apple bruger, saa skaf dig et Barclay's Apple Rewards kort, det er ualmindeligt daarlig til alt, undtagen at koebe en ny Apple maskine - saa hvis du kan faa det, saa rend ud og koeb en Macbook/iMac , og betale gaelden af til 0% APR over f.eks. 1.5 aar - det giver mere credit vaerdighed end secured card, og 0% APR er fint nok hvis du kan ramme target-dates.

Det virker lidt bureaukratisk, men min umiddelbare fornemmelse er at det faktisk gaar begge veje - Danske Bank hiver nok ikke min Experian/TransUnion score ned for derefter at give mig den rette credit paa flere hundredetusinde kroner, bare fordi en en amerikansk bank har gjort det i det system som de ikke opererer i. Danske Bank vil i den sammenhaeng gerne se data for mig i f.eks. et dansk system. Brug f.eks. creditsesame.com til at foelge din score maanedligt imens du arbejder paa at bygge den op. DB anderkendte ihvertfald ikke min US creditscore sidst jeg boede et par maaneder i DK (eller ogsaa gjorde de, men de var virkeligt rigide i kommunikation/samtaler, saa min forudsaetning er at de ikke gjorde).

Ift. langsomme folk - tjaa , det sker - men i DK har du ogsaa en bunke steder med daarlig servering eller daarlig service naar du er i butik - eller de lukker bare generelt foer folk faar fri. Det er svaert at svare paa overordnet :) - men anbefaling er helt klart at du skaffer et Amazon Prime abonnement, og koeber en masse ting herigennem - ihvertfald initielt. Hvis jeg skal bruge en grydeske saa koeber jeg den slags via Prime, da jeg ikke 'orker' at gaa i en normal butik/dollar market for den slags.

ift. din sidste pointe - og som er den vigtige - saa helt enig. Qua minimumsloennen er en del lavere her, og koebekraft for der sidder 'godt i det' (som it-folk sandsynligt goer), saa er der her en kaempe markede. Der hvor jeg ser det bliver rigtigt interessant, paa bizar maade, er naar automatisering i hoejere grad vinder indpas i hverdagen; minimum loen her i NY (og en slat andre stater vil om et par aar, via lov, vaere ca. $15), hvordan stiller det os ift. automatisering, og vil f.eks. en Danmark have en fordel her ift. at udvikle automatiseredeloesninger - qua at minimumsloen er meget hoej der, besparelsen dermed potentielt stoerre.

Hvad vil alt det goere ved et dansk samfund men ogsaa et amerikansk?

 • 1
 • 0
#11 Martin Bøgelund

Der er faktisk ikke nogen garanti for at de overhovedet får nogen løn til at begynde med, den slags "non-food" medarbejdere kan nemlig lovligt arbejde for "tips-only".

Ja, så er der jo ikke mange lønkroner at dele ud af...

Jeg overvejede ikke engang at give dem tips må jeg indrømme, men jeg så så heller ingen andre gøre det. Og jeg havde kun hjemmel til at give en vis procentdel af ydelsens pris i tips, og da der ikke blev opkrævet særskilt betaling for deres service, gav det lidt sig selv.

Kan det tænkes at deres eneste "betaling" var at de så kan skrive noget på deres CV? Helst noget med "Manager" forstås; "Customer Seating Manager" f.eks.? Eller måske fik de bare en andel af serveringspersonalets tips?

 • 1
 • 0
#12 Bent Jensen

Er du så overrasket over det samfund du er kommet til at bo i ?

Hvis det ikke var udstationering, eller selv hvis det var det, så ville jeg da have sat mig mere ind i tingene inden jeg landet. Hvis du f.eks, ikke betaler tips til tjeneren når du er i byen, så snyder du manden for sin løn som ikke er en del af prisen på menukortet som i Danmark. Det lyder dumt ikke at have sat sig ind i så vigtige ting, som hvordan betaling foregår når man er i byen. Selv som turist på kort besøg bør man vide det. Man kan også betale tips med kreditkort, da det jo i mange lande er en vigtigt del af betalingen. Men det har jeg måske misforstået, så beklager jeg ?

USA er et dejligt land at bo i, hvis man har tilstrækkeligt mange penge, forsikringer, og ikke har tænkt sig at blive syg. Klimaet er også godt i mange stater.

 • 0
 • 4
#13 Claus Nielsen

Fin artikel og gode observationer fra en nyslået expat. Efter det første år er man aklimatiseret og bemærker ikke længere forskellene mellem Danmark og ens nye levested.

Referencen til Japan mindede mig om en artikel jeg læste for nogle år siden.

http://www.cracked.com/article_20118_5-things-nobody-tells-you-about-liv...

Everything Is Frightfully Low-Tech The Houses Have No Heat The Hospitals Close on Evenings and Weekends You Will Always Be an Outsider The Country Really Isn't That Weird

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere