georg strøm bloghoved

Uddannelse nedlagt efter at have hævet niveauet

Det kan godt virke tilfældigt, når de højere magter beslutter hvilke uddannelser der skal skæres ned på. Især når vi ser på IT-uddannelser.

For et par uger siden fortalte Aalborg Universitet at det ville lukke uddannelsen i medialogi i Esbjerg, på grund af regeringens dimensioneringsplan.

Nu er det en uddannelse de færreste har hørt om, og slet ikke at den fandtes på en filial af Aalborg Universitet i Esbjerg. Jeg er det sidste par år kommet derovre som censor, og jeg kan se at de har lavet et gevaldigt løft i niveauet. Derfor føles det selvfølgelig uretfærdigt.

Endnu mere, da lukningen skyldes en tvungen nedskæring af antallet af studerende på hele uddannelsen, fordi der er for få kandidater som får job. Bortset fra i Esbjerg, efter hvad jeg har fået at vide. Der er ikke så mange uddannelser med IT i det hjørne af landet, og de studerende har en projektorienteret og praktisk tilgang, der passer godt i en mindre virksomhed.

De studerende lærer både at lave design, og at implementere deres ideer, så de kan blive testet. Ofte gennem flere iterationer som kan ende med et produkt på et professionelt niveau.

Det er selvfølgelig i konflikt med den traditionelle indstilling til medier og kommunikation på et universitet, hvor fokus er på at analysere andres arbejde, i stedet for selv at skabe noget.

Jeg har selv en mistanke om, at lukningen er del af en større plan, som Aalborg Universitet ikke er klar til at komme ud med. For lidt over et år siden røg dets studie i Humanistisk Informatik ud i en voldsom kritik. Censorer mente at niveauet var alt for lavt, og der var forslag om helt at lukke uddannelsen.

Nu har Humanistisk informatik fået en chance til, og skyndt sig at skifte navn til Kommunikation og digitale medier. Det er dog stadig en humanistisk uddannelse, hvor fokus ifølge omtalen er på at forstå kommunikation, og ikke på selv at udvikle noget, og slet ikke at få det implementeret.

Alligevel har jeg en mistanke om at nedskæringen på Medialogi og Humanistisk informatiks navneskifte er første del af en plan, hvor Medialogi skal afskaffes, og Humanistisk informatik – undskyld Kommunikation og digitale medier – kan få nogle flere studerende og sikre sin overlevelse.

Nu kunne medialogi i Esbjerg godt bruge nogle flere faglige miljøer at samarbejde med. Det nævner Aalborg Universitet også som et argument for lukningen. Her er så et konkret forslag.

Siden Risø trak sig ud af området, er der ikke meget forskning i udformning af kontrolrum i Danmark, og så vidt jeg ved ingen uddannelser som fokuserer på det område.

Samtidig er Aalborg Universitets andre uddannelser i Esbjerg fokuseret på off shore. Det er naturligt at lave en uddannelse - under medialogi eller en anden hat – som fokuserer på kontrolrum og kritiske applikationer, og som samtidig kan samarbejde med de ingeniøruddannelser der har at gøre med off shore og andre områder, hvor det kan give et stort brag, når noget går galt.

Hvordan lyder det?

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Når universiteter og andre læreanstalter som følge af dimensioneringsplanen er blevet bedt om at skære ned i optaget på visse kandidatuddannelser (bemærk, at bacheloruddannelser ikke er berørt), er flere uddannelser ofte blevet slået sammen i en gruppe, der samlet set skal nedskæres, ofte med 30\%.

Det kan give god mening for et universitet med to beslægtede uddannelser, der skal nedskæres samlet set, at lukke den mindste af disse og køre den anden videre med uændret optag. Da universiteterne har relativt stor frihed til at ændre på indholdet af deres uddannelser, kan de endda lade den overlevende uddannelse overtage noget af indholdet fra den nedlagte, f.eks. i form af en specialisering.

Jeg ved ikke, om dette er tilfældet med medialogi, men det er en mulighed.

Hvad angår dimensioneringsplanen, så er det et problem, at den baseres på ledighedstal for kandidater fra de foregående 11 år. Det betyder, at uddannelser, der har skiftet indhold og/eller niveau for at modvirke ledigheden ikke får gavn af dette, da det varer mange år, før sådanne ændringer kan ses på en løbende 11-årig ledighedsstatistik.

Ja, det er et problem, at nogle uddannelser uddanner til arbejdsløshed, men en pålagt nedskæring baseret på forældede ledighedstal er ikke vejen frem. Man burde i stedet bruge akkrediteringsprocessen, der laver en helhedsvurdering baseret både på statistikker, en vurdering af det faglige niveau og relevans og meget mere. Hvis en uddannelse ikke vurderes at have tilstrækkeligt niveau og relevans, kan den lukkes eller gives en betinget akkreditering, der pålægger uddannelsesinstitutionen at forbedre forholdene indenfor en kort årrække.

Det er i den forbindelse så et problem, at man er ved at gå bort fra akkreditering af enkelte uddannelser og i stedet akkrediterer hele universiteter samlet set. Dermed kan man ikke bruge akkreditering som værktøj til at nedlægge uddannelser. Og dimensioneringsplanen er en ringe erstatning.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere