Ud med IT-arkitekten!

'Hvis du ikke kan sige hvad du mener, så kan du ikke mene hvad du siger; og en gentleman skal altid mene hvad han siger' [frit citat fra 'The Last Emperor', sagt af Peter O'Tooles karakter].

Erstat ordet 'gentleman' med 'headhunter' og vi har problemet i en nøddeskal. Jeg blev i fredags kontaktet af en headhunter, der ville fortælle om en stilling som IT-arkitekt. Nu taler jeg altid med headhuntere når de ringer, for det er en god måde at holde mig opdateret med jobmarkedets bevægelser, og det holder mig skarp på om jeg fortsat har de rette kompetencer. Efter en nærmere samtale viste det sig, at jobbet handlede om design af netværks-topologier og ikke havde elementer af hverken organisation eller forretning, med andre ord: de søgte en VVS-mester hvor jeg nok snarere er en byplanlægger.

Efterlysninger af IT-arkitekter ses tit i jobannoncer, så du kan også erstatte ordet 'gentleman' i citatet oven for, med 'jobannonce'.

Hvorfor kan du ikke sige hvad du mener, når du siger "IT-arkitekt"' Det er nemt at svare på: Du bestiller heller ikke 'en håndværker' til en opgave, vel' Nej, du ved udmærket godt forskellen på at hyre en tømrer og en murer - ud over at den ene vil løse verdens problemer (eller bare din dryppende vandhane) med en hammer, mens den anden forsøger med en spartel med mørtel.

Så ud med IT-arkitekten fra dine jobannoncer og fra din headhunters stillingsprofiler. I stedet bør du bruge en af disse tre betegnelser:

 • Enterprise Architect
 • Solution Architect
 • Infrastructure Architect

De præsenteres her på en god måde og i relation til hinanden (og bær over med den corny grafik!):

De tre roller kan genfindes, mere eller mindre ordret, i fx. OIO EA og TOGAF.

Så gør dine ansøgere, og dig selv, den tjeneste, at bruge den præcise betegnelser for den arkitekt du leder efter. Det vil hjælpe dig til at sige hvad du mener, og mene hvad du siger. Og den slags præcision sætter alle slags arkitekter (såvel som gentlemen) pris på.

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kim Dalsgaard

Solution Architect - løsningen af hvad? Hungersnøden i Afrika, den dryppefri termokande... Den er da vist lige så (læs: mere) intetsigende end IT-Architect ;-)

Bare fordi man ikke kan kaste de helt rigtige OIO-håndtegn (jeg går ud fra at de findes), så behøver man ikke vare et dårligt menneske.

 • 0
 • 0
#2 Peter Nørregaard Blogger

Hvis du ikke kan se en youtube-video indlejret i bloggen her, men i stedet ser en reklame, så beklager jeg. Det ser ud til at youtube af og til forsøger at sende reklamer ud sammen med video-objektet. Men brug hyperlinket i stedet - det skulle virke :-)

 • 0
 • 0
#3 Thomas Hansen

Jeg savner det gode danske ord 'udvikler', men det er tilsyneladende blevet synonym med 'kodeabe'.

I 'gamle dage' var udvikleren også arkitekten, og blev så programmøren når det planlagte skulle føres ud i livet. Nu om stunder har en arkitekt tilsyneladende en horde af programmører til at implementere, men vedkommende er stadig udvikler af 'løsningen'.

 • 0
 • 0
#10 Peter Nørregaard Blogger

@Thomas, der er forskel på en udvikler og en kode-abe / "software simian" (se Dilbert-linket ovenfor). Følg også diskussionen, og dens finere nuancer :-), på Anne-Sofie Nielsens blog: http://www.version2.dk/artikel/6474

Men at én mand kan være både arkitekt, udvikler og programmør (og tester, database-designer og og og…) er bestemt muligt for mindre applikationer. Projekter til fx 10-50.000 timer, som jeg sidder på til tider, har brug for flere folk med hver deres specifikke kasket på. Så vi har brug for at beskrive hvad hvem laver og udvikleren og hans rolle er måske kommet i klemme der?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere