Ubuntu - nu også på mobilen, men hvor?

Tidligere på aftenen kom Ubuntu-folkene med Mark Shuttleworth i spidsen med deres nyeste satsning - Ubuntu til mobiltelefoner. Jeg havde set dette i horisonten efter at der var demo af Ubuntu på Android et par måneder tidligere. I denne meget polerede video fortæller Mark om dette

Jeg synes, at det er super spændende. Stilstanden mellem Android og Apple/iOS er lidt kedelig. Jeg ved godt, at der er andre spillere på markedet, men det er klart de to økosystemer som sælger pt.

Personligt sukkede jeg tidligere over Nokias forkvaklede forsøg med Linux-telefonen N9 og Maemo/Meego - som var mere åbent end de andre spilleres tilbud. Desværre skvattede Nokia over egne ben med lancering af N9 ca samtidig med deres overgang at Microsofts Windows Phone blev rullet ind. N9 var dødfødt på trods af at den appellerede stærkt til min interesse for Open Source og Linux. Der har været andre åbne telefon-tiltag tidligere såsom OpenMoko. Man fik lavet Neo 1973 i 2008 - men der fik aldrig tilstrækkelig med tyngde bag.

Alt andet lige har Ubuntu over det sidste års tid lagt vægt bag nyheder, som ikke begejstrede mig. Ubuntu Linux med Unity har mødt meget modstand - også fra mig - især fordi det ikke har været fokuseret på desktop UNIX brugere. Ubuntu Linux er klart blevet et center for udvikling af teknologi for Ubuntu til TV, Ubuntu til tablets, og nu Ubuntu til mobiltelefoner. Til disse platforme synes jeg klart, at Canonicals strategi giver 100% mening, også selvom jeg som “old-timer” Linux-bruger. Nok også fair nok at fokus ligger andre steder en Linux-desktoppen - for jeg har hvad jeg gerne vil have på en Linux-maskine, og det fungerer godt. Især nu hvor spil til Linux er blevet “en del af familien”, med EA og Value i spidsen.

Med hensyn til Ubuntu på mobl-telefoner, så er mine informationer alene baseret på den video som kan ses ovenfor. Selve UI-delen virker gennemtænkt og koblingen til at udvikle telefon-apps på en Ubuntu Linux ser god ud. Der hvor Mark ikke er klar i mælet - og der hvor jeg for alvor vil holde øje de næste par måneder - er hvordan det skal komme ud på markedet. Mark beskriver i slutningen af videoen at drivere til Android og Android-kernen kan bruges sammen med Ubuntu. Det må betyde, at Android-brugere kan køre Ubuntu som en app - men om der kommer mobil-telefoner alene med Ubuntu er meget mere spændende, og her giver videoen umiddelbart ingen svar. Hvis nogen af jer ved mere, skriv endelig nedenfor.

Ville I købe en Ubuntu-mobiltelefon?

/pto

P.S. Er der nogen af jer som kender til andre mere åbne mobil-telefoner med appel til Linux-geeks?

Kommentarer (36)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Peter Jespersen

Om jeg ville købe en ubuntu-mobiltelefon? Næppe...

Den bold som jeg i øjeblikket holder skarpt øje med er SailfishOS (Mer Core + Nemo + Qt/QML), der efter forlydender også skulle indeholde noget Alien Dalvik stads, sådan at Android applikationer også er en del af pakken. Dermed skulle skidtet kunne køre Qt/QML, HTML5 og Android Apps.

MHT Tizen, så ser det ud til at der er for mange kokke, der er låst inde i det køkken - der alle mener at være køkkenchef. Mon ikke at der i løbet af det kommende år, går ild i frituregryden.

MHT Ubuntu Phone Stads - pudsigt at de atter tager Qt/QML til sig. Den kære MS lader til at være ualmindeligt vægelsindet.

 • 2
 • 0
#7 Anders Bruun Olsen

Mozilla skulle også være på trapperne med deres Firefox OS til telefoner. 2013 kunne godt tegne til at blive et spændende år for åbne smartphones.

Udfordringen bliver så at få apps til dem. Som tidligere N900-bruger (Maemo/Meego) kan jeg sige, at selvom det er super dejligt at have en smartphone med fuld adgang til software-indmaden, er det knap så sjovt når vennerne fremviser den seneste smarte app eller mobile spil de vil lokke dig med på, og at det så kun er til iOS/Android. Hvis Android-apps kan køre godt og stabilt på de andre systemer kan man som bruger af disse klare sig, men samtidig tror jeg at det vil fjerne lysten fra de fleste udviklere, til at udvikle apps til disse nye styresystemer. Det er en hønen-og-ægget situation som næsten kun kan gå galt. Jeg er bange for at det kun er os nørder der vil være interesserede i Firefox OS og Ubuntu telefoner. De fleste almindelige brugere hopper nok fra når svaret på om de kan køre Word Feud og Quiz Battle (erstat med seneste dille når de to ikke er aktuelle længere) på de to nye er 'nej'.

 • 3
 • 0
#10 Baldur Norddahl

Det bliver først spændende hvis der kommer "root kits" så at man kan installere Ubuntu på eksisterende telefoner. For eksempel har jeg en gammel HTC Desire HD liggende som vil være ideel som Linux-telefon.

Sådan startede Linux til PC og jeg kan godt se historien gentage sig selv her.

Android apps til Ubuntu? Hvorfor ikke, det kræver bare en emulator (tænk Wine).

Hvis nogen også laver en iOS-emulator så står Steve Jobs op af graven for personligt at erklære krig... ;-)

 • 2
 • 2
#14 Anders Lund

Hvorfor skælder du meego ud for "forkvaklet"? Det var et kanon OS, og bliver ført videre af Jolla, ser det ud til.

Og hvad med Plasma Active, som i første omgang leverer et anderledes bud på et tablet-interface, med baggrund i KDE. Plasma Active kan for øvrigt køre nemo-apps, som er APIen til sailfish-apps, hvis jeg forstår det rigtigt.

Ikke store spillere, men med baggrund i frie miljøer, hvor den komercielle spændetrøje ikke er obligatorisk!

 • 1
 • 0
#15 Peter Jespersen
 • 0
 • 0
#16 Christian Nobel

Der må man nok sige at Ubuntu ikke lige er dem der spekulerer specielt på gammelt hardware.

Deres stunt med, at fra og med 12.10 kan hverken U,X,Lubuntu installeres på non PAE processorer er imo rendyrket tåbeligt, da Pentium M stadig kan være ganske velfungerende - især er det helt til grin at man på den ene side har X og L der fremhæves at være god til ældre hardware, og som så på den anden side ikke kan bruges på ældre hardware.

Og der ikke er tale om at Linux som så ikke understøtter non PAE mere, bare Ubuntu der ikke giver muligheden for at vælge den kerne.

 • 1
 • 0
#17 Peter Toft

Hvorfor skælder du meego ud for "forkvaklet"? Det var et kanon OS, og bliver ført videre af Jolla, ser det ud til.

To grunde. Dels Nokias håndtering af Meego var håbløs mht. at sende en telefon på gaden (N9) samtidig med at de dræber Meego. Flot! Anden anden grund går tilbage til da jeg arbejdede for Nokia. Som en "hyggetjans" testede jeg telefoner og fejlrapportede (også selvom jeg lavede helt andet -> algoritmeudvikling). Jeg har også testet N900 før launch. Det var en fed telefon - på sin vis. Men øv, hvor der manglede tyngde bag ved.

 • 2
 • 0
#19 Folmer Fredslund

Denne er fra maj 2012, hvor Ubuntu til mobil mere så ud til at være en vej til at få desktop Linux kørt fra mobilen.

Ubuntu phone OS og Ubuntu for android er to forskellige ting.

Ubuntu phons OS vil kunne køre på telefoner som kan køre android, fordi kernen og drivere er tilgængelige. Men det er ikke ovenpå android. Der er ikke nogen Java VM.

Ubuntu for android er "oveni" android, og bruges når telefonen dockes... Din telefon kan så bruges som en "normal" desktop når den er docket. (og dette kan man også gøre med Ubuntu phone OS)

Beklager hvis du vidste det i forvejen, men det så ikke sådan ud for mig.

mvh Folmer

 • 2
 • 0
#21 Kim Schulz

Selv om man ikke hører meget om Tiezen, så kan jeg fortælle at det langt fra er dødt. På det nuværende mobil marked får man dog kun én chance for at komme ind og jeg gætter på at de venter på at ecosystem mm er på plads før de benytter den chance.

Du skal være opmærksom på at Ubuntu for Android og Ubuntu Mobile ikke er det samme projekt. Det første giver en mulighed for at have en desktop computer med på farten i form af ens mobil. Det kører android på mobilen, men starter en ubuntu process op i baggrunden (denne vises så på skærmen hvis man kobler en sådanne til. Android og ubuntu kører her uafhængigt af hinanden (om end de kan kommunikere med hinanden omkring f.eks. opkald, beskeder osv). Ubuntu mobile er en komplet erstatning for OS på mobilen. Der vil ikke være noget android nedenunder. Når de snakker om at det kan kører på de fleste android mobiler der eksisterer idag, så er der hardwaren de mener. Da det underliggende system er Linux på både Android og Ubuntu Mobile, så vil en eventurelt hardware driver fra det ene OS let kunne porteres til den andet. Mon ikke der kommer et image eller lignende af Ubuntu Mobile som folk så kan flashe på deres android telefoner hvis de ønsker det. Det er i hvert fald mit gæt. Personligt, så ville jeg nok foretrække en dualboot løsning, men tvivler på at det kommer foreløbigt.

Ville jeg købe en Ubuntu Mobile telefon: Muligvis, hvis ecosystemet virker gennemtænkt Ville jeg købe en Android telefon med Ubuntu for Android: helt sikkert!!

 • 1
 • 0
#22 Casper Bang

Jeg tror ikke helt på det. Godt med konkurrence, men det er svært for mig at se en fordel ved "Ubuntu for mobile" frem for Android (evt. med Ubuntu UI).

Android er som mobil-platform og mobil-API ret gennemtænkt og gennemført, lige fra en applikations livscyklus (væsentlig anderledes end traditionel POSIX process), dens fleksible præsentationssystem (kører på alle slags skærme) for ikke at glemme det smarte Intent system (genbrug af komponenter via en service bus).

Nu lyder jeg nok som lidt af en fanboy, men... "if it ain't broken, don't fix it". Kom gerne med noget frisk UI, men lad os dog samles omkring en fælles platform istedet for at gen-opfinde den dybe tallerken. Man forledes i større og større grad til at tro, at Canonical er begyndt at lide af det farlige NIH syndrom.

 • 2
 • 0
#23 Peter Holm Jensen

At der ikke allerede er nogen der har lavet en smart wrapper så man kan køre android apps på linux, der er jo efterhånden mange linux/unix (nørd) programmer der kører på android (tak til dem der bære) f.eks. vi, ssh, busybox osv.

 • 0
 • 0
#25 Carit Benike

Sjovt at følge producenternes udvikling af hybrider i deres forsøg på at nytænke mobiletelefonen. Desværre er der nok lang vej fra hybriderne til det brede segment af brugere. Det er en meget sjov tanke at bruge sin telefon til desktop computing, men det kræver pt. at den er 'docked'. Hvad gør man når nogen på et tidspunkt ringer imens man bruger desktop'en? Med mindre det er muligt at besvare opkaldet uden at 'undocke', må man midlertidigt vinke farvel til mail og de reference-dokumenter, som samtalen højst sandsynligt drejer sig om. Det er ikke alle samtaler man ønsker afholdt pr. speaker i f.eks. storkontor-miljø. Meget lavpraktisk... did I miss anything?

 • 0
 • 0
#27 Hans Andersen

Især nu hvor spil til Linux er blevet “en del af familien”, med EA og Value i spidsen.

Ah, skal vi ikke lige? Valve er ved at undersøge om de kan få Steam til at køre ordenligt under Ubuntu, sammen med deres spil. Der er sikkert nogle spilproducenter, som er interesseret i dette. EA har meldt ud i samme stil, angående deres Origin spildistributionsklient. Men spillene kører altså ikke endnu - det er stadig i beta, svjv.

 • 0
 • 0
#32 Bjørn Damborg Froberg

Jeg er med de andre der holder skarpt øje med JollaMobile. Det er virkeligt spændende hvad de har gang i. Tør man sige at det lader til at de kære folk fra Canonical har skælet en del til MeeGo da de fandt inspiration til Ubuntu for Mobiles? ;-)

 • 1
 • 0
#36 Peter Jespersen

Ved ikke om det bare er mig der er en kende for træt til at fatte hat af noget som helst, men hvis der ingen lock-screen er - bliver enheden så ikke lidt rigeligt selvrådende når man propper den ned i lommen og vandrer afsted mod bussen/toget ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere