Ubuntu 14.10 er ude - HURRA! ... øh, er det ikke bare 14.04?

Jeg har prøvekørt Ubuntu 14.10 (Utopic Unicorn) et par uger i desktop-version. Der fungerer generelt rigtig godt efterhånden.
Det værste fejltrin i Unity er forbedret frem til Ubuntu 14.04, men skridtet til 14.10 er overraskende lille - nærmest nul.
Der er som altid nye wall-papers - som vanligt flotte, men en nyhed er det ikke.
Denne gang er der også kun en mindre release note.

Det er interessant at tænke sig et par år tilbage, hvor hver ny Ubuntu release betød store ændringer det pågældende halvår. Jeg tror Canonical har hevet en hel del kræfter væk fra desktop for at kunne fokusere på mobile enheder, dvs. mobiltelefoner og tablets, og samtidig er de seks måneders release-cyklus nok for lille når der skal laves solid software. Internt bruges der nok også mange ressourcer på MIR - en næste-generation erstatning for det gamle XFree86.

Hvis du kører Ubuntu 14.04 som desktop, så vent med at opgradere.

Det kan nævnes, at jeg er rendt ind i en irriterende ændring, der er kommet med Ubuntu 14.10.
Min backup (monteret på /backup) er en EXT4 partition, men alligevel går følgende i knæ.

  $ cd /backup
  $ ln /backup/home/pto/Billeder/enEllerAndenFil testlink
  ln: kunne ikke oprette hård lænke 'testlink' - '/backup/home/pto/Billeder/enEllerAndenFil': Ugyldig lænke over adskilte enheder

Mit problem er at kataloget /home/pto/Billeder er et soft-link til kataloget /storage/billeder/
Det giver tilsvarende problemer med min rsync-backup pt.

Jeg må finde en workaround - eller måske kan I :-)

/pto

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#9 Søren Grønning

Et hard link kan ikke fungere på tværs af filsystemer, da du blot refererer den samme inode to eller flere gange, hvilket ikke har indvirkning på antallet af filer som sådan, men i stedet på antallet af referencer til en given inode med den detalje at samtlige links til en inode skal slettes for at slette inoden.

Dette står i modsætning til symlinket, der netop er en symbolsk linkning mellem en fil og dennes inode til multiple referencer, som ikke er persistente i tilfælde af sletning af den oprindelige link kilde.

Det, som synes at være problemet er dermed at du uforvarende prøver at hard linke på tværs af filsystemer, ved at linke til noget hvor rsync angiveligt ikke har fulgt disse symlinks korrekt, og omdannet disse til filer med rod i /backups, men i stedet kan have oprettet et symlink fra din oprindelige position for /home/pto/Billeder, hvilket vil resultere i at dele af dit filsystem ikke sikkerhedskopieres som forventet.

Løsningen må være som minimum at sikre dig at rsync --copy-links --copy-dirlinks er anvendt, således at symlinks til såvel filer som mapper reproduceres som filer og mapper hos modtageren, hvorved du undgår at der i stedet oprettes symlinks . . .

-Når disse filer og mapper eksisterer som reelle filer og mapper på /backup burde dine kvaler være ovre . . .

 • 3
 • 0
#11 Carsten Agger

Da jeg begyndte at følge Ubuntu for ca. 9 år siden, skiftede jeg altid mellem de korte releases hvert halve år.

Det føler jeg ikke længere nogen trang til, siden 10.04 og især 12.04 har jeg hellere ville beholde min LTS. Jeg tror, det er fordi Ubuntu siden 12.04 og nu igen med 14.04 har opnået en meget stabil kvalitet i brugeroplevelsen, der ganske enkelt fjerner motivationen til at opgradere hele tiden.

 • 2
 • 0
#13 David Konrad

Det føler jeg ikke længere nogen trang til, siden 10.04 og især 12.04 har jeg hellere ville beholde min LTS. Jeg tror, det er fordi Ubuntu siden 12.04 og nu igen med 14.04 har opnået en meget stabil kvalitet i brugeroplevelsen, der ganske enkelt fjerner motivationen til at opgradere hele tiden.

Enig. Men ih hvor jeg blev forbavset i sidste uge, da jeg reformatterede og installerede en frisk 14.04.01 (som muligvis svarer til den omtalte 14.10). Så lå www root pludselig som www/html, gzip fungerede ikke længere "out of the box", nu hedder default host filen 000-default.conf, vagrant / virtualbox harmonerede slet ikke mm. En masse små ændringer, som gjorde det hele lidt mere besværligt. Til gengæld er det i 14.04 klart nemmere at slippe af med Unity :) Var ret glad for 12.04, og tror hellere jeg køber en ny laptop end vil tage besværet med at opgradere herhjemme.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Louis Andersen

Grunden til at 14.10 ikke har så mange ændringer er at det meste arbjede foretages ved siden af, primært på Mir. Og det arbejde er ikke klart endnu. Så derfor pusher man en relativt simpel Ubuntu-Release ud i mellemtiden inden at man overgår til en Mir-baseret desktop.

Så grunden til at tingene ikke ændrer sig er at de forbereder sig på en senere release der formentlig kommer til at hive ret voldsomt i setuppet. Om Mir så er en bedre ide end Wayland, det må tiden vise. IMO virker det lidt spildt at arbejde på to projekter, men tiden må vise hvordan det lille forsøg ender.

 • 1
 • 0
#19 Ask Hjorth Larsen

Mon ikke det er et angreb fra http://klid.dk/dansk/glfpd/ Der er lavet flere sproglige katastrofer der...

Korrekt! Jeg overtog oversættelsen af GNU coreutils for velsagtens 5 år siden, men de fleste gloser er uændrede pga. naturlig inerti kombineret med at det måske ikke er så slemt. I visse tilfælde kan det også være et omfattende arbejde, da disse gloser indgår i mange programmer. Det meste arbejde går med opdateringer af de større distributioner/skrivebordsmiljøer to gange om året, hvor man ofte ser et lidt mere moderne ordvalg som f.eks. "links" og "webbrowsere".

Mange af de gamle konventioner er bortgået for evigt, herunder den historisk infame "infokage" (cookie).

Men I må have mig undskyldt, da jeg skal rulle nogle tjæreboller på den anden datamat...

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere