Ubuntu 11.04 - er det en succes?

Jeg har i to tidligere blog-indlæg brokket mig over fejl og manglende hw-understøttelse. Sidenhen har jeg installeret Ubuntu 11.04 på andre (nyere) computere uden problemer. Jeg er gået i gang med at udforske den nye grafiske brugerflade Unity, som pt. distancerer Ubuntu fra de andre Linux-distributioner. Jeg synes det er glimrende, at man fra tid til anden laver den slags paradigme-skift, og klart går efter noget nyt - og især er det fint at det kommer fra banner-føreren Ubuntu. Vi ved også at Ubuntu arbejder med at få smidt den gamle X.org grafik-serveren ud til fordel for den moderne Wayland.

For at perspektive Ubuntus 11.04 udgave og måske endnu mere de kommende Ubuntu-udgaver har jeg inviteret Martin Pihl fra Ubuntu Danmark og O-Biz til at kommentere. Martin blogger jævnligt om Ubuntu.

**Peter: **Martin - hvad har du oplevet med 11.04? Har det været en succes for dig at flytte fra 10.10 til 11.04

Martin Pihl:

Jeg er faktisk lidt overrasket over, at jeg ikke rigtigt har haft problemer med opgraderinger til 11.04. Jeg har været med på 11.04 siden alpha2, men efter at have læst de mange oplevelser med crashes og freezes, havde jeg forventet flere problemer, når jeg opgraderede mine forskellige maskiner.

Men nu har jeg også rent faktisk kun opgraderet en håndfuld maskiner. Mest fordi Ubuntu One har kørt på de maskiner, og jeg derfor ikke har behøvet at bruge tid på backup. Ellers har de fleste af de Ubuntu-maskiner, jeg kommer i kontakt med i overvejende grad LTS versionen 10.04 installeret, og skal derfor ikke opgraderes før i 2012.

Min oplevelse med 11.04 og Unity er ret blandet. Der er ganske vist en hel del uhensigtmæssigheder, hvor det er tydeligt, at det skal foregå på en anden måde, og også en god portion fejl, hvor bl.a. launcheren fryser og ikke autohider osv.

Og så er der virkelig også mange gamle vaner, der efter måneders brug, stadig ikke er ændret ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")

**Peter: **Martin - ser du et fordele eller problemer i at Ubuntu distancerer sig grafisk fra f.eks. OpenSuse og Fedora, der umiddelbart ikke satser på Unity. Især hvis vi tænker os et par år frem http://ostatic.com/blog/fedora-opensuse-give-up-on-unity

Martin Pihl:

Ubuntu har en helt klar vision og målsætning: Det skal udbrede Fri Software til majoriteten og bryde Microsofts dominans. Det skal med andre ord nå ud til så mange brugere som muligt, og det sætter naturligvis sine spor, på de tekniske og designmæssige beslutninger, der foretages.

Unity er en af de beslutninger.

Gnome (shell) og KDE opfylder ikke til fulde de krav, der skal til for at når derud, hvor Ubuntu skal ud. Det er ganske fremragende DE's, og stor respekt til deres communities, men når de skal bruges i det omfang, og på de platforme, det skal, er de ikke tilstrækkelige. Nokia lavede også Meego, fordi der var behov for at gå i en anden retning til mobile enheder.

Ubuntu er et kludetæppe af applikationer, som der er mange virksomheder og projekter, der står bag. Det er helt afgørende for brugervenligheden, at de integreres ordentligt i hinanden, så man får en konsistent brugergrænseflade og programmerne opfører sig ens.

Jeg ser det ikke som hverken en fordel eller ulempe at Ubuntu distancerer sig fra OpenSuse eller Fedora men som en nødvendighed. OpenSuse og Fedora er to rigtig gode projekter som har sit publikum og målgruppe. Og måske vil succes til Unity gøre, at det udbredes til dem også. Så længe man ikke direkte modarbejder hinanden, har Open Source/Fri Software kun gavn af diversitet og Friheden til at Vælge!

**Peter: **For nylig har Ubuntu-lejren markeret sig med et mål om at 200 millioner desktops skal køre Ubuntu Linux om fire år. Det er efter alle estimater en ekstrem vækst, som kræver et fokus og engagement. Fremfor at bede dig kommentere på om det er realistisk, så vil jeg høre hvad du mener, der skal laves og laves om før at det mål kan nås.

Martin Pihl:

Det er et spændende mål, Mark Shuttleworth har sat for Ubuntu, og jeg er sikker på, at han ikke har sat det uden også at have en forventning om, at det kan nås.

Da man besluttede sig for Unity, gav Canonical udtryk for, at en af årsagerne også er at OEM'er efterspørger det. Det har journalister aldrig spurgt ret meget ind til, og den kryptiske udtalelse bunder helt sikkert i nogle meget interessante samarbejdsaftaler med OEM'er, som gerne vil bruge Ubuntu på sine platforme.

For at lykkes (bl.a. hos OEM'er) skal Ubuntu gøre flere ting:
**
**Gør Ubuntu mere fleksibelt

Desktop-æraen er skam ikke slut, men mens Microsoft har domineret her, og det nærmest har været umuligt at slå hul i den dominans, er der en langt række nye platforme, hvor Windows ikke fungerer optimalt, og hvor der i den grad er plads til nye spillere. Det er selvfølgelig først og fremmest tavle-pc'er her tænkes på, og Ubuntu skal fungere godt på mange platforme. Android og Chrome-OS vil være hovedkonkurrenten, men OEM'er har brug for mere at vælge mellem, end de to styresystemer.

Forbedre brugervenlighed

Det er en absolut nødvendighed, at Ubuntu bliver mere brugervenlig. Linux generelt er kommet langt de sidste 5 år, og selvom Ubuntu har haft brugervenlighed som sit fokus i hele sin levetid, er der noget at arbejde på endnu. De seneste to år, og i særdeleshed med Unity, har man brugertestet rigtigt meget, så design- og funktionalitetsændringer ikke kun beror på en håndfuld udvikleres personlige mening, men at det faktisk sker på basis af viden om brugeradfærd.

Der var en på Twitter, som skrev, at det var gået fra 'The religion of Linux to the Science of Ubuntu'. Det er selvfølgelig sat meget på spidsen, men illustrerer meget godt skiftet fra holdningsbaserede til empirisk funderede beslutninger. Ubuntu er naturligvis ikke de eneste der gør dette, men ingen har fokuseret så massivt på det.

Software-opgraderinger

Der er meget software, som skal løftes lidt endnu. Et centralt software, når vi snakker om tavle-pc'er og konkurrence med Android 3.0 og iOS, er Ubuntu Software Center. Selvom Ubuntu har haft dette længe før Android Market og iPhone AppStore, og på visse områder teknisk er foran, halter det stadigvæk langt bagefter. Brugere finder ikke længere Ubuntu Software Center fremmed, men det skal køre bedre endnu, og der skal gøres mere for at inkludere 3. parts software (måske endda Android-apps), så tavle-pc brugere vil kunne bruge mere (god) software.

Ubuntu i skyen

Med Ubuntu One ligger Ubuntu godt til med sine cloud-produkter, og er klar til at tingene bevæger sig mere og mere online. Men Ubuntu er stadigvæk et klassisk PC-operativsystem, og er ikke helt klar endnu til at kæmpe online side om side med Android/ChromeOS m.a.

Ubuntu 12.04 bliver den næste LTS, og bliver for alvor der, hvor det næste slag skal stå. Vi skal nok få at se visse OEM'er komme med Ubuntu software inden 12.04 (der er såmænd allerede en del mikro-OEM'er i England og USA med Ubuntu), men det bliver helt sikkert først efter april 2012, at vi får tavle-pc'ere og andre enheder med Ubuntu i større lagertal til salg.
**
**Peter: **Tak til Martin for et glimrende indspark - alle er meget velkomne til at diskutere herunder.

/pto

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Schlander

openSUSE og Fedora er community distros. Så logikken er meget simpel, hvis nogen har lysten og de fornødne evner til at pakke Unity, så vil det blive tilgængeligt. Ellers ikke.

Nelson Marques arbejder svjv ufortrødent videre med at pakke Unity m.m. til openSUSE. Se: http://lizards.opensuse.org/author/ketheriel/

Svjv. er der Fedora-folk der gør det samme.

Men der bliver selvfølgelig næppe tale om at nogen af de to distros decideret vil satse på Unity som standard-desktop eller lignende.

 • 0
 • 0
#2 Henning Wangerin

Nu er brugervenlighed jo en kombination af mange ting.

Jeg har et par maskiner som kører 11.04, men det er med Classic desktop, da jeg ikke har kunnet finde mig til rette i Unity.

Primært fordi jeg haft tiden til at udforske mulighederne i Unity, og blive dus med den.

Når jeg (og til vore install-fester i Alslug) hjælper folk med at installere Ubuntu, satser vi forsat på 10.04 LTS.

Dels mener jeg ikke der er kommet nye features som gør at vi bør ændre den praksis, dels er der længere til næste release-upgrade.

Når der er sagt, skal det dog også siges at jeg ikke har haft de store problemer med hverken at ny-installere 11.04 eller opgradere til 11.04 på nogen af de maskiner jeg har haft fingrene i. Faktisk havde jeg flere problemer med upgraderingen til 10.04, med det er en helt anden sag.

/Henning

 • 0
 • 0
#3 Peter Toft

Jeg har lige fået følgende mail fra læseren TA:

Jeg kunne godt have tænkt mig et uddybende spørgsmål til Martin Pihl omkring aftaler med OEM's. Ubuntu forsøger aktivt at skabe en ikke-copy-left "mellem-platform" mellem kerne og apps. Dvs. enten brug copyright assignment eller ved at fokusere MIT/BSD kode. I forhold til OEM's betyder det at de kan sælge en lukket kodebase til f.eks. en tablet producent. Denne kan så videreudvikle og differentiere sig fra "standard ubuntu, vel at mærke uden at skulle give kildekoden med. Det er ikke svært at sætte sig ind i den business case en OEM har. De har behov for at lave et spin så softwaren bliver bedre eller i hvert fald anderledes end konkurrenterne. Fragmentationen af andriod viser klart hvor de vil hen. Mark Shuttleworth er stor fortaler for de økonomiske nødvendigheder i at have rettighederne over koden til sådanne stunts.

For at opnå de mål har cannonical været nødt til at udskifte eller reimplementere dele af softwarestakken. De ejer selv (gennem copyright assignment) unity, så den kan de sælge som det passer dem, compiz er i hovedtræk MIT, Unity 2D er QT-baseret og kan købes lukket, LightDM er egen avl, osv, osv.

Problemet for ubuntu er så at den manglende copy-left betyder at de skubber mange frivillige udviklere fra sig. I gnome alene flygter udviklerne i strid strøm fra ubuntu til fedora. Ubuntu er ikke længere nogen darling og det vil nok gøre ondt på en distro som traditionelt set har fokuseret på packaging i stedet for egentlig udvikling. Når upstream hovedsageligt udvikler på en anden distro vil kvalitetskontrollen automatisk gå fløjten. Der er desuden mange ændringer på vej i gnome 3.2 som vil kræve et ekstra stort arbejde at integrere ubuntus softwarestak med. Et fork på det niveau kræver rigtig meget arbejde at vedligeholde.

 • 0
 • 0
#4 Martin Kofoed

Måske en lille bitte smule off topic, men jeg MÅ lige fremhæve Kubuntu 11.04. Det er en fantastisk distro, og KDE4 begynder virkelig at stråle efter et hop fra 3.x-serien, der bød på mindst lige så megen uro som hoppet til Gnome3 og Unity. Samtidig er der en base af Qt-applikationer, som er second-to-none: digikam, showfoto, gwenview, kdenlive, k3b, etc. etc.

Hvad jeg nok prøver at fremhæve med dette indlæg, er mangfoldigheden i *buntu-verdenen. Ubuntu er naturligvis moder-stammen, men når den går hen og bliver en smule eksperimentiel, så er der heldigvis masser af stabilitet og kvalitet i andre grene af familien.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere